Dobrý den, prosím o radu, kdo by věděl. Jsme úplně příklad níže.
Asi nejčastějším typem problémového chování je štěkání nebo poštěkávání v situacích, kdy se pes nudí, kdy má pocit, že si ho nevšímáte. Toto štěkání mívá různé podoby a někdy ani nepoznáte, že jde o manipulaci. Ale pozor – v tomto případě manipuluje pes člověkem, ne obráceně, pes vámi totiž dokáže manipulovat, i když k vám stojí zády. Z pohledu psa jde o snahu získat pozornost, což je ostatně nejčastější důvod takového chování. A vždy se to psům daří, zejména v situacích, kdy jste se štěkajícím pejskem ve větší společnosti a všichni ostatní psi se chovají slušně, jen ten váš ne… A co tedy dobře zmanipulovaný páníček udělá? Potěší psa za protivné chování pohlazením a vlídným oslovením, obvykle „pšššt“, „ticho“, nebo „neštěkej“, čím samozřejmě psovi (pozitivně) potvrdí, že dělá činnost, která je vlastně vyžadována, a tedy správná.
RADA za článku
Přestaňte psovi tuto „štěkací“ manipulaci potvrzovat a odměňovat ho za ni. Někdy je i „zákaz“ odměnou – je vlastně potvrzením, že pes upoutal vaši pozornost. Znám jen velmi málo majitelů, kteří psovi potvrzují správné, „žádoucí“ chování v případě, že pes nezlobí, klidně leží či sedí a podobně. Přitom je to tak jednoduché! Zkuste si psa všímat tehdy, když je hodný, a nevšímat si ho, když zlobí – tedy změnit v opak to, co nejspíš děláte nesprávně teď. Důležité je také správně načasovat „odebrání pozornosti“ – otočte se k psovi zády a ignorujte ho do doby, než přestane štěkat (plus ještě několik sekund navíc). A potom ho odměňte „pozorností“ – otočte se k němu a přidejte malou pochvalu.
Dejte si ale pozor u všímavějších psů, jsou schopni odpozorovat i delší „řetězec událostí“, tedy co po čem následuje. Pak se stává, že schválně udělají nepříjemnost, aby byli následně korigováni a (nesprávně) odměněni. Příklad: pes provokuje a poštěkává na ostatní psy. Panička si ho přitáhne, nechá ho několikrát sednout a vstát a odmění ho pamlskem. Jak to chápe pes svou psí logikou? Jednoduše: „když budu zlobit, bude prima cvičení a pamlsky“.
Přesně toto se mi děje, pokud jsme někde v restauraci venku na zahrádce. Dříve mě nenapadlo, dokud jsem nenarazila na tento článek, že by to mohlo být z nudy, myslela jsem, že se prostě necítí dobře v prostředí.
Fenka sice neštěká nijak hlasitě, ale poštěkává nebo si brumlá, je přitom třeba zalezlá pod židlí nebo leží vedle stolu a já přesně reaguji jak se píše výše. Ticho, pšš - ji v klidu napomínám nebo prstem ukážu povel ticho a když je chvíli zticha, odměním, ale za nějakou chvíli se to opakuje. Mám ale pocit, že když psa nenapomenu, ostatní by nechápali, že mu jeho chování toleruji. Myslíte, že opravdu pokud psa budu ignorovat (což mi prozatím přišlo, že nefunguje, ale možná je třeba vydržet opravdu dlouho. Já po nějaké době, pokud se to často opakuje mám vždy potřebu ji napomenout), tak je možné, že s tímto nežádoucím chování přestane, když si tím nezíská pozornost?? Řešil jste někdo podobný problém?
Jak poznám, že se u psa jedná o manipulaci a nebo že by se opravdu mohl cítit v té situaci v nepohodě - vadí ji množství psů, lidí a tím pádem se takto projevuje? Ona je jinak myslím hezky vychovaná, vydrží v klidu na místě doma i v restauraci pokud jsme jen v kruhu rodinném, ale toto se nám opakuje, když jsme v prostředí, kde je více lidí nebo psů. Není to úplně vždy, ale celkem často.
