Huspeta

XXX.XXX.211.111
Dobrý den, nevím, jestli žiju ve staré době, ale byla jsem vychovaná tak, že pes, ať vypadá pratelsky, tak se přes plot nehladí... Bohužel naši sousedé na to mají odlišný názor a protože jsem si dovolila jim něco říct, tak s námi nemluví. Nás pes dokonce už ani nehlídá, protože se chodí s okolními lidmi k plotu mazlit. Jaky na to, prosím, máte názor, případně zkušenosti? Mám povolit v rámci dobrých sousedských vztahu? Děkuji.
Obecně nemám ráda hlazení psů za plotem bez vědomí majitele. Nedělám to ani u známých psů. A ani nechci, aby bez mého vědomí někdo přes plot hladil moje psy - krom toho teda pes by se od cizího nenechal a ruka prostrčená někde skrz plot by byla docela risk. Mimo jiné i z toho důvodu to máme na zahradě uzpůsobené tak, že psi se bez nás ke vratům do ulice nedostanou. Nedostanou se ani k plotům sousedů, to jen v zadní části zahrady, kde jsme s nimi, a tam zas je na plotě tkanina, takže ani tak by se psi hladit nedali.
To, jestli to povolíte v rámci sousedských vztahů je čistě na vás. Já si teda nemyslím, že by to mělo nějak ovlivnit vztah se sousedy. Zkusila bych jim normálně rozumně vysvětlit, že si to nepřeju, že to není nic proti nim, ale že to prostě nemám ráda, chci aby pes za plotem hlídal, a pokud se s ním chtějí pomazlit, tak je ráda pozvu dál a nechám psa hladit (pokud o to pes stojí). A nebo tomu prostě zamezit mechanicky no.
No můj táta byl taky ze staré školy a hladil každého psa, který se nechal. Dokonce šel na návštěvu a ty lidi měli psa, kterého se každý bál, protože byl ostrý. No a táta kolem něj prošel ke zvonku a ještě ho pohladil. Majitel byl z toho v šoku. Tátu nikdy žádný pes nekousnul. Já v tom vyrostla, ale i tak se teda ptám, zda můžu pohladit a sousedům to nevadilo a oni nám teda Malinu taky hladí a Malina přesto hlídá. Já měla předešlého psa poděsa, který na každého štěkal a nejspíš by i kousnul, tak jsem ráda, že Malina je jiná a nechá se hladit, ale asi bez nás za zadkem se hladit nenechá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No tak já se přiznám, že jsem známé psy hladívala...teda samozřejmě ty, co o to stáli, ale byli to psi u kterých to majitelům nevadilo. Takoví ti, že je člověk hladí přes plot a majitelé říkají "no jo, náš Punťa, ten by se hladil od rána do večera". A nebyl to každý známý pes...asi dva voříšci a jedna berňačka a ta teda skoro vždy za přítomnosti majitelů, neb když nebyli venku, tak s nima byla zalezlá.
Ale to jsou opravdu vyjímky, jinak psy nehladím, ani když se tváří nevímjak přátelsky...takovou blbost jsem udělala jednou jako dítě a rafnul mě foxteriér.
Nás pes dokonce už ani nehlídá, protože se chodí s okolními lidmi k plotu mazlit.
Tohle bych teda řekla, že není tím hlazením, ale že váš pes ze své podstaty není hlídač, ale vítač. Hlídací pes mírnějšího typu by se možná nechal pohladit od dobře známých lidí, ale určitě by se neběhal pomazlit s každým, kdo jde okolo a nekompromisní hlídači ...no tak ty může přes plot pohladit tak max člen domácnosti.
Nevím, co máte za plemeno, ale myslím, že je velmi pravděpodobné, že jste si hlídače nekoupili a nebo jestli je to třeba pes hodně mladý, tak může být zatím k cizím hodně kontaktní, ale jednoho krásného dne se mu může v hlavince rozsvítit a pak ......

Off topic - četla jsem ve tři ráno “házení psů přes plot”
Hlazení našeho psa mi nevadí, je to nadšená vítačka, připadala bych si divně bránit jí v mazlení, když si o ně sama říká.

