elis__

XXX.XXX.224.136
Dobrý den, neplánovaně budu mamce hlídat psa. Mamka bydlí sama, před 7 měsíci si pořídila štěně čivavy a nečekaně se dozvěděla že musí podstoupit operaci - přesně za 5 dní. Bohužel nemá pro psa žádné hlídání, nemá přátele co by jí psa pohlídali, v rodině samí nepejskaři, kteří také nechtějí hlídat a jelikož je to její „miláček rozmazlený”, který nedokáže být s cizí osobou déle než 5 minut, placené hlídání cizím člověkem nepřipadá v úvahu. Jelikož má mamka nejblíž ke mně, poprosila mě, jestli bych jí psa nemohla pohlídat já. Já bych s tím neměla žádný problém (teda až na tu závislost, je fakt rozmazlená a bude hodně tesknit, ale to by se zvládlo), akorát mám 3 letého německého ovčáka - velký pes. Je neagresivní, nebojácný, neublížil by ani mouše, ale rád si hraje a hraje si dost neopatrně. Bojím se, že by jí něco mohl omylem udělat. Při hře by jí mohl šlápnout na ocas, tlapičku a tak. Ještě dodám, že čivavka je také hodná, nekonfliktní, mamka jí bere s sebou všude - proto je tak rozmazlená, akorát tím jak by jí mohl ublížit, by mohla začít být bázlivá nebo agresivní. Myslíte, že mám hlídání odmítnout, nebo to nějak zvládnu a čivava přežije? Několikrát se viděli, hráli si, byli v poho, akorát ke konci už začal po ní skákat a otravovat, tak jí mamka vzala do náruče, protože se o ní bála. Doma budu neustále, až na jeden den, kdy budu muset být na pět hodin pryč. To vůbec nevím jak dáme. Zavřít je každého do jiné místnosti? Nechat spolu na zahradě? Zavřít jednoho do klece a druhého na volno? Vzít s sebou ani jednoho nemůžu a doma nikdo nebude. Kamery bohužel doma nemám, neuvidím co dělají. Jinak, jak to udělat na procházkách? Vzít je spolu, nebo zvlášť? Jaký vymyslet program, mám ji vzít s námi na cvičák, nechat je si hrát s hračkami, nebo se s ní jenom mazlit v posteli? Prosím poraďte, psa jsem ještě žádného nehlídala, je to moje premiéra, nevím a mám z toho strach. Budu ráda za jakékoli postřehy, klidně vlastní zkušenosti z hlídání cizích psů, napsat jaký program jí vymyslet, jestli to vůbec přijmout. Za cokoliv budu ráda. Eliška.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určitě bych hlídání neodmítla, kdo už by měl hlídat bližší, než dcera.
To zvládnete. Budete muset mít oči všude a nenechat psa rozdivočit. Když bude třeba, nebudete s nimi, oddělte je každého do jiné místnosti, i třeba na odpočinek.

čivava je prťavec - bez dozoru bych rozhodně psy samotné nenechávala - a už vůbec ne 5 hodin. Půjčila bych někde velkou klec a čivavku tam zavírala. A pokud nebudu doma, tak do jiné místnosti - aby ovčák se na ni třeba nedobýval... V dobrém - přesto se může cítit ohrožená. A třeba do jedné místnosti pořídila vrátka do dveří - tak, aby na sebe (a na mě) psi viděli, slyšeli se - ale nemohli k sobě. A chvíli by u mě byl jeden a chvíli druhý...
Někdo takto odděluje v nepřítomnosti psy trvale, někdo když má pár psů a fena hárá... prostě si myslím, že to zvládnete. Musíte - maminka bude klidnější, když bude vědět, že je čubinka u vás

To určitě zvládnete. Čivavce pořiďte prostornou klec, ideálně klec odvezte už teď k mamce, ať si na ni fenka zvyká, ať v ní má napachované pelíšky z domova.
U vás pak psy vypouštějte na střídačku. Nenechala bych 3letého NO hrát si s čivavou, stačí špatné šlápnutí, plácnutí nohou při hře a je ouvej. To radši zábranu do dveří, jak je psáno výše, věnovat se psům indivindi, nenechat je ani ve své přítomnosti pohromadě. V noci bych si vzala čívu do postele a ovčouna nechala v jiné místnosti, on je velký kluk a přežije to. Čivavka bude potřebovat víc pozornosti, bude bez paničky a vystreslá.
Procházky určitě jednotlivě, na zahradě i doma to samé, na cvičák vzít čivavku na výlet v klícce, proč by ne? Jestli je přítulná k cizím, může jít z náruče do náruče a užít si to tam.
Nevím, jak dlouho bude maminka v nemocnici, přeji rychlou rekonvalescenci a vy to dáte, zvládnete, držím palce!