Uživatel s deaktivovaným účtem

Podělte se prosím o nápady, čím krmit psí seniory. Máte nějaké osvědčené "recepty"?
Nějak mi už dochází fantazie, našemu starouškovi vařím, ale nějak furt točím dokola variace na psí rizoto nebo kuskus. Nechci to už úplně přehánět s masem, kvůli ledvinám. Kromě toho dostává občas jogurt s piškoty, nebo domácí pečivo. Vajíčka mu nechutnají, tak je podávám zamaskovaná třeba v tom rizotu nebo pečivu.
Chci mu zpříjemnit poslední týdny /měsíce, ať se dědula pomněje. Kosti už nepochroupe, vařím a přidávám do jídla domácí masokostní paštiku z kuřecích skeletů. Z masa střídám kuře, libové vepřové, v malém množství i vnitřnosti. Hovězí ani ryby nemá rád.
Ale přijde mi to nějaké jednotvárné...

Já dávám gerontkám hlavně králíka a krůtu. A objevila jsem fajn barf přílohy od Dromy, které jen zaleju horkou vodou a nechám chvíli nabobtnat pod pokličkou - mají různé zeleninové, bramborové, rýžové, bylinkové, kombinace atd. Když nemám čas rozmixovat čerstvou zeleninu a chci nastavit maso něčím, tak je to fajn. A mopslím to chutná.
A ještě mě napadl pro starouška silný, hezky dlouho tažený, vývar.

já bych se u starouška nebála jednotvárnosti a krmila tak, jak mu to vyhovuje a chutná... Myslím, že někdy méně je více a moc bych neexperimentovala.

napsal(a):
Já dávám gerontkám hlavně králíka a krůtu. A objevila jsem fajn barf přílohy od Dromy, které jen zaleju horkou vodou a nechám chvíli nabobtnat pod pokličkou - mají různé zeleninové, bramborové, rýžové, bylinkové, kombinace atd. Když nemám čas rozmixovat čerstvou zeleninu a chci nastavit maso něčím, tak je to fajn. A mopslím to chutná.
A ještě mě napadl pro starouška silný, hezky dlouho tažený, vývar.
Krůtu dávám taky, to jsem zapomněla napsat.
On by mi jenom z masa a zeleniny nevyžil, to bych mu toho masa musela dávat kvanta, což pro starého psa moc dobré není. Proto ta rýže nebo kuskus, dřív dostával i ovesné vločky, ale v těch je dost fosforu, tak jsem je radši přestala dávat.

Mamka nebožce kavkazance někdy to vepřové nebo kuře pekla. Bez soli, bez koření, jen s bylinkami. Pro změnu...
Atheira
napsal(a):
Teď už začíná sezona dýní. Co mi psice fakt miluje je dýňová nebo batátová kaše, ideálně s kuřetem, to má nejradši a i když není seniorka, přijde mi to jako fajn tip. Třeba by mu to taky jelo.
To jsem přesně chtěla napsat. Dýňový pyré je super příloha, momentálně kvůli dietě u nás frčí. S rybou, s kuřetem, krůtou. Ideální konzistence a prý působí jako střevní balancer.
Batáty jsem dřív taky běžně dávala, teď mám momentálně čerstvou negativní zkušenost, ale je možný, že batát je v tom nevinně. Koupila jsem speciálně kvůli Vikiny dietě dva batáty od farmáře. Chtěla jsem je uvařit večer na ráno, ale zapomněla jsem. Řekla jsem si, že neva, batáty jsou vařený hned, zvládnu to i ráno před odchodem do práce. Ráno mě překvapilo, že batát je na řezu bílej. Rychle jsem zagůglila a zjistila, že je to jen jiná odrůda. Protože jsem měla naspěch, vařila jsem ho hodně krátce, podstatný pro mě bylo, že šel rozetřít vidličkou na kaši. No a slinivkářka se ten den vysr...z podoby, ačkoliv stolici má po celou dobu marodění učebnicovou.
Takže jsem pátrala v hlubinách netu a vypátrala jsem, že průjem po batátu se vyskytnout může, obsahuje o dost víc vlákniny než brambor a je třeba s ním opatrně. A důkladně uvařit, což jsem zcela jistě nesplnila.
Pinčová batát přežila bez újmy, takže si myslím, že to byl problém jenom pro maroda a trochu podezírám Famosan, kterej v současnej době už nebere.
Terven
napsal(a):
To jsem přesně chtěla napsat. Dýňový pyré je super příloha, momentálně kvůli dietě u nás frčí. S rybou, s kuřetem, krůtou. Ideální konzistence a prý působí jako střevní balancer.
Batáty jsem dřív taky běžně dávala, teď mám momentálně čerstvou negativní zkušenost, ale je možný, že batát je v tom nevinně. Koupila jsem speciálně kvůli Vikiny dietě dva batáty od farmáře. Chtěla jsem je uvařit večer na ráno, ale zapomněla jsem. Řekla jsem si, že neva, batáty jsou vařený hned, zvládnu to i ráno před odchodem do práce. Ráno mě překvapilo, že batát je na řezu bílej. Rychle jsem zagůglila a zjistila, že je to jen jiná odrůda. Protože jsem měla naspěch, vařila jsem ho hodně krátce, podstatný pro mě bylo, že šel rozetřít vidličkou na kaši. No a slinivkářka se ten den vysr...z podoby, ačkoliv stolici má po celou dobu marodění učebnicovou.
Takže jsem pátrala v hlubinách netu a vypátrala jsem, že průjem po batátu se vyskytnout může, obsahuje o dost víc vlákniny než brambor a je třeba s ním opatrně. A důkladně uvařit, což jsem zcela jistě nesplnila.
Pinčová batát přežila bez újmy, takže si myslím, že to byl problém jenom pro maroda a trochu podezírám Famosan, kterej v současnej době už nebere.
Nepletete do toho náhodou i topinambury? Protože tam je to s tou vlákninou rozhodně pravda a že se po tom vysr z podoby bych se nedivila. Doporučuje se s nima nepřehánět.

Díky za tip, sladké chutě má rád, mrkev, batáty a máslová dýně je fajn, hokkaido mi nežral. Dřív měl rád i mačkané brambory, ale ty teď odmítá. Nechce je ani ve směsi, asi se mu ke stáru změnily chutě.
Na průjmy nijak zvlášť netrpí, nevadí mu ani tučnější maso, ani nálož vlákniny.
To je výhoda.

Ještě mám dotaz na doplňky stravy.
Co se vám osvědčilo?
Dávám jen pivovarské kvasnice a kelpu, na klouby Alavis TB.

Mně se zdálo, že psovi pomohl Phytovet mobilty, ale je to ovčák, tehdy mu bylo dvanáct let. Teď už je na prášcích. Ale jsou to bylinky, když nepomůžou, tak snad neuškodí.