Jak předcházet hotspotům

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.6.2022 16:57
PumaCZ

XXX.XXX.218.166

Ahoj,
jelikož už se druhou sezónu potýkáme se serií hotspotů, zajímalo mě, zda tu nemáte někdo tipy na to, jak jim předcházet.
U předchozího NO jsem to řešila tím, že měl celoživotní zákaz koupání víc jak po břicho, ale raději bych to řešila jiným způsobem.

Zatím jsem našla tyto tipy:
- psa pořádně po koupání vysušit (jenže to moc dobře kolikrát nejde)
- preventivně psa koupat antibakteriálním šamponem (to mi zase nepřijde moc zdravé)
- psa ostříhat/otrimovat (zkusíme ocas a zadel)

Napadlo mě ještě psa po koupání venku přelít octovou vodou (jablečným octem), ale nevím, zda by to k něčemu vůbec bylo..
Nějaké další nápady, jak se pokusit hotspotům vyhnout? :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.6.2022 17:55

Funguje bod první, tedy vyfénovat a pak posílit imunitu.

18.6.2022 18:08

Ostříhala bych a po koupání bych zadek a ocas ještě důkladně vždy vytřela a průběžně kontrolovala stav kůže.

18.6.2022 19:15

18.6.2022 19:18

Nám se hotspoty mají tendence dělat když nestíhám vycesavat odumrelou podsadu a pes se namoci.
Pokud fakt poctivě vycesavam nejchoulostivejsi místa, hotspotum se daří předcházet.
Jinak taky mi bylo doporučeno zlepšit imunitu, plus zjištění, že někteří psi na to mají nějakou dispozici - druhý pes za stejných podmínek hotspoty nemá, i když v tuto chvíli například je více ve zbytcich zimní srsti než pes na to náchylný, který už je bez podsady prakticky celý.

18.6.2022 19:43
PumaCZ

XXX.XXX.218.166

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to jen z koupání? Hledám jinde, když ne.
https://vcahospitals.com/know-your-pet/hot-spots-in-dogs
https://www.petmd.com/dog/care/evr_hot_spots_what_are_they

Ano, začne to vždy po koupýní se někde, i když se Hachiho snažím následně vysušit. VVždy ho nechám koupat jen na začátku procházky, ať má hoďku dvě na vysušení + ho doma vezmu ručníkem.
Zajímavé ale je, že do kastrace tenhle problém neměl (a to jsme chodili denně k rybníku) a teď se mu dělá hotspot po každém vykoupání.. Kdyby tu na to téma nebylo založeno vlákno (změna srsti po kastraci), tak by mě tahlle spojitost ani nenapadla.

18.6.2022 19:44

můj hotspoťák se nekoupe, vůbec
a nemokne, to spí
má putovní partu kvasinek a bakterií, ty střídají uší-kůže
střevo k tomu
možná alergie

18.6.2022 19:45
PumaCZ

XXX.XXX.218.166

Nám se hotspoty mají tendence dělat když nestíhám vycesavat odumrelou podsadu a pes se namoci.
Pokud fakt poctivě vycesavam nejchoulostivejsi místa, hotspotum se daří předcházet.
Jinak taky mi bylo doporučeno zlepšit imunitu, plus zjištění, že někteří psi na to mají nějakou dispozici - druhý pes za stejných podmínek hotspoty nemá, i když v tuto chvíli například je více ve zbytcich zimní srsti než pes na to náchylný, který už je bez podsady prakticky celý.

Je pravda, že něměčtí ovčáci na to fakt trpí :/
Díky moc za tip, zkusím ho vyčesávat pravidelněji + mu chci protrimovat ocas, který moc vyčesat nejde a kde se mu ty hotspoty dělají nejvíc (a pak na zadeli).

18.6.2022 19:46

bych zkusila i vetřít ten jablečný ocet (roztok) do kůže, po tom koupání

18.6.2022 20:22

PumaCZ napsal(a):
Ano, začne to vždy po koupýní se někde, i když se Hachiho snažím následně vysušit. VVždy ho nechám koupat jen na začátku procházky, ať má hoďku dvě na vysušení + ho doma vezmu ručníkem.
Zajímavé ale je, že do kastrace tenhle problém neměl (a to jsme chodili denně k rybníku) a teď se mu dělá hotspot po každém vykoupání.. Kdyby tu na to téma nebylo založeno vlákno (změna srsti po kastraci), tak by mě tahlle spojitost ani nenapadla.

