Boža

XXX.XXX.230.168
Myslím,že není v pořádku,když rodiče nechají venčit Amerického štaforda neplnoletým dítětem.Pravidelně mezi paneláky holčina ,tak 10 letá ,bez dozoru rodičů venčí svého štaforda,sice na vodítku,ale bez náhubku.Když byl ještě štěnátko,tak ještě nehrozí žádné riziko,ale pes už vyrostl,je zhruba tak roční a nezodpovědní rodiče strčí psa dítěti.Jen se hrozím dne,aby se něco nestalo.Zajímalo by mě,v jakém věku dítě musí být,aby mohlo zvládat velké a nebezpečné plemena psů ,podle zákoníku--je-li nějaký na to.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vlastník může být jen člověk starší 15 let, jinak souhlas rodičů. Zvíře se zvláštní péčí až od 18.
Ale venčení nemá omezení... docela na houby.
Škoda a další hrůzy jdou samozřejmě za rodiči.
Jestli nikomu nic neproved a nemáte ve vyhlášce i náhubek, tak s tím asi neuděláte.
Mohlo by se říct, že "nekontrolovaný pohyb zvířete v místech vyššího výskytu a pohybu osob".
Ale kdo rozhodne, které zvíře je které...
Toto dělení se mi nelíbí.
Ale také nepustím dítě se psem ven.

Myslím, že krok č.1 by měl být rozhovor s rodiči holčiny a majiteli psa. Slušný, klidný a vysvětlující.
Někdy se na to zapomíná a hned se pátrá po paragrafech...

No podľa mňa ťažko súdiť takto podľa popisu. Nemyslím si, že vek venčiteľa ovplyvní správanie akéhokoľvek psa. Poznám "deti", ktoré sa psom venujú na vysokej úrovni a psy ich poslúchajú lepšie ako rodičov. A poznám "dospelákov" (výrastkov), ktorí si kúpia pitbullov len z frajeriny - a potom je zrazu problém lebo pes pohrýzol celú partiu jeho kamošov - v živote toho psa, ale nenaučil ani sadni... A ďalšia vec poznala som pitbulla, ktorý bol dobrák akého svet nevidel a srnčieho ratlíka, ktorého sa bálo celé sídlisko - útočil na achilovky všetkému v dosahu a venčil ho dôchodca.. Je to teda nanjvýš individuálne, ale v obytnej oblasti by samozrejme mal byť pes na vodítku (s náhubkom) a s osobou, ktorá je schopná psa zvládnuť ( predovšetkým výchovou, lebo ani statný chlap neudrží rozzúreného väčšieho psa iba silou)

napsal(a):
No podľa mňa ťažko súdiť takto podľa popisu. Nemyslím si, že vek venčiteľa ovplyvní správanie akéhokoľvek psa. Poznám "deti", ktoré sa psom venujú na vysokej úrovni a psy ich poslúchajú lepšie ako rodičov. A poznám "dospelákov" (výrastkov), ktorí si kúpia pitbullov len z frajeriny - a potom je zrazu problém lebo pes pohrýzol celú partiu jeho kamošov - v živote toho psa, ale nenaučil ani sadni... A ďalšia vec poznala som pitbulla, ktorý bol dobrák akého svet nevidel a srnčieho ratlíka, ktorého sa bálo celé sídlisko - útočil na achilovky všetkému v dosahu a venčil ho dôchodca.. Je to teda nanjvýš individuálne, ale v obytnej oblasti by samozrejme mal byť pes na vodítku (s náhubkom) a s osobou, ktorá je schopná psa zvládnuť ( predovšetkým výchovou, lebo ani statný chlap neudrží rozzúreného väčšieho psa iba silou)
Soudit nesoudit, tohle je trochu horší situace. Pes je na hraně dospělosti, což je přesně ta doba, kdy mu může udělat v hlavě "cvak" a z dosud nekonfliktního jedince se může v sekundě stát vrahoun. Navíc se dítě může do konfliktu i přimotat a odskákat si to. Rodiče jsou id...i.

On stačí nepoměr hmotností a vodítko namotané na ruce a kočička. Nedejbože do toho ještě silnice a auto.
napsal(a):
Tak třeba náš první rodinný pes, když šel se mnou na procházku, tak byl naprostý kámoš se všemi psy, když šel se ségrou, tak byl více startovací a naježený, takže si myslím, že i věk venčitele může ovlivnit chování psa, resp. můžou být někteří psi více ochranářští vůči slabším členům jejich rodiny. Zrovna teď na jaře jsem šel s kámoškou a jejím stafordem na procházku, držel jsem ho na vodítku já, když zmerčil srnu, můžu Vám říct, že jsem měl se svými 95 kilo co dělat, abych ho udržel. Malá holka by letěla vzduchem, dokud by nepustila vodítko. O lidi v dané ulici bych se každopádně nebál, jiné je to se zvířaty, každopádně je to extrémně nezodpovědné od rodičů a souhlasím s Ir.mou, že první fáze by měla být rozumná a klidná promluva s rodiči dívenky.

"s osobou, ktorá je schopná psa zvládnuť"
však o nic jiného nejde