Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Helaben

11.9.2022 23:54
Helaben

XXX.XXX.25.187

Dobrý den, mám takový dotaz. Chovám jezevčíky již dlouho.
Nyní mam dva jezevčíky. Preferuji granule jako stravu, odmítám barf či vařenou stravu. Staršímu je 13 let a mladšímu je 1,5 roku. Od počátku je krmíme pouze granulemi Acana či Orijen(ranchands, fit and trim, tundra, graslands..) Psi jsou vitální, mají krásnou srst, stolici a jsou zdraví. Nikdy žádný problém. Jsou teda mlsní a jiné granule jíst nechtějí. Nyní jsem zjistila, že tyto granule mají vysoký obsah obsah vápníku a fosforu. Je to opravdu takový problém do budoucna. Děkuji za názory.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.9.2022 06:50

4.7 g Ca na 1000 kcal = Tundra
Váha psa, krmná dávka?
Problém je, že ta značka udává minimální obsah Ca a P
a pro výpočet skutečného obsahu vápníku potřebujeme skutečný/maximální obsah.

Fit & trim 4.3 g Ca na 1000 kcal .... sláma a játra 3000 korun za 11 kilo. Pardon, to si úplně říkalo..
Grassl. má stejně jako Tundra.

Takže teď už jen potřebujete vědět, kolik Ca má dostat pes v tom věku a kolik ho dostává v krmné dávce.

A mě zajímá, kdo řekl, že tam je hodně, jak na to přišel.

12.9.2022 08:34

megi, do hry vstupuje také vstřebatelnost z toho či onoho zdroje

obsah Ca a P je udán v procentech, takže když zadavatel ví, kolik pes sežere, tak si to spočítá
a bude mu to k čemu?

a tady hezký článek:

http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/kolik-vapniku-potrebuje-pes-220.html

12.9.2022 09:34
lupus4

XXX.XXX.125.74

...odmítám barf ...

tak to vaším psům NEzávidím, přál bych Vám taky život jen na čínskejch polívkách či rohlících

12.9.2022 10:09

Zdroj jsou granule a na to máme vzoreček - max nebo skutečný obsah Ca, P a kalorie.
Ten vzorec vznikl skrz granule a psí výzkumáky. Normálně se dívali na bobky, krev atp. Takže se to ví.
Samozřejmě to nesmí být tak, že pes sežere půl kila granulí a půl kila z něj vyleze druhou stranou.

Důležité je vědět, že štěně velkého plemene (a vůbec štěkanátka) nemají tu regulaci,
kolik z potravy vstřebat. Proto se u nich doporučují
granule "puppy/junior large breed", které to už mají vychytané - málo kalorií se cca rovná málo vstřebatelného vápníku.

Je potřeba se vejít do nějakých 2,0 až 4,5 g vápníku na 1000 kalorií,
2,5 až 4,0 g fosforu na 1000 kalorií a poměr vápníku a fosforu 1:1 až 1,8:1

a vtipné je, že to jsou maximální hodnoty pro žrádlo s více jak 4 tisíci kcal.
Jenže taková se pro velká plemena dělají jen výjimečně, možná vůbec.
4 tisíce jsou pro malinké psy a štěňátka malinkých psů.
Když se podívám na ty vypsané zde, jsou spíše dietní, je tam hodně vlákniny, málo kalorií,
tady prostě ten vápník ani vytáhnout nepůjde, je to sláma.
Ona teda ta značka je taková celá... no nic.

U dospělých psů už mě ty limity nezajímají, ale jasně že pes potřebuje komplet jídlo.
Důchodce bude mít podobné trable, spíše větší - opotřebované tělo bude potřebovat dodat kvalitnější protein, tuk, hromadu minerálů, vitaminů, biloba ženšen co já vim.

Pro dospělého psa = 50 mg na kilo psa..... 1.25 g na 1 000 kalorií. To je potřebné minimum
zase testované na bíglech v klecích - granule.

Fakt to není žádná jaderná fyzika.

Podle mě jsou všechny granule nedostatečné. Ale na to se mě nikdo neptal :-)

PS: opsáno z Dog food advisoru a NRC jako vždy

12.9.2022 10:47
aluska

XXX.XXX.197.205

Helaben napsal(a):
Dobrý den, mám takový dotaz. Chovám jezevčíky již dlouho.
Nyní mam dva jezevčíky. Preferuji granule jako stravu, odmítám barf či vařenou stravu. Staršímu je 13 let a mladšímu je 1,5 roku. Od počátku je krmíme pouze granulemi Acana či Orijen(ranchands, fit and trim, tundra, graslands..) Psi jsou vitální, mají krásnou srst, stolici a jsou zdraví. Nikdy žádný problém. Jsou teda mlsní a jiné granule jíst nechtějí. Nyní jsem zjistila, že tyto granule mají vysoký obsah obsah vápníku a fosforu. Je to opravdu takový problém do budoucna. Děkuji za názory.

Mohla bych se zeptat ( a je to opravdu jen zvědavost) , proč odmítáte striktně maso ? Časové důvody, nebo se bojíte že nebudou mít vše potřebné ? Taky mám jezevčíky, 4 kousky a krmím zase jen masem a přílohama . Děkuji

13.9.2022 07:22
Mí

XXX.XXX.111.232

Nevím odpovědět na dotaz,ale v krmení převážně rybama je údajně nadbytek fosforu.Zajímalo by mě, když je tu řeč o minerálech,jestli psům taky nemůže chybėt magnezium jako nám lidem.Pořád se o tom píše,že v půdě a tudíž i v potravinách chybí.

13.9.2022 08:02

V půdě chybí vše. A škodíci přebývají.
Hořčíku je všude dost, jenže to nesmíme jíst jen bůček v pivu. Sůl, fosfáty, takové ty divné věci - čím víc, tím méně mám hořčíku. Taky s vápníkem jsou nepřátelé. Musí být rovnováha. V nějakém časovém rozmezí. Ne že se každý den hroutím počítáním nějakých miligramů toho a tamtoho,
protože to je začarovaný kruh.
Takže jednoduchý recept - všeho s mírou. Kromě jedovatin.
http://www.prvky.com/horcik-v-potravinach.html

Helaben

13.9.2022 12:13
Helaben

XXX.XXX.62.150

Dobrý den, děkuji za informace. Můžete mi, prosím, ještě odpovědět, proč se psím seniorům doporučuje menší množství bílkovin, vápníku a fosforu ??
Děkuji

Helaben

13.9.2022 12:37
Helaben

XXX.XXX.62.150

aluska napsal(a):
Mohla bych se zeptat ( a je to opravdu jen zvědavost) , proč odmítáte striktně maso ? Časové důvody, nebo se bojíte že nebudou mít vše potřebné ? Taky mám jezevčíky, 4 kousky a krmím zase jen masem a přílohama . Děkuji

Dobrý den,
neodmítám maso a mnoho let jsem svým psům vařila. Nyní krmím granulemi a vyhovuje mi to. Možná falešný pocit "kvality a jasně definované stravy" , také časová nenáročnost. Raději trávím se svými psy maximum času v lese, než sestavovat psům jídelníček. Chtěla jsem jen odfiltrovat diskuzi o tom, zda jsou lepší granule či maso. Bohužel, poslední dobou sleduji na různých diskuzích ohledně granulí vnucování jediné a možné stravy a tou je právě barf...
Jinak přeji krásný den, zdraví a štěstí Vašim jezevčíkům..

13.9.2022 12:40

Méně bílkovin ne. To se odněkud traduje... nevím už odkud, ale je to dlouho.
Starý pes je skoro jako štěně - špatná regulace. Štěně si z potravy bere hodně, senior málo.
Takže se nemají omezit bílkoviny, ale dát kvalitní bílkoviny.
Tj. živočišné.
Tamto se asi povídalo kvůli ledvinám, ale když tělo zpracovává rostlinné bílkoviny, má o mnoho více práce a také ty odpadní produkty nejsou žádná legrace. Mladé maso také nic moc, puriny, že.
Ale vždy radši maso než kytka (hrách).
Kytky jsou také vláknina a ta brání využití toho důležitého z potravy.
Když budu seniora krmit rohlíkem, trávou a k tomu jednu lžičku masa a skoro žádný tuk,
tak bude takový jako hubený... kost a kůže, žádné svaly, nalité břicho bude mít a bystrý též moc nebude.
Začne kulhat, protože to tělo nemá co držet.... stavitel jsou tu bílkoviny.
Kompletní bílkoviny. A ty jsou ze zvířat.
Fosfor je kvůli ledvinám a přemíra fosforu odvápňuje kosti.
Takže potřebuji rovnováhu.
Podívám se na kuře. Nějakou svalovinu to má - bílkovina zcela kompletní, nic jí nechybí jako kytce - kůže je tuk, šlachy, chrupavky, kolagen, kosti jsou fosfor a vápník, vnitřnosti hodně fosforu, ale i potřebných jiných věcí... kosti mají poměr vápníku a fosforu tak jako akorát, vnitřnosti má kuře malinké, stačí. Ničím tak psa nepředávkuji a blbě taky vypadat nebude.

13.9.2022 19:04
Šarina

XXX.XXX.200.119

Helaben napsal(a):
Dobrý den,
neodmítám maso a mnoho let jsem svým psům vařila. Nyní krmím granulemi a vyhovuje mi to. Možná falešný pocit "kvality a jasně definované stravy" , také časová nenáročnost. Raději trávím se svými psy maximum času v lese, než sestavovat psům jídelníček. Chtěla jsem jen odfiltrovat diskuzi o tom, zda jsou lepší granule či maso. Bohužel, poslední dobou sleduji na různých diskuzích ohledně granulí vnucování jediné a možné stravy a tou je právě barf...

Já jsem fakt daleka někomu vnucovat "barf".
Jsem předgranulová generace, taky jsem tehdy psům vařila tehdy dostupné hnusy.
Plus vločky, rejži, pangamin, Epavit a Murnil. Vejce. Skořápky. A psi se dožívali pěkného věku plni sil.
Pak jsem byla, jako každý, oslněna granulemi.
A pak jsem si o tom začala číst a přemýšlet...
Dneska už zase cca 15 let krmím masem.
Všimněte si, neříkám, že barfem. Vlastně mi tato módní vlna dost vadí. Prostě jsem se zase vrátila k masu (pes je furt šelma), ovšem k masu syrovému, takže odpadá práce s vařením, a na rozdíl od doby předgranulové jde o maso různorodé a kvalitní. A je snadno dostupné (to tehdá taky nebylo). Ale jinak se s tím nijak necrcám. Krmení psů není atomová fyzika.
Určitě nesestavuju psům "jídelníček" (to je jen taková berličková výmluva antimasistů).
Znám spoustu lidí, co psům věnují doslova celý den, i profesně, a do té péče zahrnují i psí stravu.

Kdybyste normálně krmila masem, a občas psům do misky hodila nějaký ten doplněk, tak nemusíte řešit poměr vápníku a fosforu.

(Úplně pod čarou bych doplnila otázkou: co to znamená, že vaši psi mají krásnou stolici? Buďte si jistá, že hovňajzy psů na granulích a na mase jsou na první pohled rozeznatelné - konzistencí, barvou i velikostí.)

Ale protože nechcete měnit způsob krmení, tak si progůglete zdroje - tady na IFauně máte hromadu příspěvků pana Miloše blahé paměti, jinak prostudujte třeba : https://www.psikrmivoradce.cz/

13.9.2022 20:01

No upřímně já se v granulích nevyznám, jsem tak tak schopná identifikovat, že 4% masa bude humus. Takže obecně marketovky nebrat a pak se více méně řídím tím, na čem tady na fauně panuje shoda, Tak nějak mám v hlavě, že nejmenší zlo jsou yoggies, ale bílá nežravka si o tom myslí svoje, takže se nežídím kvalotou, ale tím, co bezme na milost, což je povětšinou Taste of the wildm ale je to jedno, těch pár granulek, co si hvězda uzobne, tak to by snad mohla mít i chappi.

No nic jdu z pytlíku na talíře (ze psí misky madam jíst nebude) hovězí mletinu z droby a je to....no a k obědu u nás dáváme nějsakej ten vápník...kuřecí skelet, nebo stehno, nebo křídla ...přílohy nikdo nejí, zeleninu taky ne a už jsem si s tím i přestala dělat hlavu.

13.9.2022 22:46

Helaben napsal(a):
Dobrý den,

Proč vařila? Neznám nikoho, kdo by sestavoval jídelníček a už vůbec ne každý den, o přirozeném krmení máte falešné představy. Sestavuji jídelníček možná ve chvíli, kdy si na webu míchám sušenou přílohu, abych se s ní nemusela mazat a řešit doplňky. Takže zalít horkou vodou, přihodit paštiku z drůbežích kostí a vývaru, aby mi to nepitval, a hodit na to nějaké maso s kostmi - syrové. Případně co zrovna dům dal. Oproti nasypání keksů asi 2 min navíc. Téměř 9 let, teď geriatrický test vč. SDMA a pes je kompletně v cajku, takže asi krmím dobře, i když to vlastně neřeším. Nedokážu si představit, že budu jíst celý život sušenky. Můj pes asi taky ne, když se jako malý na keksech každou chvíli z čehokoliv po a rozhodně je nevdechnul jako jídlo, pokud je vůbec chtěl pozřít.

Jinak poměry u granulí řešit z logiky věci nemusíte, ve složení by podvádět neměli. Max. to, jestli po nich senior s nižší intenzitou aktivity netloustne a tak. Všechno by to měl pohlídat geronto program u vet.

14.9.2022 08:12
aluska

XXX.XXX.197.205

Helaben napsal(a):
Dobrý den,

V pohodě, není třeba vařit. Jsem se svými jezevčíky venku až do tmy, 3x dlouhá procházka v lese a zahrada. Krmím syrovým, takže mi odpadá čas a práce s vařením. Nic nevymýšlím, hodím do čtyřech misek kus masa, nebo mletinu a přidám zeleninu. Občas sypnu vitamín a cintnu olej.

14.9.2022 08:15

"Takže zalít horkou vodou, přihodit paštiku z drůbežích kostí a vývaru, aby mi to nepitval, a hodit na to nějaké maso s kostmi - syrové. Případně co zrovna dům dal. Oproti nasypání keksů asi 2 min navíc. "

já teda, jak jsem ten realista, to vidím trošku jinak.....
keksy mi dovezou domů, pytel postavím na dané místo/přesypu (to je ta největší práce) a pak už JEN nabírám

maso a cokoliv - pravda neobjednávám z barfshopů, ale kupuji normálně v obchodě - tedy musím nakoupit, dovézt, naporcovat, naskládat do mražáku, nezapomenout vyndat z mražáku, nakrájet, nasypat, přílohy případně povařit, uvařit podusit, nastrouhat apod., umýt příslušné náčiní a nádobí

občas koupím svalovinu (jako nějaké mletiny mi nežrali ani kocouři hladoví bezdomovci, a taková hovězí svalovina bývá v konzistenci vodnatého želé...) ve zdejším zverimexu = nechat povolit, naporcovat, nasáčkovat, dát do mražáku, vyndat......

mi to přijde jako neporovnatelně náročnější proces, než jen převzít pytel, otevřít a sypat.....

14.9.2022 09:21

:-) anebo dám psovi to, co jím já. Aj Kocourkovi. Ten teda rýži nepozře. Ale začali oba jíst ryby, to jsem ráda, vypadalo to u nás jak u týračů - furt kuře.
Jednou za týden měsíc (zrovna dnes mají dobrá reg. kuřata za 69 a králíka za 99, tak asi zas dnes teda) koupím v jednom max dvou krámech hromadu masa. Od ryb po vepře, hovězí, játra, ... vejce už kupovat nemusím, ale byla v tomtéž krámě. Třeba 10 kuřat určitě.
Pro zvěř porcuji tak - na čtvrtiny. Vepře třeba po dvou třech žebrech, po půlkile atp.
Pro lidi se s pár kusy patlám víc - někdy i vykostím stehna, sundám kůži, tak ale nedělám to denně...
Přílohy, když, tak to, co se vaří pro nás.
Vytáhnu maso - večer - pro nás i pro zvěř. Ráno, nebo jak chcou, nebo podle výletu (nedávám velké kosti před hopsáním) dám do misek kus masa
a někdy tu přílohu od nás.
U nás se teda nevaří pálivé - většinou. Žádné maggi, umělotiny, moc soli ne.
To mi víc práce dá jídlo pro slepičky. Mám je jako pejsky.
Do mixéru dám zrníčka a semínka, mrkvičku, ... mlíčáky jim chutnají, no, tu minutu se to mixuje...
A večer taky.
A jak se těší? Jsou to krásná zvířata.

Přemýšlím, co poví na sušené zelené dršťky nebo plíce. To dám někdy megý, taky je to maso.
A někdy granule.
Ale dávat jen granule, to je jako bych sebe krmila jen jednou musli směsí.
Denně.
10 let.

14.9.2022 12:16

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Takže zalít horkou vodou, přihodit paštiku z drůbežích kostí a vývaru, aby mi to nepitval, a hodit na to nějaké maso s kostmi - syrové. Případně co zrovna dům dal. Oproti nasypání keksů asi 2 min navíc. "

keksy mi dovezou domů, pytel postavím na dané místo/přesypu (to je ta největší práce) a pak už JEN nabírám

maso a cokoliv - pravda neobjednávám z barfshopů, ale kupuji normálně v obchodě - tedy musím nakoupit, dovézt, naporcovat, naskládat do mražáku, nezapomenout vyndat z mražáku, nakrájet, nasypat, přílohy případně povařit, uvařit podusit, nastrouhat apod., umýt příslušné náčiní a nádobí

občas koupím svalovinu (jako nějaké mletiny mi nežrali ani kocouři hladoví bezdomovci, a taková hovězí svalovina bývá v konzistenci vodnatého želé...) ve zdejším zverimexu = nechat povolit, naporcovat, nasáčkovat, dát do mražáku, vyndat......

mi to přijde jako neporovnatelně náročnější proces, než jen převzít pytel, otevřít a sypat.....

Tohle je svatá pravda, krmení psa granulemi je ten nejjednodušší způsob. A v tomto jsou granule určitě bezkonkurenční záležitost.
I když krmím jednoduše, tak ale minimálně kusové maso musím nakrájet,,,a minimálně to znamená ta práce s tím krájením a to nádobí, které přitom ušpiním.

A můžeme stokrát argumentovat, že krmení masem je také jednoduché, tak v tomto prostě není. Je to jen a jen o tom CHTÍT a teda ještě mít možnost maso uskladnit.

Na druhou stranu léta jsem berberům vyvářela takovým způsobem, že známý se mi hlásili do pořadníku na dalšího psa u Sardullah, tak oproti tomu, je "jen nakrájení" masa žádná práce a jednoduchá záležitost.

14.9.2022 13:22

+ k tomu nutno mít ty úložné prostory, museli jsme koupit samostatný mrazák
ale nekrmím jednu čivavu, to je pravda

14.9.2022 13:28

I krmení masem se dá udělat líně, aniž by to zabralo větší množství času. Když se vezme mletina, a k ní se udělá instantní přiloha (zalít horkou vodou a dvě minutky počkat), je to fakt chvilička a pes se určitě nají lépe, než kdyby dostal keksíky.

Pro mě bylo nejhorší u nebožtíka to mlácení kostí, to mi zabralo čas (mlátila jsem drůbeží krky kladivem) a chtělo to i nějakou fyzickou sílu, když jsem si to připravovala dopředu do mrazáku ve větším množství. Tohle mi se štěnětem odpadlo, sežere celá křídla a skelety stačí nůžkami rozstříhat na třetiny, takže to je, co se přípravy týče, velká úleva. A jednou za čas něco nakrájet a nabalíčkovat, to je maličkost - dělám to i s masem pro nás (mrazím vše už naporcované, očištěné - urychluje mi to vaření), většinou to připravuji současně, tak si ani nevšimnu, že mi to psí jídlo zabere čas.

Pro psa mám malý mrazák (dvě poličky) a vejde se tam cca 20 kg masa, takže cajk.

14.9.2022 22:50

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Oká, dostala jste mě.

Přílohu si namíchám, objednám a nasypu, to se spotřebou času rovná keksům. Zalití horkou vodou nepočítám, to jsou sec. Kuřecí mletiny skeletů, krků, letky - porcování do mrazáku cca 15 min zásoba na 2 měsíce. Vyndání z mrazáku a hození do misky jsou taky sec, opět nepočítám, hození do misky stejně. Paštika je trochu časově náročnější, ale radostná záležitost. K smrti nenávidím vyhazování potravin. Takže když vykošťuji drůbež, kosti, ořezy a kůže jdou na vývar na 2 h na tlak. Ten si zredukuji do mrazáku pro sebe a zbytek vč. kostí rozmixuji na paštiku. Taky do mrazáku. Kdybych dala psovi na výběr 5 min venku navíc a keksy místo masa, tak mě pošle do pr... a s odporem pozře záchovnou dávku. A bude stejně krásně štíhlý jako ve štěněcích sušenkových dobách, protože bude žít jen z pamlsků, které do něj nacpe okolí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík