Dobrý den,
omlouvám se pokud již ve fóru stejná otázka je,ale nenašel jsem.
Chci vědět názor někoho, kdo trochu má zkušennosti a má povědomí o legislativě.
Jde o to, stalo se mi již několikrát, že na mne a přítelkyni dorážel pes navolno a bez náhubku, majitel zvířete to bral tak, že dělal, že o ničem neví. Popřípadě došlo téměř ke rvačce s tím idiotem, pokud mu bylo řečeno, ať pas odvolá. Co v takovém okamžiku dělat, jasně, mohu na psa použít kesr, nebo zbraň (dle zákona je pes věc a já jsem v ohrožení), ale to nechci, nechci tomu zvířeti nic udělat. Jak donutit takovéhu "majitele", aby zvíře odvolal a neohrožovalo nás, typicky se to stává v parku, nebo v lese. Bavil jsem se o tom s přáteli a ti mi řekli, že toto už je běžné, že jim se to stává často, že spousta pejskařů to bere jako "můj pes může všechno".
Kdysi, asi 15 let zpět se mi stala situace, dodnes si klepu na čelo... Šli jsme s naším foxteriérem (byl nakrátko) z očkování po městě a potkali jsme nějakého "člověka" s černým labradorem. Oba psi se šponovali na vodítkách a chtěli se prát - to bylo zjevné, ten vůl toho velkého psa na nás pustil... rvačka jak blázen. Jako zázrakem náš pes z toho vyvázl jen s jedním kousancem, jeho pes, nevím jestli nepošel po asi dvaceti kopancích a úderech na čenich, měl jsem z toho zlý pocit, ale obrana je obrana. Jen dodám, že teprve až jeho pes začal být malátný, přišel si jej odtáhnout. Protokolovalo se to i PČR, ale nerozmazávali jsme to.
Poraďte, prosím, jak těmto situacím předcházet?
Chodím se psem i bez psa, po městě i po lese a cizí pes na mě "zaútočil" dvakrát za posledních 20 let. Respektive pes šel po mém psovi, já mu byla uplně fuk. V takovém případě psa bráním, co mi síly stačí. Občas se stává, že se kolem mě motá pes a mně (či mému psovi) to není příjemné, ale není to nebezpečná situace, kdy by bylo nutno tasit zbraně a inzlutovat majitele neposlušného psa. Tak třikrát za život jsem zaháněla psa, když jsem nechtěla, aby se přiblížil, stačilo na něj slovně houknout, případně jeho směrem hodit hrst štěrku, kamínek, šišku, co bylo po ruce. Důrazné vypadni zabralo. Máte asi smůlu, že žijete ve světě nejen nevychovaných psů a jejich (nevychovaných) pánů, ale dokonce zlých nevychovaných psů a jejich (zlých nevychovaných) pánů. Máte buď fakt smůlu, konflikty sám vyvoláváte nebo děláte z prdu kuličku.
Možná jsem to špatně napsal, asi to z toho neplyne, jde o konkrétního pejskaře + jeden případ kdysi. Já z prdu kuličku, nedělám, konflikty nevyvolávám, právě, že tomu chci předcházet, ale když se z křoví vyřítí pes s vyceněnými zuby a majitel dělá, že nic, tak prostě vidím problém na jeho straně. Jak psa vychoval a jak se chová sám, když mu řeknu "chytněte si toho psa, my se jej bojíme", tak nás pošle do ***, nebo řekne "jinak co p*** ". V takovém okamžiku už vážně člověku nezbývá, než být připraven proti zvířeti použít hrubou sílu, pokud nás napadne. Já bych to přešel, kdyby toho zlého psa stáhnul (stane se), ale tento člověk je prostě hovado. No tak asi se to bude bohužel muset řešit s PČR, popř. sebeobrana v mezích zákona, jednoduše lidské zdraví má větší cenu, než jeho pes.
Zkusím se spíš optat někde na fóru, kde se řeší právo a sebeobrana, ale i tak díky za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

v krajní nouzi nebo v sebeobraně můžete leccos, ale že druhý pes jen vrčí nebo jakkoliv vypadá ještě neznamená, že mu můžete beztrestně ubližovat.
Jasně, tomu rozumím, ani toho nechci. Proto se zde ptám na zkušennosti, názory, atd.
Píšu, že v případě napadení (zatím k tomu nedošlo a doufám nedojde). Tam je prostě pro mne nepochopitelné, že když majitel vidí svého psa, jak jde do konfliktu s lidma, tak nic nedělá a ještě je sám agreivní. Já sám měl psa, hanba by mne fackovala, nestáhnout jej k sobě.

