Kastrace psa, který žije v domácnosti s fenou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.6.2022 11:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Zdravím všechny,

už delší dobu přemýšlím nad kastrací psa, jak většina z Vás ví, mám doma psa a fenu, v době hárání hlídám a odděluji. Není to nic, co by se nedalo zvládnout, pes začíná šílet až v ty krycí dny, a jen doma. Venku se chová naprosto normálně, má zájem o hry, cvičení, všechno... Pořád jsem si říkala, že se to dá, a že kastrovat nebudeme... Jenže už nějakou dobu pozoruji, že čím je pes starší, tím to snáší trochu hůř (a s předchozím psem mám bohužel zkušenosti, že to bylo opravdu rok od roku horší, tam se nakonec kastrovala fena ze zdravotních důvodů a tím se to vyřešilo). Zatímco dříve to byla otázka fakt 3 dnů, tak poslední dobou po tom hárání tak nějak trvá, než se pes vrátí do normálu, než může být zase s fenou... A i pak nějakou dobu ještě zkouší ojíždět polštáře atd. ... A celkově to prostě víc prožívá než dřív.

Pořád se to dá, ale začínám myslet trochu do budoucna, nerada bych se dostala do situace, že se to bude ještě zhoršovat, a budu muset kastraci řešit vyloženě u starého psa. Teď mu bude 7, tak si říkám, že na druhou stranu určitě lepší kastrovat v 7mi letech, než to pak řešit třeba za tři roky...

Ale zajímají mě především zkušenosti těch, co mají doma psa a fenu, a až po letech soužití dali psa kastrovat. Najde se tady někdo takový? Je mi jasné, že to je individuální, a že stát se může cokoli... ale zajímá mě, jak to bylo ve většině takových případů. Změnil se pak nějak vztah feny ke psovi, nebo obráceně? Jak? Nebo jste nepostřehli vůbec žádné změny? Znám jeden případ, kdy to skončilo blbě, kdy fena pak už psa nesnesla a museli trvale od sebe.... taková noční můra... Ale zase znám hooodně případů, kdy to bylo úplně v pohodě. Navíc mám i vyzkoušeno, že fena kastráty nějak neřeší, nevadí ji... I na veterině se přiklání k tomu, že nějaké změny by se báli pokud by byl pes mladší, případně pokud by spolu s fenou žili krátce, ale že u takhle staršího psa, který je s tou fenou roky, by problém neočekávali... Ale nejvíc mě zajímají osobní zkušenosti těch, co to měli podobně.

A ještě - máte někdo zkušenosti se Suprelorinem u psa zhruba ve stejném věku? Jak to probíhalo, fungovalo? Jaké byly změny? Upřímně se přikláním spíše k tomu, že bych nejdříve zkusila tuhle "vratnou" cestu, a až když bych viděla, že je všechno ok, tak bychom šli do klasické kastrace. Což mě zase někteří rozmlouvají, že to je zbytečný krok, že by šli do kastrace rovnou...

Budu ráda za Vaše zkušenosti a postřehy, díky .

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.6.2022 11:21

marcelaamax napsal(a):
Zdravím všechny,

už delší dobu přemýšlím nad kastrací psa, jak většina z Vás ví, mám doma psa a fenu, v době hárání hlídám a odděluji. Není to nic, co by se nedalo zvládnout, pes začíná šílet až v ty krycí dny, a jen doma. Venku se chová naprosto normálně, má zájem o hry, cvičení, všechno... Pořád jsem si říkala, že se to dá, a že kastrovat nebudeme... Jenže už nějakou dobu pozoruji, že čím je pes starší, tím to snáší trochu hůř (a s předchozím psem mám bohužel zkušenosti, že to bylo opravdu rok od roku horší, tam se nakonec kastrovala fena ze zdravotních důvodů a tím se to vyřešilo). Zatímco dříve to byla otázka fakt 3 dnů, tak poslední dobou po tom hárání tak nějak trvá, než se pes vrátí do normálu, než může být zase s fenou... A i pak nějakou dobu ještě zkouší ojíždět polštáře atd. ... A celkově to prostě víc prožívá než dřív.

Pořád se to dá, ale začínám myslet trochu do budoucna, nerada bych se dostala do situace, že se to bude ještě zhoršovat, a budu muset kastraci řešit vyloženě u starého psa. Teď mu bude 7, tak si říkám, že na druhou stranu určitě lepší kastrovat v 7mi letech, než to pak řešit třeba za tři roky...