Už nejméně 3x jsem četla "házení" a konečně se koukala, kdo ty psy přes plot hází :-))
napsal(a):
Hlazení našeho psa mi nevadí, je to nadšená vítačka, připadala bych si divně bránit jí v mazlení, když si o ně sama říká.
No bránit v mazlení... Tak jako já mám fenu taky hodně kontaktní, milující lidi, vítací - a pokud se kdokoli zeptá, když u toho jsem, tak nemám sebemenší problém a fakt v tom nebráním. Ale hlazení psa přes plot, ještě když u toho nejsem, mi přijde jako jiná situace. Myslím, že fena netrpí nedostatkem mazlení, aby bylo nutné ji nechávat hladit přes plot .
Takhle chodily děti z vesnice hladit psa přes plot sousedům naproti (velké hlídací plemeno), nejdřív to bylo jen hlazení, pak mu začaly dávat zbytky svačiny, postupně k tomu přidaly i různé povelování a cepování psa, a několikrát jsem je viděla psa i vyloženě dráždit, třeba stéblem trávy.

Známá by mohla vyprávět.
Chodila si hladit "známého" psa. I kostičky mu nosila. Až jednou, v přítomnosti majitele na zahradě, předvedl, že je vlastně hlídač a strhnul ji kůži z celého hřbetu ruky.
Nikdy nevíte, v jakém je pes za plotem rozpoložení.
napsal(a):
Já to četla stejně . Hned jsem se hrnula, že si počtu, jak se teď hážou psi přes plot nyní běžně. Když se tohle stalo našemu psovi jako štěněti, že ho tímto způsobem "odložili" v útulku, byli jsme pohoršeni a nyní se to už má dít nějak častěji? No a ono je to o něčem jiném .
Huspeta

XXX.XXX.211.111
😀😀😀 to mě pobavilo
Huspeta

XXX.XXX.211.111
Máme křížence ohaře a border kolie, teď mu je 11 měsíců. Když jsem byla malá, tak mě pes kousnul, takže jsem proti hlazení psů za plotem... Každopádně když jsme se přestěhovali a pořídili si pejska, tak to vypadá, že jsem za exota ja, že nechci nechat sousedy, aby nám pejska hladili... Už se to tu rozkřiklo a jiná sousedka se mě zeptala, jestli mluvit na něj může... Co dodat..

Huspeta
napsal(a):
Máme křížence ohaře a border kolie, teď mu je 11 měsíců. Když jsem byla malá, tak mě pes kousnul, takže jsem proti hlazení psů za plotem... Každopádně když jsme se přestěhovali a pořídili si pejska, tak to vypadá, že jsem za exota ja, že nechci nechat sousedy, aby nám pejska hladili... Už se to tu rozkřiklo a jiná sousedka se mě zeptala, jestli mluvit na něj může... Co dodat..
A co takhle lidem mechanicky v hlazení zabránit...
Jako teď jste to zatrhli sousedům fajn, ale psala jste, že si ho hladí snad všichni kolemjdoucí...
Nevím jak to máte s plotem...jestli je pes dostupný k hlazení třeba jenom u branky a nebo máte delší plot. Ono už natažené "králičí" pletivo znemožní lidem strkat pracky skrz plot.
Kombinace bordera ohař....nevím jak borderky hlídají, nehlídají...u nás u pošty mají borderku a na plotě ceduli "nehladit, nekrmit" takže to asi nebude úplná vzácnost a ohař?? No lovecké psy typu ohař, setr co jsem poznala já, byli vesměs lidumilové.
Jako může se stát, že pes hlídat začne, ale taky že to bude prostě sluníčkové stvoření milující lidi.
Prostě buď psu mechanicky zabraňte, aby se dostal až k plotu...a nebo naopak mechanicky zajistěte, že nebude možné psa přes plot hladit a nebo se prostě smiřte s tím, že si ho ti lidi, co půjdou okolo hladit budou, protože lidi jsou prostě takoví a vy si můžete 100x myslet, že se to nedělá, ale oni nevidí nic špatného v tom, když vlídně pohovoří a pohladí pejska, který je kontaktní.
Ten zákaz sousedům jste možná podala nějakou nešťastnou formou. Možná, kdybyste vysvětlila, že tímhle se pejsek učí běhat k brance a nechat se hladit od cizích a že ne všichni cizí lidé musí být hodní a aby psa nelákali k plotu a nehladili z tohoto důvodu, že psa může takhle někdo nalákat k plotu a lehce ukrást a nebo mu třeba strčit něco nevhodného a nebo nebezpečného k jídlu......prostě vysvětlit důvod, proč si to nepřejete.
Už se to tu rozkřiklo a jiná sousedka se mě zeptala, jestli mluvit na něj může... Co dodat.
Co na tohle říct. Přistěhovali jste se možná do lokality, kde je běžné se kamarádit se psy i přes plot a dle mého jste v situaci nebo k ní mílovými kroky spějete a teď se omlouvám za to výrazivo "no tak si strč toho čokla do zadele, ty náfuko lakomá."
Nikdy
nevíte, kdy můžete sousedy potřebovat
a pes je tam třeba nepustí....
nebo se někde zdržíte a mohli by mu
třeba dát vodu aj.
Nikdy se mi to nestalo, ale sousedce
selhalo hlídání, letěli na dovolenou
a ... čuba zůstala u nás. Nechtělo se mi do toho,
ale byla moc hodná .
(jako ten můj)

rapotacka11
napsal(a):
Nikdy
nebo se někde zdržíte a mohli by mu
třeba dát vodu aj.
Nikdy se mi to nestalo, ale sousedce
selhalo hlídání, letěli na dovolenou
a ... čuba zůstala u nás. Nechtělo se mi do toho,
ale byla moc hodná .
(jako ten můj)
Náš soused..takovej děda...ještě když jsme měli berbery, tak jsem ho několikrát přichytila při tom, že psům házel přes plot nějaký jídlo. Normálně jsem se s ním dohodla, co můžou a co ne....takže piškotů klíďo pytlík, klidně i starej rohlík a eventuelně syrovou kost, ale tu až s mým dovolením a byl klid. Pesani dostali tu piškotek, tu rohlík....
Když odešla Sára a do rodiny přišla Gina, tak jsem to krmení zarazila úplně s odůvodněním, že stravu štěněte potřebuju mít pod kontrolou a podtrhla to tím, že Jack už je starej a že ho musím taky v jídle hlídat. No a na pohodu. Psy krmit přestal.
Nikdy
Pokud by měli opravdu hlídacího psa, tak by to stejně bylo sci-fi. To by museli cíleně ze sousedů udělat osobu blízkou.
Kdo ví.
Asi máte pravdu. Brácha měl fakt ostrou
ovčačku. Odjeli na dovolenou a já jezdila
krmit a venčit (byla v kotci.
Nejsem žádnej hrdina, ale chodila jsem k ní
bez přemýšlení, jako když jsem si ve 12i půjčovala
psy, který jsem tak strašně chtěla a byla jsem asi
přesvědčená, že je to stejné i naopak.
Snad bylo ...
A bráchova čuba - moc jsme tam nechodili,
ale ona byla - podle mého náš = "rodinný" pes
a jsem přesvědčená, že ten pes ví=cítí,
kdo je rodina. Cítila jsem se s ní bezpečně,
nenapadlo mne, že by mi od ní něco hrozilo.
Je fakt, že na mně kašlala, táhla, nezajímala jsem
ji - tam u nich. Vzala jsem ji k nám = do cizího
a panečku, hned hledala kontakt, byla jsem jí dobrá.
Potřebovala dodat trochu jistoty.
Jestli sousedi zadavatelky jsou slušný lidi,
je dobré mít přátelské vztahy
i se psy.

Jestli sousedi zadavatelky jsou slušný lidi,
je dobré mít přátelské vztahy
i se psy.
Upřímně jsem typ člověka, co by to asi nehrotil a pokud bych měla opravdu přátelského psa a sousedi by si ho chtěli pohladit byť přes plot, tak já bych jim v tom asi nebránila. Nebrala bych sousedy jako cizí osoby, ale jako osoby zpřízněné.
Navíc nějak postrádám smysl v tom, že sousedi mají zaracha, ale ostatní kolemjdoucí si stejně psa hladí.
Na jednu stranu zadavatelku chápu, že si nepřeje, aby jejího psa někdo hladil přes plot, na druhou stranu díky tomu, že tedy sousedi nejsou jediní hladiči, tak došlo k jedinému...k pošramocení sousedských vztahů, protože co vím teda natuty, že normální člověk nepochopí, proč by si nemohl pohladit sousedovic psa, který o to stojí.
A já tedy klidně řeknu, že jsem sousedovic psa hladila přes plot...sousedíme spolu zahradami, protože jejich pes o to stál a naopak sousedi hladili přes plot berbery, než se jich začali bát.

A podle mě by sousedi přání zadavatelky - jestli bylo vysloveno jemně a slušně, měli respektovat.
Ať se kamarádí třeba po pozvání na zahradě. Ale učit psa, že za plotem jsou bezva kámoši - není zrovna nejlepší. Ne každý je kamarád.
Sousedům to v klidu vysvětlete,ale možná je pes dost chytrý na to,že sousedy jen zahrnul do bližší rodiny a jinak bude hlídat.
Mám příhodu z dětstvi,chodili jsme celý houf ze školy kolem plotu s kolii.Hladili jsme ji,postávali u plotu,občas dali kousek svačiny.Jednoho dne spolužák opřel o plot i obličej a kolie mu prokousla tvář.Má nepěknou jizvu celý život.Měli doma taky kolii.Je to ošemetná věc tohle hlazení přes plot.Stejně tak jako malí psi,jinak nekonfliktní,v náručí klidně rafnou když na ně někdo chce sáhnout.
napsal(a):
Známá by mohla vyprávět.
Chodila si hladit "známého" psa. I kostičky mu nosila. Až jednou, v přítomnosti majitele na zahradě, předvedl, že je vlastně hlídač a strhnul ji kůži z celého hřbetu ruky.
Nikdy nevíte, v jakém je pes za plotem rozpoložení.
Přesně tak
Já si tedy myslím, že hladit cizího psa ať už přes plot nebo venku na ulici se bez svolení majitele nemá.
Učila jsem to i své děti, kdyz byly malé. Učím to i děti v družině.
Mě osobně nevadí, když si lidi hladí našeho psa, má to ráda, není to pes na hlídání a vyloženě se o to hlazení vtírá ale je mi jasné, že ne každý člověk a jeho pes o to stojí.
Je to o toleranci k druhému, pokud bych si nepřála hlazení mého psa, měla ho na hlídání, v klidu o to souseda požádala a on se urazil- tak což, jeho smůla. S některými lidmi dobře vztahy mít nelze
My měli na zahradě bernardýna. Jeden pán si myslel, že je to roztomilouš medvídkovej a nahnul se přes plot, že se de mazlit a náš pes ho dost ošklivě pokousal do ruky. Naštěstí byl pán docela rozumný, uznal, že je to jeho chyba a nechtěl to dál řešit. Kdyby to byl nějaký d.bil tak nám z toho může udělat velké nepříjemnosti. Nikdy jsem tohle nutkání hladit cizí psy a hlavně přes plot nepochopila... Stejně jako při venčení za náma chodili lidi s dětmi, že si chtějí pohladit psa, kolikrát jsem jim řikala, že raději ne, že nemá rád děti, že se ožene. Ale spoustu lidí, že to jsou přece děti a chtějí si ho pohladit, že jim to musím dovolit a rychle se rozešli k mému psu a chtěli ho hladit. Pak jsem měla co dělat psa udržet. A ještě se cítili dotčeni, že můj pes se nenechal pohladit od jejich dětiček

napsal(a):
Náš soused..takovej děda...ještě když jsme měli berbery, tak jsem ho několikrát přichytila při tom, že psům házel přes plot nějaký jídlo. Normálně jsem se s ním dohodla, co můžou a co ne....takže piškotů klíďo pytlík, klidně i starej rohlík a eventuelně syrovou kost, ale tu až s mým dovolením a byl klid. Pesani dostali tu piškotek, tu rohlík....
Když odešla Sára a do rodiny přišla Gina, tak jsem to krmení zarazila úplně s odůvodněním, že stravu štěněte potřebuju mít pod kontrolou a podtrhla to tím, že Jack už je starej a že ho musím taky v jídle hlídat. No a na pohodu. Psy krmit přestal.
Nikdy
Pokud by měli opravdu hlídacího psa, tak by to stejně bylo sci-fi. To by museli cíleně ze sousedů udělat osobu blízkou.
Je to blbé i v případě, že máte psy co se kvůli jídla poskubou. Můj Černý netvorek občas má tendence hlídat i jídlo které není pro něj (například nakup v tašce na stole) před zbytkem smečky. Samozřejmě to netoleruju, když má svoje, ostatní mu do toho nelezou a co není jeho, to nemá nárok si usurpovat. Ale rozhodit mi soused pytlík piškotů po zahradě, mohlo by to skončit i rvackou...
Každopádně, tobě by psi něco vzali přes plot? Od pastevcu bych to spíš nečekala, moji psi by spíš ruku natazenou přes plot pokousali, než že by si vzali pamlsek. Ale samozřejmě pokud přes plot někdo něco hodí a kluci to najdou, nejspíš by to sežrali, až takovou disciplínu nemají. Myslela jsem spís přímo krmení z ruky přes plot.
Jasně,nesnáším cizí lidi,kteří mají tendence hladit psy přes plot, obzvláště když k tomu vedou ještě děcka,a je jim úplně jedno,že psi řvou a lítaj jak blbý. Ale sousedi? Zaplaťpánbůh za sousedy,kteří nemají se psem problém a naopak jsou k nim přátelští. Určitě bych nechtěla,aby psům dávali žrádlo, ale pohladit,pokecat, díky bohu za to. Pořád někdo řeší,jak sousedi nesnáší psa, jak vyvádí,když pes zaštěká, jak se lidi bojí, aby jim soused psa neotrávila. A že pes pak nebude hlídat? Nesmysl, sousedy si zařadí do širší smečky,která do prostoru patří, ale cizák bude furt cizák, kterýho pes, pokud je hlídač, bude hlásit pořád. A pokud hlídač není, tak na tom hlazení nebo nehlazení nic nezmění
Himbajs, kurnik - nemůžete někdo v tom nadpisu udělat velký L ve slově hlazení? Já ho tam nevidim a furt ty čokle přes ten plot házim na druhou stranu.
A jinak souhlasím s Janaa. Zlatý sousedi, kteří jsou rozumní a psa kontaktujou a neházej po něm cihly. Krmení bych taky nechtěla a pokusila se to nějak mírovou cestou se zdravotní osvětou vysvětlit.
janaa
napsal(a):
Jasně,nesnáším cizí lidi,kteří mají tendence hladit psy přes plot, obzvláště když k tomu vedou ještě děcka,a je jim úplně jedno,že psi řvou a lítaj jak blbý. Ale sousedi? Zaplaťpánbůh za sousedy,kteří nemají se psem problém a naopak jsou k nim přátelští. Určitě bych nechtěla,aby psům dávali žrádlo, ale pohladit,pokecat, díky bohu za to. Pořád někdo řeší,jak sousedi nesnáší psa, jak vyvádí,když pes zaštěká, jak se lidi bojí, aby jim soused psa neotrávila. A že pes pak nebude hlídat? Nesmysl, sousedy si zařadí do širší smečky,která do prostoru patří, ale cizák bude furt cizák, kterýho pes, pokud je hlídač, bude hlásit pořád. A pokud hlídač není, tak na tom hlazení nebo nehlazení nic nezmění
A tak ono to nemusí být jen o tom, že buď budou psa hladit v mé nepřítomnosti přes plot, a nebo ho budou nesnášet . Nám sousedi psy přes plot nehladí, ale problém s nimi nemají . Když jsou u nás, tak se pomazlí - s fenou, psa zavírám. Nemají s nimi žádný problém a určitě se nebojím toho, že by je chtěli otrávit nebo tak něco. Stejně tak nemají psi problém se sousedy za plotem a neštěkají na ně.
Ale jak jsem psala výš, u nás ani není možnost ty psy přes plot hladit, není kudy . A vzhledem k povaze psa jsem za to ráda, nechtěla bych riskovat, že někde bude možnost strkat ruce přes plot, a že to třeba zkusí nějaká návštěva, co bude zrovna u sousedů (pro psa neznámá). Ale on by se teda nenechal ani od sousedů...
marcelaamax
napsal(a):
A tak ono to nemusí být jen o tom, že buď budou psa hladit v mé nepřítomnosti přes plot, a nebo ho budou nesnášet . Nám sousedi psy přes plot nehladí, ale problém s nimi nemají . Když jsou u nás, tak se pomazlí - s fenou, psa zavírám. Nemají s nimi žádný problém a určitě se nebojím toho, že by je chtěli otrávit nebo tak něco. Stejně tak nemají psi problém se sousedy za plotem a neštěkají na ně.
Ale jak jsem psala výš, u nás ani není možnost ty psy přes plot hladit, není kudy . A vzhledem k povaze psa jsem za to ráda, nechtěla bych riskovat, že někde bude možnost strkat ruce přes plot, a že to třeba zkusí nějaká návštěva, co bude zrovna u sousedů (pro psa neznámá). Ale on by se teda nenechal ani od sousedů...
Ale tak já přeci nepíšu,že to musí být tak nebo tak a nic mezi tím. Ale že bych (pokud je pes přátelský) hlazení ze strany sousedů,kteří chtějí psa kontaktovat, nehrotila,zvlášť pokud by to mělo narušit sousedský vztahy. Od cizích je to něco jiného A už vůbec bych to nedávala do vztahu - sousedi hladí psa - pes nebude hlídat
Jeh - heh. Sem si vybavila tuhle situaci - byli zde v zemědělství brigádnící tmavšího pigmentu z dalekého Rumunska. A já vám nevím, ešivá si tipovali terén, nebo jak, ale zastavili autem u našich vrat na zeleným plácku a zevlovali tam tak podivně. Flekatá fůryje řvala jak prokopnutá a to se jim následně čudilo vod vejfuka. Ona je veliká, flekatá a působí ........ dramaticky
Archoun
napsal(a):
My měli na zahradě bernardýna. Jeden pán si myslel, že je to roztomilouš medvídkovej a nahnul se přes plot, že se de mazlit a náš pes ho dost ošklivě pokousal do ruky. Naštěstí byl pán docela rozumný, uznal, že je to jeho chyba a nechtěl to dál řešit. Kdyby to byl nějaký d.bil tak nám z toho může udělat velké nepříjemnosti. Nikdy jsem tohle nutkání hladit cizí psy a hlavně přes plot nepochopila... Stejně jako při venčení za náma chodili lidi s dětmi, že si chtějí pohladit psa, kolikrát jsem jim řikala, že raději ne, že nemá rád děti, že se ožene. Ale spoustu lidí, že to jsou přece děti a chtějí si ho pohladit, že jim to musím dovolit a rychle se rozešli k mému psu a chtěli ho hladit. Pak jsem měla co dělat psa udržet. A ještě se cítili dotčeni, že můj pes se nenechal pohladit od jejich dětiček
To se mi naštěstí s Timíkem nestalo, že by se někdo vnucoval na hlazení. Maminky s dětmi se obvykle ptaly, ale to jsem jim řekla, že bohužel nemá rád děti a nejsem si jistá, jestli by nekousnul. Někdy se děti zeptaly a proč je nemá rád. Tak jsem jim vysvětlila, že mu nějaké jiné děti ublížili. Nevzpomínám si, že bych narazila na někoho, kdo by to nepochopil. Asi u malého psa se ty problémy očekávají, u velkého si lidi potřebují dokázat, že se jen tak něčeho nezaleknou nebo co .
Zrzavci
napsal(a):
Jeh - heh. Sem si vybavila tuhle situaci - byli zde v zemědělství brigádnící tmavšího pigmentu z dalekého Rumunska. A já vám nevím, ešivá si tipovali terén, nebo jak, ale zastavili autem u našich vrat na zeleným plácku a zevlovali tam tak podivně. Flekatá fůryje řvala jak prokopnutá a to se jim následně čudilo vod vejfuka. Ona je veliká, flekatá a působí ........ dramaticky
Floček (co je v profilovce) velmi štěkával (dokonce takovým hlubokým hlasem ) za celodřevěnými vraty... Také mě tam jednou navštívili lidé tmavšího pigmentu. Chtěli cosi skupovat a hrnout se dovnitř, a hned se ptali, zda je pes ostrý. Řekla jsem, že ano a strašně.