Ahoj,
tak jsem tu zas.
Asi dělám nějakou krmivářskou chybu, nevím. Pejsky mám na barfu, už od štěňat. Žádná extra změna v krmení poslední dobou nenastala, nebo si toho aspoň nejsem vědoma.
Začala jsem sledovat u obou občasné blití, např. po kostech. Nejprve fakt jen občas, ale pak to bylo čímdal častěji.
Momentálně jsme ve fázi, kdy prakticky nemůžu dát žádnou jinou kost než měkké kuřecí, protože s pravděpodobností hraničící s jistotou se mi po tom oba poblijou.
Teď asi poslední 3 týdny sleduju že psi hodně žerou trávu, ale fakt úplně extrémně, na procházce si třeba najdou místo, na kterém se vyloženě pasou jak smyslů zbavení, až je od toho musím odtrhnout, protože už mi to nepřijde normální.
Začalo se stávat, že se mi psi prostě poblejou "jen tak". Třeba jednou týdně každý tu šavli hodí. Zvláštní na tom je, že to není ihned po nažrání, ale třeba 4-6 hodin po nažrání, když už většinou mezitím proběhla i procházka. A vyblejou tu dávku skoro v nezměněné podobě, v jaké to sežrali, maximálně je to oslizlé a trošku natrávené žaludečníma šťávama, ale strašně mě překvapilo, že po tak dlouhé době to ještě nebylo strávené, jakože pryč. Za jak dlouho pes stráví misku masa? Vždycky se snažím dodržet tak ty tři hodinky "klidu po žrádle", ale tohle je třeba fakt až 5 hodin poté.
Podotýkám, že psi jsou oba veselí, plní energie, k neutahání, bobky normální téměř předpisové...vůbec byste na nich nepoznali, že je něco špatně.
I po vyblití je ten pes, co se právě vyblil, prakticky hned veselej a znova by žral.
Objednám se na veterinu a nechám jim vzít krve, komplet biochemku, zkusím jim to žrádlo ještě rozdělit na více menších dávek denně ...ale prostě už jsem trošku zoufalá, protože fakt nevím co opět dělám nahovno. Úplně přesně, ale fakt přesně vím, jaký xichty mě zase čekají na veterině, protože BARF. 😢
A ještě jsem tam věhlasně známá za hysterku a paranoika, co minule nechala psa komplet zrentgenovat po tom, co jsem si byla skoro jistá cizím tělesem v traktu, protože "blbě čuměl" (samozřejmě se nepotvrdilo).
Maso mám z místních zdrojů, všechny možné druhy, a pak objednávám z DoPsíMisky a krmim.masem.cz
Přílohy od Dromy.
Nemáte někdo zkušenost s nějakými přípravky do žrádla, na upravení žaludeční mikroflóry? Vůbec s tím nemám zkušenost, co se na tohle dává doma vedeme akorát Humican a EnteroZoo, ale to je spíš na průjem. Může pes třeba nějaká probiotika, Actimel?
Děkuji moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pro psy jsou hlavně Enterococcus faecium. Dost se používá Fortiflora.
Ale to asi nebude řešení na furt.
Nemůže být něco v prostředí životním, co sežerou tajně? Když vidím obrázek, nejí něco u koní? Okusují klacek, který je "jedovatý"? Konzumují v zahradě něco nezralého?
Udělala bych test: jeden den/půl dne zavření doma a pod dohledem. Abych měla jistotu, že neolizují barvu z lavičky, nepijí ze sudu, nežvýkají koberec... že fakt zbývá jen možnost jídla v misce.
A pak teda přílohy - plíseň? Různé maso - kvalita může hodně kolísat. Takže bych zkusila jen jeden zdroj masa bez příloh, olejů, ... a pod dohledem.
Počkám těch 5 6 hodin, co teď byly rozhodující, a pak teprve ven. Kdyby potřebovali venčit, tak je vezmu na vodítku na zahradu a zas zpět.
Bohuzel neporadim, sama bych jela na veterinu a byla taky za hysterku, ale jen jsem chtela napsat, ze Hachi je taky "poblijon" (tak mu rikam ja :D) a teda po 4-6 hodinach blije uz jen stavy s maximalne nejakymi zbytky kosti. A travu zere taky porad. Kor tahle jarni zelena trava proste psum chutna a nemusi to hned znamenat, ze je neco spatne. Na druhou stranu by to mohl byt treba i zanet zaludku, pokud zvraci nejak pravidelne a nejsou v tom kosti ci hlad.
Drzime pesti a tlapy, at to nic neni nebo jen treba nejaka blbost :)
Děkuji, jdu googlit ty přípravky.
Když to je těžký, oni třeba týden neblijou, jsou úplně v pohodě...teď jsem si zrovna říkala, že byl docela dlouho klid (jakože, ale, v rámci dní), a zase se mi včera večer ten starší poblil. Přitom kosti nedostal, byla to mletina s přílohou. A vyklopil to celý ( nadvakrát), uprostřed hry s mladším.
K ničemu jedovatému snad přístup nemají, i polím (postříkaným) se vyhýbám.
Ouško4
napsal(a):
Děkuji, jdu googlit ty přípravky.
Když to je těžký, oni třeba týden neblijou, jsou úplně v pohodě...teď jsem si zrovna říkala, že byl docela dlouho klid (jakože, ale, v rámci dní), a zase se mi včera večer ten starší poblil. Přitom kosti nedostal, byla to mletina s přílohou. A vyklopil to celý ( nadvakrát), uprostřed hry s mladším.
K ničemu jedovatému snad přístup nemají, i polím (postříkaným) se vyhýbám.
Zkusila bych si psát "deníček" - co krmím, kdy se poblil a v jakým stavu - chtěl to sežrat? To je pro mě dobrý znamení, že si to tam jen blbě naskládal a potřebuje si to složit líp. a možná pak z těch zápisků vypozorujete co to spouští.
Trávu teď naši taky spásají ve velkým- jsem největší guru, když naškubu jen ty lístečky a dám jim to, aby si to nemuseli trhat z těch stébel sami. Včera mě flekatá oblažila tak hezkým pohledem, že jsem jí tím prej udělala velkoradost.
Je zvláštní, že to jedou oba.
Děkuju moc, zkusím si to začít zapisovat.
To mi všichni říkají, že trávu nemám řešit, že trávu psi prostě žerou, ale já to mám prostě nějak zafixovaný odjaktěživa, že pes, co žere trávu, tomu je blbě a potřebuje se vyblejt.
Ale na to, kolik sežerou té trávy, jí ve zvratcích nenacházím, dokonce ani v bobkách. Těsně po sežrání trávy neblejou. Jsme třeba ještě hodinu venku, kde běhají jako tygři vypuštěný z klece, po příchodu domů jsou opět jako nevybouřená demoliční četa. Oba mladí, plní energie, strašně moc si spolu vyhrajou...a pak prostě buď najdu nablito (a nevím kterej), anebo se pobleje přede mnou (a vím, kterej).
Anebo najdu cosi, co asi původně byl zvratek, ale je to částečně znova sežraný.
Dřív to až takhle nebylo, zhoršuje se to postupně tak nějak od letoška.
Nemám ve svém okolí nikoho, kdo by krmil syrovým masem, takže všichni mi v dobré víře doporučují gastro granule.
Ono je tráva a tráva. Tuhle pěknou jarní neřeším, fakt se pasou jako koně a ten jeden druh, co roste pěkně v trsu bez dlouhého stébla si pěkně uždibujou jako koníci a pochutnávají si.
Řeším, jen takovou tu tvrdou, lesní. ta ve větším množství může nadělat paseku. (Flekatá takhle způsobila mezinárodní ostudu, když se jí přes můj dozor podařilo cestou do Rakous se tím nafedrovat a zeblila jim pak terasu na rozhledně. Jak ta Amina /zmiňovaná vedle u másla.)
Možná prostě jak se furt rasej, tak nemaj čas ani trávit
Psala bych si, co jsem krmila+čas, čas poblití, v jakým stavu to vyklopil a kterej z nich, když to budete vidět. A jestli to teda sežral.

Vyznělo to, že si myslím, jak ti psi rostou jak dříví v lese - to ne!
Myslela jsem to tak, že budete muset jít vylučující metodou. Teda ne tou, co oni dva teď provozují.
Mě teď ještě napadlo...jediné, co se v poslední době změnilo, že jsem začala (na doporučení známé, že to psům každý jaro dává jako detox, že je to strašně super nejen na játra atd. ), dostávají už asi měsíc, nebo možná dva měsíce, každé ráno lžičku drceného ostropestřce (jak se tohle slovo dořiti skloňuje?).
Na těch stránkách, ze kterých jsem to kupovala, bylo napsaný, že to nemá žádné vedlejší účinky, nic. Vhodné pro lidi, psy i kočky.
Teď ale na jiných stránkách (ach ten Google 🙈) píšou, že se ostropestřec
není zase tak úplně sranda, nesmí se dávat s ničím hůř stravitelným, jakože třeba ani mlíko (natož kost), a že i na něj můžou být i různé alergické reakce.
Tak jestli jsem tímhle těm psům pokazila žaludky, tak si to fakt dlouho vyčítat.
Ale čím víc nad tím přemýšlím, tím víc mi to časově sedí, že mi začali víc blejt zrovna v té době, a pomaličku se to čímdál víc zhoršovalo, akorát já si to nespojila. Protože maso a ostatní doplňky mají furt stejný.
Myslíte že to může být tím? 🙈
Ouško4
napsal(a):
Mě teď ještě napadlo...jediné, co se v poslední době změnilo, že jsem začala (na doporučení známé, že to psům každý jaro dává jako detox, že je to strašně super nejen na játra atd. ), dostávají už asi měsíc, nebo možná dva měsíce, každé ráno lžičku drceného ostropestřce (jak se tohle slovo dořiti skloňuje?).
Na těch stránkách, ze kterých jsem to kupovala, bylo napsaný, že to nemá žádné vedlejší účinky, nic. Vhodné pro lidi, psy i kočky.
Teď ale na jiných stránkách (ach ten Google 🙈) píšou, že se ostropestřec
není zase tak úplně sranda, nesmí se dávat s ničím hůř stravitelným, jakože třeba ani mlíko (natož kost), a že i na něj můžou být i různé alergické reakce.
Tak jestli jsem tímhle těm psům pokazila žaludky, tak si to fakt dlouho vyčítat.
Ale čím víc nad tím přemýšlím, tím víc mi to časově sedí, že mi začali víc blejt zrovna v té době, a pomaličku se to čímdál víc zhoršovalo, akorát já si to nespojila. Protože maso a ostatní doplňky mají furt stejný.
Myslíte že to může být tím? 🙈
Těžko říct, to zas asi člověk takový zkušenosti nemá, ale může být.
Tak ho vysaďte a uvidíte.

