Dobrý den, chci se zeptat, jestli máte nějaký nápad co dělat, když pes polyká granule.
Mám pejska, který váží 8 kilo, takže to není žádný obr, ale začal granule polykat, vůbec je nekouše. Přitom má granule na svoji velikost celkem velké.
Koupila jsem tedy protihltací misku, ale stejně nepomáhá.
Nemáme problém s tím, že by vyloženě hltal. Celou dávku ani nesežere najednou. Vždycky přiběhne dá si trochu, pak zas odběhne. Měla jsem za to, že když zkusíme tuto misku, tak granule bude žrát třeba po jedné a bude je kousat.
Ale když si dá i tu trošku granulí, tak je proste spolkne.
Je krmen 2x denně, takže nemůže mít ani vyloženě šílenej hlad. I vzhledem k tomu, že to nesežere všechno najednou.
Co s tím?
Děkuji za odpovědi :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

psovité šelmy se moc kousáním nezatěžují. Umí spolknout překvapivě velká sousta a tudíž se často kousáním granulí nezabývají. Takže pokud nemá zažívací potíže, tak bych to neřešila.

Nemá problémy se zuby?

Kolik mu je? Třeba mu nechutnají. Kdyby mi dal někdo něco hnusného k jídlu, tak to rozhodně nebudu kousat. Např. housenku.

napsal(a):
Kolik mu je? Třeba mu nechutnají. Kdyby mi dal někdo něco hnusného k jídlu, tak to rozhodně nebudu kousat. Např. housenku.
Já bych nevzala ani do úst. Myslím, že u zvířat je to podobně.

Nikola111
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat, jestli máte nějaký nápad co dělat, když pes polyká granule.
Mám pejska, který váží 8 kilo, takže to není žádný obr, ale začal granule polykat, vůbec je nekouše. Přitom má granule na svoji velikost celkem velké.
Koupila jsem tedy protihltací misku, ale stejně nepomáhá.
Nemáme problém s tím, že by vyloženě hltal. Celou dávku ani nesežere najednou. Vždycky přiběhne dá si trochu, pak zas odběhne. Měla jsem za to, že když zkusíme tuto misku, tak granule bude žrát třeba po jedné a bude je kousat.
Ale když si dá i tu trošku granulí, tak je proste spolkne.
Je krmen 2x denně, takže nemůže mít ani vyloženě šílenej hlad. I vzhledem k tomu, že to nesežere všechno najednou.
Co s tím?
Děkuji za odpovědi :)
Viz Xerxová. Šelmy obecně nekoušou, nemají na to ani přizpůsobený chrup. Evolučně si to nemůžou dovolit - když už něco uloví, musí toho zhltnout co nejvíc, než jim to sežere někdo jiný.

napsal(a):
Jakékoliv keksy mi vždycky pečlivě kousal na atomy, kolikrát s kyselým výrazem. Od přechodu na normální stravu všechno vdechne.
napsal(a):
Nemá problémy se zuby?
Jsou mu 2 roky, takže problémy se zuby nemá. Akorát se mu už začíná trochu objevovat zubní plak na špičácích.
Štve mě, že ty granule nekouše, protože jinak by si to alespoň trochu odstraňoval sám.
Bojujeme se psím kartáčkem a se psí zubní pastou.
Do granulí mu dávám kelpu, ale nevím, jestli to má nějaký účinek, když to přímo polyká s granulemi.
Do teď jsme s tím problém neměli, ale zdá se mi, že je prostě línej kousat. Protože polykal i sušené králíci ucho. Když jsem videla, že se tím dáví, tak jsem mu to vytáhla z krku a už jsem mu ho nedala.
Nevím co s tím 🙈
P.C.
napsal(a):
Naše teda hltá a vždycky všechno úplně vdechla i z misky proti hltání. Teď přezubila a přijde mi to lepší, že kolikrát i kouše.
Krmíme z hlavolamů, koberečků a z ruky, zlepšilo se to, ale myslím, že bude hltoun nafurt.
Děkuji za typ, ale mně to polyká i z ruky. Vždycky to vdechne i s mojí rukou a to mu to dávám po jedné. 🙈

Nikola111
napsal(a):
No právě, že má. Pořád krká a prdí. 🙈
A není problém v granulích? Třeba mu nesedí.
napsal(a):
A není problém v granulích? Třeba mu nesedí.
Tak krmím ho jimi 3/4 roku, stolici má pevnou. Dříve trpěl průjmy, proto jsme přešli na toto krmivo, které mu to srovnalo.
Je to hypoalergenní bezobilné krmivo, protože trpěl nejen průjmy, ale i alergií, vydrbával si srst u očí. To se mu také srovnalo.
A s tím krkání a prděním neměl problém, dokud nezačal ty granulky takto polykat.
Nikola111
napsal(a):
Tak krmím ho jimi 3/4 roku, stolici má pevnou. Dříve trpěl průjmy, proto jsme přešli na toto krmivo, které mu to srovnalo.
Je to hypoalergenní bezobilné krmivo, protože trpěl nejen průjmy, ale i alergií, vydrbával si srst u očí. To se mu také srovnalo.
A s tím krkání a prděním neměl problém, dokud nezačal ty granulky takto polykat.
Zkoušela jste granule namočit?

Taky bych řekla, že pejskovi zřejmě granulky nesedí, zkuste jiné, ale přejděte postupným přimícháváním během týdne. To, že granulky nekouše, není až takový problém, ale když to chcete změnit, namočte jich pár, ale když to nebude chtít, po krmení je vyhoďte, mohly by se začít kazit. Když krmíte někdy z ruky a on nějakou rozkouše, zkuste se s ním domluvit přes klikr s pochvalou. Bělouš reaguje dobře na klikr. Můj pes taky všechny granule nekouše a má na 7,5 kilo dost velké granulky a já v tom problém nevidím, ale neprdí! Říhání je v pořádku. To, že pes po nějaké baště prdí je pro mne varovný signál, že mu to nesedí...kdybych nereagovala, tak se do 7-10 dnů projeví sem tam zarudnutí, u bělouše jsou to hlavně uši a okolí očí a začne urputné drbání, měkké exkrementy...mám to vyzkoušené. Má citlivé zažívání a taky určité prokázané alergie.
Napište sem prosím, co baští za granulky a ti znalí se snad vyjádří, co v nich může vadit? Rozhodně byste myslím mohla přejít na jiné granulky a pozorovat rozdíl. Jo a nenechávejte mu granule v misce půl dne, to není dobré pro psa a i jen trochu oslintané granule se začnou kazit.
Edit: čtu, co píšete a na Vašem místě bych nechala udělat krevní testy na alergie, ale je to na Vás.

Vy krmíte tyhle Best Breeder Grain Free a s vepřovým. To jsou kvalitní granulky si myslím. Zůstala bych u značky, jen bych osobně zkusila změnit za jiný druh masa v nich 🤷♀️

To odbíhání... to dělají štěkanátka, ne dospělý pes.
Takže nemá hlad, případně má nastaven divný stravovací návyk, možná celý režim.
Půlit granule asi nebudete, zkuste teda překopat to zažité.
Vycházka jinam, práce (cvičení nebo co děláte), ať mu vyhládne... normálně pes přijde domů, nají se, napije a možná padne do pelechu.
Asi to nebere jako jídlo, nemá hlad, je mu to jedno.
U nás se prostě jí. Že nechá trochu v misce, neva, nenutím, příště dám méně.
Jídlo v misce nenechávám.
Konzerva?

Nikola111
napsal(a):
No nevím, krkání bych ještě mohla přičítat tomu, že hltá. Ale to prdění už těžko.

Nikola111
napsal(a):
Jsou mu 2 roky, takže problémy se zuby nemá. Akorát se mu už začíná trochu objevovat zubní plak na špičácích.
Štve mě, že ty granule nekouše, protože jinak by si to alespoň trochu odstraňoval sám.
Bojujeme se psím kartáčkem a se psí zubní pastou.
Do granulí mu dávám kelpu, ale nevím, jestli to má nějaký účinek, když to přímo polyká s granulemi.
Do teď jsme s tím problém neměli, ale zdá se mi, že je prostě línej kousat. Protože polykal i sušené králíci ucho. Když jsem videla, že se tím dáví, tak jsem mu to vytáhla z krku a už jsem mu ho nedala.
Nevím co s tím 🙈
No jestli bojujete se psím kartáčkem á la ten "masážní" nástavec na prst, tak se obávám, že ten vám nepomůže. Normálně nakráčejte do drogerie a kupte kartáček pro lidi. Stačí soft, ty extra a ultra taky diskutabilní účinnost, to by pes musel vydržet 5 minut.