Já bych kromě prostříhání a odlehčení srsti doporučila sušit psa hned po vykoupání, tedy nechat ho oklepat se a pak hned sušit. Jinak se vlhkost drží v podsadě, pes se může zapařit i během procházky a tadáá, hotspot. Velmi dobré zkušenosti mají lidé s tímhle produktem:

https://www.mushgo.cz/trixie-osuska-pro-mokre-a-zabahnene-psy_z10757/

Mám psa, který také neschne, i v tropických teplotách je po vykoupání třeba 2 hodiny mokrý. Stačí, aby pofukovalo a chcípne mu ocas. Takže frotýrování nebo jiné sušení hned po plavání, namočení se, je absolutní nezbytnost.

18.6.2022 20:27
janaa

XXX.XXX.174.173

PumaCZ napsal(a):

Pokud si pamatuju dobře,tak jste psala,že se mu srst po kastraci nezměnila. Ale ona se mohla změnit struktura podsady,což je to nejhorší, a pokud jí má vatovitou,tak to právě zvyšuje tendence k hotspotům. Moc neporadím,co nejvíc podsadu vyčesat,prořezat,klidně bych se poradila v nějakým rozumným salonu,minimálně na hřebenech,kartáčích,případně i jestli by to nějak nešlo prostříhat. Plus kvůli hotspotům na krku nedávat obojek

18.6.2022 23:04

PumaCZ napsal(a):
Je pravda, že něměčtí ovčáci na to fakt trpí :/
Díky moc za tip, zkusím ho vyčesávat pravidelněji + mu chci protrimovat ocas, který moc vyčesat nejde a kde se mu ty hotspoty dělají nejvíc (a pak na zadeli).

U nás taky nejrizikovejsi místo právě zadek, pod ocasem, zadní nohy zezadu, kde mají delší srst. Takže cesu jak blázen fakt poctivě, letos jsem dva dny nestihla a třetí den si vylizal díru do kůže. Naštěstí jsem to podchytla včas, dobre mi na to funguje Tenazym a samozřejmě místo co nejvíc vystrihat, vyholit. Což byl dost oříšek, protože jedeme za týden na výstavu. Naštěstí Tenazym pomohl, nebylo nutné vyholit celý zadek, jinak bychom na výstavu nejeli, zdraví je prednejsi..

19.6.2022 08:32

Já mám N.O. fenu dlouhosrstku, kastrace 1/2021, taky se jí hodně změnila srst. Je taková, jak ovečka, hlavně břicho, a zadní nohy ty praporky a stehna zevnitř. Taková ta plstnající srst. normálně to stříhám nůžkama a česat musím co druhý den, pořád. Plavat chodíme, žádným ručníkem ji nesuším, protože ho s sebou k vodě nenosíme. Uschne sama, i když schne dlouho. Hotspot nikdy neměla, no zas měla jiné problémy. Moji předchozí N.O. byli všichni normální, krátkosrstí a taky nikdy hotspot ne. Zítra si koupím prostříhávací nůžky a zkusím to prostříhávat. Psala to sarah a prý dobré. Pochopila jsem to snad, že se jedná o efilačky

19.6.2022 08:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

PumaCZ napsal(a):

Asi blbost, ale napadá mě, kontrolovali jste po kastraci štítnou žlázu? Nemohl by být problém tam?

U předešlého psa (nebyl teda kastrovaný) jsem si začala všímat horší kvality srsti, pak se začaly dělat právě i hotspoty - a bylo jedno, jestli se koupal nebo ne, no a nakonec na veterině zjištěn problém se štítkou, nasazena léčba a bylo to o dost lepší.

19.6.2022 09:25

Já už jsem to tady psala jinde....rok jsme měli od hotspotu pokoj, před týdnem si pes vylízal na zadku flek po klíštěti. Letos už dostal dvě pipety a vůbec to nepomáhá. Srst jsem nestříhala, protože jsme včera měli výstavu, ošetřila betadinou a několikrát denně jsem flek fenovala studeným vzduchem. Až to bylo opravdu suché, namazala jsem dračí krví. A po týdnu už je to v pohodě, vůbec to není poznat, včera na výstavě jsme získali V2 res. CAC. 😊

19.6.2022 12:05
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Feně se dělají hotspoty na tvářích... nikde jinde na těle je ještě neměla, ale na tváři už asi 4x. Přitom tam má krátkou srst a třeba při plavání se nepotápí, takže hlavu mívá suchou.
Spíše u ní vidím spojitost s tím, že třeba proběhne mokrou trávou (stačí i orosená), namočí se jí packy a pak si doma lehne tak blbě, že si hlavu položí na ty mokré tlapky a usne. A hnusák je na světě. Těžko jí přikážu, jak má ležet a ne vždy ji pouštím domů já- takže nemůžu vždy zajistit, aby měla dokonale osušené tlapky.
Po domácím koupání (1-2x do roka) jsme se naučili fénovat studeným vzduchem. Venku po koupání nesuším, ale snažím se plánovat vodu v začátku nebo polovině trasy, aby domů došla už suchá.

19.6.2022 12:31
Andrýsek3

XXX.XXX.40.250

My teď bojujeme snad úplně se vším na kůži. Po kousnutí od jiného psa se Barnymu v místě kousnutí udělal hotspot, ten jsme podchytili řekla bych. Ale začala být vedra a on mi to bez vody úplně nedá, tak jsme koupali a objevily se kvasinky, na ty celkem oproti hotspotům trpí. Takže uši a packy, navíc se vykousava něco na pacce je to zapouzdřené nevypadá to nijak zle, ale asi ho to trápí, tak mažu černou mastí. Dneska jsem mu po včerejším koupání mrkla do ucha a zase kvasinky v uších (na to mám ještě kapky od veta z minula) a začal dnes šíleně oblizovat přední tlapky, takže žádný koupání teď nebude, hrozná vedra před námi, oplachuju v roztoku s jablečným octem, dostal krunýř a snad to trochu pomůže. Jinak dnes večer nebo zítra zas poletíme na veterinu. 🙈 nejvíc mě asi trápí ta věc na prstu, ale nemá to ani krvavé,. Jen takovou mini bouličku, bojím se jestli osina, ale nic tam zapichle nevidím a mažu tou mastí, tak nevím jestli s tím taky hned letět nebo ne.

19.6.2022 13:35

Andrýsek3 napsal(a):
My teď bojujeme snad úplně se vším na kůži. Po kousnutí od jiného psa se Barnymu v místě kousnutí udělal hotspot, ten jsme podchytili řekla bych. Ale začala být vedra a on mi to bez vody úplně nedá, tak jsme koupali a objevily se kvasinky, na ty celkem oproti hotspotům trpí. Takže uši a packy, navíc se vykousava něco na pacce je to zapouzdřené nevypadá to nijak zle, ale asi ho to trápí, tak mažu černou mastí. Dneska jsem mu po včerejším koupání mrkla do ucha a zase kvasinky v uších (na to mám ještě kapky od veta z minula) a začal dnes šíleně oblizovat přední tlapky, takže žádný koupání teď nebude, hrozná vedra před námi, oplachuju v roztoku s jablečným octem, dostal krunýř a snad to trochu pomůže. Jinak dnes večer nebo zítra zas poletíme na veterinu. 🙈 nejvíc mě asi trápí ta věc na prstu, ale nemá to ani krvavé,. Jen takovou mini bouličku, bojím se jestli osina, ale nic tam zapichle nevidím a mažu tou mastí, tak nevím jestli s tím taky hned letět nebo ne.

Adrýsku, jestli teda Váš pes trpí na kvasinky v uších, tak ten krunýř, co píšete, že dáváte, tak mu ty uši bohužel ještě víc zapaří, takovou mám zkušenost no. U mého malého bělouše to řeším, když musím, rovným molitanovým límcem s nápletem na krk...připodobnila bych to elpíčku 😊 v tom uši pěkně větrají a s vylizováním a drbáním má v tu chvíli smolíka....

19.6.2022 13:46
Terven

XXX.XXX.110.191

V posledním PPČ jsou nějaké tipy přírodní léčby na hotspoty a kvasinkové infekce od dr. Šťourače.
Ten jablečnej ocet, jak píše Andrýsek, se tam zmiňuje taky.
Hotspot je záležitost imunity, jeho zaléčením problém nemizí, je to přesně, jak píše hmn...

má putovní partu kvasinek a bakterií, ty střídají uší-kůže
střevo k tomu

19.6.2022 14:05
Andrýsek3

XXX.XXX.252.70

Adrýsku, jestli teda Váš pes trpí na kvasinky v uších, tak ten krunýř, co píšete, že dáváte, tak mu ty uši bohužel ještě víc zapaří, takovou mám zkušenost no. U mého malého bělouše to řeším, když musím, rovným molitanovým límcem s nápletem na krk...připodobnila bych to elpíčku 😊 v tom uši pěkně větrají a s vylizováním a drbáním má v tu chvíli smolíka....

Opravdu? To mi vůbec nepřijde, že by to tomu mělo nějak ublížit? On má uši dolů a krunýř má dost volný, takže to by muselo s ním být vedro na celou hlavu, aby se zapařovali i víc uši, ne? Nebo nějak nerozumím. 😁
Ale je značně nepohodlný a bourá mi byt. Měl ho teda dnes asi půl hodiny ráno, protože fakt lizal a lizal a nedal pokoj, nejprve dostal ponožku, seděla jsen v podstatě furt u něj a hlídala aby to nedělal, drbala ho. Bohužel nepovedlo se, tak dostal satelit. Pak jsme šli ven (bez) tak na to krásně zapomněl a teď spí a ani si na packy nevzpomene. Jsem mu je chtěla opláchnout tím octem zase, ale on by si zas vzpomněl, tak počkám, dokud je teď klid.

19.6.2022 14:10

Ocet taky vysušuje, mohlo by vadit časem... něco tam je píchlého, možná vet řízne a bude to ok... ale základ to asi neřeší.

19.6.2022 17:19
janaa

XXX.XXX.174.173

Hele,bacha na ty satelity,pod nima se hotspoty taky velmi rádi dělají

19.6.2022 17:31
PumaCZ

XXX.XXX.218.166

marcelaamax napsal(a):
Asi blbost, ale napadá mě, kontrolovali jste po kastraci štítnou žlázu? Nemohl by být problém tam?

U předešlého psa (nebyl teda kastrovaný) jsem si začala všímat horší kvality srsti, pak se začaly dělat právě i hotspoty - a bylo jedno, jestli se koupal nebo ne, no a nakonec na veterině zjištěn problém se štítkou, nasazena léčba a bylo to o dost lepší.

Po kastraci asi ne, díky moc za tip! Až budem dělat zase krev, nechám mu ji zkontrolovat :)

19.6.2022 17:34
PumaCZ

XXX.XXX.218.166

janaa napsal(a):
Pokud si pamatuju dobře,tak jste psala,že se mu srst po kastraci nezměnila. Ale ona se mohla změnit struktura podsady,což je to nejhorší, a pokud jí má vatovitou,tak to právě zvyšuje tendence k hotspotům. Moc neporadím,co nejvíc podsadu vyčesat,prořezat,klidně bych se poradila v nějakým rozumným salonu,minimálně na hřebenech,kartáčích,případně i jestli by to nějak nešlo prostříhat. Plus kvůli hotspotům na krku nedávat obojek

Na krku a jinde se mu hotspot nikdy neudělal (ťuk ťuk). V pondělí by mi měly přiijít trimovací nůžky, tak zkusím ty a uvidíme, zda to bude mít nějaký efekt.

19.6.2022 17:37

Andrýsek3 napsal(a):
Opravdu? To mi vůbec nepřijde, že by to tomu mělo nějak ublížit? On má uši dolů a krunýř má dost volný, takže to by muselo s ním být vedro na celou hlavu, aby se zapařovali i víc uši, ne? Nebo nějak nerozumím. 😁
Ale je značně nepohodlný a bourá mi byt. Měl ho teda dnes asi půl hodiny ráno, protože fakt lizal a lizal a nedal pokoj, nejprve dostal ponožku, seděla jsen v podstatě furt u něj a hlídala aby to nedělal, drbala ho. Bohužel nepovedlo se, tak dostal satelit. Pak jsme šli ven (bez) tak na to krásně zapomněl a teď spí a ani si na packy nevzpomene. Jsem mu je chtěla opláchnout tím octem zase, ale on by si zas vzpomněl, tak počkám, dokud je teď klid.