Děkuji za rady a zkušenosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Si pozvěte na návštěvu pár lidí, sedněte na zahradu nebo ke kafíčku v obýváku s neunaveným psem, přestaňte si ho všímat, a uvidíte.
Druhá možnost přímo na oné akci, kde se to děje, vezměte si křesílka s rodinou nebo kámoši vedle, kde už není taková koncentrace psů a lidí, a bavte se dál bez pozornosti pro psa, a uvidíte.
Pokud je v nepohodě, mohlo by pomoct naučit ji odpočívat v nějaké plátěné přenosné boudičce a tu jí brát na takové akce s sebou, postavit ji třeba vedle židličky, kde sedíte, aby na vás pes viděl. Odvést pozornost nějakou hračkou s pamlsky, které musí z hračky dobývat.
napsal(a):
Si pozvěte na návštěvu pár lidí, sedněte na zahradu nebo ke kafíčku v obýváku s neunaveným psem, přestaňte si ho všímat, a uvidíte.
Druhá možnost přímo na oné akci, kde se to děje, vezměte si křesílka s rodinou nebo kámoši vedle, kde už není taková koncentrace psů a lidí, a bavte se dál bez pozornosti pro psa, a uvidíte.
Pokud je v nepohodě, mohlo by pomoct naučit ji odpočívat v nějaké plátěné přenosné boudičce a tu jí brát na takové akce s sebou, postavit ji třeba vedle židličky, kde sedíte, aby na vás pes viděl. Odvést pozornost nějakou hračkou s pamlsky, které musí z hračky dobývat.
Děkuji moc za příspěvek. Já ty teoretické rady znám, máme dost již natrénováno, ale převést do praxe vždy není jednoduché. Situace včerejší např. jdu půl hodiny na procházku se psem, stavím se na zahrádce v jedné restauraci (neplánovaně), kde se potkám s kamarádkou a u stolu sedí dalších 5 jejích známých s jedním psem a u dalších stolů sedí další lidé a psi, kteří nás ale nijak neruší, neoběžují (z mého pohledu). Sedíme tam hodinu a nelze se izolovat od ostatních a odsednout si. Kenelku s sebou neberu na takovouto procházku ani naplněnou hračku, jdeme pak ještě půl hodinky zpět domů. Hračka nevím, zda by to i vyřešila (zkusit bych mohla, pokud budu vyloženě plánovat, že takto někam půjdu), zda by si ji v této situaci vzala, ale určitě by ji nevydržela hodinu dolovat. Doma v obýváku a na zahradě, pokud je návštěva, tak toto nedělá, je v klidu a pokud sedíme někde sami, tak také v klidu. Proto se to špatně řeší, bohužel. Takové to situace se špatně fingují a upřímně mi to není přjemné. Ostatní lidi, kteří nemají psi nebo které ani neznám, nemají pro toho vašeho takové pochopení. Řešení je nikam nechodit, ale občas bych ráda. Asi nechodím tak často, aby to pro psa byla rutina a bohužel má fenka není flegmouš. Situace různé ji rozrušují, většinu díku tréninku zvládáme, ale toto se mi špatně řeší.

Mulinka18
napsal(a):
Děkuji moc za příspěvek. Já ty teoretické rady znám, máme dost již natrénováno, ale převést do praxe vždy není jednoduché. Situace včerejší např. jdu půl hodiny na procházku se psem, stavím se na zahrádce v jedné restauraci (neplánovaně), kde se potkám s kamarádkou a u stolu sedí dalších 5 jejích známých s jedním psem a u dalších stolů sedí další lidé a psi, kteří nás ale nijak neruší, neoběžují (z mého pohledu). Sedíme tam hodinu a nelze se izolovat od ostatních a odsednout si. Kenelku s sebou neberu na takovouto procházku ani naplněnou hračku, jdeme pak ještě půl hodinky zpět domů. Hračka nevím, zda by to i vyřešila (zkusit bych mohla, pokud budu vyloženě plánovat, že takto někam půjdu), zda by si ji v této situaci vzala, ale určitě by ji nevydržela hodinu dolovat. Doma v obýváku a na zahradě, pokud je návštěva, tak toto nedělá, je v klidu a pokud sedíme někde sami, tak také v klidu. Proto se to špatně řeší, bohužel. Takové to situace se špatně fingují a upřímně mi to není přjemné. Ostatní lidi, kteří nemají psi nebo které ani neznám, nemají pro toho vašeho takové pochopení. Řešení je nikam nechodit, ale občas bych ráda. Asi nechodím tak často, aby to pro psa byla rutina a bohužel má fenka není flegmouš. Situace různé ji rozrušují, většinu díku tréninku zvládáme, ale toto se mi špatně řeší.
