Půlroční štěně - režim a tak

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.8.2022 09:39
P.C.

XXX.XXX.224.97

Zdravím, chtěla bych požádat o vaše rady nebo spíš i zkušenosti s režimem štěněte.
Máme cca půlroční psinu, u nás necelé dva měsíce. Nebyla vůbec socializovaná, ale během pár dní se naučila dělat potřebu venku, v noci vydrží několik hodin. Pokud ne a chce se jí jít ven (nedávno třeba s průjmem), tak začne štěkat nebo skákat na dveře - takže s ní vyběhnu, udělá to a jde zase spát.
Nyní krmíme 3x denně, z toho ranní krmení vychází na cca pátou, kdy vstáváme. Psina má asi budík v hlavě a chodí nás před pátou budit, přijde, šťouchá nás hlavou (do postele nesmí), případně štěkne. Ve všední den ok, stejně musíme vstát. O víkendu bych si teda radši přispala, ale stejně přijde třeba dnes v 4:30. Už se stalo, že spala i do šesti, tak jsme si říkali, že už bude spát dýl, ale to byl jen nějaký momentální záchvěv.
Zajímalo by mě, jestli si to nějak časem posune, že bude vstávat, až budeme vstávat my. Nebo jak to udělat s jídlem, aby jí nebudil hlad? Nyní má jídlo cca v 5 v 11 a 17-18. Když se vzbudí ve 4:30 tak má fakt hlad, šmejdí u krmení..nají se, udělá potřebu a zase spí. Tak bych samozřejmě ocenila, kdyby spala dýl :-)
Třeba už zrušit polední krmení a dávat jí víc večer? Ona je děsně na žrádlo, ale to polední bych možná už zrušila a pak by měla víc na večer?

Další dotaz - četla jsem, že pes má denně uběhnout tolik km, kolik má měsíců. Naše je takovej akční pes, bude v něm nějakej labík, ohař, takže běhá dost. Nechodíme na túry, ale pokud jdeme během dne jen na procházky, tak 6 km dáme hned a ona ještě běhá kolem nás, takže má určitě víc. Regulovat jí to, abych fakt chodila méně?

Ještě by mě zajímalo, jak jste kdo naučil povel ticho? Četla jsem tady během těch 2 měsíců desítky diskusí a stejně nevím. Doma mívá záchvaty štěkotu, nejvíc teda v momentě, kdy je totálně unavená, tak to stačí jí dát na místo a pomazlit a za chvíli spí jak špalek. Když si něco vyštěkává, tak nereagujeme. Ale jsou situace, třeba ve vlaku, kdy by by bylo fajn, aby neštěkala. Řeknu jí ticho a když je klid, tak dám odměnu. Jen nevím, aby si nespojila tak, že má zaštěkat a pak pak bejt ticho, aby byl pamlsek.

Děkuji za veškeré rady a zkušenosti a tipy, pardon za dlouhý příspěvek, ráda to tady čtu a čerpán inspiraci.

P.C.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.8.2022 09:51

Uběhnout tolik km kolik má měsíců? To jako že pes ve 12 letech by měl uběhnout denně 144 km?

28.8.2022 09:56
P.C.

XXX.XXX.224.97

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Uběhnout tolik km kolik má měsíců? To jako že pes ve 12 letech by měl uběhnout denně 144 km?

Myšleno u štěněte.

28.8.2022 09:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Hele já už tuhle radu slyšela několikrát, ale myslím, že to bylo myšleno do roka, prostě u štěněte, psa ve vývinu . Nicméně jsem se tím neřídila. Vždycky jsem se řídila podle štěněte, nějak jsem to neměřila, chodila jeho tempem, případně jsme si někde odpočinuli...

28.8.2022 10:03

marcelaamax napsal(a):
Hele já už tuhle radu slyšela několikrát, ale myslím, že to bylo myšleno do roka, prostě u štěněte, psa ve vývinu . Nicméně jsem se tím neřídila. Vždycky jsem se řídila podle štěněte, nějak jsem to neměřila, chodila jeho tempem, případně jsme si někde odpočinuli...

