Dobrý den,
vždycky byl můj sen arabský plnokrevník a k němu perský chrt. Zatím mám jen toho arábka, ale zvažují koupi Saluki. Je toto plemeno vůbec vhodné ke koním, jak se chovají k ostatním zvířatům? Je vůbec reálná možnost vyjížděk na koni se psem po boku? Celkově chrty obdivuji, ale ještě jsem žádného nevlastnil, jen známí a pořád mě utvrzuje, že tohle plemeno je to pravé.
Předem dekuji z odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lukeluk
napsal(a):
Dobrý den,
vždycky byl můj sen arabský plnokrevník a k němu perský chrt. Zatím mám jen toho arábka, ale zvažují koupi Saluki. Je toto plemeno vůbec vhodné ke koním, jak se chovají k ostatním zvířatům? Je vůbec reálná možnost vyjížděk na koni se psem po boku? Celkově chrty obdivuji, ale ještě jsem žádného nevlastnil, jen známí a pořád mě utvrzuje, že tohle plemeno je to pravé.
Předem dekuji z odpověď.
Neměla jsem saluku, ale afgánského chrta a přestože jsem chrta na určitých místech na volno pouštěla a ve své podstatě měl docela slušnou ovladatelnost, tak si myslím, že ale ze sedla je to sci-fi. Aby můj chrťák nevyrazil za zajícem nebo za psem, kterého viděl, tak bylo potřeba všechno vidět dřív než viděl on nebo nejpozději současně a pak pozastavit povelem čekej, ale pak jsem měla jen pár okamžiků, abych ho bafla za obojek, jinak by se rozběhl....takhle on by se i na povel vrátil, ale s jeho rychostí a reakční dobou to znamenalo 50-100 metrů, které uběhl a takový okruh musel být pro psa bezpečný...navíc kdyby se rozběhl k psovi, tak bych ho nepřivolala.
Nemyslím si, že saluki by na tom s poslušností byli lépe.
Navíc si myslím, že ani původně to nebyli psi, kteří by doprovázeli jezdce na koních, ale že byli na těch koních dovezeni na místo lovu, aby se cestou neunavili a tam byli lovecky využiti a pak zase pěkně na koníčka a odvezeme tě zpátky. Žádné doprovázení jezdce na koni, aby saluka klusala po jejich boku.
Takže vyjížďka na koni se psem po boku určitě nee, na to potřebujete opravdu velmi dobře ovladatelného psa.
Lukeluk
napsal(a):
Dobrý den,
Předem dekuji z odpověď.
Stejná kombinace je už léta i můj sen. Představa krásná, ale je to utopie. Saluka nikdy nebude tak spolehlivá a ovladatelná, aby se s ní dalo jet v klidu na vyjížďku v podmínkách ČR. Ani s naším vipetem bych si to netroufla. Přesně jak píše Sardullah, chrti nejsou psi, se kterými jdete navolno na procházku a můžete chytat lelky nebo koukat do telefonu. Pořád musím koukat, co je okolo, když se zvedne zvěř, mám tak vteřinu na to zareagovat. Když to stihnu tak dobrý, ale jakmile by se rozeběhnul a dostal se do "rauše", je to v pytli. A to vipet je z chrtů pořád to nejslabší kafe, saluka je ještě o level výš.
Známý má kombinaci achal a 2 saluky, vypadají spolu nádherně, ale na vyjížďku si taky netroufne.

Keď sa povie pes bežiaci vedľa koňa mne v hlave nabehne dalmatínec. Toto boli sprievodcovia jazdcov - je pravda, že je to špecifické plemeno, ale miluje beh, keď sa mu povenujete (a má vybitú energiu) tak je aj veľmi dobre ovládateľné (teda moja bola), lovecké pudy som akosi vôbec nepostrehla (ani u nej ani u našich kamošov rovnakého druhu) a aj dekorácia to je celkom pekná.
Inak sa prikláňam k názoru, že chrti sú lovci so silne zakoreneným pudom bežať za "korisťou" - teda nie robiť sprievod

Měla jsem barzoje, ale na volno vedle koně= nemyslitelné. Viz příspěvky nahoře

Pokud chcete konkrétní zkušenost, kontaktujte Karolínu Fränkelovou ze spolku Dámy v sedle - chová saluki a věnuje se koním.

Já bych si ještě dovolila dodat, že pokud někdo v podmínkách ČR má tak dobře ovladatelného chrta, že s ním může bez problémů i na vyjížďky na koni, tak teda klobouček....ale i pokud takoví jedinci existují, tak to bude spíše vyjímka a je více než pravděpodobné, že by váš chrt takový nebyl.
Obecně jsou spíš pravidlem chrti, kteří nejsou vypustitelní nikde jinde než na oploceném pozemku, ti šťastnější se věnují nějakému "chrtímu" sportu, ty nejnešťastnější stráví celý život na vodítku.
Saluk jsem viděla za svůj život jen pár, ale na volno je nepouštěl nikdo.

Já bych si ještě dovolila dodat, že pokud někdo v podmínkách ČR má tak dobře ovladatelného chrta, že s ním může bez problémů i na vyjížďky na koni, tak teda klobouček....ale i pokud takoví jedinci existují, tak to bude spíše vyjímka a je více než pravděpodobné, že by váš chrt takový nebyl.
Pokud je to narážka na můj příspěvek, tak pokud vím, tak KF psy ke koním na vyjížďku nebere. Běhá s nimi (se psy) dostihy a věnuje se výstavám.

Můj předchozí barzoj se mnou na vyjížďky občas chodil. Byl slušně ovladatelný, koně jsem měla ustájeného na místě, kde byla malá pravděpodobnost někoho potkat. Přesto to byl pořád stres. Mimo jiné, jeho specialitou bylo, že když jsme cválali úvozem, tak se zařadil pod břicho koně, dodnes nechápu, co se jim na tom oběma libilo. Poté, co mi utekl za zvěří a málem jsem o něj díky tomu přišla, tak jsem s tímto hazardem skončila. Jak psali výše, chrta je často na volno problém ukočírovat i tak, ze sedla je to ještě tisíc krát horší.

