Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.10.2022 20:08
dawerts

XXX.XXX.32.231

Zdravím,
nemáte někdo zkušenost se zvýšenou lipázou? Měla to starší fenka, která měla špatná játra (divná struktura jater), ale jaterní hodnoty až do podlední chvíle jen mírně zvýšené...mám její dceru, která měla lipázu na jaře v pořádku a teď má hodnotu strašně vysokou, ale pouze tuto izolovanou hodnotu, vše ostatní v pořádku, utz nás čeká...přemýšlím, co měly obě stejné - granule jsem v mezidobí změnila z jaterních Hills na Hills i/d, ale předpokládám, že je nesmysl, aby to bylo z nich...pak akorát dostávaly obě Alavis Sanicell, ale z toho asi taky těžko...nechci ani pomyslet na variantu, že má také "něco" s játry, když všechny ostatní parametry jsou v pořádku...nemáte někdo zkušenost s izolovaně zvýšenou lipázou? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.10.2022 20:26

dawerts napsal(a):
Zdravím,
nemáte někdo zkušenost se zvýšenou lipázou? Měla to starší fenka, která měla špatná játra (divná struktura jater), ale jaterní hodnoty až do podlední chvíle jen mírně zvýšené...mám její dceru, která měla lipázu na jaře v pořádku a teď má hodnotu strašně vysokou, ale pouze tuto izolovanou hodnotu, vše ostatní v pořádku, utz nás čeká...přemýšlím, co měly obě stejné - granule jsem v mezidobí změnila z jaterních Hills na Hills i/d, ale předpokládám, že je nesmysl, aby to bylo z nich...pak akorát dostávaly obě Alavis Sanicell, ale z toho asi taky těžko...nechci ani pomyslet na variantu, že má také "něco" s játry, když všechny ostatní parametry jsou v pořádku...nemáte někdo zkušenost s izolovaně zvýšenou lipázou? Děkuji.

Já trochu nerozumím. Jaká zvýšená lipáza? Je to trávicí enzym a jeho hodnota se nezjišťuje.

14.10.2022 20:29
dawerts

XXX.XXX.32.231

Zjišťuje, je součástí vyšetření biochemického - aktuálně výsledky z Laboklinu.

14.10.2022 20:35

dawerts napsal(a):
Zjišťuje, je součástí vyšetření biochemického - aktuálně výsledky z Laboklinu.

Máte pravdu. Ale nesouvisí to s játry, nýbrž se slinivkou.

14.10.2022 20:39
dawerts

XXX.XXX.32.231

Žádné obtíže jsem ani u jedné fenky nepozorovala...té starší jsem nechala udělat i testy přímo na slinivku a byly v pořádku, přesto lipáza šíleně vysoká...u této mladší fenky nepozoruji také žádné příznaky potíží se slinivkou, přesto lipáza strašně vysoko jako izolovaný parametr.

14.10.2022 20:42

dawerts napsal(a):
Žádné obtíže jsem ani u jedné fenky nepozorovala...té starší jsem nechala udělat i testy přímo na slinivku a byly v pořádku, přesto lipáza šíleně vysoká...u této mladší fenky nepozoruji také žádné příznaky potíží se slinivkou, přesto lipáza strašně vysoko jako izolovaný parametr.

Rozumím. Ale je to tak, jak jsem psala. Lipáza nemá s játry nic společného.

14.10.2022 20:46
dawerts

XXX.XXX.32.231

A co si tedy myslet ve chvíli, kdy je tento parametr vysoký, ale pes nemá klinické příznaky potíží se slinivkou, utz taky u straší fenky neukazoval na potíže se slinivkou a TLI bylo v pořádku...je to docela záhada...

14.10.2022 20:47
janaa

XXX.XXX.174.242

Lipáza nebo ALP?

14.10.2022 20:49
dawerts

XXX.XXX.32.231

Lipáza

14.10.2022 20:54

dawerts napsal(a):
Lipáza

Tak to je opravdu záhada. Prokonzultuji s chytřejšími kolegy.

14.10.2022 20:54
dawerts

XXX.XXX.32.231

Dobře, děkuji moc.

14.10.2022 20:58

sérová lipáza je nespecifický test, který nemá příliš velkou hodnotu, může znamenat pankreatitidu ale taky vůbec nic.

to je v podstatě důvod, proč se při diagnostice nahrazuje mnohem užitečnějším testem cpli, což je pankreatická lipáza a tento parametr pokud je zvýšený, je to zánět slinivky.

14.10.2022 20:59
dawerts

XXX.XXX.32.231

Jen ještě poznámka,...když kouknu do příručky idexx, tak u zvýšené lipázy je uvedeno i "Hepatopatie (karcinom)" jako příčína...což jsou játra ne?

14.10.2022 21:04
dawerts

XXX.XXX.32.231

Opravdu může i při vysokých hodnotách "nic neznamenat"? Přijde mi, že vše musí mít nějakou příčinu přece...mám obavu, že to souvisí s těmi játry, které měla starší fenka nemocná, ačkoliv hodnoty byly v pořádku...ale paní tady psala a i Vy píšete, že souvislost se slinivkou maximálně...což jak píšu, tak u starší fenky jsem nechala dělat i TLI a bylo to v pořádku...a ani tato fenka nemá vůbec žáné příznaky potíží se slinivkou...dost se vždy trápím a hledám info, proč ta která hodnota není v referenčním rozmezí a strašně se tím pak trápím...starší fenka mi navíc tento týden umřela, tak je to o to citlivější, že tahle má najednou tento parametr tak vysoko stejně jako ta starší...krmím Hillsem i/d, jinak nic navíc, čili pokud má v krvi moc tuků, lipémie, nechápu odkud...:-(

14.10.2022 21:05

dawerts napsal(a):
Jen ještě poznámka,...když kouknu do příručky idexx, tak u zvýšené lipázy je uvedeno i "Hepatopatie (karcinom)" jako příčína...což jsou játra ne?

sérová lipáza může pocházet celkem odkudkoliv. jo, z jater, když tam bude nějaká hepatopatie. ale nedá se to zjistit, podle toho parametru samotného. proto je to stanovení samo o sobě celkem k ničemu.

14.10.2022 21:07

dawerts napsal(a):
Opravdu může i při vysokých hodnotách "nic neznamenat"? Přijde mi, že vše musí mít nějakou příčinu přece...mám obavu, že to souvisí s těmi játry, které měla starší fenka nemocná, ačkoliv hodnoty byly v pořádku...ale paní tady psala a i Vy píšete, že souvislost se slinivkou maximálně...což jak píšu, tak u starší fenky jsem nechala dělat i TLI a bylo to v pořádku...a ani tato fenka nemá vůbec žáné příznaky potíží se slinivkou...dost se vždy trápím a hledám info, proč ta která hodnota není v referenčním rozmezí a strašně se tím pak trápím...starší fenka mi navíc tento týden umřela, tak je to o to citlivější, že tahle má najednou tento parametr tak vysoko stejně jako ta starší...krmím Hillsem i/d, jinak nic navíc, čili pokud má v krvi moc tuků, lipémie, nechápu odkud...:-(

lipémie a lipáza je něco úplně jiného.

TLI a cPLI je taky úplně něco jiného.

ano, jakékoliv hodnoty čehokoliv nemusí znamenat vůbec nic, protože léčíme pacienta a ne jeho laboratorní výsledky.

14.10.2022 21:09
janaa

XXX.XXX.174.242

Viz Bodlinka. Pokud je to mladé zvíře bez problémů,tak bych jí třeba za čtvrt roku udělala kontrolu . Btw proč zdravé zvíře krmíte veterinární dietou?

14.10.2022 21:41
dawerts

XXX.XXX.32.231

Už tak mladá není, osmiletá...měla asi 3 roky zpět zvýšené jaterní hodnoty, od té doby je na jaterní dietě...poté už byly parametry vždy v pořádku, utz vloni také...poslední asi měsíc dostávala hills i/d vyloženě kvůli starší fence, asi nebudu popisovat detaily...už ji opět převádím na hills l/d.

Přidejte reakci

Přidat smajlík