No já bych se tím neřídila rozhodně. V životě jsem tuhle "radu" neslyšela. Vždycky se řídím citem a vlastním rozumem.

28.8.2022 10:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Jinak co se týče toho krmení - zkusila bych to poslední krmení dávat až déle. Ale třeba s mojí fenou mám něco podobného a ani nakrmení těsně před spaním nám nepomohlo. Ona je extrémně žravá, a ráno je schopná nás taky vzbudit jen kvůli žrádlu. Vyloženě číhá, než člověk otevře oko a pak je hned na nohou (spí s námi v posteli), zkouší to hlavně na přítele, u mě většinou zabere se otočit a spát dál, fena pak taky zalehne. Prostě pochopila, že se nezvednu a nepůjdu ji to žrádlo dát. Jinak stejně jako u vás, když jí dám snídaní, tak si pak lehne a ještě několik hodin v klidu spí, takže jde fakt jen o to se nažrat. My jsme to někdy řešili i tak, že jsme fenu pustili vyvenčit a pak nechali zavřenou v obýváku, kde si prostě lehla a spala, a byl klid . Tohle jsem u psa třeba vůbec neznala, ten je sice taky žravej, ale spí dokud nevstanu já. Asi bych zkusila posunout to večerní krmení, a když to nepomůže, tak feně prostě zavřít do ložnice, aby vás nechodila budit?

28.8.2022 10:14
P.C.

XXX.XXX.224.97

marcelaamax napsal(a):

Tak určitě ne u dospělého, to bych jí od tří let nikam vzít už nemohla :-)
Tak v roce bych jí asi začala brát na treky, ale i kdybych s ní šla jenom 15 km, ona naběhá dalších 5, tak jestli to není moc. Ona se hned neutahá, ale spíš mi jde o ty klouby a růst.

28.8.2022 10:20
P.C.

XXX.XXX.224.97

marcelaamax napsal(a):
Jinak co se týče toho krmení - zkusila bych to poslední krmení dávat až déle. Ale třeba s mojí fenou mám něco podobného a ani nakrmení těsně před spaním nám nepomohlo. Ona je extrémně žravá, a ráno je schopná nás taky vzbudit jen kvůli žrádlu. Vyloženě číhá, než člověk otevře oko a pak je hned na nohou (spí s námi v posteli), zkouší to hlavně na přítele, u mě většinou zabere se otočit a spát dál, fena pak taky zalehne. Prostě pochopila, že se nezvednu a nepůjdu ji to žrádlo dát. Jinak stejně jako u vás, když jí dám snídaní, tak si pak lehne a ještě několik hodin v klidu spí, takže jde fakt jen o to se nažrat. My jsme to někdy řešili i tak, že jsme fenu pustili vyvenčit a pak nechali zavřenou v obýváku, kde si prostě lehla a spala, a byl klid . Tohle jsem u psa třeba vůbec neznala, ten je sice taky žravej, ale spí dokud nevstanu já. Asi bych zkusila posunout to večerní krmení, a když to nepomůže, tak feně prostě zavřít do ložnice, aby vás nechodila budit?

V ložnici úplně zavřít nemůžeme. Spí na chodbě, občas přijde k nám a lehne si vedle postele, ale radši je na svým místě. A je to úplně přesné, bojím se pohnout a převalit, jinak už mastí, mydlí ocasem a je natěšená :-) Pokud jí přeci jenom umluvíme, tak za deset minut už vstává zase, to už radši vstanu na poprvý, dám jí jídlo a vyvenčím a jdeme zase spát.
Tak aspoň vidím, že to není jen u nás :-)

28.8.2022 10:31
marushka

XXX.XXX.80.26

No jo.. normálka.. psi si nás umí hezky vycvičit 😁😁😁 první moji psi byli schopni vyspávat se mnou, ale před 10 lety jsem si pořídila přesně takového, jako popisujete - otevřela jsem oko a už nade mnou stál, že jako akce. Od něj to pak chytli všichni další psi, takže jsem se už 10 let nevyspala 🤣 No, ale zřejmě pokud ho budete ignorovat, tak se časem naučí spát déle 🙂

28.8.2022 10:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

marushka napsal(a):
No jo.. normálka.. psi si nás umí hezky vycvičit 😁😁😁 první moji psi byli schopni vyspávat se mnou, ale před 10 lety jsem si pořídila přesně takového, jako popisujete - otevřela jsem oko a už nade mnou stál, že jako akce. Od něj to pak chytli všichni další psi, takže jsem se už 10 let nevyspala 🤣 No, ale zřejmě pokud ho budete ignorovat, tak se časem naučí spát déle 🙂

Jojo, a to se pak v polospánku zvednete, že jdete jen na zachod a fena vyletí rychlostí blesku, div se nepřerazí, jakoze hurá konečně bude snídaně 😂. Takže já už jsem se preventivně naučila ještě před tím, než se na ten zachod zvednu, feně jasně říct, ať ještě čeká 😄. Takže sice zůstane ležet, ale jako v klidu rozhodne není, je připravena 😀Psa tím teda naštěstí nenakazila, ten zůstává zavrtaný pod peřinou a ani nehne brvou 😀.

28.8.2022 10:44
janaa

XXX.XXX.174.242

No,přiznám se,že mě budit pes pravidelně v půl pátý,tak letí obloukem

28.8.2022 11:40
PumaCZ

XXX.XXX.218.179

Hachi nas taky tak do roka a pul mel tendence rano budit, protoze uz ho proste nebavilo spat. Chce to striktne netolerovat - odkazat ho na misto atd. Casem se naucil nas nebudit (drive do nas stouchal nosem, a pokud na to clovek nereagoval, tak nas zacal stipat do zadele :D). Porad nas chodi kontrolovat, zda uz jsme vzhuru, ale ted uz alespon bezkontaktne :D A i kdyz vzhuru jsme a rekneme, at jde jeste spat, tak jde :)

Kadopadne pokud to dela z hladu, tak bych krmila pozdeji a vetsi porce. A nejlepe neco, co bude chvilku travit (aka flakotu masa).

28.8.2022 11:44
P.C.

XXX.XXX.224.97

janaa napsal(a):
No,přiznám se,že mě budit pes pravidelně v půl pátý,tak letí obloukem

Zkusíme

Nicméně vstávám i kvůli tomu, abych jí vyvenčila. Vydrží klidně od 9 hodin do pěti, takže pokud by šlo jenom o jídlo, tak bych byla asi důslednější, ale takhle už se jí chce i na venčení.
Možná až nebude mít takovou potřebu venčení, tak vydrží i s tím jídlem.

28.8.2022 11:51
P.C.

XXX.XXX.224.97

marcelaamax napsal(a):
Jojo, a to se pak v polospánku zvednete, že jdete jen na zachod a fena vyletí rychlostí blesku, div se nepřerazí, jakoze hurá konečně bude snídaně 😂. Takže já už jsem se preventivně naučila ještě před tím, než se na ten zachod zvednu, feně jasně říct, ať ještě čeká 😄. Takže sice zůstane ležet, ale jako v klidu rozhodne není, je připravena 😀Psa tím teda naštěstí nenakazila, ten zůstává zavrtaný pod peřinou a ani nehne brvou 😀.

Přesně tak, ještě tak v noci, když jdu, tak to koukne a spí, ale před pátou už se bojím převalit, aby nereagovala :-)

Když spala s mužem v obýváku na gauči, tak to spala i dýl, postel by se jí asi líbila.
Ale tak si to asi časem sedne, zkusíme krmit večer víc a přesunout jí tam to polední krmení.

28.8.2022 12:41

No já měla psy, že ještě než jsem se vůbec pohnula a než jsem otevřela oko, tak jsem věděla, že stojí u postele a upřeně mě pozorují, jestli UŽ.

Teď několik dní za sebou v noci kolem 3-4 ráno slyším feňuli, jak kňourá, tak se zvednu, oblíknu a jdeme se vyvenčit, což by asi bylo v poho, ale ona sebou plácne na dvůr, aby šla vykonat potřebu jí vůbec nenapadne, někdy se mi jí podaří mými blbými řečmi donutit, někdy si tam dřepím a čekám až se madam rozmyslí. No ale teď jsem zjistila, že vstávám úplně zbytečně, že madam vůbec nekňourala, že chce ven, ale že na chodbě odchytla syna, když šel na záchod a když zalezl zpátky do pokoje, tak si tam lehla a kňourala...takže dneska v noci tak max houknu, ať přestane a jde si lehnout, ani mě nehne, abych vstávala.

Jinak musím říct, že mívám štěňata obecně ranní ptáčata, ale časem se to upravilo a teď i Matýsek, který mě pravidelně chodil budit mezi 6-6:30h, tak teď někdy spíme i do půl devátý.

Já si obecně myslím, že psi časem zvládají v klidu střídající se režimy práce vs volno (páníčka). Já třeba když jsem měla berbery, tak pokud jsem měla jít do práce, tak jsem ty chudáky tahala ráno v pět z postele, abychom udělali prochajdu a naopak, když jsem měla volno, tak nejsem blázen, abych vstávala za tmy a lítala po lese, když můžeme jít na pohodu dopolko, až se vyhajáme. A nikdo mě nechodil ve volné dny v pět ráno budit jakože..."vstávej, je čas, víš, že chodíme v pět na prochajdu".

28.8.2022 13:07
janaa

XXX.XXX.174.242

P.C. napsal(a):
Zkusíme

Nicméně vstávám i kvůli tomu, abych jí vyvenčila. Vydrží klidně od 9 hodin do pěti, takže pokud by šlo jenom o jídlo, tak bych byla asi důslednější, ale takhle už se jí chce i na venčení.
Možná až nebude mít takovou potřebu venčení, tak vydrží i s tím jídlem.

Tak pokud jí venčíte v devět večer naposled,tak je jasný,kde je problém. Bez ohledu na hlad je prostě vyspaná a aktivní. S půlročním štěndem musíte daleko později, zkuste jít alespoň o víkendu venčit naposled o půlnoci a možná vás překvapí,že se zázračně problém vyřeší sám A jinak nepíšete,jak to ráno děláte, určitě bych nevstala a hned nekrmila. Vstanu, moje hygiena, jdeme ven,pak si udělám kafe a pak se možná dostane na krmení štěněte a odcházím. Ať nemá spojitost - panička vstává - jde se jíst Znám hodně psů,co tímhle šikanují majitele, že je ráno budí. Jasný,mě taky smečka budí,protože se začnou budit oni, ale většinou okolo sedmý (a to já ráno nekrmím),ale když se mi chce spát,tak je stačí odkázat do patřičných mezi a je klid (plus mám tu výhodu,že já je vykopnu ven, zavřu se do ložnice a jdu spát dál ). Ale měla jsem na hlídání fenu,co přesně tohle dělala, v pět ráno, vstáváme,bude snídaňka. No,zkusila to jednou, od té doby spala, a když tu je, spí, dokud neřeknu,že se vstává. Já jsem po ránu nesnášenlivá

28.8.2022 13:17
P.C.

XXX.XXX.224.97

janaa napsal(a):
Tak pokud jí venčíte v devět večer naposled,tak je jasný,kde je problém. Bez ohledu na hlad je prostě vyspaná a aktivní. S půlročním štěndem musíte daleko později, zkuste jít alespoň o víkendu venčit naposled o půlnoci a možná vás překvapí,že se zázračně problém vyřeší sám A jinak nepíšete,jak to ráno děláte, určitě bych nevstala a hned nekrmila. Vstanu, moje hygiena, jdeme ven,pak si udělám kafe a pak se možná dostane na krmení štěněte a odcházím. Ať nemá spojitost - panička vstává - jde se jíst Znám hodně psů,co tímhle šikanují majitele, že je ráno budí. Jasný,mě taky smečka budí,protože se začnou budit oni, ale většinou okolo sedmý (a to já ráno nekrmím),ale když se mi chce spát,tak je stačí odkázat do patřičných mezi a je klid (plus mám tu výhodu,že já je vykopnu ven, zavřu se do ložnice a jdu spát dál ). Ale měla jsem na hlídání fenu,co přesně tohle dělala, v pět ráno, vstáváme,bude snídaňka. No,zkusila to jednou, od té doby spala, a když tu je, spí, dokud neřeknu,že se vstává. Já jsem po ránu nesnášenlivá

To ne, venčíme později, to byl jen příklad, že je opravdu schopná vydržet a když jsem marodila, tak šla v 9 a do 5 vydržela.
A ona není právě ani nějak aktivní, spíš právě chce to jídlo, vyvenčit a pak zase spí.

Jídlo jí teda dáváme hned po vyvenčení, mám obavy, že když to budeme takhle natahovat, tak začne dělat bugr a budit celý barák.

28.8.2022 13:19
P.C.

XXX.XXX.224.97

No já měla psy, že ještě než jsem se vůbec pohnula a než jsem otevřela oko, tak jsem věděla, že stojí u postele a upřeně mě pozorují, jestli UŽ.

Teď několik dní za sebou v noci kolem 3-4 ráno slyším feňuli, jak kňourá, tak se zvednu, oblíknu a jdeme se vyvenčit, což by asi bylo v poho, ale ona sebou plácne na dvůr, aby šla vykonat potřebu jí vůbec nenapadne, někdy se mi jí podaří mými blbými řečmi donutit, někdy si tam dřepím a čekám až se madam rozmyslí. No ale teď jsem zjistila, že vstávám úplně zbytečně, že madam vůbec nekňourala, že chce ven, ale že na chodbě odchytla syna, když šel na záchod a když zalezl zpátky do pokoje, tak si tam lehla a kňourala...takže dneska v noci tak max houknu, ať přestane a jde si lehnout, ani mě nehne, abych vstávala.

Jinak musím říct, že mívám štěňata obecně ranní ptáčata, ale časem se to upravilo a teď i Matýsek, který mě pravidelně chodil budit mezi 6-6:30h, tak teď někdy spíme i do půl devátý.

Já si obecně myslím, že psi časem zvládají v klidu střídající se režimy práce vs volno (páníčka). Já třeba když jsem měla berbery, tak pokud jsem měla jít do práce, tak jsem ty chudáky tahala ráno v pět z postele, abychom udělali prochajdu a naopak, když jsem měla volno, tak nejsem blázen, abych vstávala za tmy a lítala po lese, když můžeme jít na pohodu dopolko, až se vyhajáme. A nikdo mě nechodil ve volné dny v pět ráno budit jakože..."vstávej, je čas, víš, že chodíme v pět na prochajdu".

Tak snad se to u nás taky urovná. Teď byl i ten prázdninový režim takový nijaký, každou chvíli někdo doma, věřím tomu, že s pevnějším režimem se to taky nějak urovná.

28.8.2022 14:35

já si myslím, že je to od pěti večer od večeře do snídaně na štěně dlouho. Ještě před měsícem jsem krmila mamuta čtyřikrát za den - zhruba 6 - 11 - 16 - 21. Nyní máme režim zhruba 6 - 13 - 20 (hodina sem, hodina tam žádný problém). Ale mně šestá ráno nevadí - to je pro mě nejpozdnější doba, kdy vstávám bez ohledu na víkend či pracovní den.

28.8.2022 15:39

já si myslím, že je to od pěti večer od večeře do snídaně na štěně dlouho. Ještě před měsícem jsem krmila mamuta čtyřikrát za den - zhruba 6 - 11 - 16 - 21. Nyní máme režim zhruba 6 - 13 - 20 (hodina sem, hodina tam žádný problém). Ale mně šestá ráno nevadí - to je pro mě nejpozdnější doba, kdy vstávám bez ohledu na víkend či pracovní den.

Aha...to jsem nějak přehlédla s tou dobou večerního krmení. Tu bych posunula určitě...poslední venčení a nějaká činnost před spaním (nebudu počítat nějaké noční čůranda) a pak teprve večeře a spinkání. Ráno bych snídani dávala, jak bylo psáno výše, ne hned, ale nejdřív se půjde venčit a pak.....
Krmný dávky bych rozdělila tak, aby na večerní vycházela ta největší.

