Dobrý den,
prosím o radu. Před 14 dny jsme si od jedné paní adoptovali fenku (7 let). Paní se údajně dostala do tíživé situace a musela se přestěhovat do bytu, kde nemohla mít psy. ( Včera jsme ale zjistili, že tam má 3 kočky). Můj dotaz zní ale takhle: Je možné, že je fena březí? Nikdy jsme fenku neměli, tak se v tom ještě úplně nevyznáme, ale přijde nám čím dál tím víc "tlustá". Někdy jí chceme pohladit břicho a ona se nenechá, jindy nám ho ukazuje a drbání na něm miluje. Žádné jiné chování jsme nezpozorovali, ale těžko můžeme soudit, když jí máme opravdu teprve 14 dní. Samozřejmě s ní hned v pondělí skočím k veterináři, jen jsem z toho celá vedle a proto se ptám i Vás, abych přes víkend nezešedivěla. O štěňata se případně samozřejmě postaráme, jen jsme s tím tak trošku nepočítali.
Posílám fotku fenky.
P.S. je mi jasné, že z fotky se toho moc zjistit nedá, ale stejně to zkusím.
Moc děkuju za rady.
Niki24
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu. Před 14 dny jsme si od jedné paní adoptovali fenku (7 let). Paní se údajně dostala do tíživé situace a musela se přestěhovat do bytu, kde nemohla mít psy. ( Včera jsme ale zjistili, že tam má 3 kočky). Můj dotaz zní ale takhle: Je možné, že je fena březí? Nikdy jsme fenku neměli, tak se v tom ještě úplně nevyznáme, ale přijde nám čím dál tím víc "tlustá". Někdy jí chceme pohladit břicho a ona se nenechá, jindy nám ho ukazuje a drbání na něm miluje. Žádné jiné chování jsme nezpozorovali, ale těžko můžeme soudit, když jí máme opravdu teprve 14 dní. Samozřejmě s ní hned v pondělí skočím k veterináři, jen jsem z toho celá vedle a proto se ptám i Vás, abych přes víkend nezešedivěla. O štěňata se případně samozřejmě postaráme, jen jsme s tím tak trošku nepočítali.
Posílám fotku fenky.
Moc děkuju za rady.
Zkuste se narovinu pozeptat té paní. Udělali jste dobrý skutek...a ona by Vás takto napálila...? I když samozřejmě ani ona o březosti nemusela vědět. Jinak pokud by fenka byla prvorodička, je 7 let už dost vysoký věk.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Niki24
napsal(a):
Dobrý den,
Posílám fotku fenky.
Moc děkuju za rady.
Viz výše. Ano, je možné, aby byla březí. A pokud je to poprvé = problém.
fikovnice
napsal(a):
Pokud by se březost prokázala, dokdy se vlastně přerušuje - hormonálně (tedy - lze to, že?)? Nebo co s tím? Plánovaná sekce?
Hormonálně už se dnes nepřerušuje, dost často to má velké vedlejší účinky. Pokud se to zjistí v půlce březosti,pak připadá v úvahu kastrace s odnětím plodů, jinak nechat porodit
Jinak na té druhé fotce mi nepřijde,že by měla nalité struky,což by měla,pokud by rychle přibírala z březosti,tj. v druhé polovině. Každopádně veterinář potvrdí,vyvrátí březost nebo případné jiné zdravotní problémy

fikovnice
napsal(a):
Pokud by se březost prokázala, dokdy se vlastně přerušuje - hormonálně (tedy - lze to, že?)? Nebo co s tím? Plánovaná sekce?
Uvádí se, že do 24. dne po nakrytí lze graviditu 100 % přerušit přípravky na bázi prostanglandinu.

napsal(a):
Uvádí se, že do 24. dne po nakrytí lze graviditu 100 % přerušit přípravky na bázi prostanglandinu.
do 24. dne po nakrytí nebudete vědět, jestli jo nebo ne
prostaglandiny fungují i později, ale ty feny vyblejou všechno i to, co nikdy nesežraly. používá se to jen a pouze pokud nezabere alizin. nebo jako trest pro majitele, aby viděl, jakej je nezodpovědnej idiot.