Saluka by měla sedět v sedle, ne? :-))
napsal(a):
Obecně jsou spíš pravidlem chrti, kteří nejsou vypustitelní nikde jinde než na oploceném pozemku, ti šťastnější se věnují nějakému "chrtímu" sportu, ty nejnešťastnější stráví celý život na vodítku.
Pár jich znám, ale všichni jsou to vipeti nebo italáci. Tedy takhle... Ono záleží na tom, co člověk považuje za "ovladatelný navolno".
Velká část chrtařů řekne, že navolno úplně v pohodě. Až na to, že potom je slyšíte vyprávět historky, jak jim pes čas od času zdrhne za zajícem/srnou (ale vždycky se do 10 minut vrátí!), někteří mají už i zářez, kdy dohnali a zakousli. Docela často mi přijde, že někteří chrtaři mají "práh poslušnosti" trošku posunutý.
S vipeťákem taky chodím navolno, akorát těch "ale" je tam tolik, že bych si opravdu netroufla říct, že je snadno ovladatelný. Výjimky určitě budou, ale spoléhat na to, že zrovna já na ní budu mít štěstí, je docela bláznovství.
Já trošku odbočím od plemene, moje první trpasličí jezevčice milovala vyjížďky s koněm. Ona obecně milovala běh ať už se mnou, nebo u kola, nebo u koně. Kůň 800kg a 5ti kilová psice. Naštěstí jsem měla koně ustájeného tak, že jsme nešli nikdy přes cestu a i když se psice v lese zdržela, v poho se vrátila třeba za půl hodiny do maštale
aluska
napsal(a):
Já trošku odbočím od plemene, moje první trpasličí jezevčice milovala vyjížďky s koněm. Ona obecně milovala běh ať už se mnou, nebo u kola, nebo u koně. Kůň 800kg a 5ti kilová psice. Naštěstí jsem měla koně ustájeného tak, že jsme nešli nikdy přes cestu a i když se psice v lese zdržela, v poho se vrátila třeba za půl hodiny do maštale
Pes půl hodiny sám v lese by byla moje noční můra
aluska
napsal(a):
U jezevčíka normálka, když se vrátí do půl hoďky, je to dobrý
Tak to jsem asi z Marsu ...jako, je mi jasný, že se stát se může ledacos a ani při nejlepší vůli člověk někdy nezabrání maléru.
Ale abych brala jako normálka, že mám psa půl hodiny nebo víc v lese mimo kontrolu? Může potkat prasata, myslivce, otrávenou návnadu, jinýho psa, deb.ilního člověka, cokoliv.
Že je to jezevčík přece neznamená, že se o něj míň bojím, že je nesmrtelnej. Pokud by stejnej názor na samovenčení měli i majitelé větších psů, aby se člověk pomalu bál do lesa.
I když - i 5 kg pejsánek umí napáchat škodu. Moje pinčová má 5 kg a neváhá škubat slepici, nedělám si iluze, jak by dopadl zajíček nebo srnče, krom toho může tu zvěř štvát, žejo.
Jak je vidět, hlášku "může v lese navolno" si lze opravdu vyložit různě.
Edit. - pamatuju se, jakou sodu tady dostala pisatelka, když napsala, že její pes jenom kousek vyběhne za srnkou a za chvíli se vrátí
Terven
napsal(a):
Tak to jsem asi z Marsu ...jako, je mi jasný, že se stát se může ledacos a ani při nejlepší vůli člověk někdy nezabrání maléru.
Ale abych brala jako normálka, že mám psa půl hodiny nebo víc v lese mimo kontrolu? Může potkat prasata, myslivce, otrávenou návnadu, jinýho psa, deb.ilního člověka, cokoliv.
Že je to jezevčík přece neznamená, že se o něj míň bojím, že je nesmrtelnej. Pokud by stejnej názor na samovenčení měli i majitelé větších psů, aby se člověk pomalu bál do lesa.
I když - i 5 kg pejsánek umí napáchat škodu. Moje pinčová má 5 kg a neváhá škubat slepici, nedělám si iluze, jak by dopadl zajíček nebo srnče, krom toho může tu zvěř štvát, žejo.
Jak je vidět, hlášku "může v lese navolno" si lze opravdu vyložit různě.
Edit. - pamatuju se, jakou sodu tady dostala pisatelka, když napsala, že její pes jenom kousek vyběhne za srnkou a za chvíli se vrátí
no jo, já to popisuju z mojí zkušenosti, kdy v našem pidilesíku zvěř není a psi si můžou počuchat aniž by něco štvali
rapotacka11
napsal(a):
Snad M. Kubišová a ....
Kubiška měla azavaka
jinak "pouhé" vyjížďky se psem na volno vidím černě
můžu dát kontakt na dlouholetou majitelku výstavních psů

napsal(a):
Pokud je to narážka na můj příspěvek, tak pokud vím, tak KF psy ke koním na vyjížďku nebere. Běhá s nimi (se psy) dostihy a věnuje se výstavám.
Ne narážka to nebyla, spíš mě dodatečně napadlo, že může existovat vyjímka, která potvrzuje pravidlo...i když u saluk o tom pochybuju..a že by na takovou zadavatel mohl někde narazit a říct si, že by to šlo a že by z toho s největší pravděpodobností hraničící s jistotou mohlo být zklamání.
aluska
napsal(a):
i na mysliveckých zkouškách když pes najde stopu a žene zvěř, má limit 20 minut na vrácení se. Limit se počítá od posledního zaštěkání.
Tak jasně, ale to, že psi myslivců se v rámci práce nebo zkoušek pohybujou volně po lese, snad neznamená, že je to ok u jakéhokoliv psa.
Zajímavý- když se tu někdo omylem zmíní, že jeho pes se na chvíli ocitl mimo dohled, okamžitě dostane několikanásobnou sodu a vy tu v podstatě obhajuuete volnej pohyb po lese

Moje chovatelka má barzoje, který na zvěř prakticky nereaguje. Chodil na procházky vždy navolno, tibetaky jsme měly většinu času na šňůrach, tam kde bydlela.
Umím si ho představit i u koně, byl opravdu výborně ovladatelný, uhnul autu, neřešil psy za plotem ani náhodně kolemjdoucí, neřešil zvěř. Ale, on zase běhat prostě nechtěl, zkoušela i coursing a po pár metrech se otočil a šel za ni, že on tohle dělat nebude. Takže opravdu výjimka, potvrzující pravidlo.
A upřímně, přestože se psy chodím navolno celkem běžně, je pro mě alfa omega mít možnost si je přichytit, když je potřeba, řešit u toho ještě koně, to už by bylo moc. A moje zkušenost s jezdkynemi a jejich psy je bohužel taková, že pes si většinou dělá co chce, litá si kde chce a často to smrdí pruserem. Málokdo má opravdu tak vycepovaneho psa, že neřeší nic kolem, případně je odvolatelny na první dobrou. V mém bývalém ustájení si jedna primadona dotáhla do bytu dvouletého bernardyna s myšlenkou že jako bude jezdit s nimi na vyjížďky. Upřímně, jsem ráda že teď do těch končin nejezdím venčit, přivolání měl nulové a potkat ho se svými psy, asi by to byla dobrá mela...
Terven
napsal(a):
Tak jasně, ale to, že psi myslivců se v rámci práce nebo zkoušek pohybujou volně po lese, snad neznamená, že je to ok u jakéhokoliv psa.
Zajímavý- když se tu někdo omylem zmíní, že jeho pes se na chvíli ocitl mimo dohled, okamžitě dostane několikanásobnou sodu a vy tu v podstatě obhajuuete volnej pohyb po lese
Já se taky divím, že to nikoho "nezvedlo ze židle" . To je přesně to, co jsem tu nedávno někde psala - když sem přijde někdo nový a na něco se ptá, popisuje nějakou ne úplně vhodnou situaci, tak dostane takovou čočku hned v úvodu, že se někdy až divím, ale když to samé napíše nějaký stálý diskutující, tak se to tak nějak přejde, a nebo se to bere ještě s humorem (a to nic proti aluska), sleduji už delší dobu, že takhle to tady prostě je . Pak se nedivím, že ti noví už nemají zájem dále reagovat nebo se na něco ještě někdy zeptat.
marcelaamax
napsal(a):
Já se taky divím, že to nikoho "nezvedlo ze židle" . To je přesně to, co jsem tu nedávno někde psala - když sem přijde někdo nový a na něco se ptá, popisuje nějakou ne úplně vhodnou situaci, tak dostane takovou čočku hned v úvodu, že se někdy až divím, ale když to samé napíše nějaký stálý diskutující, tak se to tak nějak přejde, a nebo se to bere ještě s humorem (a to nic proti aluska), sleduji už delší dobu, že takhle to tady prostě je . Pak se nedivím, že ti noví už nemají zájem dále reagovat nebo se na něco ještě někdy zeptat.
Přesně to mě napadlo, no...
Huskyjanina
napsal(a):
No tomu se říká dvojí metr. Na druhou stranu mi nepřijde, že by to aluska nějak moc schvalovala. Mě to vyznělo tak, že v podstatě může bejt dotyčná ráda, když se jezevec z toulek vrátí už za půl hoďky, vzhledem k tomu, co jsou jezevci zač. Ale nikde nepsala, že to je správný.
Alusky jezevčík se vrací do půl hoďky, to psala o svým psovi.
Ale jasný, každej to máme jinak...jen mě taky zaujal ten dvojí metr.
Huskyjanina
napsal(a):
No tomu se říká dvojí metr. Na druhou stranu mi nepřijde, že by to aluska nějak moc schvalovala. Mě to vyznělo tak, že v podstatě může bejt dotyčná ráda, když se jezevec z toulek vrátí už za půl hoďky, vzhledem k tomu, co jsou jezevci zač. Ale nikde nepsala, že to je správný.
Možná to vyznělo jinak, na mě to působilo tak, že to bylo pravidelně, že fena ze zdržovala v lese a za půl hodiny se vracela, a že to bylo vlastně úplně v pohodě, na jezevčíka ještě dobrý, majitelka byla v klidu.... Sice nepsala, že to je správný, ale v podstatě psala, že to je "normálka".
Ale i tak, když tu něco podobného napíše někdo nový, tak on to třeba taky úplně neschvaluje, taky mu to kolikrát nepřijde správné a chce s tím něco dělat, jen třeba neví jak na to... No a stejně se to tu na něj sesype, jak se něco takového mohlo opakovaně stát, pes už měl být dávno na šňůře atd.
Edit.: asi to fakt každej vnímá jinak, stane se, ale mně se jednou pes zdržet v lese (nebo kdekoli jinde sám) na půl hodiny, tak z toho mám solidní nervy, sypu si popel na hlavu a něco s tím dělám... rozhodně to neberu jako "normálku", nejsem v klidu, a nenechám to psa příště udělat znovu. Stačilo mi pár situací, kdy mi zmizel z dohledu, jako puberťák, na pár minut - i to mi přišlo jako věčnost... Ale jo, taky znám lidi, kterým to přijde úplně v pohodě a vlastně se nic neděje...
Beru zpět. Neumím číst Já přehlídla, že ten příspěvek s koněm a jezevcem je od alusky. Já měla za to, že aluska až reaguje dál, jako vysvětlení na povahu jezevců. No tak to taky nepobírám, že prostě jedu se psem a vrátím se, aniž vím, kde je pes. Ale takhle jsem měla kdysi jako mladá kamarádku a ta měla foxíka. A když jsme šly venčit u nás kolem přehrady, tak se fox s náma rozloučil a my s jeho paničkou šly po jednom břehu a foxík si to šmíroval po druhym. A když jsem se s Pavlou o tom bavila, tak, že se buď sejdou na konci přehrady a nebo až doma. A to bylo na kraji města.

Huskyjanina
napsal(a):
Beru zpět. Neumím číst Já přehlídla, že ten příspěvek s koněm a jezevcem je od alusky. Já měla za to, že aluska až reaguje dál, jako vysvětlení na povahu jezevců. No tak to taky nepobírám, že prostě jedu se psem a vrátím se, aniž vím, kde je pes. Ale takhle jsem měla kdysi jako mladá kamarádku a ta měla foxíka. A když jsme šly venčit u nás kolem přehrady, tak se fox s náma rozloučil a my s jeho paničkou šly po jednom břehu a foxík si to šmíroval po druhym. A když jsem se s Pavlou o tom bavila, tak, že se buď sejdou na konci přehrady a nebo až doma. A to bylo na kraji města.
Bývalý soused měl basenjiho, možná už jsem to sem psala. Jednou si mi hrozně stěžoval, jak je to jednotvárné chodit na procházce stále jednu a tu stejnou trasu. Já moc nechápala, les byl celkem rozlehlý, byla tam spousta cestiček… Tak mi to pak vysvětlil - na začátku hlavní cesty se se psem rozloučil, a sraz měli asi za hodinu na druhém konci. 😳😳😳 A to ten pes, kromě toho, že tam zřejmě štval zvěř, vášnivě nenáviděl psy stejného pohlaví.
marcelaamax
napsal(a):
Možná to vyznělo jinak, na mě to působilo tak, že to bylo pravidelně, že fena ze zdržovala v lese a za půl hodiny se vracela, a že to bylo vlastně úplně v pohodě, na jezevčíka ještě dobrý, majitelka byla v klidu.... Sice nepsala, že to je správný, ale v podstatě psala, že to je "normálka".
Ale i tak, když tu něco podobného napíše někdo nový, tak on to třeba taky úplně neschvaluje, taky mu to kolikrát nepřijde správné a chce s tím něco dělat, jen třeba neví jak na to... No a stejně se to tu na něj sesype, jak se něco takového mohlo opakovaně stát, pes už měl být dávno na šňůře atd.
Edit.: asi to fakt každej vnímá jinak, stane se, ale mně se jednou pes zdržet v lese (nebo kdekoli jinde sám) na půl hodiny, tak z toho mám solidní nervy, sypu si popel na hlavu a něco s tím dělám... rozhodně to neberu jako "normálku", nejsem v klidu, a nenechám to psa příště udělat znovu. Stačilo mi pár situací, kdy mi zmizel z dohledu, jako puberťák, na pár minut - i to mi přišlo jako věčnost... Ale jo, taky znám lidi, kterým to přijde úplně v pohodě a vlastně se nic neděje...
Nebylo to pravidelně, ke koni se mnou jezdila většinou v sobotu a občas se vrátila za půl hoďky. Moji jezevčíci jsou LUP, to znamená lovecky upotřebitelní, mají zkoušky a neštvou jen tak zvěř pro zábavu.
aluska
napsal(a):
Nebylo to pravidelně, ke koni se mnou jezdila většinou v sobotu a občas se vrátila za půl hoďky. Moji jezevčíci jsou LUP, to znamená lovecky upotřebitelní, mají zkoušky a neštvou jen tak zvěř pro zábavu.
Jo i když pominu tu zvěř, pro mě je proste nepředstavitelné, ze mi pes někde sám bez dohledu běhá. Mimo tu zvěř i proto, ze bych se bála koho potká, psa , člověka, kde někam seběhne a dostane se na silnici, na koleje, do nějaké “pasti”, nebo si třeba někde ošklivě rozřízne tlapu, což v dnešní době, kdy je bordel i v tom lese, není nic nerealneho…Že ho někdo naláká a “sbalí” (mého psa teda určitě ne, ale třeba fenu snadno), že jim někdo ublíží, něco jim hodí, a proste celkove kde na co a koho narazí 😉.
A nemám to ráda ani z druhé strany, když takového psa, bez dozoru, někde potkám já.
Ale jak jsem psala, kazdej to má jinak…Pro mě je úplně mimo, ze nevím kde mám půl hodiny psa a co tam dělá, no….

to je hustý, mít půlhodinu psa někde a je jedno, kolik má zkoušek. však na vyjížďce lovecky nepracoval...

Ouško4
napsal(a):
Ty brďo, já půl hodiny nemít psa...tak mám tik, třes, v sobě minimálně čtyři lexáče a na telefonu domlouvám vrtulník s termovizí.
Jakože...nadsázka.
Ale...ufff.
Mě úplně stačilo, že mi Gina zdrhla...vzdálenost asi 100-150 metrů a celou dobu jsem na ní viděla, na louce, kde široko daleko není silnice a pohyb lidí a psů minimální. Jako myslím, že bych měla dostat metál..protože běh na 100 metrů s infarktem, to si myslím, že výkon teda je, situace o to horší, že v závěsu jsem měla štěně, takže člověk nemůže letět jako vítr....dodnes vidím ten její vysmátej výraz, když se mi jí podařilo přivolat "no prosim tě, kde jste....já už tady na vás čekám jakou dobu....to jsme se pěkně proběhli, viď?? "
napsal(a):
Bývalý soused měl basenjiho, možná už jsem to sem psala. Jednou si mi hrozně stěžoval, jak je to jednotvárné chodit na procházce stále jednu a tu stejnou trasu. Já moc nechápala, les byl celkem rozlehlý, byla tam spousta cestiček… Tak mi to pak vysvětlil - na začátku hlavní cesty se se psem rozloučil, a sraz měli asi za hodinu na druhém konci. 😳😳😳 A to ten pes, kromě toho, že tam zřejmě štval zvěř, vášnivě nenáviděl psy stejného pohlaví.
Známý známých měli taky basenjiho a mimo město ho venčili tak, že ho vypustili, a až se vylítal, tak přišel ke dveřím. Jednou jsem je potkala ve Stromovce se svým 4měsíčním štěnětem, ke kterýmu nalítnul a rovnou po něm šel, když jsme ho odehnala, tak se přihrnula majitelka a pustila se do mě, že však je mám nechat, ať si to vyřídí sami, že však to je socializace. Tenkrát nebyla sama, kdo měl tenhle přístup, zajímavý bylo, že když jsem pak venčila vlkodavku nebo 50kilovýho ridgebacka, tak tenhle sranda návrh nepadnul ani jednou.
Moc děkuji všem za své reakce a hodně zajímavé věty. Každopádně mě to pořád láká! Zvěře nemáme až tak moc u stáje a v okolí, kde jezdím s koněm nejsou ani cesty (kde by mohlo případně vzniknout hororový scénáře s auty a psem letícím za zvěří).. Měl jsem (mám) maliňačku, ale ta nám už bohužel ve svých 17 letech nestačí a ani ji už sebou neberu, projde se po zahradě, vyvenčí se a jde si zase lehnout. Ta byla milionová, i když letěla srna 20 metrů od nás, stačilo na ni "Besulko nesmíš" a Bessy si šla v klidu opačnou stranou vedle mě v klusu u koně. Zajímalo ji jen to, kde jsem já. :) Hledám adekvátní náhradu za toto jedinečné zvíře.

Hledám adekvátní náhradu za toto jedinečné zvíře.
Ato koukáte po saluki? Jako vážně?

tak tak
slovo adekvátní je při této úvaze zcela neadekvátní
Lukeluk
napsal(a):
Moc děkuji všem za své reakce a hodně zajímavé věty. Každopádně mě to pořád láká! Zvěře nemáme až tak moc u stáje a v okolí, kde jezdím s koněm nejsou ani cesty (kde by mohlo případně vzniknout hororový scénáře s auty a psem letícím za zvěří).. Měl jsem (mám) maliňačku, ale ta nám už bohužel ve svých 17 letech nestačí a ani ji už sebou neberu, projde se po zahradě, vyvenčí se a jde si zase lehnout. Ta byla milionová, i když letěla srna 20 metrů od nás, stačilo na ni "Besulko nesmíš" a Bessy si šla v klidu opačnou stranou vedle mě v klusu u koně. Zajímalo ji jen to, kde jsem já. :) Hledám adekvátní náhradu za toto jedinečné zvíře.
Musím přiznat, že teď mi trošku poklesla čelist. Saluka je od maliny snad jedno z nejvzdálenějších plemen. Pokud neodcházíte od BOM s pocitem "tohle už nikdy v životě nechci, chci úplný opak", tak to nedělejte.
Pokud máte BOM a hledáte adekvátní náhradu, tak bych chrty obecně vyřadila, pro dobro obou stran.

Ouško4
napsal(a):
Co krátkosrstá kolie? Nebo flat coated retriever?
Ale tak chápu o co zadavateli šlo....kůň arab a perský chrt....tak se prostě zeptal jestli by to nešlo.......ale tak zase kraťanda při troše fantazie vypadá chrťovitě..
Takže asi hlasuju pro kraťandu.

Jj, kraťanda mě samozřejmě taky hned napadla, jak jinak Jestli hledáte psa, kterého bude zajímat hlavně to, kde je její pán, tak kraťanda je dobrá volba.
Edit.: mnohokrát se mě kolemjdoucí ptali, jestli je moje fenka chrt
Lukeluk
napsal(a):
Každý si volí dle toho, na co si troufne a věří, že to zvládne. Tím bych to uzavřel. :)
Akorát je potřeba si uvědomit, že je podstatný rozdíl, zvládnout výchovu a výcvik, což s tím troufnutím a snahou jde a zvládnout dostat ze psa vrozené vlohy, což si můžete troufat jak chcete, ale obvykle to nejde. A vrozené vlohy chrta jsou prostě hon na viděnou a v našich podmínkách něco hejbacího uvidí každých pár metrů.
Pěkný video teď zrovna koluje na fb
https://www.youtube.com/watch?v=d7GDCCC9dT4

Mí
napsal(a):
Ke koni dalmatin.Sice chápu tu kombinaci arab a saluka,bylo by to stylové, ale v naších podmínkách?
Někteří dalmatini jsou taky slušní lovci… Za mě ta kraťanda.