Německý ovčák - výcvik

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.9.2022 18:06

Dobrý den, omlouvám se za začátečnický dotaz. Žijeme s rodinou na okraji vesnice v domku s velkou zahradou. Máme 4 děti a doma jako rodinného psa fenku bišonka. Velice rád bych do rodiny pořídil štěně německého ovčáka a věnoval se sportovní kynologii (obrany, poslušnost a stopa) a dogtrekingu (jsem vášnivý turista). Pejsek byl venku (máme pozemek 1500 m2) a měl by přístup do domu dle své libosti. Měl bych prosím několik otázek a rád bych abyste mi poradili:
1. Tradičně řeším, zda fena nebo pes. Všichni mi radí jít do psa (lepší na výcvik, není náladový apod), ale vzhledem k fence bišonka doma mám celkem obavy, aby 2x ročně neblbnul nebo aby jí nedej bože nenakryl. Také bych se chtěl zeptat, jaké máte zkušenosti, zda vám doma pes neznačkuje.
2. Nikdy jsem to neviděl, proto se ptám: lze spojit aby byl NO zároveň rodinným psem (blbnul by s dětmi, s druhým psem, doma s námi trávil čas) a zároveň byl perfektní při výcviku (prostě na cvičáku přepnul?). Zatím mi každý špičkově vycvičený NO připadal spíše jako stroj, který je v kotci, jde na cvičák, pak zpátky a rodina ho nerozptyluje, což by nešlo, protože chci aby byl pes součástí rodiny a parťák.
3. Jak řešíte volný přístup psa do domu v zimě? Samozřejmě budeme chodit na vydatné procházky, ale rád bych aby byl pes i v domě?

Díky B

22.9.2022 19:23

ad 1)
při konstelaci fena + fena je možný až scénář agrese mezi holkami 365 dní v roce, který by menší nemusela přežít
psa a fenu v době jejího hárání oddělíš
značkování je zejména o temperamentu psa - nervové soustavě
měla jsem HW v bytě, v životě by značku doma nehodil
aktuální emotivní pyreneják až tak problém nemá

ad 2)
jako jo, možné to je, proč by ne
pokud si nepořídíš typ psa na výcvik výborného ale pouze do zkušených rukou vhodného - ve zkratce (možná trošku nepřípustné) to nazvu "labil" (vhodného pro režim kotec x výcvik)
měla jsem HW, sportovní výcvik, super pes - bytový, domácí, 2 děti, super rodinný pes. Ale na cvičák jen my dva, členové rodiny rozptylovali. Můj syn má jeho vnuka - pravý opak, přetáčivý cholerik - na výcvik by byl fajn, temperamentní, strašně rád cvičí, rodinné soužití s ním je jako chůze minovým polem (prostě je nutno mít hafo pravidel a rituálů a funkčních povelů a mechanizmů......a vědět)

ad 3)
psí dvířka do dveří
my děláme vrátného, psí dvířka by nám při velikosti psa asi zrušila dveře

22.9.2022 19:34

Já bych tedy NO nechtěla ani zadarmo, ale znám jich spousty, někteří jsou moc fajn. Chce to hlavně vybírat a nepřebrat (zdejší účastnice diskuze Puma by mohla vyprávět).
1. K fence bišonka by byl lepší pes, hárání 2x za rok snad zvládnete uhlídat. Jestli už teď máte ale obavy ohledně hárání, zvolte radši fenu. Ostatně feny jsou i k dětem takové ohleduplnější. Ale zase budete muset bedlivě obě fenky vychovávat, někdy na sebe umí být čuby jako saně, zejména když je jedna o hodně menší. Když štěně/psa dobře vychováte = lítat s ním coby s mimi co chvíli ven, neměl by v domě značkovat.
2. "Špičkově vycvičený stroj" se nevylučuje s pobytem v domě. Naopak. Trend kotec-plac-kotec je u mnoha špičkových psovodů dávno pasé (neříkám u všech). Osobně znám mistry republiky, dokonce mistryni světa, u kterých se psi válí na gauči.
3. Volný přístup psů do domu řeším v zimě zavíráním a otevíráním dveří, netopím panubohu do oken. Takže mám funkci hlavního vrátného a čističe podvozku.

22.9.2022 19:43

slovo dogtreking mi připomněl jednoho známého, který se rád brouzdá se psem po horách a kvůli zdraví si po NO pořídil BOM, protože jeho (a nejen jeho) NO nějak brzo odešel pohybový aparát

a dneska vracejíc se z procházky jsme kousek cesty šli s jednou známou (skrzevá psy) a ta po x-té "slintala" nad tím, jak krásně mi pes ťapká na prověšeném vodítku.....že tohle není schopna svého divokého NO naučit.....