28.8.2022 16:42
P.C.

XXX.XXX.224.97

Tak to je dobrý tip, posuneme večeři a asi jí i navýším krmnou dávku.

28.8.2022 19:18
P.C.

XXX.XXX.224.97

Teď jsem teda koukala na granule, kde je rozpis, kolik má v jakém věku jíst. Myslela jsem, že budeme navyšovat, ale naopak to od půlroka trochu klesá. Je to ok?
Půlrok má odhadem.

28.8.2022 19:25
fikovnice

XXX.XXX.134.0

marcelaamax napsal(a):

To znám, Marci. S tím probuzením a že zvířata se ihned budí také a požadují aktivitu. U koček je toto možná ještě výraznější. Já se třeba v noci probudím, vím, že někde poblíž spí některá z koček. A říkám si: Hlavně se nepohni! Měj oči zavřené! A nedejbože se na zvíře nepodívej - z očí do očí! To by totiž znamenalo okamžitý konec spánku tak nejméně na dvě hodiny.

28.8.2022 19:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

fikovnice napsal(a):
To znám, Marci. S tím probuzením a že zvířata se ihned budí také a požadují aktivitu. U koček je toto možná ještě výraznější. Já se třeba v noci probudím, vím, že někde poblíž spí některá z koček. A říkám si: Hlavně se nepohni! Měj oči zavřené! A nedejbože se na zvíře nepodívej - z očí do očí! To by totiž znamenalo okamžitý konec spánku tak nejméně na dvě hodiny.

A říkám si: Hlavně se nepohni! Měj oči zavřené! A nedejbože se na zvíře nepodívej - z očí do očí!

Tak u nás to tak hrozný není . Není to jako u zadavatelky, že by nás fena budila každý den v pět ráno - to bych ji upřímně vystěhovala z ložnice . V noci to s ní taky ani nehne, to fakt až ráno, kdy se blíží ta snídaně . To pak otevřu oko a nad sebou vidím jak na mě upřeně zírá , ale když se otočím, tak spí dál. Když byla štěně ,tak to bylo horší, to byla schopná začít skákat po hlavě a spát už se nedalo - takže jo, to se člověk taky snažil nehýbat, neotvírat oči .

28.8.2022 21:12
šavlozubka

XXX.XXX.197.62

P.C. napsal(a):
Teď jsem teda koukala na granule, kde je rozpis, kolik má v jakém věku jíst. Myslela jsem, že budeme navyšovat, ale naopak to od půlroka trochu klesá. Je to ok?
Půlrok má odhadem.

Nekoukejte na tabulky, ale na chování a postavu psa. Je to živý tvor. Ti nikdy nebudou přesně podle tabulek. Má hlad? Tak mu přidejte. Dítě taky nebudete krmit podle tabulek. Jedno vám sní tři lžičky a druhé plný talíř. A ani jedna varianta není špatně, pokud není podvyživené nebo naopak obézní. Stejné to je u zvířat.

28.8.2022 21:26

P.C. napsal(a):
Půlrok má odhadem.

Šavlozubka mi to vzala z úst, teda z klávesnice. Sebe nebo děti taky krmíte podle tabulek? Prostě koukám na aktuální kondici.

28.8.2022 21:51
P.C.

XXX.XXX.224.97

Jo, sebe i děti podle tabulek

Koukám na aktuální stav a není postavou ani chováním hladová. Nicméně psala jsem, že jí přidám, jen mě pak zarazilo dávkování na granulích.

29.8.2022 15:31
Eleris

XXX.XXX.162.124

P.C. napsal(a):
Jo, sebe i děti podle tabulek

Koukám na aktuální stav a není postavou ani chováním hladová. Nicméně psala jsem, že jí přidám, jen mě pak zarazilo dávkování na granulích.

Tabulky na granulích jsou jen orientační, na některých to dokonce i píšou. Takže se opravdu přidat nebojte

Přidejte reakci

Přidat smajlík