Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.8.2022 12:41
janajana65

XXX.XXX.237.239

Tak se jdu pochlubit, co se tomu našemu chrťákovi zase povedlo.

Cca 2 měsíce zpátky si na dostihu zvrknul prst na levé přední, měsíc stál (klidový režim), pak jsme postupně zase začali něco dělat. Včera jsme byli podruhé po pauze na dostihovém tréninku a Etyn asi usoudil, že se nudíme, protože pro změnu doběhl bez drápu na pravém paspárku. Samozřejmě na začátku druhého vrcholu sezóny.

Normálně bych na vet s drápkem nejela, ale někdy chtějí v zahraničí na závodech papír od veta, že dráp chybí kvůli úrazu, tak jsem tam ještě včera sjela. No... Veterinář na to kouknul a zasypal hypermanganem. Jenomže tam toho hypermanganu nasypal asi tunu a nacpal ho i do té mezery mezi prstem a zbytkem nohy. Do 2 hodin kůže mezi prstem a nohou solidně zrudla, psovi to evidentně bylo hodně nepříjemné. Takže do sprchy, hypermangan jsem všechen vymyla, znova očistila ředěnou Betadinou a zasypala septonexem. Kdyby měl někdo lepší tip, jak to ošetřit, sem s ním.

Od té doby je pes klidnější (nesnaží se to hystericky olizovat) a já zase o trochu naštvanější na veta, protože jsem se v tom musela psovi znova hrabat. Navíc tedy vet nepříjemný jak osina, s tím že mu tam nechám 600,- za 5 minut návštěvy by mohl zájem alespoň předstírat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.8.2022 14:12

No je to nepríjemné... No i veterinári sú len ľudia - čím sa ho nechcem zastávať, len viem že niekedy toho majú naozaj dosť. Častokrát ich nemá kto zastúpiť aj keď sami vedia, že je to na nich moc. Pochopiteľne potom "blbosti" odfláknu. A majú jednu obrovskú nevýhodu oproti ľudským doktorom - v povedomí sú "LEN" veterinári a ešte im aj platiť treba. To u ľudí je to pán doktor - ten sa o mňa stará a ani neplatím (akosi nespájame platenie cez poisťovňu s našimi platbami).

12.8.2022 14:24
janajana65

XXX.XXX.237.239

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No je to nepríjemné... No i veterinári sú len ľudia - čím sa ho nechcem zastávať, len viem že niekedy toho majú naozaj dosť. Častokrát ich nemá kto zastúpiť aj keď sami vedia, že je to na nich moc. Pochopiteľne potom "blbosti" odfláknu. A majú jednu obrovskú nevýhodu oproti ľudským doktorom - v povedomí sú "LEN" veterinári a ešte im aj platiť treba. To u ľudí je to pán doktor - ten sa o mňa stará a ani neplatím (akosi nespájame platenie cez poisťovňu s našimi platbami).

Ale jo, já to chápu, třeba pan doktor zrovna neměl svůj den, netuším, jestli přede mnou nevychytal nějaké "super případy" nebo ho jenom bolí hlava... Jen ta kombinace odfláknutí a nepříjemného chování mě už včera nějak dorazila. Jedno nebo druhé bych jinak přešla...

Navíc tedy musím přiznat, že i když mi normálně ošetřování čehokoliv nevadí, tady vidím, že psa to opravdu bolí (i když drží a tváří se statečně) a točilo mě, že jsem mu v tom zase musela hrabat. Nějak špatně se to sešlo a v jednu chvíli se mi normálně rozklepaly ruce, což se mi nestává ani u mnohem horších ran u lidí i zvířat. To mě asi dorazilo a fakt jsem měla chvilku krizi.

12.8.2022 16:06

Jakože zasypal - neředil? A jste si jistá, že to byl veterinář a ne někdo, kdo šel omylem kolem? To netuší, že hypermangan je žíravina - silný oxidant? To mu tam taky mohl nalít neředěný peroxid...

Já když jsem ředila hypermangan pro koně, tak jsem ho nabírala do špetky prsty, a na těch prstech mi slezla kůže taky.

To je tedy smutný příběh.

P.S. tak jsem si přečetla, že na stržený dráp je indikovaný https://www.ceskaveterina.cz/hypermangan-pro-zvirata-cvt-1127-8063.html ale rozhodně ve vysoce přesném lokálním použití, nikoli že to použiju jak dětský zásyp. Asi panu veterináři "jen ujela ruka"....

12.8.2022 16:09

jj. na ten drap se to dava. Ale nesmi to na kuzi, no.

12.8.2022 19:52
janajana65

XXX.XXX.243.21

Jakože zasypal - neředil? A jste si jistá, že to byl veterinář a ne někdo, kdo šel omylem kolem? To netuší, že hypermangan je žíravina - silný oxidant? To mu tam taky mohl nalít neředěný peroxid...

Já když jsem ředila hypermangan pro koně, tak jsem ho nabírala do špetky prsty, a na těch prstech mi slezla kůže taky.

To je tedy smutný příběh.

P.S. tak jsem si přečetla, že na stržený dráp je indikovaný https://www.ceskaveterina.cz/hypermangan-pro-zvirata-cvt-1127-8063.html ale rozhodně ve vysoce přesném lokálním použití, nikoli že to použiju jak dětský zásyp. Asi panu veterináři "jen ujela ruka"....

Jj, na ten pahýl po drápu je to v pohodě, bohužel tohle bylo trochu moc... Kůže sice zarudla, ale snad jsem to stihla vymýt ještě včas...

Navíc se to tedy potentovalo teď, když to konečně vypadalo, že se vrátíme do běhání. Na neděli máme přihlášený coursing, ale nevím, nevím...

21.8.2022 14:28
janajana65

XXX.XXX.246.3

Aktuální stav drápu viz fotky. Okolí je trochu zabarvené od betadiny. Musím přiznat, že netuším, jak to má vypadat v průběhu hojení a váhám, jestli zítra zajet na vet na kontrolu nebo to zbytečně hrotím. Najde se nějaká chytrá hlava, která poradí?

Nic nazapáchá, extra červené to taky není, pes to zkusí olíznout párkrát za den. Ale nechci to podcenit, přeci jen je to packa, bez které se na běhání úplně neobejde. Navíc jsem ten typ, co když neví, je nervózní.

Všem moc díky za případné názory/rady. A pěkný zbytek víkendu!

22.8.2022 22:12

janajana65 napsal(a):
Aktuální stav drápu viz fotky. Okolí je trochu zabarvené od betadiny. Musím přiznat, že netuším, jak to má vypadat v průběhu hojení a váhám, jestli zítra zajet na vet na kontrolu nebo to zbytečně hrotím. Najde se nějaká chytrá hlava, která poradí?

Nic nazapáchá, extra červené to taky není, pes to zkusí olíznout párkrát za den. Ale nechci to podcenit, přeci jen je to packa, bez které se na běhání úplně neobejde. Navíc jsem ten typ, co když neví, je nervózní.

Četla jsem a koukala na foto a čekala, co k tomu někdo erudovaný napíše a nic...napadlo mne, že je to možná na té fotce malinko rozblízaný, třeba nenápadně přes noc? Nemá ten polštářek trochu natržený? Ale asi nic hroznýho, snad? No byli jste na veterině dnes nebo je to lepší?
Minule si bělouš lízal drápek a hned to měl červený, nehezký, tak jsem mu to mázla sudocremem a pak už si toho nevšímal a zbledlo to zase. Nejhorší je to jejich rozblízávání no...

22.8.2022 22:33

janajana65 napsal(a):

Nejsem erudovaná, ale mně by asi na takhle poraněném paspárku vadila volná část urvaného drápku, která je vidět na druhé fotce. Tu by bylo asi lepší zastřihnout, odstranit? A celkově mi přijde lůžko dost mimo osu, možná by to chtělo větší kontrolu jinde a ne jen nepovedený zásyp hypermanganem. To není nic proti zadavatelce. Jen dobře míněná opozdilá rada. Jak vypadá nožka teď?

25.8.2022 18:02
janajana65

XXX.XXX.165.183

Tak přidávám aktualizaci. :) Na vet jsme nakonec dojeli (15.8.), druhý pokus už vyšel lépe - vet zastřihla ještě kus zbylého drápu, vydezinfikovala betadinou a dostali jsme tedy na 4 dny sirup proti zánětu a bolesti (tuším Meloxicam?). Ale hlavně tedy přístup úplně jiný, veterina Poděbradská u mě má pochvalu.

Stav po skoro 14 dnech je viditelně lepší, zarudnutí už téměř zmizelo, otok také. Ale úplně "pěkné" to ještě není. Jestli dráp doroste úplně nový, to se uvidí, to ještě pár týdnů potrvá. Čistíme betadine a když není pod dozorem, dostává límec, aby to nelízal. Opět - kdyby někdo měl nějaký tip/babskou radu, jak tomu pomoci, sem s ní. Napadl mě řepík a kostival, ale kostivalem si nejsem jistá. Jsem ten typ, co chce udělat 100%, ale zas abych tomu spíš neublížila...

K odpovědím Plaky a Vahine - moc díky za názory. Z fotek to asi není moc poznat, lůžko není vyosené, to jsem jen já prst "přichytila", abych to lépe vyfotila a spíše se mi to povedlo zkreslit. Kus drápu tam zůstal, ale netrhal se, prý to odroste. Jen ho postupně zastříhávám. Jo a jsou z toho ošmikané chlupy, tak to vypadá "růžovější". :)

25.8.2022 20:21

Hojení strženého drápku trvá dlouho, chce to čas. Žádnou další radu nemám, pečujete o drápek skvěle. Tak ať táhne a srůstá.

25.8.2022 21:28
janajana65

XXX.XXX.243.21

Hojení strženého drápku trvá dlouho, chce to čas. Žádnou další radu nemám, pečujete o drápek skvěle. Tak ať táhne a srůstá.

Děkujeme. Ale musim uznat, že už mi ty úrazy pacek brnkají na nervy. Aktualizaci jsem přidala hlavně pro info i pro ostatní, určitě bude někdy někdo řešit to samé. A poslední věta pobavila!

Přidejte reakci

Přidat smajlík