22.9.2022 20:21

ad 1) osobně bych volila spíš psa. Měla jsem ovčandu před třiceti lety. Tehdy nebylo běžné tolik plemen, co dnes a tak u domů jako rodinní hlídači byli právě NO a nebo jejich kříženci...kdysi souhrnně nazývaní vlčáci. Takže i prochajdy jsme chodily převážně s dalšími vlčáky. Musím říct, že moje fena byla na ostatní feny dost vysazená a i ostatní NO slečny, které jsem znala, na tom byly podobně....samozřejmě to je jen malý vzorek, ale já bych teda do feny NO k další feně nešla.
Obecně asi platí, že feny víc vymejšlej a psi jsou takoví přímočařejší. Obé má svá pozitiva a samozřejmě taky nevýhody.
Lidi, co už měli vícero psů a třeba obého pohlaví, většinou preferují určité pohlaví, Já měla 4 feny a 4 psy a bližší mi jsou feny...prostě mít doma ředitelku zeměkoule je top. Ale zároveň musím říct, že s psími kluky jsem měla lehčí pořízení, protože prostě nevymejšlej.
Co se vztahu k dětem týče...já byla odchovaná jako malá fenou NO a moje děti jako malé byly také odchovány (v uvozovkách) fenou NO a musím říct, že obě byly zodpovědné strážkyně svěřených ratolestí, ale když to srovnám s psími kluky, tak mi přijde, že ti měli o děcka větší zájem, že spíš oni by se dali nazvat psími chůvičkami. Samozřejmě opět je to jenom malý vzoreček psí populace, ale přijde mi, že psí kluci stáli víc o aktivní kontakt s dětmi, víc kámoši, zatímco čuby byly spíš jako tety, co dostaly dítě na starost.

ad 2) k tomu se vyjádřit nemůžu, protože se psy jsem nikdy cíleně žádný psí sport nedělala....jen snad poznámka právě po zkušenosti s mojí fenou...cvičila jsem si jí sama a provozní poslušnost měla na jedničku s hvězdičkou, ale byl velký rozdíl v soustředění a poslušnosti, když jsem s ní šla na prochajdu sama a když jsem měla sebou děti, nedejbože, že šla i babi s dědou. Ne že by neposlouchala, ale člověk na to musel víc tlačit, protože její hlavbí starostí pak bylo udržovat nás ve stádečku. Myslím, že podobně to bude i s výcvikem ...že pes rozliší cvičák, kam se chodí "pracovat" a běžný život.

as 3) pokud počasí dovolí, tak máme vchodové dveře dokořán, jdyž už ne, tak děláme dveřníky. Jak psala hmn, při velikosti psů už by to nebyly psí dvířka, ale vrata. Jedna z mých fen si uměla dveře otevřít jak ven, tak i dovnitř. Což je sice pohodlné, ale zase když bylo deštivo a blátivo, tak jsou dveře i klika furt zaprasený.

22.9.2022 23:44

"protože chci aby byl pes součástí rodiny a parťák"

kdyz si poridite excht pracaka, muze se stat, ze ten rodinny zivot uplne bez vaseho menezovani - neda.
pes kor, ta fenka vetsinou byva mirnejsi.
A ne, nemusi to byt pes chabrus na nervy - ale jen bude proste moc divoky /ostry na decka, bezny zivot. Proste pracak.
Tak je treba pocitat i s touhle variantou.

Anebo bude uplne v pohode.

Mam ted doma 3,5 mesicniho psa na vycvik - a asi jsem jeste nemela hodnejsi stene
S canikama se to neda srovnat. Tenhle jeste ani voditko nepotreboval

23.9.2022 09:05
bobina65

XXX.XXX.101.216

NO je skvělý pes, měla jsem psa i fenky.Hodně záleží na vás, ale právě lépe cvičí pes co je s pánem i doma.Dám sem fotky našich NO. Všichni byli úžasní.

23.9.2022 09:22

Já bych teda jen poznamenala, že pokud bych dneska chtěla kupovat NO, tak by to asi bylo pro mě složitější….pořád mám NO za univerzálního psa, ale dnes už je plemeno rozdělené na pracovní a exteriérové linie. Jako ten exteriérový by měl být vhodnější jako rodinný pes, ale když vidím ty kapří hřbety a šmajdavý nohy, tak se mi chce břečet. Takže bych hledala v pracovních liniích asi Vlkoš nebo černého samozřejmě s ohledem na zdraví a dle temperamentu. Teda když bych si vybrala chovku, tak výběr konkrétního štěněte bych si nechala poradit chovatelem.

23.9.2022 17:31

Ze jsou exterieraci vhodnejsi do rodiny, na to bych teda nevsadila petnik🙂

Vzdycky je to o vyberu spojeni.

Tohle by treba mel byt echt pracak - a zatim se tak teda netvari. Pry je to jen a jen hodne mimino k muchlovani

23.9.2022 18:23

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ze jsou exterieraci vhodnejsi do rodiny, na to bych teda nevsadila petnik🙂

Vzdycky je to o vyberu spojeni.

Tohle by treba mel byt echt pracak - a zatim se tak teda netvari. Pry je to jen a jen hodne mimino k muchlovani

No já se přiznám, že už se mezi ovčouny nepohybuju a tak mi čistě teoreticky přijde, že by exterierák neměl nějak trpět tím, že nebude mít tolik "práce".

Ale jak jsem psala, do exterieráka bych nešla a volila raději štěně z pracovní linie a dle doporučení chovatele volila méně akční štěndo.
Jak je vidět na vašem případě, tak to asi nebude sci-fi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík