Dobrý den všem,
prosím o tipy na okus pro malého 5kg psa. Je krmena yoggies granulema, ale od mala zvyklá i na syrové a vařené maso a různé žvýkací pochoutky. Chtěla bych pro ní něco na delší zabavení, žvýkání, ale aby to nepokrylo příliš mnoho denního energetického příjmu a nezačala mi po tom přibírat a dále k tomu mohla dostávat svoje běžné jídlo.
Vyzkoušeli jsme už všechno možné - hrtany, žvýkačky od Mapesu, šlachy, sušené dršťky, kousky krůtích syrových krků, malé šunkové kosti. Dále různé druhy paroží, himalájskou tyčku, olivové a kávové dřevo. To ji bavilo dříve, ale teď už ne. Ona je ale hrozný drtič a vše ji vydrží v podstatě malou chvilku, maximálně několik minut. Ráda bych ji dopřála něco, co by mohla žvýkat nebo okusovat, žužlat delší dobu. Máte vyzkoušeno pro malé psy nějaké větší kosti, kde by ale nebylo příliš mnoho masa a pejska to zabavilo či nějaké jiné třeba sušené pochoutky? Jak často žvýkací pochoutky svému psovi dopřáváte?
Děkuji :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud je tak vytrvalá, tak bych jí koupila hovězí morkovou kost.
napsal(a):
Pokud je tak vytrvalá, tak bych jí koupila hovězí morkovou kost.
Děkuji, ta se mi ale moc neosvědčila Koupila jsem porcovanou, ale měla takový ten měkký vnitřek, kterého je poměrně hodně a který brzy vypadl v kuse ven, což jednoduše snědla a pak už ji to nezajímalo a i se tím dost zbytečně natláskala za krátkou chvíli. Nevím, jestli to je běžné, že se to takhle lehce dostane ven.
https://farmaucechu.cz/produkt/hovezi-morkove-kosti/
yil
Děkuji za odpovědi. Buvolí roh, je dobrý, ten máme a občas ji zabaví. Ale tím že asi není na něm moc co sníst, není tak atraktivní, častěji o něj spíše nejeví zájem. Lízací podložky a kong jsou také fajn, ale myslela jsem něco na žvýkání a okus, co chvíli vydrží, na čem si vyčistí zuby a procvičí si žvýkací svaly. Aspoň 10, 15 minut a klidně i více.

Mulinka18
napsal(a):
Děkuji, ta se mi ale moc neosvědčila Koupila jsem porcovanou, ale měla takový ten měkký vnitřek, kterého je poměrně hodně a který brzy vypadl v kuse ven, což jednoduše snědla a pak už ji to nezajímalo a i se tím dost zbytečně natláskala za krátkou chvíli. Nevím, jestli to je běžné, že se to takhle lehce dostane ven.
https://farmaucechu.cz/produkt/hovezi-morkove-kosti/
Tak ji kupte vcelku. Jen budete fenku muset hlídat. Takže pokud jí to chcete dát na kousání, když jste z domu pryč, tak raději ne. Mým psům to vydrží hodně dlouho a je to velké plemeno.

Jestli máte poblíž nějaký Globus, prodávají vepřové kosti v pytlíku - kloubové kosti a někdy i lopatky. Lopatku může žvýkat do aleluja.

a čo tak sušené uši? Králičie alebo aj bravčové keď je to také hryzadlo - u nás aj pri obriom plemene chvíľu zabavia. A králičie nie sú ani tučné

Do toho buvolího rohu můžete dát na dno nějakou tu chutnou pastu, a bude se k tomu muset "prokousat" :-)

Já malým (mo)psům vařím hovězí žebra, kousky tak 20 cm dlouhé - nemají šanci to spolknout, ani rozkousat, hezky jim to voní a hlodají dloooouho. (teda hlodali, teď už nemaj žuby)

Mám vdechovače, pro kterého je nebezpečné skoro všechno. Občas ale dostane tu žvýkací "natural kost" od JK Animals. Není tam chemie, je to vyrobeno v ČR. Základem je hovězí kůže na kousíčky, takže ať si klidně polkne větší kus.

Zakoupila jsem sušenou vepřovou nožičku, na délku má asi 20 cm, a štěně (20+ kg) si s ní hraje už třetí den (samozřejmě s přestávkami).
Jinak v chew boxu máme mix všeho možného - různé sušené uši, záušky, rypáčky, dršťky, vemena, žaludky, plíce, šlachy, lopatky, kůže… Mám to ve velké krabici s těsněním a štěně si každý den může něco vybrat. Ten proces výběru je pro něj, myslím si, skoro atraktivnější než to samotné žvýkání, miluje to.
Jinak co do délky výdrže většinu sušených pochutin strčí do kapsy zamražený Toppl. Dovnitř dávám různé suché věci (včetně menších kousků těch sušených žvýkadel), zaplácnu to konzervou/mletým masem a dám do mrazáku.
napsal(a):
Mám vdechovače, pro kterého je nebezpečné skoro všechno. Občas ale dostane tu žvýkací "natural kost" od JK Animals. Není tam chemie, je to vyrobeno v ČR. Základem je hovězí kůže na kousíčky, takže ať si klidně polkne větší kus.
Děkuji, toto vůbec neznám. A jak máte velkého pejska a jak dlouho to vydrží žvýkat, kousat?
napsal(a):
Zakoupila jsem sušenou vepřovou nožičku, na délku má asi 20 cm, a štěně (20+ kg) si s ní hraje už třetí den (samozřejmě s přestávkami).
Jinak v chew boxu máme mix všeho možného - různé sušené uši, záušky, rypáčky, dršťky, vemena, žaludky, plíce, šlachy, lopatky, kůže… Mám to ve velké krabici s těsněním a štěně si každý den může něco vybrat. Ten proces výběru je pro něj, myslím si, skoro atraktivnější než to samotné žvýkání, miluje to.
Jinak co do délky výdrže většinu sušených pochutin strčí do kapsy zamražený Toppl. Dovnitř dávám různé suché věci (včetně menších kousků těch sušených žvýkadel), zaplácnu to konzervou/mletým masem a dám do mrazáku.
Děkuji, nožičku jsme tedy ještě nezkoušeli. Já tím, že mám malého psa a ještě kastrovaného, tak toho nesmí sníst příliš najednou a nesmí to být moc tučné. Ona je schopná rychle rozkousat a sníst všechno možné, co ji nabídnu. Co se vám ještě z vašeho boxu osvědčilo, že chutná a dlouho vydrží žvýkat?
Toppl také máme, ale zamrazit jsem to ještě nezkoušela. Jen jí do toho dávám občas něco na lízání, ale to má zpracované také za chvilku, protože jí tam nedávám nijak větší porci. Bohužel jsme dost omezený tím množstvím jídla.
yil

XXX.XXX.6.19
Sýr z jaka by údajně měl být dost pevný ale nemám to odzkoušeno... https://idoxbox.cz/obchod/zdrava-strava-pro-psy/pamlsky-cs-2/syr-z-jaka-dlouhotrvajici-zvykaci-pamlsek-pro-psa/

Mulinka18
napsal(a):
Děkuji, nožičku jsme tedy ještě nezkoušeli. Já tím, že mám malého psa a ještě kastrovaného, tak toho nesmí sníst příliš najednou a nesmí to být moc tučné. Ona je schopná rychle rozkousat a sníst všechno možné, co ji nabídnu. Co se vám ještě z vašeho boxu osvědčilo, že chutná a dlouho vydrží žvýkat?
Toppl také máme, ale zamrazit jsem to ještě nezkoušela. Jen jí do toho dávám občas něco na lízání, ale to má zpracované také za chvilku, protože jí tam nedávám nijak větší porci. Bohužel jsme dost omezený tím množstvím jídla.
Já to chápu, ale nevím, jestli to není protimluv - aby ji něco bavilo dlouho žvýkat (obzvlášť když říkáte, že jakmile třeba ten morek sežere, dál ji kost nezajímá) a zároveň téměř nic nesežrala… To si umím představit spíš třeba naplnit a zamrazit Qwizl (nemám ho, ale vypadá, že se tam toho tolik nevejde a že je to hůř dostupné) nebo obdobnou hračku, kde můžete hlídat, jak moc bude náplň kalorická, nebo použít část krmné dávky.
Mému psovi chutná v zásadě všechno, je to žravý ohař. Co dlouho vydrželo (kromě té nožičky) byla hovězí kůže se srstí, velké vepřové uši, velké šlachy… Ale to je stále o tom, že je to nějaký větší kus, který ten pes celý sežere. Má hodně rád plíce (ty má sežrané rychle, ale je to super na výcvik - koupím syrové, rozkrájím na kostičky a usuším v sušičce), ale ani ty si nevybere vždycky, je vidět, že má každý den chuť na něco jiného. Předevčírem si vybral plíci, včera vepřové ucho a dneska žaludek (to byl malý kousek, tak si mohl vzít ještě druhý kus) a šlachu.
Dá se koupit třeba i šunková kost (např. http://shop.manwe.eu/susene-dobroty/830-sunkova-kost-stredni-370g.html) nebo nějaká jiná velká kost (např. https://shop.zufrikteam.cz/index.php/barf-mrazene/hov%C4%9Bz%C3%AD-kost-na-okus-1-ks-detail).

Mulinka18
napsal(a):
Děkuji, toto vůbec neznám. A jak máte velkého pejska a jak dlouho to vydrží žvýkat, kousat?
BSN 43 v kohoutku, 12,5 kg. Vydrží mu 5 až 10 min, ale kdyby nebyl hladová drtička, tak si s kostí vystačí půl h stejně jako civilizovaní jezevčíci mých přátel.

Když dám třeba kraví ucho, prodává se normálně s chlupy, masem, tukem, ... tak to prostě tomu psovi odečtu z KD a hotovo.
Tloustne se ze sacharidů (granule). Plíce, zelenina, žaludek, ovoce, šlachy, srdce... jsou ok.
Někde měli pštrosí nohy, srnčí nohy. U pštrosí nohy (ne té holé kosti, co někde mají)
bude do Vánoc :-)
Mulinka18
napsal(a):
My jsme kdysi dávali tu nožičku vařenou... Ale zda je to v pořádku, nevím. Pesan ty kosti nežral (jen si je ocumlával), vždy jen ožral kůži, tuk a šlachy.
napsal(a):
Já to chápu, ale nevím, jestli to není protimluv - aby ji něco bavilo dlouho žvýkat (obzvlášť když říkáte, že jakmile třeba ten morek sežere, dál ji kost nezajímá) a zároveň téměř nic nesežrala… To si umím představit spíš třeba naplnit a zamrazit Qwizl (nemám ho, ale vypadá, že se tam toho tolik nevejde a že je to hůř dostupné) nebo obdobnou hračku, kde můžete hlídat, jak moc bude náplň kalorická, nebo použít část krmné dávky.
Mému psovi chutná v zásadě všechno, je to žravý ohař. Co dlouho vydrželo (kromě té nožičky) byla hovězí kůže se srstí, velké vepřové uši, velké šlachy… Ale to je stále o tom, že je to nějaký větší kus, který ten pes celý sežere. Má hodně rád plíce (ty má sežrané rychle, ale je to super na výcvik - koupím syrové, rozkrájím na kostičky a usuším v sušičce), ale ani ty si nevybere vždycky, je vidět, že má každý den chuť na něco jiného. Předevčírem si vybral plíci, včera vepřové ucho a dneska žaludek (to byl malý kousek, tak si mohl vzít ještě druhý kus) a šlachu.
Dá se koupit třeba i šunková kost (např. http://shop.manwe.eu/susene-dobroty/830-sunkova-kost-stredni-370g.html) nebo nějaká jiná velká kost (např. https://shop.zufrikteam.cz/index.php/barf-mrazene/hov%C4%9Bz%C3%AD-kost-na-okus-1-ks-detail).
Děkuji za reakci. Ono ale ty pochoutky jsou různé. Některé se rozkouší rychle a tím se i rychle snědí a nepokryjí tu pořebu žvýání a některé vydrží déle. Šlachy, uši nám dost vydrží také. Mně spíš jde o to, aby si užila svou potřebu žvýkání a kousání pro svoji psychicku pohodu a zaroveň čištění zubů a jaké jsou možnosti, které neznám. Morkovou kost nijak nekousala, snažila se vylízat morek, který po chvíli vypadl. Takže žádné žvýkání se nekonalo. Lízací a dolovací hračky ty jsou o něčem jiném. Mně šlo jen o tipy na žvýkací, kousací pochoutky, které jsme třeba nevyzkoušeli.

fikovnice
napsal(a):
OT: Uff, už jsem se Vám chystala psát, co s Vámi je...
Děkuji za starost , měla jsem 14 dnů dovolenou.....už jsem zpět
Opatrujte se
Jaké kosti nebo jiné pochoutky malému psovi na okus
nejsem přítel podávání kostí psům. Především velké kosti (hovězí, vepřové), které pes pochroustá, mohou způsobit velmi vážné zažívací komplikace - zácpu. Mnoho chovatelů namítne, že dávají léta psíkům kosti a nic se nestalo, ale naše zkušenosti z ordinace jsou opačné. Nemyslím, že by kosti byly i nějakou významnou výživovou složkou. Raději kus masa s něčím, pakliže nedáváte granule, než kosti.
MVDr. Michal Čáp :-))

rapotacka11
napsal(a):
Jaké kosti nebo jiné pochoutky malému psovi na okus
nejsem přítel podávání kostí psům. Především velké kosti (hovězí, vepřové), které pes pochroustá, mohou způsobit velmi vážné zažívací komplikace - zácpu. Mnoho chovatelů namítne, že dávají léta psíkům kosti a nic se nestalo, ale naše zkušenosti z ordinace jsou opačné. Nemyslím, že by kosti byly i nějakou významnou výživovou složkou. Raději kus masa s něčím, pakliže nedáváte granule, než kosti.
MVDr. Michal Čáp :-))
Je to hodně individuální. U nás to má každej jinak, jeden má hovňousy v pohodě, další zácpu, takže to samozřejmě musím nějak ukecávat, že kosti nedostane, ale dostane třeba jabko. A z jablek zase, někdo v pohodě, někdo má průjem. To máte prostě jak u lidí, no. Jako bonus beru u kostí hlavně to, že čistí zuby a já se s tím nemusím mordovat nebo nechávat to ošetřovat na veterině.

Dosud jsem si myslela, že v kostech jsou i bílkoviny a tuk. Podle mě jídlo.

Ono je třeba si uvědomit, že dr.Čáp ty psy, bez problémů konzumující kosti, jaksi nepotkává - vídá jen ty zacpané.
Časem pak získá deformovaný pohled na věc.

Kosti psa proste ucpat muzou a neni to zase takova vyjimka. I u psa, co roky ty kosti zral bez nasledku
Neni treba ani panikarit, ale ani se tvarit, ze problem neexistuje a bagatelizovat ho.

“ Mně spíš jde o to, aby si užila svou potřebu žvýkání a kousání pro svoji psychicku pohodu a zaroveň čištění zubů a jaké jsou možnosti, které neznám.”
A to má tak velkou potřebu kousání a žvýkání, že musíte pořád vymýšlet něco nového? Já nic takového na svojí 5,5kg fence nepozoruju. Dostává pestrou stravu, vařenou i syrovou (granule ne), ale že by musela něco každý den hodně dlouho něco žvýkat a kousat, to není její případ. A nuc nám doma neničí, nekouše do nábytku, ani synovy hračky. Na čištění zubů sem tam dávám k tomu určené tyčinky z DM, kosti morkové vařené taky jen občas.
Chápu, že svému mazlíčkovi chcete dopřát něco dobrého, ale nerozmazlujete ho? Není to spíš podbízení z Vaší strany, než potřeba z jeho strany?

I u nás dlouho vydrží chrupka od Mapes (fialový obal).