Emma_foto91

XXX.XXX.102.13
Zdravím, jdu si pro radu s chováním našeho voriska.
Je mu 11let, máme ho 10let, je z útulku.
Ale doteď nikdy nic z toho co popisu nedělal, žádná nova velká změna u nás není, deti jsou větší.
Začal nám venku při venčení ocuravat nohy. Vybehany, vycurany, vykadeni, jdeme u silnice, jde u nohy, dnes zastavím s dětmi, obdivuji kamínky u cesty a najednou mám plnou pantofli čůránek od psa. To samé mi udělal u dětského hřiště v kempu o vikendu, manželovi cestou na procházce. Vždy když zastavíme dostane povel sedni, sedne k noze, případně si ho jen nechám u nohy když to není na dlouho.
Vůbec nechápu co tím myslí, jak já na to mám reagovat, první reakce byla že jsem uskocila a psa posadila ale nevím jestli je to správně.
Začal nám dělat i kaluz doma, po venčení, stojí na 4 (nezvedne nohu) a cura pod sebe, jak kdyby to nemohl zastavit, zdravotně je v pohodě, noc co by naznačoval že to neudrží či podobně.
Prosím o sdílení zkušenosti a rady co s ním nebo tipy proč by to mohl dělat.
Děkuji M.
Uživatel s deaktivovaným účtem

zdravotně je v pohodě
... víte jak?

Emma_foto91
napsal(a):
Zdravím, jdu si pro radu s chováním našeho voriska.
Je mu 11let, máme ho 10let, je z útulku.
Ale doteď nikdy nic z toho co popisu nedělal, žádná nova velká změna u nás není, deti jsou větší.
Začal nám venku při venčení ocuravat nohy. Vybehany, vycurany, vykadeni, jdeme u silnice, jde u nohy, dnes zastavím s dětmi, obdivuji kamínky u cesty a najednou mám plnou pantofli čůránek od psa. To samé mi udělal u dětského hřiště v kempu o vikendu, manželovi cestou na procházce. Vždy když zastavíme dostane povel sedni, sedne k noze, případně si ho jen nechám u nohy když to není na dlouho.
Vůbec nechápu co tím myslí, jak já na to mám reagovat, první reakce byla že jsem uskocila a psa posadila ale nevím jestli je to správně.
Začal nám dělat i kaluz doma, po venčení, stojí na 4 (nezvedne nohu) a cura pod sebe, jak kdyby to nemohl zastavit, zdravotně je v pohodě, noc co by naznačoval že to neudrží či podobně.
Prosím o sdílení zkušenosti a rady co s ním nebo tipy proč by to mohl dělat.
Děkuji M.
Viz efe. Jak víte, že nemá zdravotní problém? Zánět, ledviny, cukrovka...
napsal(a):
Viz efe. Jak víte, že nemá zdravotní problém? Zánět, ledviny, cukrovka...
no ale tyhle věci by nevedly k tomu, že bude cíleně očůrávat nohy.
Mně spíš napadá mentální problém?? I to že doma stojí a jen prostě čůrá?
Já vím, že je to malé plemeno a 11 let nemusí znamenat nic, ale je to jediný, co mě napadlo, že počínající demence.???

Zrzavci
napsal(a):
Já vím, že je to malé plemeno a 11 let nemusí znamenat nic, ale je to jediný, co mě napadlo, že počínající demence.???
Ano, ale pořád je to zdravotní záležitost, kterou zadavatelka dotazem na diskuzi nevyřeší.
Zrzavci
napsal(a):
To očůrávání nohou je divný.
Ale pokud si po vyvenčení doma stoupne, ani nezvedne nohu a čůrá pod sebe, jako by to nemohl zastavit, tak to bych na zdravotní problém viděla.
Já mám sice feny, ale značkovací. Prostě průběžně celou procházku značkujou a ke konci už vidím, že nemají co. Přidřepnou a ukápne pár kapek nebo vůbec nic.
Pokud po procházce udělá doma louži, něco je blbě.
Emma_foto91

XXX.XXX.102.13
Zdravotně v pohodě, protože na veterine už jsme řešili, s tím pocuranim doma nám řekli, že to může být stářím. Možná jsem to nenapsala uplne srozumitelně, po venčení ne že přijdeme domu a cura, ale třeba za 2 hodiny, někdy vůbec, někdy když přijede návštěva (přisuzuje radosti ikdyz vždy jen ucvrnknul nebyla to kaluz). Není to na denním pořádku, stalo se to cca 5x za poslední 3 měsíce.
Víc mě udivuje to pocurani nohy venku.
Je taky ocuravaci, pesemesky jede ve velkým, vidím že už jen pár kapek preznackuje, pak se zastavím v zástavbě kde už ho značkovat nenechavam pac by ocuraval domy a pocura mi nohu?
Nechci diagnózy, nejsem z těch co se ptají na netu místo cesty na veterinu.
Zrzavci
napsal(a):
Uz od pohledu mně taky napadl jak píšete, mentální problém.Neprodělal třeba slabou mrtvici?
Bfgh

XXX.XXX.230.164
Není ten pejsek mnohem starší?přeci jen je z útulku, třeba špatně určili věk a potom by demence seděla spíš.
Emma_foto91

XXX.XXX.102.13
Bfgh
napsal(a):
Není ten pejsek mnohem starší?přeci jen je z útulku, třeba špatně určili věk a potom by demence seděla spíš.
Do útulku se dostal jako štěňátko, cca půl roku a my si ho brali po dalším půlroce jsme si ho vzali.
Mrtvicku by na CT viděli asi?
Ted 2hodiny po dlouhé procházce zase louže zničehonic doma....
Bfgh

XXX.XXX.230.164
fikovnice
napsal(a):
Mně se také jeví jako podstatně starší a zřejmě nevidící (?). Zdá se mi, že má zákal.
Mě kdysi v útulku nabízeli pejska, který byl podle zubů mnohem starší než tvrdili. Někdy dobré úmysly tak nějak převáží nad realitou, ale nepřipadá mi to jako 11letý pejsek. Anebo má chudák smůlu a geny si nepěkně zahrály.
Emma_foto91

XXX.XXX.102.13
Podle zubů věk cca sedí, zákal jako takový nemá, dle vet, ale je pravda, že jsem si to také říkala, obcas mi přišlo že hůř vidí ale víc vidí až moc dobře si myslím.
Chápu, že to není mladý pes, ale rozbor krve, ct,sono nic neobjevilo, proto jsem psala sem, jestli nemá někdo zkušenost.
Fotky níže jsou z posledních cca 2tydnu
Hubený je od začátku stejně, nikdy ani představit "snahu" neměl vic jak 5kg a ano příroda a geny musely být v tomto případě velmi divoké.
Jediné možné mi přijde, psychika. Od začátku hodně stresuje když máme odejít, bojí se že se nevrátíme, dlouho jsme se snažili intenzivně trénovat ale velké zlepšení nepřišlo, tudíž jsme se samotu snažili omezovat na co nejnutnější. Jezdil a chodil všude kde to šlo se mnou. Tak jestli se horší věkem i ta psychika ikdyz nové situace nenastavaji..
Zase odložení venku kde na nás vidí, např u vody (fotka v tašce u stromu ve stinu) není problém, neklepe se, lehne si, neštěká, čeká 🤔
Vždy si myslím, že to máme zvládnuté a pak přijde něco co mě uplne rozhodí a nevím co s tím.
Emma_foto91
napsal(a):
Podle zubů věk cca sedí, zákal jako takový nemá, dle vet, ale je pravda, že jsem si to také říkala, obcas mi přišlo že hůř vidí ale víc vidí až moc dobře si myslím.
Chápu, že to není mladý pes, ale rozbor krve, ct,sono nic neobjevilo, proto jsem psala sem, jestli nemá někdo zkušenost.
Fotky níže jsou z posledních cca 2tydnu
Hubený je od začátku stejně, nikdy ani představit "snahu" neměl vic jak 5kg a ano příroda a geny musely být v tomto případě velmi divoké.
Jediné možné mi přijde, psychika. Od začátku hodně stresuje když máme odejít, bojí se že se nevrátíme, dlouho jsme se snažili intenzivně trénovat ale velké zlepšení nepřišlo, tudíž jsme se samotu snažili omezovat na co nejnutnější. Jezdil a chodil všude kde to šlo se mnou. Tak jestli se horší věkem i ta psychika ikdyz nové situace nenastavaji..
Zase odložení venku kde na nás vidí, např u vody (fotka v tašce u stromu ve stinu) není problém, neklepe se, lehne si, neštěká, čeká 🤔
Vždy si myslím, že to máme zvládnuté a pak přijde něco co mě uplne rozhodí a nevím co s tím.
Také se přikláním k psychice, respektive demenci. Možná budete muset starouškovi tady ty čůrací vrtochy odpouštět.

Je to boží psík. Obočí a vous má světlejší od začátku?

Je moc roztomily 🥰