Drcená semínka? Ono je to asi jedno... ale tak co třeba žluknutí?
Trávicí problémy po tomhle, to jsem někde kdysi četla.
Taky se to nesmí s léky na vysoký tlak atd.
Taky se mě párkrát překvapilo, že vyblily nestrávené žrádlo v době, kdy jsem si myslela, že už musejí mít dávno stráveno. Vždycky se z toho ale vyklubal nějakej gastro problém.
Jsem toho názoru, že když se trávení rozhodí a mikroflóra se rozhasí, trvá to dost dlouhou dobu než se to dá znovu do kupy.
Taky u fen pozoruju různá období, kdy se vyskytujou určitý symptomy - období nadýmání, období objemných stolic, minimálních stolic, stolic 4x denně, stolic jen 1x denně, mírný nechutenství, pažravost,....
Pinčová měla blicí období někdy v průběhu prvního roku u nás - taky jí krom toho nic nebylo, lítala, řádila, chuť k jídlu maximální...jen občas v posteli nablito obvykle v den, kdy jsem si převlíkla povlečení
Přešlo to.

Ouško4
napsal(a):
Ano, rozdrcená semínka. Vypadá to jako nadrobno namleté oříšky.
To bude dobrý! Prostě začněte vyřazovat.
janabrejch

XXX.XXX.234.91
ahoj, mám prakticky stejný problém. akorát, že na barfu jsme cca 1 měsíc +-, po vyzkoušení různých druhů jsme skončili na jemně sekaných kuřecích kostrách s masem. poslední 3 dny jde celý večerní žrádlo ven. nejdřív to bylo cca za hodinu, tak jsem si myslela, že dostala mimořádně větší kusy a že to vdechla, druhej den dostala obvyklou porci jemně sekanou a vyhodila to za pár hodin, třeba za 5. dneska v noci ve 3 ráno, to bylo po 9 hodinách a jen slabě natráveno. jinak je v pohodě a ráno honila prázdnou misku, že jako něco chce. bobek tedy měla dost smradlavý, jinak než vždycky, jako by měla virózu, jestli to pes může mít.
Ouško4, jak jste dopadli na veterině? já se tam odpo chystám
janabrejch
napsal(a):
ahoj, mám prakticky stejný problém. akorát, že na barfu jsme cca 1 měsíc +-, po vyzkoušení různých druhů jsme skončili na jemně sekaných kuřecích kostrách s masem. poslední 3 dny jde celý večerní žrádlo ven. nejdřív to bylo cca za hodinu, tak jsem si myslela, že dostala mimořádně větší kusy a že to vdechla, druhej den dostala obvyklou porci jemně sekanou a vyhodila to za pár hodin, třeba za 5. dneska v noci ve 3 ráno, to bylo po 9 hodinách a jen slabě natráveno. jinak je v pohodě a ráno honila prázdnou misku, že jako něco chce. bobek tedy měla dost smradlavý, jinak než vždycky, jako by měla virózu, jestli to pes může mít.
Ouško4, jak jste dopadli na veterině? já se tam odpo chystám
Konzultovala jsem to jen po telefonu.
Vynechala jsem z ranního krmení ten ostropestřec a místo toho dávám probiotika v tabletách.
Od té doby zatím (ťuk ťuk) žádné zvracení.
Ale těch různých gastritid je teď strašně moc. Kamarádky pes skončil na ATB, s diagnózou zánět žaludku, ale ten teda byl i smutnej a hubnul. Určitě nechte pro jistotu nabrat krve, aby se vyloučil zánět. Držím palce. ❤️
janabrejch

XXX.XXX.234.91
my po kontrole, vet konstatoval, že nemá teplotu, podrobně vyšetřil žaludek, a dal dietu na 24 h pak začít dávat po lžících vařený kuře/rýže/mrkev. Včera jsem přišla domů a tom vyhrabanej odpadkovej koš, což asi začal kocour a fena dorazila, ale sežrala všechno co tam bylo, zrovna jsem dělala čistku špajzu, starý čoko, miňonky, dala jsem černý uhlí a průjem a průjem pak vběhla k sousedům a tam vdechla kočičí granule, takže zase zvracení, do rána asi 6x obojí. přes to všechno je pořád veselá a vitální. dneska konzultace s jiným vetem, uděláme 3 denní sběr stolice na kontrolu, dá nám atb, nemám jí vyhladovět, ale dávat po lžících co 3 h tu směs. zavřela jsem ji tedy dnes do chodby s vodou aby zase něco nesežrala. takže asi zánět žaludku

Taky se mi stalo, že mi pes vyblil celou dávku vařeného krmiva po 6 hodinách prakticky nenatrávenou a napadlo mne, že se přežral a žaludek se nemohl pohnout? On totiž bere degan na motilitu. Tak dávám krmnou dávku rozdělenou na 3 a už se to nestalo.
Asi bych na Vašem místě dávky rozdělila, pokud nevypátráte ještě jiný vážnější problém.
Jj, holky, mě to taky strašně překvapilo a vyděsilo, že po 6 hodinách je ještě furt prakticky plný žaludek.
Protože to už je fakt taková ta doba, kdy a klidným srdcem beru smečku ven, třeba i na trenink, že už je stráveno a nemůže se nic stát.
Teď mě bude zase vrtat hlavou torze.
Přemýšlím, jestli je to normální stav, a pokaždý ten pes má takto plnej žaludek, anebo stav, že v tom žaludku je něco špatně, (třeba začátek zánětu) a proto tu dávku tráví pomaleji.
Chlap mi tvrdí, že je to normální, že strava projde pajšlem za 12 hodin minimálně. Proto se před operacema dává hladovka. Ale to jsme fakt jen klečeli nad zvratkem, dumali, a jsme oba laici. Takže fakt nevím.
Jsem domluvená že pokud se ještě jednou některej z kluků pobleje, půjdou oba na rozbory krve.
Zatím dobrý, ale úplně jsem vynechala veškeré doplňky, a cokoli, co by mohlo potenciálně dráždit. Jen mleté nebo libové maso a z kostí jen měkké (kuře, ryba, králík a kachna), z příloh rýže, jáhly, pohanka. Ovoce a zelenina bez omezení, a přidala jsem ty probiotika a vždycky jim do miseček kydnu jednu lžičku vařeného lněného semínka, co vařím do mashe koním.

Říká se, že pes má žaludek "agresivnější" než člověk. Tudíž tráví rychleji.
Maso atd.
Granule déle, kosti déle. Tvrdší věci.
Když dám večer jen čisté maso, ráno mi pes hladoví. A jde se venčit.
12 hodin ani náhodou, řekla bych.
Každopádně tady bude klíč v tom, že trable mají oba.
Některá surovina byla prostě zkažená. (nebo některé kosti nezvládli, stává se, neva)
Ouško4
napsal(a):
Jj, holky, mě to taky strašně překvapilo a vyděsilo, že po 6 hodinách je ještě furt prakticky plný žaludek.
Protože to už je fakt taková ta doba, kdy a klidným srdcem beru smečku ven, třeba i na trenink, že už je stráveno a nemůže se nic stát.
Teď mě bude zase vrtat hlavou torze.
Přemýšlím, jestli je to normální stav, a pokaždý ten pes má takto plnej žaludek, anebo stav, že v tom žaludku je něco špatně, (třeba začátek zánětu) a proto tu dávku tráví pomaleji.
Chlap mi tvrdí, že je to normální, že strava projde pajšlem za 12 hodin minimálně. Proto se před operacema dává hladovka. Ale to jsme fakt jen klečeli nad zvratkem, dumali, a jsme oba laici. Takže fakt nevím.
Jsem domluvená že pokud se ještě jednou některej z kluků pobleje, půjdou oba na rozbory krve.
Zatím dobrý, ale úplně jsem vynechala veškeré doplňky, a cokoli, co by mohlo potenciálně dráždit. Jen mleté nebo libové maso a z kostí jen měkké (kuře, ryba, králík a kachna), z příloh rýže, jáhly, pohanka. Ovoce a zelenina bez omezení, a přidala jsem ty probiotika a vždycky jim do miseček kydnu jednu lžičku vařeného lněného semínka, co vařím do mashe koním.
Já jsem přesvědčená, že normální stav to není a právě proto se pes pobleje. Prostě žaludek netráví, má problém a proto to vyhodí.
Mám vysledováno, že mi feny běžně kadí po obědě to, co sežraly ráno a když se nafutrujou u koní obilím nebo pečivem, zamoří prdama auto už cestou domů a večer mají óbr objemy bobků.
No mě těch 12 hodin taky přijde dost.
Vždycky jsem si myslela že za ty 3 hodinky to už musí být strávené.
Ale logické je, že podrážděný, nemocný žaludek netráví, nebo tráví pomalu a blbě.
Ale teď, jak poznám že je nějaká část krmení zkažená?
Smradlavý maso bych jim samozřejmě nikdy nedala, ale třeba u takových věcí jako dršťky, tam fakt nevím. Třeba takové kombinace dršťka a kachnou, dršťka s kuřetem, vepřové mleté a dršťkama (Do Psí Misky)... nebo mix bílá ryba a dršťky (krmim.masem).
Tam, jestli to třeba trošku zavání, tak to nepoznám. Ale to by se ten pes spíš dřív zesral, nebo ?
Ouško4
napsal(a):
No mě těch 12 hodin taky přijde dost.
Vždycky jsem si myslela že za ty 3 hodinky to už musí být strávené.
Ale logické je, že podrážděný, nemocný žaludek netráví, nebo tráví pomalu a blbě.
Ale teď, jak poznám že je nějaká část krmení zkažená?
Smradlavý maso bych jim samozřejmě nikdy nedala, ale třeba u takových věcí jako dršťky, tam fakt nevím. Třeba takové kombinace dršťka a kachnou, dršťka s kuřetem, vepřové mleté a dršťkama (Do Psí Misky)... nebo mix bílá ryba a dršťky (krmim.masem).
Tam, jestli to třeba trošku zavání, tak to nepoznám. Ale to by se ten pes spíš dřív zesral, nebo ?
Já osobně si myslím, že zavánějící maso vadí lidem, psi ho naopak vítají a jejich trávení si s ním většinou poradí.
X krát se mi stalo, že mi Vikina venku koštla něco echt smradlavýho, s čím už hejbali červi...a nic se nestalo.
Spíš si myslím, že trávicí problémy mají na svědomí špatně stravitelný věci, nevhodný krmení, změny krmiva ...a úplně nejčastěji virový gastroenteritidy - čili, že pes to chytí očucháváním nebo olizováním čehokoli po jiným psu.
Edit. - a mám vysledováno, že po těch gastroenteritidách nějakej čas trvá, než se trávení dá do kupy.

Jestli se pobleje nebo zesere, to záleží na tom, kterou část TT ta potrava podráždí.

No, nebo, právě :-) Třeba nějaká bakterie.
Protože zas aby měli oba bloklou cestu nějakou překážkou, by bylo hodně divné.

No, jasně, a nebo která část TT je nemocná...
napsal(a):
No, jasně, a nebo která část TT je nemocná...
Ve většině případů to nakonec postihne žaludek i střevo - u infekčních gastroenteritid téměř vždy a u ostatních problémů taky. Ono dost těžko bude střevo normálně fungovat, když žaludek všechno vybleje...

Logicky, do žaludku se to dostane dřív, ta potrava. A když žaludek nefunguje, tak to jde zpět. Nicméně léčba žaludku předpokládám zabere i na léčbu střeva. Myslím, že u masožravců není takový problém prázdné střevo, že by přímo z toho musely být problémy - jako třeba u koní, že by byla tak citlivá mikroflora nebo se tvořily vředy s takovými dopady na celkový stav zvířete.