Ale zajímají mě především zkušenosti těch, co mají doma psa a fenu, a až po letech soužití dali psa kastrovat. Najde se tady někdo takový? Je mi jasné, že to je individuální, a že stát se může cokoli... ale zajímá mě, jak to bylo ve většině takových případů. Změnil se pak nějak vztah feny ke psovi, nebo obráceně? Jak? Nebo jste nepostřehli vůbec žádné změny? Znám jeden případ, kdy to skončilo blbě, kdy fena pak už psa nesnesla a museli trvale od sebe.... taková noční můra... Ale zase znám hooodně případů, kdy to bylo úplně v pohodě. Navíc mám i vyzkoušeno, že fena kastráty nějak neřeší, nevadí ji... I na veterině se přiklání k tomu, že nějaké změny by se báli pokud by byl pes mladší, případně pokud by spolu s fenou žili krátce, ale že u takhle staršího psa, který je s tou fenou roky, by problém neočekávali... Ale nejvíc mě zajímají osobní zkušenosti těch, co to měli podobně.

A ještě - máte někdo zkušenosti se Suprelorinem u psa zhruba ve stejném věku? Jak to probíhalo, fungovalo? Jaké byly změny? Upřímně se přikláním spíše k tomu, že bych nejdříve zkusila tuhle "vratnou" cestu, a až když bych viděla, že je všechno ok, tak bychom šli do klasické kastrace. Což mě zase někteří rozmlouvají, že to je zbytečný krok, že by šli do kastrace rovnou...

Budu ráda za Vaše zkušenosti a postřehy, díky .

Ahoj,
já s tím zkušenosti nemám, jen bych k tomu připsala - slyšela jsem od pár lidí že i kastrovaný pes hárající fenku někdy dost řeší. Tak aby kastrace psa splnila ten účel co potřebuješ. Jen takové zamyšlení.
Vím že Ejbí je chovná fena tak tam nepřidá kastrace v úvahu.

Za mě, do chemické kastrace bych nešla. Pro mě zbytečná chemie do těla, ta představa se mi nelíbí. Buď klasická nebo žádná. Ale asi to má každý jinak.

8.6.2022 11:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj,
já s tím zkušenosti nemám, jen bych k tomu připsala - slyšela jsem od pár lidí že i kastrovaný pes hárající fenku někdy dost řeší. Tak aby kastrace psa splnila ten účel co potřebuješ. Jen takové zamyšlení.
Vím že Ejbí je chovná fena tak tam nepřidá kastrace v úvahu.

Za mě, do chemické kastrace bych nešla. Pro mě zbytečná chemie do těla, ta představa se mi nelíbí. Buď klasická nebo žádná. Ale asi to má každý jinak.

kastrovaný pes hárající fenku někdy dost řeší

No právě proto, bych nejdříve chtěla radši zkusit tu chemickou kastraci.. Stejně tak i proto, abych viděla případné změny. Jasně, je to chemie "navíc", ale zase klasická kastrace je nevratná...

Jinak to, že psi dost řešili háravky i po kastraci jsem slyšela taky, ale většinou to byli právě ti psi, kteří byli vyloženě háravkami posedlí, a neřešili nic jiného . To zase jako pes takovej extrém není.

Edit.: jo ještě k Ejbí - ano chovná je, i když nevím, jestli na ní ještě chovat budu, ale i tak mi přijde ta kastrace psa menší zásah než kastrace feny. A úplně si zatím nechci zavřít dveře tím, že ji dám kastrovat . Navíc další věc je ta, že není do budoucna vyloučené, že by k nám do smečky přibyla další fena, tudíž kastrace feny by nic neřešila.

8.6.2022 12:28
marushka

XXX.XXX.41.2

Mám zkušenosti se suprelorinem (a smíšenou smečkou doma) u cca 28 kg psa. Příbalový leták udává nástup účinků za 6 týdnů a garance účinnosti 6 měsíců. 5 týdnů po aplikaci se mi trochu předčasně rozhárala fena a těch 5 týdnů evidentně ještě bylo málo k plné účinnosti, protože pes furt vyšiloval. Na druhou stranu účinky určitě trvaly déle než 6 měsíců. Řekla bych, že něco přes rok. Pes opravdu o feny (dvě hormonálně aktivní) jevil minimální zájem a hárání probíhalo úplně v klidu. Na druhou stranu pořád jsem je v kritické období (poznám to podle druhého - chovného psa) pro jistotu oddělovala. Že suprelorin stále funguje se dá orientačně poznat podle kulek. Psovi se po aplikaci scvrkly tak na polovinu. Teď jsou to dva roky od aplikace a už je "celej" chlap a už zimní hárání fen byl na zabití.

Jinak ve vztahu ke smečce jsem nepozorovala žádné změny - ani u fen ani u psů. Snad jen, že nevznikalo žádné napětí mezi kluky, když mi háraly feny.

Taky pořád uvažuji o kastraci a nemůžu se odhodlat

Jo a měl trochu sklony k nadváze.. Teď po vyprchání účinků mi to přijde zase lepší..

8.6.2022 12:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

marushka napsal(a):
Mám zkušenosti se suprelorinem (a smíšenou smečkou doma) u cca 28 kg psa. Příbalový leták udává nástup účinků za 6 týdnů a garance účinnosti 6 měsíců. 5 týdnů po aplikaci se mi trochu předčasně rozhárala fena a těch 5 týdnů evidentně ještě bylo málo k plné účinnosti, protože pes furt vyšiloval. Na druhou stranu účinky určitě trvaly déle než 6 měsíců. Řekla bych, že něco přes rok. Pes opravdu o feny (dvě hormonálně aktivní) jevil minimální zájem a hárání probíhalo úplně v klidu. Na druhou stranu pořád jsem je v kritické období (poznám to podle druhého - chovného psa) pro jistotu oddělovala. Že suprelorin stále funguje se dá orientačně poznat podle kulek. Psovi se po aplikaci scvrkly tak na polovinu. Teď jsou to dva roky od aplikace a už je "celej" chlap a už zimní hárání fen byl na zabití.

Jinak ve vztahu ke smečce jsem nepozorovala žádné změny - ani u fen ani u psů. Snad jen, že nevznikalo žádné napětí mezi kluky, když mi háraly feny.

Taky pořád uvažuji o kastraci a nemůžu se odhodlat

Jo a měl trochu sklony k nadváze.. Teď po vyprchání účinků mi to přijde zase lepší..

Jee moc díky za osobní zkušenost... Váhově jsou psi stejně, taky 28 kg, a upřímně nějaké kilo navíc bych asi ani neřešila, protože on je celý život štíhlý (což si myslím, že ti Vaši taky), on měl spíš naopak problém přibrat, takže nějaké to kilo navíc bych zkousla.

Určitě bych je oddělovala v těch kritických dnech i tak, s tím počítám. Mě jde hlavně o to, abych ulevila psovi, a abych to fakt neřešila v úplném stáří. Takže úplně ideálně jsem si říkala, že zkusím Suprelorin a pokud bude všechno v pohodě, tak po vyprchání účinků dám kastrovat. Ale s tím odhodláním to mám úplně stejně jako vy, tak si právě říkám, že když po Suprelorinu uvidím, že je to ok, tak že se snad odhodlám .

8.6.2022 14:29

Zhorsovani reakci na haravku se deje bezne- jak pes starne, resi to vice a vice. A nemusi to byt jen chovani, i zdravotne ho to muze poznamenat ( problemy s prostatou atd.) a pak je ta kastrace ve hre i kdyz clovek nechce.

Ale podle zkusennosti jinych - kdyz clovek jeste nemusi kastrovat, jen o tom premysli - zejmena u psu s problematickym vztahem k lidem ci jinym psum - bych doporucila chemickou kastraci na zkousku nejdriv.
On se ten pes muze zmenit ve vice smerech - sice prestane resit haravku doma, ale muze se posilit jeho "neuroza" vuci lidem, psum a prestane byt odhadnutelny :-(

Chemicka kastrace neni zadna sranda, ale je to vratny proces. A to trochu vyváží negativa.

A taky je pravda, ze doba ucinnosti S. podle pribaláku casto neodpovida realite. Muze byt kratsi, ale caste je i mnohem delsi, nekdy se musi i nechat vyjmout, aby prestal fungovat.

8.6.2022 14:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Ale podle zkusennosti jinych - kdyz clovek jeste nemusi kastrovat, jen o tom premysli - zejmena u psu s problematickym vztahem k lidem ci jinym psum - bych doporucila chemickou kastraci na zkousku nejdriv.
On se ten pes muze zmenit ve vice smerech - sice prestane resit haravku doma, ale muze se posilit jeho "neuroza" vuci lidem, psum a prestane byt odhadnutelny :-(

Jojo, přesně tohle je jeden z důvodů, proč chci jít nejdřív do té chemické kastrace. I když teda v okolí mi všichni tvrdí (i s podobnými povahami psů), že u takto starého psa jim žádná změna v povaze nenastala. Ale jistota je jistota .

A dá se teda počítat s tím, že případná změna bude u chemické kastrace stejná jako u normální kastrace? Nebo jinak - projeví se ta celková změna po jedné aplikaci Supreloninu?

8.6.2022 14:46

Jo, funguje to stejne.
Kdyz pes zmeni chovani po chemicke kastraci - je jistota, ze to udela i po chirurgické.
A vek nehraje uplne roli. U starsiho psa to spis vice cloveka prekvapi.

U stenete nemate srovnani.
Ale kdyz mate doma psa, co je nejak zpacifikovany a funguje - tak i zapomenete, jaky je opravdu.

8.6.2022 14:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo, funguje to stejne.
Kdyz pes zmeni chovani po chemicke kastraci - je jistota, ze to udela i po chirurgické.
A vek nehraje uplne roli. U starsiho psa to spis vice cloveka prekvapi.

U stenete nemate srovnani.
Ale kdyz mate doma psa, co je nejak zpacifikovany a funguje - tak i zapomenete, jaky je opravdu.

Já to spíš myslela tak (upravila jsem to později), jestli bude ta změna po jedné aplikaci "celková"? Jestli už se projeví úplně? Nebo jestli se třeba stihne projevit jen částečně? Prostě jestli to pak po chirurgické kastraci nemůže být horší, než po jedné aplikaci chemické.

8.6.2022 15:01

to nevim, jestli to plati obecne.
psi, o kterych vim - ti reagovali na prvni davku. Ten S. jim drzel i rok

8.6.2022 15:11
janaa

XXX.XXX.174.173

Před lety jsem S dávala labrošovi,tehdy mu bylo cca 10 let,odešla jsem od mužskýho a krom mých byly v dočasným bydlišti další čuby, načež se ty bestie domluvily,začaly hárat všechny společně a nebohýho Sama chtěly znásilnit. On byl tedy můj milovaný, dokonalý pan božský, a kromě noci platilo,že i u háravky v nejlepším si nechal říct. Ale byl to mazec. Každopádně nezaznamenala jsem žádné rozdíly v povaze, nadále byl megašéf, čubky si předcházel a ony jeho,štěňata vychovával,ale v době hromadnýho hárání z něj už tak nešílely. Takže on to vlastně dostal,aby nešílely čuby Faktem je,že tak vyrovnaný a úžasný zvíře se rodí jednou za tisíc let fungoval cca ten půl rok,pak postupně přestával

amstafron

8.6.2022 15:29
amstafron

XXX.XXX.35.25

Mám 4,5 letého staforda ( bez PP ) , který sice nikdy nebyl v kontaktu s háravou fenou, ale na procházkách ho zajímaly jen loužičky od fenek a nic jiného. Dělal u toho děsné grimasy a cvakal zuby. Bohužel míval stále dost velký zánět předkožky, tak mi vet doporučil chemickou kastraci Suprelorinem.
Účinek se projevil až tak za 10 týdnů tím, že přestal mít zájem o ty loužičky a už neměl zánět. Reakce po aplikaci nebyla žádná, což mě překvapilo, protože dost citlivě reaguje na jakákoliv léčiva i běžné očkování. Bohužel přestal mít zájem o pohybové aktivity a zajímá ho jen, co kde rozkousat ( naštěstí jen v naší přítomnosti). Teď je 8 měsíců po chem. kastraci a už občas nějakou loužičku vyhledá.
Ale připadá mi takový nějaký smutný již od začátku působení kastrace.

8.6.2022 17:05

No takhle jsem dopadla já...přestože doma háravka nebyla a feny hárající v sousedství byly až na nějaké to Jackovo kňourání a nežravost na pohodu, věkem se to bohužel zhoršovalo, ale furt to ještě docela šlo, ale ten poslední rok v kombinaci s horkým létem, to byl fakt děs, to už jsem se o něj docela bála. Kastrovat už jsem jedenáctiletého psa nechtěla, tak jsme zvolili chemickou kastraci Suprelorin a z mého pohledu super....vůbec jsem nevěděla, že někde něco hárá.
Co se týče nějaké změny pohybových aktivit...že by pes zlenivěl, tak to neposoudím, protože Jackovi už bylo v té době 11 let a nikdy nebyl akčňák, spíš lenoch a jako důchodce samozřejmě o to více.

Upřímně nejsem nějaký zastánce kastrací psů samců...z preventivního zdravotního hlediska mi to nedává smysl, ale kdybych věděla, jak to bude postupovat, tak bych Jacka jako mladšího nechala vykastrovat.

8.6.2022 17:35
impact

XXX.XXX.40.125

Znám více chovatelů, kteří Suprelorin naprosto bez problémů používají u chovných samců.

9.6.2022 08:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Děkuji všem za zkušenosti, zkusíme nejdříve ten S. a uvidíme.

9.6.2022 12:56

marcelaamax napsal(a):
Děkuji všem za zkušenosti, zkusíme nejdříve ten S. a uvidíme.

Udělala bych to stejně...nejdřív bych zkusila chemickou kastraci ...je to vratný proces a člověk se pak může rozhodnout, jestli jít do "normální" kastrace a nebo nee.

9.6.2022 16:39
Zoia

XXX.XXX.209.82

My jsme taky měli fenu a psa a fakt se to spíš s věkem zhoršovalo (ke konci pak už že nechtěl nejen žrát, ale ani se nešel napít, takže když dosšlo na tenhle projev, musela jsme ho dát mámě na hlídání). Kastraci jsme pak řešili až kvůli problémům s prostatou, ale bohužel se ukázalo, že srdce by to nedalo, takže dostal ypozane, která údajně navodí stav, jako by byl po kastraci - říkal vet, nevím, nakolik je to pravda. Žádnou změnu chování si směrem k němu nevybavuju, on se trochu víc rozežral a trochu nabral, i když krmnou dávku jsem trochu snížila a pohyb zůstaly stejný, a taky jsem zpozorovala úbytek svalový hmoty (ve prospěch nesvalový hmoty :-).

9.6.2022 16:42
Zoia

XXX.XXX.209.82

Jinak jak píše Sardullah, kdybych věděla, jak to bude postupovat, tak ho nechám vykastrovat, dokud to šlo. Ona podobně jako ta chemická i ta hormonální přestává fungovat postupně (a taky nějaký čas nabíhá) a to pro toho psa myslím není nic moc, když se mu mění hladiny hormonů. Tam, kde to jde s tou navrátivší se bolestí kvůli zvětšující se prostatě, to platí 100%.

9.6.2022 16:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Zoia napsal(a):
Jinak jak píše Sardullah, kdybych věděla, jak to bude postupovat, tak ho nechám vykastrovat, dokud to šlo. Ona podobně jako ta chemická i ta hormonální přestává fungovat postupně (a taky nějaký čas nabíhá) a to pro toho psa myslím není nic moc, když se mu mění hladiny hormonů. Tam, kde to jde s tou navrátivší se bolestí kvůli zvětšující se prostatě, to platí 100%.

No, mě se prave nechce vyloženě hned do kastrace, protože si říkám co kdyby zrovna se něco po…. , kdyby se nějak radikálně změnil… tak u te chemie je to porad vratné. Jinak když by byl po te chemické v pohodě, tak bych ho nechala potom hned kastrovat chirurgicky, nevím po jaké době je to možné, ale předpokládám, ze až potom, co už chemie nefunguje. Nechci tu chemii dávat opakovaně, ale chci to jednou vyzkoušet.

22.8.2022 18:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Obnovuji téma, nemáte někdo zkušenost, ze by Suprelorin u psa vůbec nezabral? My totiž musíme mít nejspíš vždycky něco extra 🙈😀. Aktuálně řešíme problém s prostatou, což je ale divny vzhledem k tomu, ze i ta chemická kastrace by na prostatu měla působit opačně. Nicméně veterinář mi říkal, ze je určité procento psů, kterým proste ten Suprelorin nezabere, případně se musí dat ještě jeden. Většinou prý u “hormonalne nabusenych psu” nebo jak to popsat 😀.Tomu ze nezabral by odpovídalo i to, ze se psovi nestáhly kulky, nesetkali jste se s tím?

22.8.2022 20:00
markostuko

XXX.XXX.212.21

Já jsem se s tím nesetkala, ale jak je dlouho pes chemicky vykastrován? U nás přípravek začal působit cca 4 týdny po aplikaci, respektive kukly se začaly stahovat v tomto období.

22.8.2022 20:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Prave, ze už je to 10 týdnů.

22.8.2022 21:06

Znam psa, kteremu na prostatu chemicka kastrace nepomohla a musel kastrovat normalne.
takze asi ano, muze se stat ze to nefunguje

22.8.2022 21:10
janaa

XXX.XXX.174.242

Marcelo,ty už se jdi zahrabat,u vás totiž nefunguje nikdy nic

22.8.2022 21:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

janaa napsal(a):
Marcelo,ty už se jdi zahrabat,u vás totiž nefunguje nikdy nic

No na veterině z nás mají taky radost 🙈😂. A upřímně mě to ani nějak nepřekvapuje, už si zvykám 🙈😀

Přidejte reakci

Přidat smajlík