artx

XXX.XXX.230.176
Dobrý den, našli jsme fenečku a už u nás zůstala. Podle veterináře je jí mezi 4-5měsícem. Váží necelých 20 kilo. Vím že to nejde zjistit s jistotou a bude to jen odhad, ale čeho tak může být kříženec? Je nám to celkem jedno, stejně si ji necháme, ale tak, pro zajímavost.
Máte pěknýho psa.
Potkávám hodně podobnou fenu, je křížená
s borderkou. Já to tam nevidím, ale oni to vědí
jistě.
Tenhle to nebude, ti nejsou běžní.
https://fashion-cs.decorexpro.com/ovcharka/kangal/
https://search.seznam.cz/?q=anatolsk%C3%BD+pasteveck%C3%BD+pes&oq=anatol&aq=0&sourceid=szn-HP&ks=6&ms=8923&thru=sug&sgId=MC4xMjUwNTI3NTY4MTI0Mjg0NCAxNjU2MTkwMTg4LjY1MQ%3D%3D&ctx=EMZ7ovytFFSsH68Tv4P6xbUXqpM8U6zsHyxGQiuX7Gwd2sdTiPfLTm5tjYXxjFOdogpyhn8b1jw266HjATdP0w
artx

XXX.XXX.230.176
Pane jo, veterinář řikal, že malá nebude. Možný by bylo, že se jí někdo musel vzdát, protože sme jí našli poránu u koní ve výběhu. No, v zásadě nám velkej pes nevadí, stejně sme se doma bavili, že něco pořídíme, jen to zatím bylo ve stádiu úvah.
artx
napsal(a):
Dobrý den, našli jsme fenečku a už u nás zůstala. Podle veterináře je jí mezi 4-5měsícem. Váží necelých 20 kilo. Vím že to nejde zjistit s jistotou a bude to jen odhad, ale čeho tak může být kříženec? Je nám to celkem jedno, stejně si ji necháme, ale tak, pro zajímavost.
Nechci být nepříjemná, ale nemůžete si jen tak nechat cizího psa. Je potřeba uvědomit starostu, dát inzeráty, že se našlo štěně. A pokud se do určité zákonné doby nenajde majitel, tak pak si ho teprve nechat můžete. Byly bouřky, takže štěndo mohlo někomu utéct ze zahrady. Pokud si ho chcete zatím nechat, tak se musíte domluvit se starostou, že se zatím o něj postaráte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A nezaběhla se jen někomu? Přijde mi zvláštní, že by se někdo zbavoval odrostlejšího štěněte vypuštěním do výběhu/do přírody, navíc když se výrazně podobá konkrétnímu plemeni.
Tím nechci nic zpochybňovat, jen to bylo první co mě napadlo.

Určitě zkusit najít původního majitele...jako první bych zkusila jestli čubina nemá zaregistrovaný čip a naopak prolézt internet, jestli jí někdo nehledá.
Jinak dle mého vypadá jako kříženec nějakého pastevce., možná i čistokrevný..nemám na to takový oko..podobná anatolovi a nebo klidně i kavkazákovi...ne všichni kavkazáci jsou typově velmi chlupatí medvědi.....zbarvení by těmto variantám mohlo odpovídat...je to holka, takže v dospělosti 40-50 kilo....možná i trochu přes.
A hlavně jestli to roztomilé štěňátko je původem pastevec, tak je nutno počítat i s typickou povahou...ne všem vyhovuje pastevecká palice.
Např. třeba je to malá kavkazačka a jednou dospějete do bodu, kdy jí budete muset zavírat do kotce, když přijde návštěva a pokud jste hodně společenská rodina??
Moje pyrenejka měla ve 4 měsících 20 kilo.....ve dvou letech má 72cm v kohoutku a 52 kilo.
Ale ještě jednou moc prosím, nejdřív opravdu zkuste všemi způsoby najít majitele, představte si, že by vám uteklo, zaběhlo...ztratilo se štěně, které milujete, jak byste jí zoufale hledali a doufali, že se jí nic nestalo, že se k vám vrátí....no a nevrátila by se, protože jí někdo našel a nechal si jí.

jediné, co musí, je nahlásit nález na obecním úřadě, neprodleně
a obec musí o nálezu informovat "obvyklým způsobem"
pokud se do 2 měsíců nikdo nepřihlásí, vlastnictví přechází na nálezce
artx

XXX.XXX.230.176
Najít majitele bylo první, co jsme zkoušeli. Čip neměla, na obci ani v okolních útulcích ji nikdo nehledá. Kdyby někomu chyběla, určitě by neměl mít problém ji najít, my ji netajíme. Spíš si tipuju na křížence, co nám ho sem vypustili. Prostě pak měla hlad a šla na žrádlo kočkám.
artx
napsal(a):
Najít majitele bylo první, co jsme zkoušeli. Čip neměla, na obci ani v okolních útulcích ji nikdo nehledá. Kdyby někomu chyběla, určitě by neměl mít problém ji najít, my ji netajíme. Spíš si tipuju na křížence, co nám ho sem vypustili. Prostě pak měla hlad a šla na žrádlo kočkám.
Přidávám se k "huskyjanině" a ostatním...
Fakt může být zaběhnutá - kdoví z jaké dálky... A ve výběhu je nějaký přístřešek nebo tam volně pobíhala mezi koňmi?
Jinak Vám přeji, ať Vám zůstane, pokud se jí někdo nehezky zbavil! Ale ještě bych to dala třeba na FB, vylepila plakátky... Je pěkná!
artx

XXX.XXX.230.176
fikovnice
napsal(a):
Přidávám se k "huskyjanině" a ostatním...
Fakt může být zaběhnutá - kdoví z jaké dálky... A ve výběhu je nějaký přístřešek nebo tam volně pobíhala mezi koňmi?
Jinak Vám přeji, ať Vám zůstane, pokud se jí někdo nehezky zbavil! Ale ještě bych to dala třeba na FB, vylepila plakátky... Je pěkná!
já to vidím asi tak, milující a zodpovědný majitel v dnešní době má psa označeného čipem a registrovaného. Jednak pak psa snadno najde a navíc mu to ukládá zákon. Fenečka je u nás tři neděle. Okolní útulky a obec mají nález nahlášený. Letáčky, že se hledá veškeré žádné. Snažit se je řada na majiteli (pokud vůbec existuje), ne na nás.

artx
napsal(a):
já to vidím asi tak, milující a zodpovědný majitel v dnešní době má psa označeného čipem a registrovaného. Jednak pak psa snadno najde a navíc mu to ukládá zákon. Fenečka je u nás tři neděle. Okolní útulky a obec mají nález nahlášený. Letáčky, že se hledá veškeré žádné. Snažit se je řada na majiteli (pokud vůbec existuje), ne na nás.
No já jsem schválně koukala i do skupin na FB, jak na pastevce, protože štěndo mi připomíná malého pastevce, tak jsem prolezla takové ty "v nouzi" a nikde jsem taky nic neobjevila.
Je fakt, že kdyby mě se ztratila čuba, tak ten internet rozžhavím do běla.....jo jasně tak může to být pes nějakého důchodce, co internet nemá, ale co může nálezce udělat víc??
Minimálně se vždycky obvolávají útulku v okolí, jestli se tam ztracený pes nedostal, takže tam by asi měli info, že se čuba hledá.
No myslím, že už vám asi čubina zůstane....takže nezbývá popřát, abyste si ten společný život užily.
Camille77

XXX.XXX.228.119
Nejdříve bych zjistila (pokud je to možné) majitele, jestli se někomu neztratila, nezaběhla....měla by být i čipovaná a možná dohledatelná dle čipu. Je pravda, že majitelé psů sice štěně očipují, ale již "zapomenou" čip a psa uvést do některých z databází....
Až pak bych si ji nechala, pokud by jste nemohli majitele najít.
Mě by se taky nelíbilo, kdyby nám někdo našel našeho několikaměsíční retrívří slečnu a nechal si ji, není to fér vůči psovi, který možná už rodinu má a ta rodina ji taky může hledat, jen se shodou několika náhod ztratila apod.

Camille77
napsal(a):
Nejdříve bych zjistila (pokud je to možné) majitele, jestli se někomu neztratila, nezaběhla....měla by být i čipovaná a možná dohledatelná dle čipu. Je pravda, že majitelé psů sice štěně očipují, ale již "zapomenou" čip a psa uvést do některých z databází....
Mě by se taky nelíbilo, kdyby nám někdo našel našeho několikaměsíční retrívří slečnu a nechal si ji, není to fér vůči psovi, který možná už rodinu má a ta rodina ji taky může hledat, jen se shodou několika náhod ztratila apod.
vždyť píše, že čip vůbec nemá...

Camille77
napsal(a):
Ale psice čip nemá. A několikaměsíční slečna ho mít má.