No já to vidím naprosto jasně Sedíme tam hodinu, pes se začne nudit.
Ono i té trpělivosti je nutné naučit a ideálně s unaveným psem....takže začít naopak s delší prochajdou a kratší dobou, kterou budu dřepět na té zahrádce. A dobu postupně upravovat + sebou vzít třeba něco na okusování.
Bohužel chce to prostě pravidelně trénovat, protože si nemyslím, že tohle pořešíte tak, že občas navštívíte zahrádku a že se to samo změní.
Ono doma v obýváku, na zahradě je situace jiná, protože pes nemusí nutně hodinu ležet na místě. Může si odběhnout, jít si lehnout někam jinam, pohrát si a jiná situace je na té restaurační zahrádce, kde by pes měl ideálně ležet na místě, které určíte.
Nějak jsem nezaregistrovala, co je to za plemeno a jak je fenka stará...ono akčnější , uštěkanější plémě v kombinaci s mladostí psa je samozřejmě složitější než starší pes klidného, málo štěkavého plemene.
napsal(a):
No já to vidím naprosto jasně Sedíme tam hodinu, pes se začne nudit.
Ono i té trpělivosti je nutné naučit a ideálně s unaveným psem....takže začít naopak s delší prochajdou a kratší dobou, kterou budu dřepět na té zahrádce. A dobu postupně upravovat + sebou vzít třeba něco na okusování.
Bohužel chce to prostě pravidelně trénovat, protože si nemyslím, že tohle pořešíte tak, že občas navštívíte zahrádku a že se to samo změní.
Ono doma v obýváku, na zahradě je situace jiná, protože pes nemusí nutně hodinu ležet na místě. Může si odběhnout, jít si lehnout někam jinam, pohrát si a jiná situace je na té restaurační zahrádce, kde by pes měl ideálně ležet na místě, které určíte.
Nějak jsem nezaregistrovala, co je to za plemeno a jak je fenka stará...ono akčnější , uštěkanější plémě v kombinaci s mladostí psa je samozřejmě složitější než starší pes klidného, málo štěkavého plemene.
Děkuji za rady! Je to fenka cotona a je aktivní, uštěkanější a mladá, to jste dobře odhladl(a):-) Jsou jí necelé dva roky. Já s ní dost trénuji a věnuji se jí, takže to celkem zvládáme bez zbytečného vyštěkávání, jinak by byla asi uštěkanejší mnohem více. Ona právě to i na té zahrádce jako drží celkem pod kontrolou, ňafe si a brblá spíše potichu, jak kdyby věděla, že nahlas už by bylo moc. Ale pokud začne, tak ji to vydrží celou tu dobu. Mám tedy starost, aby si to chování zafixovala. Jak jsem psala na zahrádku do hospody jdu max 1x týdně a spíše i za delší dobu. V zimě nic nebylo, na žádné větší akce v uzavřených prostorách jsme nechodili, takže si odvykla. Tak nevím zda je to pro trénink dostačující, ale nemám moc více příležitostí a když se dostanu, tak třeba za někým, takže se chvíli pozdržím, ale nevysedávám s ní několik hodin, když vím, že to nezvládá. Já si ji beru i tak 1x za 14 dní do práce, kde se pohybuje dost lidí a to asi jak je zvyklá je úplně v pohodě. Právě ale jak jsem objevila ten článek, mně napadlo, jestli se opravdu nemůže jen dožadovat té pozornosti, když se bavím s ostatními. Když jsem s ní seděla někdy sama, tak byla celkem v klidu. Odpočívat je jinak naučená.
Mulinka18
napsal(a):
Děkuji za rady! Je to fenka cotona a je aktivní, uštěkanější a mladá, to jste dobře odhladl(a):-) Jsou jí necelé dva roky. Já s ní dost trénuji a věnuji se jí, takže to celkem zvládáme bez zbytečného vyštěkávání, jinak by byla asi uštěkanejší mnohem více. Ona právě to i na té zahrádce jako drží celkem pod kontrolou, ňafe si a brblá spíše potichu, jak kdyby věděla, že nahlas už by bylo moc. Ale pokud začne, tak ji to vydrží celou tu dobu. Mám tedy starost, aby si to chování zafixovala. Jak jsem psala na zahrádku do hospody jdu max 1x týdně a spíše i za delší dobu. V zimě nic nebylo, na žádné větší akce v uzavřených prostorách jsme nechodili, takže si odvykla. Tak nevím zda je to pro trénink dostačující, ale nemám moc více příležitostí a když se dostanu, tak třeba za někým, takže se chvíli pozdržím, ale nevysedávám s ní několik hodin, když vím, že to nezvládá. Já si ji beru i tak 1x za 14 dní do práce, kde se pohybuje dost lidí a to asi jak je zvyklá je úplně v pohodě. Právě ale jak jsem objevila ten článek, mně napadlo, jestli se opravdu nemůže jen dožadovat té pozornosti, když se bavím s ostatními. Když jsem s ní seděla někdy sama, tak byla celkem v klidu. Odpočívat je jinak naučená.
Chyba je se složitým věcím vyhýbat. Naopak bych přidala a do hlučný společnosti jí brala třeba 3x týdně. Ale po minutách a postupně čas prodlužovala. Jinak já v tomhle případě nevhodný chování okřiknu (ticho, drž hubu atd. ) ale pak už nechválím, když zmlkne.

Mulinka18
napsal(a):
Upřímně, "vysedávání" na zahrádce...pokud nemám psa flegmouše, co sebou plácne a je mu to jedno už jen z jeho povahy...je tréning jako každý jiný. Já to učila už od štěněte.
Předchozí psi jako štěňata byla v restauraci denně resp. 3-5x týdně. Prostě ráno jsme vyrazili, dali si v naší oblíbené pizzerii s kamarádkou kafíčko. Pak se intervaly návštěv prodlužovaly, protože štěnďata byla zvyklá, že leží a buď spí a nebo pozorují cvrkot.
Ono je totiž tak nějak jedno, jestli se vaše feňule dožaduje pozornosti, protože si jí nevšímáte...nebo se nudí a proto se dožaduje pozornosti.
Prostě berte to tak, že to je výcvik jako každý jiný a že na tom prostě musíte zamakat. A nebo se na to vykašlete a pokud to má být v na té zahrádce nebo v restauraci, hospůdce na dýl, tak prostě plánujte....nejdřív vyvenčím psa a pak se seberu a půjdu si pokecat s přáteli sama a klidně se můžu zdržet i dvě hodiny a nemusím řešit, že to psa nebaví....vždyť není vysloveně nutné za každou cenu mít sebou psa.
Tak nevím zda je to pro trénink dostačující, ale nemám moc více příležitostí a když se dostanu, tak třeba za někým, takže se chvíli pozdržím
Myslím, že odpověď znáte sama....když to nefunguje, tak to dostatečné není.
Nejsem žádný kynolog, spíš naopak, ale vím jistě, že pokud chci psa něco naučit, tak musím postupovat po krocích a dokud pes nezvládne jeden, tak nepřecházet na druhý.....když mi feňule zvládne naprosto na pohodu půl hodiny...no tak přidám další 15 minut.
Prostě to, že feňuli vytáhnete jednou za 14 dní na rušnou zahrádku a chcete po ní, aby byla třeba hodinu v klidu...to není žádný tréning...a to nemyslím ve zlém...to je prostě jen že tam jdete...do určité doby to fena zvládne a pak už netrénujete nic, protože pak už je to špatně.
Alespoň z mého pohledu, možná, že zkušenější zde budou mít jiný názor.