Límec má tvar kornoutu a je z umělé hmoty, tak vůbec neluftuje a bonusem je teda rámus a oflákaný nábytek, to by člověk vydržel...ale ty uši!...když jsem v tu dobu jeho vrcholných potíží říkala naší vetce, že se mu ty uši nějak zhoršily, tak mne na tenhle fakt upozornila a při změně límce jsem zjistila, že má pravdu...opatrně s tím no...

19.6.2022 18:10
Andrýsek3

XXX.XXX.40.250

No já chtěla dnes koupit takový ten límec, co vypadá jak polštář za krk do autobusu, ale dle internetu by si na ty packy stejně dosáhnul. 🙈 jako dneska ho měl na chvíli dvakrát. Tak uvidíme, ale zítra asi na veterinu zajdeme stejně.

19.6.2022 21:01

Andrýsek3 napsal(a):
No já chtěla dnes koupit takový ten límec, co vypadá jak polštář za krk do autobusu, ale dle internetu by si na ty packy stejně dosáhnul. 🙈 jako dneska ho měl na chvíli dvakrát. Tak uvidíme, ale zítra asi na veterinu zajdeme stejně.

Máme tenhle, ale nevím, jak by to vypadalo ve větším provedení 🤷‍♀️

10.2.2023 12:32
PumaCZ

XXX.XXX.252.190

Ahoj,
jelikoz me kontaktoval pan ohledne tohoto tematu, rada bych se zde podelila o sve dosavadni zkusenosti, aby byly pro ostatni snadno dohledatelne.
Jen dodam, ze nejsem veterinar, ale hotspoty jsem s nim skoro vzdy resila. Text a doporuceni nize je ciste z me zkusenosti a doporucuji tohle konzultovat see svym vetem.

Nejdulezitejsi je prevence a to ve dvou bodech:
- posileni imunity (betaglukan, kurkuma, pupalkovy olej, biotin, ruzne doplnky na psi srst, ..)
- prevence tvorby hotspotu pote, co je pes mokry

U bodu cislo dve se mi krome vytreni psa co nejvice do sucha a nasledne aplikace psiho zupanu (doma nebo do auta, ne behem prochazky) osvedcilo tez psa po koupani prelit vodou s trochou jablecneho octa (kvasinky ani bakterie nemaji rady kysele prostredi, chce to ale udelat co nejdrive po koupani, poridila jsem si na to malinkou konvicku, ktera se ukazala byt velmi prakticka).
Dulezite je tez psa pravidelne vycesavat (v lete klidne i denne), protoze cim mene materialu tam pes ma, tim lepe proschne a tim padem se nestaci zaparit. U chlupatych psu se doporucuje i psa protrimovat efilacnimi nuzkami, ale na to jsem nakonec odvahu nenasla.

Pokud k hotspotu uz dojde, mame primo specialni masticku na hotspoty od veterinare. Dale mohu doporucit jeste VIRBAC Allerderm Spot-on ci Clorexyderm. Masticka od veta je ale nejucinnejsi.
A urcite bych zminila, ze je opravdu velmi dulezite okoli hotspotu vystrihat, ale uplne nejlepe vyholit, a to ve vetsi mire, nez si clovek mysli. Vzhledem k tomu, ze je to infekcni onemocneni, maji hotspoty tendence se rozsirovat do sveho okoli, tzn. vylecite jeden hotspot a hned vedle se udela dalsi, a to klidne i nekolikrat po sobe. Takze opravdu vyholit klidne i 5 cm kolem hranice hotspotu, ikdyz to vypada nesteticky. A pokud ma pes delsi chlupy, tak zkratit i ty, ktere se postizeneho mista, byt jen trochu, dotykaji. Opet totiz hrozi to, ze se mu hotspot roznese dal.
A jeste dalsi a velmi opomijeny bod, OCHRANNY LIMEC! At uz ma clovek pocit, ze to uhlida, nebo ze si o to pes sam nepecuje, jakmile se toho pes jednou dotkne, bude to 10x horsi a navic si to zase muze roznest.

Akorat jsem ted objevila tento vyrobek viz odkaz, ktery se da pouzit nejen jako podpurny doplnek pri lecbe, ale take i preventivne. Zatim ho vyzkouseny nemam, ale urcite jej pred letem koupim a nasadim preventivne. Minimalne se tim nic nezkazi.

https://www.happyzoo.cz/virbac-megaderm-28x8ml/

Posledni bych zminila Wobenzym, ktery se da davat jak preventivne na posileni imunity, tak jako podpora lecby, pokud uz se treba s opakujicimi hotspoty trapite. Davala jsem ho loni a opravdu byl videt velky rozdil v delce leceni opakujicich se hotspotu. A mam pocit, ze pote uz zadny nemel, ale samozrejme to muze byt jen shoda okolnosti.

Snad alespon neco z toho bude pro nekoho uzitecne :)

10.2.2023 12:47
PumaCZ

XXX.XXX.252.190

Jeste info z clanku MetropoleVET. Cely clanek -> https://www.metropolevet.cz/hot-spot/

"CO JE TO HOT SPOT?
Psí hot spoty jsou červené, zapálené kožní léze také známé jako pyotraumatická dermatitida nebo akutní mokvavá dermatitida. Tyto názvy přesně popisují zánětlivé kožní změny vyvolané škrábáním, které se objevují rychle, jsou potaženy slizem a mohou obsahovat hnis. Hot spoty lze nalézt kdekoli na těle psa, ale nejčastějšími místy jsou hlava, nohy a boky. Tyto bolestivé, páchnoucí vředy mohou být velmi zjevné nebo mohou být skryty pod matnou srstí."

"CO ZPŮSOBUJE HOT SPOTY?
Hot spoty jsou obvykle způsobeny sebepoškozováním, když si pes škrábe svědivé místo tak energicky, že vytvoří otevřenou ránu. Psi se škrábou z mnoha důvodů, ale bez ohledu na příčinu, hot spoty jsou nepříjemné. Když pes olizuje bolavé místo, dráždí povrchová nervová zakončení v kůži, která stimuluje svědění a následuje další olizování, kousání a škrábání. Tento cyklus lízání-svědění je základem pro vlastní traumu, která způsobuje hot spoty. Hot spot se může dramaticky zvětšit velikost ve velmi krátkém časovém období. Zejména u dlouhosrstých psů mohou počáteční léze uniknout pozornosti majitele. Při horkém počasí se může hot spot během pár hodin zvětšit několikanásobně. Hot spoty větších velikostí často silně páchnou a pes je cítit již na dálku.

Hot spoty jsou způsobeny stejným typem bakterií, které normálně žijí v malém počtu na povrchu kůže. Tento typ infekce není obvykle nakažlivý pro člověka nebo ostatní psi. Rozvíjí se, když škrábání a kousání narušují normální bariérovou funkci a umožňují bakteriím přerůstání. Jakmile se bakterie šíří, způsobují ještě větší podráždění a bolest. Dlouhosrsté plemena psů a plemena s hustou podsadou, jako jsou zlatí retrívři, jsou náchylné k vytváření hot spotů, pravděpodobně kvůli špatné ventilaci v jejich srsti.

Co způsobuje podráždění, které iniciuje hot spot? Nejčastěji se vyvíjejí hot spoty v místě poštípání blechou. U pacienta nemusí být žádné další důkazy o blechách. Méně běžné příčiny zahrnují alergie, ušní infekce, problémy s análními váčky, rostlinný materiál v srst a další dráždivé látky. Nejčastěji vznikají hot spoty během horkého, vlhkého počasí."

Zminuji se pouze o bakteriich, ale mam pocit, ze pricinou mohou byt i kvasinky. Prosim bodlinku, pokud to bude cist, at me pripadne opravi :)

Dle meho: premnozeni kvasinek (stejne jako bakterii) -> svedeni -> pes se skrabe/kouse, lize -> vznik traumatu a nasledny vznik dermatitidy

10.2.2023 12:59

pyreneják má hotspoty od svého prvního podzimu
jaro podzim jaro podzim.....
tak někdy po sedmém roce věku i nějaké to jaro či podzim vynechal
a když byly, a bylo jich méně, tak stačilo ťupkat betadinkou
ani nevím, zda 2022 něco měl
žádnou podporu nebral a nebere

Přidejte reakci

Přidat smajlík