Vercaa..

XXX.XXX.127.175
Dobrý den, jmenuji se Veronika a potřebovala bych menší pomoc. Mám doma yorka a plánují si koupit 2 psa, ale nevim jakého. Chtěla jsem staforda ale bohužel jsem se rozhodla ze to asi ta cesta nebude protože me lidi odradili. Tedy se vás ptám jaký pes by byl vhodný k yorkovi, když chci psa který bude velký a půjde mu napr nějaký sport a bude aktivní pes. Strašně jsem se snažila dělat nějaký sport s našim psem Yorkem ale už má 7let, a nechce se ji už moc do sportu proste recene stačí ji prochazka. Strašně moc děkuji za rady.
S pozdravem
Veronika🖤
Uživatel s deaktivovaným účtem

K jorkovi není vhodný žádný velký pes. tak to prostě je.

je pravda, že znám několik velikostně nevyrovnaných psích parťáků (až do extrému typu doga a krysařík), kteří dokáží v pohodě fungovat. Ale taky jsem znala jorka a berňáka - skvělé parťáky, hrající si... a jednou stačilo uklouznutí, blbé došlápnutí berňáka a malou jorkovou na veterině zachránit nedokázali. Plíce byla prošpikovaná zlámanými žebry...
Ale třeba k šílenému dorostenci (mám právě teď doma) si neumím představit klidnější paní jorkovou... Prostě by museli být buď pod neustálým dohledem a nebo odděleni.

napsal(a):
je pravda, že znám několik velikostně nevyrovnaných psích parťáků (až do extrému typu doga a krysařík), kteří dokáží v pohodě fungovat. Ale taky jsem znala jorka a berňáka - skvělé parťáky, hrající si... a jednou stačilo uklouznutí, blbé došlápnutí berňáka a malou jorkovou na veterině zachránit nedokázali. Plíce byla prošpikovaná zlámanými žebry...
Ale třeba k šílenému dorostenci (mám právě teď doma) si neumím představit klidnější paní jorkovou... Prostě by museli být buď pod neustálým dohledem a nebo odděleni.
je to hned.
a když už, může to fungovat lépe, když je to dospělý klidný velký pes a k němu štěně jorka.
naopak, k jorkovi štěně velkého plemene, to toho jorka prostě udlachmá a taková konfigurace by byla možná jen při zcela odděleném bydlení (jako jork doma, velký pes venku v kotci, nebo jork tchýně v patře, dole štěně velkého plemene nebo tak něco).
Stojí jork o přítomnost dalšího psa doma? Je kastrovaný? K samci bych spíše volila fenu, ale pak je to buď o kastraci nebo o neustálém hlídání.
Velkého psa nedoporučuji žádného. Plus je to teriér, takže nevím, jaké malé plemeno by se případně hodilo. Malý aktivní pes je papillon, ale netuším, jak by si to sedlo s jorkem. :)
Myslím, žeje dobře, že jste si rozmyslela staforda. Přeci jen je to velký divoký a opravdu veeeelmi aktivní pes. Mám miniaturního bulteriéra. Je to skvělý pes, ale potřebuje spoustu aktivit. Chodíme každý den na miniálně 5km procházku, cvičíme. Až bude dost starý, tak začneme běhat, protože by klidně snesl více. :)
ALE je to malý tank. Kolikrát to myslí dobře, ale prostě je živý, aktivní a jeho hra je super pro větší psy, ale s menšími ho raději nenechávám hrát, ale nechávám ho očichat. Ono se to nezdá, ale zranění tak malého psa je hned. A to minibulík je o hodně menší než staford.
Nevím, kolik je vám let. Ale pokud bydlíte u rodičů a pes je rodičů a váš sen je staford, tak doporučuji počkat, až budete bydlet sama. Pokud si teď pořídíte pejska s ohledem na jorka, tak to znamená, že další pes bude muset být zase malý, nebo mít velkého psa venku (což mi přijde zrovna u staforda škoda).
Plus určitě si zajet na nějakou výstavu a podívat se na pejsky na živo. Jestli to k vám povahově jde. Jsou to tvrdší psi a není to pro každého. Mojí sestře se bulíci vždy líbili, ale sama řekla, že ta povaha není ve výsledku nic pro ni. Naopak třeba pro mě je to naprosto skvělý pes.
Jako prvního většího psa bych doporučila raději s PP od štěněte. Z útulku nikdy nevíte čím je to křížené, jakou povahu měli rodiče a musíte pak vědět, jak s takovým psem jednat.
Já si na bulíka taky počkala a pořídila si ho, až když jsem bydlela sama a měla zázemí. :)
Je taky otázka, jaké sporty byste chtěla dělat a na jaké úrovni. :)
Vercaa..

XXX.XXX.127.175
Chtěla bych se zeptat jestli si myslíte ze si bude sedět ze zlatim retvivrem? Moje kamarádka má civavu a Maliňáka a jsou v pohodě. Civava je fenka a maliňák pes tak kde je problém, york a nějaký větší pes? Spis by me zajímalo co si myslet o yorkovi a retvivrovi🖤
Vercaa..
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat jestli si myslíte ze si bude sedět ze zlatim retvivrem? Moje kamarádka má civavu a Maliňáka a jsou v pohodě. Civava je fenka a maliňák pes tak kde je problém, york a nějaký větší pes? Spis by me zajímalo co si myslet o yorkovi a retvivrovi🖤
Ono si to někdy sednout může a někdy se ani nic nestane. Ale chcete to riskovat? Navíc je otázka, kdo byl u kamarádky první. Ono je vždy lepší, když k dospělému vyrovnanému velkému psu koupíte rozjívené malé štěně, ale pak je to o dozoru. Co znám, tak mají většinou velké psy venku, nebo je striktně rozdělují. Což nevím, jestli si chcete přidat na minimálně sedm let takovou starost.
Retrívr je velmi akční a štěňata jsou malí ďáblíci. Na cvičáku jorky a čivavy dávali za plot a hráli si velcí a malí zvlášť. Tam stačí, aby na jorka pes blbě skočil.
Vercaa..

XXX.XXX.127.175
Kamarádka měla prve civavu a teď si pořídila maliňáka a sednou si. Ja mám strach z toho co říkáte asi se na to vykašlu a nic si nekoupim ale tak děkuji :/

Vercaa..
napsal(a):
Dobrý den, jmenuji se Veronika a potřebovala bych menší pomoc. Mám doma yorka a plánují si koupit 2 psa, ale nevim jakého. Chtěla jsem staforda ale bohužel jsem se rozhodla ze to asi ta cesta nebude protože me lidi odradili. Tedy se vás ptám jaký pes by byl vhodný k yorkovi, když chci psa který bude velký a půjde mu napr nějaký sport a bude aktivní pes. Strašně jsem se snažila dělat nějaký sport s našim psem Yorkem ale už má 7let, a nechce se ji už moc do sportu proste recene stačí ji prochazka. Strašně moc děkuji za rady.
S pozdravem
Veronika🖤
Proč zakládáte druhé (a stejné) vlákno?

Vercaa..
napsal(a):
Kamarádka měla prve civavu a teď si pořídila maliňáka a sednou si. Ja mám strach z toho co říkáte asi se na to vykašlu a nic si nekoupim ale tak děkuji :/
Opravdu si k čivavě pořídila malinu? A nejmenuje se ta kamarádka Lucie? Viz vedlejší vlákno.
Vercaa..

XXX.XXX.127.175
Ano jmenuje SE LUCIE MATE NĚJAKÝ PROBLÉM?

Vercaa..
napsal(a):
Vůbec ne. Taky jsem byla dítě a měla naivní představy.
Vercaa..
napsal(a):
Tak potom podle toho nemůžete vůbec soudit. :) Zatím má toho pejska chviličku. To vůbec nevíte, jak si to sedne či nesedne do budoucna. Pak taky záleží jestli ji má venku a co jsou rodiče schopni obětovat v případě nesouladu. :)

napsal(a):
Vůbec ne. Taky jsem byla dítě a měla naivní představy.
tak nevím, jestli je tady nějaké naivní dítě nebo naivní odpovídající....

Vercaa..
napsal(a):
..je to sázka do loterie a za zranění nebo usmrcení jorka to opravdu nestojí....volila bych společenské plemeno obdobné váhy a velikosti, jsou to sportovní pejskové, ale nejsou tak nároční na aktivity ...ještě je otázka hák budete řešit rozdělení psů až bude jorkšice hárat anebo hák budete řešit, pokud ho jorková nepřijme.....
napsal(a):
Jestli je pisatel real nebo troll je ve výsledku jedno. Tohle vlákno si může číst někdo, kdo přemýšlí nad něčím podobným.
Teď jsem četla, že dospělý člověk měl super nápad pořídit ke starší kokřici štěně pitbulla. No ve dvou letech chce pitbullka kokra zabít. Paní se tam hrozně divila, že se nesnesou. :(
Vercaa..

XXX.XXX.127.175
A za 2 ona psům rozumí hodně jen jsem chtěla vědět názor druhých a nechapu tím pádem proč by to nemohlo fungovat i mne když i ji i moji tetě takže stojím si za tím ze tomu LUCKA rozumí aaaa Jo pujdu si do nějakého 2 psa protože vím je nás si s nim bude rozumět když se baví z dogou:)

Lily2
napsal(a):
Jestli je pisatel real nebo troll je ve výsledku jedno. Tohle vlákno si může číst někdo, kdo přemýšlí nad něčím podobným.
Teď jsem četla, že dospělý člověk měl super nápad pořídit ke starší kokřici štěně pitbulla. No ve dvou letech chce pitbullka kokra zabít. Paní se tam hrozně divila, že se nesnesou. :(
jj. přes internet je snadné doufat, že na druhé straně je troll, že není možné, aby byl někdo do takové míry oligofrenní
no a pak to potkáte naživo... a zjistíte, že takových je fakt hodně. živých, reálných. pochybuju, že by někdo něco takového dokázal přesvědčivě zahrát. i když někdy člověk fakt váhá, jestli někde není skrytá kamera...

Vercaa..
napsal(a):
A za 2 ona psům rozumí hodně jen jsem chtěla vědět názor druhých a nechapu tím pádem proč by to nemohlo fungovat i mne když i ji i moji tetě takže stojím si za tím ze tomu LUCKA rozumí aaaa Jo pujdu si do nějakého 2 psa protože vím je nás si s nim bude rozumět když se baví z dogou:)
..no kdyby Lucka psům rozuměla, tak se tady tak neptá a nezakládá další vlákno, ale porozumět vašemu textu, to je fakt horor....

napsal(a):
..no kdyby Lucka psům rozuměla, tak se tady tak neptá a nezakládá další vlákno, ale porozumět vašemu textu, to je fakt horor....
Tak nějak, s jorkem po vycházce na gauč a učebnici češtiny k tomu.
Vercaa..
napsal(a):
Ve výsledku si samozřejmě můžeš dělat, co ti povolí rodiče. Jen tě tu upozorňujeme, že to není dobrý nápad a může to skončit smrtí jorka. Tvoje kamarádka má štěně a teprve chviličku. Nevím, jestli teta je maminka té Lucky, nebo někdo jiný.
Jsou tu lidé s mnohem delší praxí se psy než kolik má Lucka let. Samozřejmě je na tobě komu budeš věřit.
Ale věřím, že i ve třinácti člověk může být zodpovědný a může dokázat se oprostit od názorů kamarádky. Já i chápu, že chceš mít velkého psa, když ho má kamarádka. ALE. Taky bys měla brát ohled na jorka. Zaslouží si bezpečí a to, že si venku rozumí s dogou pod dozorem dvou lidí je sice fajn. Jde vidět, že je pejsek hezky socializovaný, ale stále tu to riziko toho, že rozjívené štěně skočí na jorka a zabije ho. To se stává, proto na cvičáku tyto pejsky při hře rozdělovali. Zkušení trenéři pod dohledem jejich plus majitelů a stejně si netroufli a to všichni pejsci byli přátelští a hodní. Ale když jsem předevčírem viděla, jak si zlatý retrívr hrál s mým minibulíkem, tak ti řeknu, že jork už by měl něco zlomeného. Ten retrívr s klídkem běžel a narazil mi do nohy a přitom to nebylo vůbec ve zlém. Prostě se jen nerozhlídl a věnoval se svému parťákovi.
Dospělost sebou nese i zodpovědnost. Pokud chceš velkého psa, tak počkej až budeš mimo domov.
Sport a dlouhé procházky můžeš dělat i s takovým papillonem. Znám dost lidí, kteří s nimi dělají agillity a jsou to parádní psiska. Jo, není to velký pes. ALE. když se mu něco stane, tak ho lehce zvedneš do náruče. Nikomu nebude vadit, když si ho vezmeš do restaurace. Nestane se ti, že bys ho nezvládla udržet, když se nepohodne s jiným psem.
Já si taky vzala minibulíka a ne klasického standardního bulteriéra. Přeci jen chodím ven sama a chci mít jistotu, že ho zvládnu vzít do náruče a odnést, kdyby se cokoliv stalo. Za mě je to jednoduše výhoda, kterou majitelé velkých psů často nemají. :)

napsal(a):
Já už, doufám, naivní nejsem. Ale snažím se o slušnou odpověď. Aby mě někdo neosočil, že jsem ošklivá.

Vercaa..
napsal(a):
A teď česky, prosím.

Člověk se psem
napsal(a):
Ano, jmenuje. K čivavě jsem si pořídila Malinoise protože je 24/7 hlidam a když nemuzu ( škola ) hlídá je babička. Někdy je rozdělujeme
24/7 - to jste opsala z koňské diskuze, ne? Kdy spíte? A kdy spí ta babička?
Vercaa..
napsal(a):
Kde je problém? Už to tu bylo zmíněno - je to velké nebezpečí pro toho yorka, že ho mladý velký a aktivní pes může v lepším případě zranit, v horším i zabít. Viděla jste někdy, jak se chová, běhá, hraje, řádí velký pes? A nemusí být ani mladý. Mám doma malou smečku ohařů a skoro sedmiletá fena se chová i dneska jako blázen a už se jí podařilo 2x dost ošklivě ve své radostnosti sestřelit jedenáctiletou stařenku. Nedovedu si představit, že by tam na jejím místě bylo něco rozbitnýho. Fakt chcete pro svoje jááá chci, tohle udělat sedmiletýmu parťákovi? Jo? To vám na něm ani trochu nezáleží?
edit- jsem tele z jetele, proč jsem vůbec odpovídala? až teď jsem to dočetla do konce. Takže nic, jak kdybych nic nepsala.
VeselaKopa

XXX.XXX.35.116
Pořízení druhého psa bych hodně rozmyslela.
Také jsme to tak udělali a musím říct, že je to docela hoňka a je to náročnější, než jsem si představovala.
Mimo jiné i o tom, jak rozdělit pozornost mezi dospělého psa a štěně...
A váhový rozdíl je na zváženou. Naše štěně minibulteriéra je opravdu tank a hrátky s ostatními pejsky jsou poměrně drsné. Podobně to bude s anglickým stafíkem (to je ten menší - SBT) a ještě hůř s americkým stafordšírským teriérem (AMSTAF).
Máme v místní psí partě malého yorka, a když ho potkáme, musím dávat štěně minibulíka na vodítko. Zkoušeli jsme, aby si spolu hráli, ale fakt se to nedá.
Doma bych tuhle kombinaci určitě mít nechtěla - neumím si přestavit, jak to v reálu uhlídat.
Werissa
napsal(a):
Máme fenku yorka (5 let) a psa retrívra (10 let) nikdy mezi nimi žádný problém nebyl :)
Jo, kdyby to bylo naopak, tak by to s touto diskuzí mělo aspoň něco společného. Ale i tak jenom trochu, protože všechno se jednou stane poprvé.
............................................................................
"Jo pujdu SI do nějakého 2 psa...."
Uplně vidím, jak u toho slečna Vercaa dupe nožkou.
...................................................
Milá Vercoo a Lucko, já mám psy 45 let, což je více, než je vám oběma dohromady. A "přeraženého" yorka ze psí hry jsem bohužel viděla a nedopadlo to dobře.

Měli jsme na cvičáku doživotně zmrzačeného malého knírače. Jen kolem něj proběhl NO a "zavadil" o něj.
Majitelka už k němu většího psa nepustila ani na 10 m, ale co to bylo platné.

napsal(a):
Ptá se Vercaa, Lucka se jí zastává.

No ono je to asi pes od psa…. k mému afgánovi by šlo klidně i štěně čivavy, to bychom spíš přišlápli my lidi než, byť omylem, afgán. Teď mám snad to nejhodnější a nejpřátelštější plemeno na světě.. desetiměsíčního berňáka a je to strašnej buldozer a hrom do police. Zaplať pánbůh za to, že má jako spolubydlu bytelnou pyrenejku s váhou přes 50 kilo.

Werissa
napsal(a):
Máme fenku yorka (5 let) a psa retrívra (10 let) nikdy mezi nimi žádný problém nebyl :)
..ano, ale jork přišel už ke klidném velkému psu, naopak by mohl být problém....

napsal(a):
Ptá se Vercaa, Lucka se jí zastává.
..no já jsem se v tom začala úplně ztrácet...

napsal(a):
..no já jsem se v tom začala úplně ztrácet...
Se nedivím. Příspěvky zavánějí rozštěpenou osobností.

napsal(a):
Se nedivím. Příspěvky zavánějí rozštěpenou osobností.