je hromadu věcí, za které by mě hanba fackovala a který lidi normálně dělají.

Píšete, že k napadení nedošlo a asi nedojde. Asi je horší ten člověk, než jeho pes.
Máte pravdu, pes by po vás neměl startovat a vyřvávat. Když už je na volno a je to takový "útočník", měl by si ho majitel odvolat a ne mít řeči. Ale protože je to zřejmě agresivní jedinec, podporuje v tom i svého psa. Třeba by bylo schůdnější dohodnout se se psem, než s majitelem. Pokud možno v klidu psovi říct " Hele mazej za páníčkem a nevyřvávej tady, nikdo na tebe není zvědavý ".
Jestli tedy je situace taková, že nevychovaný pes řve kousek od vás. Jestli už vám jde po nohách, pak je asi lepší ho nakopnout.
Vyhodnotit to musíte na místě, jestli a jak nebezpečný pes je. Dohovor s majitelem asi cenu nemá.
Jestli se jedná o park, pak tam musí být obtěžovaných lidí víc. Pak by byla na místě dohoda několika stejně postižených a ohlášení na policii.
O jakého psa se jedná? Bude rozdíl mezi jezevčíkem a třeba RTW.

Já sám měl psa, hanba by mne fackovala, nestáhnout jej k sobě.
S největší pravděpodobností by ho pes na zavolání neposlechl. Tak ho ani nevolá a místo, aby se omluvil, dělá ramena.

varvar
napsal(a):
O jakého psa se jedná?
Nevím přesně, asi kříženec, postava osvalená asi jako u anglického bulteriéra, možná trochu delší nohy, ale hlava spíš z nějakého jiného plemene. :)) pes tak do 30 kg cca.
Když vás vyštěkává taková "potvora", je to určitě hodně nepříjemné. Ale jak už jsem psala, hádat se s majitelem nemá cenu. Naopak, kdyby na něj pes byl fixován ( což zřejmě není ), mohl by vaši hádku vyhodnotit jako útok a to by ho vyhecovalo k opravdovému útoku. Vykašlete se na majitele a dohodněte se se psem. Třeba by pokrotnul po nabídnutém pamlsku - a to by byla pro majitele ( který si asi zakládá na zlém psu ) ta největší rána.

No takové situace jsou na prdlačku, protože pokud pes někoho nenapadne tak, že dotyčný skončí v nemocnici a nebo jako mrtvola, tak se vlastně nic neděje a obávám se, že člověk na případného ignorantského majitele nemá legální páku, aby toho dotyčný zanechal. Ono to není jen ve spojitostí se psy… někomu můžou ze života dělat peklo sousedi, někde je to partička nezletilců z rodin tzv. nepřizpůsobivých, někde vulgární obtěžující bezdomovec…

Nevím, jak moc je to v té dané situaci reálné, ale normálně bych vzala mobil a buď pouze předstírala nebo opravdu volala policii a to tak, aby to ten majitel dobře slyšel. Že jsem zrovna tam a tam a napadá mě cizí nezajištěný pes, ale za přítomnosti majitele. A že když honem rychle na místo dorazí, tak onoho majitele ještě zastihnou. Popř. bych ho mobilem natočila, opět tak, aby to dobře viděl. Vsadila bych se, že hrdina sbalí psa a honem rychle se uklidí.

Není to sice špatný nápad, ale může skončit rozšlapaným mobilem. A další problém je asi v tom "sbalí psa a rychle odejde". On asi nebude schopný rozjetého psa sbalit, protože ho nepřivolá. Pes ho prostě neposlechne.