Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.9.2022 14:37
knedlyk

XXX.XXX.121.210

Zdravím!
Zajímalo by mě, jaká je podle Vás nejlepší cesta pro oslovení chovatele. Vybíráte psího parťáka, víte, že chcete určité plemeno, psa s PP, nejlépe od štěněte. Jiné plemeno, než doposud vlastníte. Projíždíte web, zjišťujete co nejvíce informací o daném plemeni, a zalíbí se vám konkrétní chovatelská stanice. Dejme tomu, že je dost prestižní, plemeno málopočetné. Co teď, když jste vlastně "nýmand" a zájemců je jistě mnoho? Víte, že si na štěně počkáte, ale přesto, jak podle vás zaujmout chovatele? Jak ho oslovit? Jakými cestami? Nechcete se přetvařovat, zároveň si myslíte, že dáte štěněti přesně to, co potřebuje. Navíc se nezdráháte s budoucím psem sportovat/ukázat ho na výstavě, při výběru konkrétního jedince to pro vás však není hodnotící kritérium, přejete si především zdravého a socializovaného parťáka, třebaže nestandardního... Využijete mejl, telefon, přijedete na sportovní akce/výstavu a seznámíte se osobně? Nebo ještě jiný způsob kontaktu? Jaké jsou vaše zkušenosti? A jak to vnímáte vy, chovatelé – jaká varianta je pro vás nejschůdnější a co při výběru budoucího majitele vašeho štěněte zohledňujete? Děkuji za odpovědi.

14.9.2022 14:54
CherrHoney

XXX.XXX.62.178

Nejsem teda chovatel ale myslím že většina chovatelů se s budoucími majiteli ráda potká osobně takže já bych napsala email a zeptala se zda je možné potkat se na výstavě (pobavit se, zeptat se na cokoliv, vidět fenku co bude mít štěňata i když to ještě potrvá a tak dále). Do mailu bych napsala že máte zkušenosti s ... pejskem (nevím jaké plemeno máte...) co máte v plánu dělat s pejskem. Pokud máte požadavek na pohlaví tak napsat třeba proč (A u většiny plemen se na fenecku čeká o něco déle takže u málopočetných plemen to bude nejspíš ještě delší ale s tím podle vašeho příspěvku počítáte). Určitě bych tedy napsala co můžu pejskovi nabídnout a v jakých podmínkách bude žít. Myslím že když budete jevit zájem, budete mít pro plemeno dobré podmínky a váš první mail nebude kolik štěně stojí tak u většiny chovatelů byste uspět mohl/a (takže já radim napsat mail se všemi informacemi a zeptat se zda je možné osobní setkání na výstavě, kde v nejbližší době plánuje vystavovat a vidět pejsky na živo) Přeji hodně štěstí k pořizování pejska :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.9.2022 15:10

Nejdřív jsem vybrané chovatele oslovila mailem. Představila jsem naší rodinu, náš životní styl, svoje zkušenosti s předchozími psy a plány s novým pejskem. Trochu podrobněji jsem popsala podmínky, které budu pro pejska mít (prostředí, čas, aktivity atd.) a plány se psem dobudoucna. Přidala jsem telefon a nechala na chovateli, jakou formou se mi ozve.
Někteří rovnou napsali, že mají příliš dlouhou čekací listinu. Ti, kteří byli ochotni mě na čekačku zařadit, mi jako první krok poslali podrobný dotazník (nějaký univerzální, protože poslali všichni stejný ). Snažila jsem se v dotazníku odpovědět celkem obšírně, aby si o mě a mé rodině udělali představu. No a s těmi, u nichž jsem prošla díky dotazníku do čekačky, už jsme si telefonovali, jeli jsme se osobně představit apod., podle dohody s daným chovatelem.

14.9.2022 15:28

....napsala jsem mail, kde jsem se představila, napsala jake mám se psy zkušenosti a co od daného plemene očekávám a co mu mohu nabidnout a pak následovala návštěva u chovatelky....

14.9.2022 16:39
knedlyk

XXX.XXX.242.2

Děkuji moc za reakce, docela mě překvapilo, že mají chovatelé unifikovaný dotazník pro zájemce :-). Byla bych moc ráda, kdyby napsal i někdo z dlouholetých chovatelů, právě postřehy z druhé strany.

14.9.2022 17:25
impact

XXX.XXX.48.152

knedlyk napsal(a):
Děkuji moc za reakce, docela mě překvapilo, že mají chovatelé unifikovaný dotazník pro zájemce :-). Byla bych moc ráda, kdyby napsal i někdo z dlouholetých chovatelů, právě postřehy z druhé strany.

Nejsem chovatel. Mám spolek na pomoc nechtěným psům a dávám jich do nových rodin desítky ročně, tak třeba pomůže můj pohled na věc. A taky jsem oslovovala prestižní CHS coby zájemce o štěňátko.

Za mě je podstatné si nastudovat web chovatele. Získat přehled o jeho chovatelské stanici a taky se kouknout, jaký kontakt preferuje chovatel. Chovka mého psa má třeba na webu opakovaně napsané, aby zájemci využívali výhradně email. Takže napsat email, představit se, napsat svoji představu o štěněti, co s ním plánujete, jaké máte zkušenosti. Rozhodně bych se vyhnula tomu, že napíšu kilometrový email, odkud se chovatel dozví i to, jakou velikost obojku měl pes, kterého jste měli doma před dvaceti lety. Informace napsat, ale v nějaké rozumné míře. Napsat, že se rádi s chovatelem nezávazně potkáte, ať už by to bylo na výstavě nebo u chovatele doma - jak si bude přát.

Jinak si nemyslím, že by chovatelé měli nějaký univerzální a totožný dotazník. Nebo já na to aspoň nenarazila a to jsem těch chovek obepsala docela dost.

Určitě bych sázela hlavně na upřímnost. Počítejte taky s tím, že si vás chovatel může omrknout na sociálních sítích, odkud se může ledacos dozvědět.

Podle toho Vašeho (knedlyk) příspěvku mi přijde, že na to jdete správně. A pak už nezbývá než doufat, že se chovateli zalíbíte.

14.9.2022 17:34

Já svoji chovatelku oslovila skrze seznámení se s plemenem, napsala jsem ji co od psa očekávám a co mu můžu nabídnout. Domluvily jsme si návštěvu, jela jsem mrknout na dospělé feny, na štěňátka, klaplo to, jednoho pejska jsem si rovnou zarezervovala. Cenu jsem vlastně řešila až jako poslední věc.
Než se mohla uskutečnit návštěva (štěňata byly těsně před narozením když jsem jí kontaktovala poprvé), posílala mi fotky štěňátek, po rezervaci jsem mohla pejska navštěvovat každý týden až do odběru.
Ja měla na chovatelku štěstí, přestože web má hodně strucny, člověk moc nevěděl do čeho jde, je to skvělá ženská, vždy mi ochotně poradila, když jsem měla krizi s bývalým, psy jsem u ní měla chvíli ubytované aby jim náhodou neublížil. Mám od ní oba své psy a nelituji. Kéž by takovi byli všichni...

Jinak, určitě není od věci zamířit na výstavu a ptat se. Co mám zkušenosti, až na výjimky každý rád povyklada o svých psech, odchovech, případně doporučí konkrétní chovku, osobu, která poradi, pomůže.

14.9.2022 18:45

cit: Jinak si nemyslím, že by chovatelé měli nějaký univerzální a totožný dotazník. Nebo já na to aspoň nenarazila a to jsem těch chovek obepsala docela dost.
Dostala jsem ze 3 CHS a byl ve všech případech stejný. Že by to bylo jen v rámci mého plemene?

14.9.2022 20:12

Přidám svoji zkušenost. Dotazník nikdy žádný nebyl. Popravdě nějaké dotazníky a klikání na stránkách CHS na nějaké požadavky a podobně mi přijdou divné.
První fenka v podstatě stačilo se ozvat v době, kdy ještě bylo volné štěně. Nic víc, žádná lustrace, hlavně včas poslat zálohu.
Druhá fenka už byla velice pečlivě vybíraná na základě předchozí zkušenosti, rezervace cca půl roku před krytím. Výhodou bylo asi doporučení od kamarádky, byla jsem druhý zájemce, fenky se narodily jen tři. Po celou dobu jsem komunikovala, porod jsem sledovala takřka v přímém přenosu, dodnes jsem s chovatelkou ve styku, hodně si vážím jejího přístupu a názorově se shodujeme. Osobně jsme se neznaly, dokud jsem se nepřijela na štěňátko podívat a nesložila první zálohu.
Psa jsem si brala v jeho roce a půl, byl vrácený od prvních majitelů, takže jsem pochopitelně komunikovala s chovatelkou a následně s majiteli, jsme taky stále v kontaktu, ale osobně jsme se zatím bohužel nikdy neviděly. Snad to někdy vyjde.
Osobně jsem vždycky brala jako nejlepší variantu tu, že chovatele oslovím na výstavě, to nikdy nevyšlo, i když jsem tam poznala spoustu super chovatelů a jsou mezi nimi dodnes moji velice dobří přátelé.
Co se týká mého odchovu, tak jedny majitele jsem znala už z dřívějška, někteří pak byli doporučení od mých známých a přátel a některé jsem neznala vůbec a byl to jen můj odhad. Se všemi jsem ale v kontaktu, pravidelně mně posílají fotky a informují mě o tom, jak štěňátka rostou, jak prospívají. Doufám, že jsem našla hodné a pečlivé majitele (a ťukám na dřevo pro jistotu )

14.9.2022 20:14
fikovnice

XXX.XXX.132.37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přidám svoji zkušenost. Dotazník nikdy žádný nebyl. Popravdě nějaké dotazníky a klikání na stránkách CHS na nějaké požadavky a podobně mi přijdou divné.
První fenka v podstatě stačilo se ozvat v době, kdy ještě bylo volné štěně. Nic víc, žádná lustrace, hlavně včas poslat zálohu.
Druhá fenka už byla velice pečlivě vybíraná na základě předchozí zkušenosti, rezervace cca půl roku před krytím. Výhodou bylo asi doporučení od kamarádky, byla jsem druhý zájemce, fenky se narodily jen tři. Po celou dobu jsem komunikovala, porod jsem sledovala takřka v přímém přenosu, dodnes jsem s chovatelkou ve styku, hodně si vážím jejího přístupu a názorově se shodujeme. Osobně jsme se neznaly, dokud jsem se nepřijela na štěňátko podívat a nesložila první zálohu.
Psa jsem si brala v jeho roce a půl, byl vrácený od prvních majitelů, takže jsem pochopitelně komunikovala s chovatelkou a následně s majiteli, jsme taky stále v kontaktu, ale osobně jsme se zatím bohužel nikdy neviděly. Snad to někdy vyjde.
Osobně jsem vždycky brala jako nejlepší variantu tu, že chovatele oslovím na výstavě, to nikdy nevyšlo, i když jsem tam poznala spoustu super chovatelů a jsou mezi nimi dodnes moji velice dobří přátelé.
Co se týká mého odchovu, tak jedny majitele jsem znala už z dřívějška, někteří pak byli doporučení od mých známých a přátel a některé jsem neznala vůbec a byl to jen můj odhad. Se všemi jsem ale v kontaktu, pravidelně mně posílají fotky a informují mě o tom, jak štěňátka rostou, jak prospívají. Doufám, že jsem našla hodné a pečlivé majitele (a ťukám na dřevo pro jistotu )

14.9.2022 21:08

Tak já nebudu popisovat oslovení chovatele, kde reálně byla štěňata na světě, tam byl první kontakt telefonický. Ale když jsem oslovovala chovatele, které jsem si našla, že mají nakryto, tak jsem to prvotně dělala mailem, kde jsem napsala o sobě, o tom, co můžu pejskovi nabídnout...tak nějak jsem popsala, co naopak čekám od pejska, z čehož i vyplývalo, že mám povědomí, co to konkrétní plemeno obnáší a zeptala se na případnou možnost zarezervovat štěňátko.
Přijde mi, že jako prvotní oslovení je mail vhodný.

16.9.2022 08:49
lilymax

XXX.XXX.147.44

Úplný začátečník teda už nejsem, ale když jsem byla, tak jsem drtivou většinu chovatelů oslovovala mailem.

Ohledně toho, co napsat, to podle mě i záleží na plemeni a na linii, kterou vybíráte (to ale asi souvisí rovnou i s výběrem). Třeba já se pohybuji v borderkách, tam třeba chovatele nebude zajímat, jak velikou máte zahradu nebo jestli bydlíte v paneláku. Naopak jestli napíšete "chtěla bych fenu/psa, bla bla bla, mám velikou zahradu" - spíš si tím ublížíte. Když si berete štěně po výstavních šampionech, asi bude blbé napsat "výstavy a chov nás nezajímají, chceme parťáka do rodiny" - nic špatného na tom není, ale perspektivní domov to také úplně není. Možná to ale beru moc vážně

Před pár dny jsem zrovna oslovovala chovatele a to tak, že jsem mu napsala na facebooku. Napsala jsem něco málo o sobě, svých psech a budoucích plánech. Zároveň jsem se chovatele zeptala na pár otázek, co zajímaly zase mne. Většinu chovatelů potěší, že se zajímáte a zeptáte se jich na různé otázky. Já třeba chtěla vědět něco více o krycím psovi, jelikož je ze zahraničí a info o něm se hledá celkem složitě. Otázky typu - jaký je, proč si chovatel vybral zrovna jeho, atd.

Moc bych nad tím nestresovala, chovatelé jsou taky lidi a každý jednou začínal

17.9.2022 10:54

Když tady tak čtu, jak jste oslovovali chovatele mailem, mám dojem, že je mi sto let. Když jsem začínala, ještě dávno nebyl internet. Takže buď klasický dopis nebo telefon. Nikdy jsem nijak podrobně nezdůvodňovala, proč a na co chci psa.
Teď, když jsme kupovali naši malou piraňu, vytipovaly jsme si s mamkou na webu KPCHP v sekci vydaných krycích listů chovatelské stanice, kde už krytí proběhlo. Chtěly jsme nějakou poblíž. Vzhledem k tomu, že nemáme ambice chovatelské ani výcvikové, neměly jsme vybraný ani rodičovský pár, ani otce. Dívaly jsme se na to, aby rodiče nebyli malí, protože se nám líbí spíše větší chodi na horní hranici výšky. A mamka, protože to měl být a je její pes, si pak vytipované CHS obvolávala. Ve více CHS už měli štěňata zadaná. Takže volba CHS je víceméně náhoda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík