Ahoj,
akurat sme sa vratili od veterinara. Je podozrenie u fenky na osinu v uchu. Jeden tenky vybezok vytiahnuty. Veterinarka videla viac (nieco cierne) velmi hlboko pri bubienku, neslo jej vytiahnut takymi tymi kliestickami.
Odporucene raz denne ucho preplachovat a po styroch dnoch na kontrolu, kde sa bud osinu podari vytiahnut klestickami alebo sa fenka uspi a vyberie sa tak.
Ako by ste postupovali. Cakali by ste?
Co som citala na internete, odporucaju osinu vytiahnut co najskor. Bojim sa aby som jej tym cakanim neuskodila...
Uživatel s deaktivovaným účtem

já bych teda nečekala, rovnou to nasedovala a vytáhla. pokud teda to zvíře není těžký kardiak nebo něco takového.

Osiny jsou ostré a mají na sobě háčky, které dovolují pouze pohyb vpřed. Osina pronikne do kůže, postupně pod kůži a tam se pohybuje stále vpřed. Mému psovi vnikla do těla mezi prsty přední nohy a docestovala až k lokti. Musela být chirurgicky vyňata. Takže postup vaší veterinářky se mi zdá podivný. Osina nikdy necouvne, nevyplaví se.
Dakujem za rady. Tiez mi to prislo nestandardne.
Kedze som sa nedavano prsitahovala do prostredia, kde su osiny, som si na tuto temu citala clanky.
Vitiahla maly tenulinky cierny asi 1,2 cm dlhy utvar (pretenulinka ihla). Ale vravela, ze tam vidi viac.
Samozrejme, ked sa nieco stane, tak cez vikend. Zajtra zavolam na druhu veterinu, ci nas nevezmu na vybratie skor.
Sla som na kliniku, kde maju otvorene cez vikend. Veterinarku som videla prvy krat, mlada, zahranicne (necesky) znejuca...

Piskotka_1234
napsal(a):
Dakujem za rady. Tiez mi to prislo nestandardne.
Kedze som sa nedavano prsitahovala do prostredia, kde su osiny, som si na tuto temu citala clanky.
Vitiahla maly tenulinky cierny asi 1,2 cm dlhy utvar (pretenulinka ihla). Ale vravela, ze tam vidi viac.
Samozrejme, ked sa nieco stane, tak cez vikend. Zajtra zavolam na druhu veterinu, ci nas nevezmu na vybratie skor.
Sla som na kliniku, kde maju otvorene cez vikend. Veterinarku som videla prvy krat, mlada, zahranicne (necesky) znejuca...
Ono i kdyby zněla česky.. Co se tak nějak dozvídám o studiu na mé Alma mater... I na humánní medicíně. Mám osobní zkušenosti. Žádná výhra.
Před léty měla moje fena zapíchlou osinu v ušním bubínku. Muselo to bolet jako blázen, měla i celkové příznaky, okolo osiny zánět.
Jakmile to vet zjistil, řekl, že v podstatě není jiná možnost než to vyndat v narkóze. Pro velkou bolestivost prý v uchu není možná manipulace při vědomí.
Fenu uspali, vyndali osinu - mám ji dodnes doma v pytlíku - po probrání z narkózy jela domů.
Že zkušenosti s osinami v uších - dají se najít veterináři, kteří osiny vydavají "za živa", když pes dobře spolupracuje. Moje fena jde například na veterinu vyloženě ráda, i když je vidět, že ji to vydávání fakt bolí. Už ví, že jí tam pomůžou.
Při první osině jsem zrovna nebyla "doma" a narazila jsem na veterináře, který tvrdil, že to bez narkozy nejde - že tam mám fenu nechat a za hodinu a půl si ji vyzvednout. Naše veterinářka pak osinu normálně vytáhla.
Jak to vypadá?
Tak sme boli nakoniec dnes. Včera, keď som volala na tú druhú kliniku, tak mali plne naobjednávané, plus plnú čakáreň, nevedeli mi zaručiť, či sa vôbec dostanem na radu a budú mať priestor tú osinu ťahať. Fenka bola kľudná, až na občasné zatrepotanie hlavou, tak sme sa radšej rovno objednali na dnes. S tým, že sa už rátalo, že ak to nepôjde, tak ju rovno na zákrok trošku prispia.
S tými istými nástrojmi ako v sobotu ju dnes vytiahla druhá pani doktorka na prvý šup bez sedácie. Bol to teda riadny kúsok (tá osina). Napriek tomu na prvý pohľad nerozoznateľná od chlpov (mám dlhosrsté plemeno). Ale vraj úlohu hralo aj to, že bola fenka veľmi dobrá. Nie každý pes by to strpel.
Mne odľahlo, že je von bez sedácie. Budem si musieť na tie potvory dávať veľký pozor.

Piskotka_1234
napsal(a):
Tak sme boli nakoniec dnes. Včera, keď som volala na tú druhú kliniku, tak mali plne naobjednávané, plus plnú čakáreň, nevedeli mi zaručiť, či sa vôbec dostanem na radu a budú mať priestor tú osinu ťahať. Fenka bola kľudná, až na občasné zatrepotanie hlavou, tak sme sa radšej rovno objednali na dnes. S tým, že sa už rátalo, že ak to nepôjde, tak ju rovno na zákrok trošku prispia.
S tými istými nástrojmi ako v sobotu ju dnes vytiahla druhá pani doktorka na prvý šup bez sedácie. Bol to teda riadny kúsok (tá osina). Napriek tomu na prvý pohľad nerozoznateľná od chlpov (mám dlhosrsté plemeno). Ale vraj úlohu hralo aj to, že bola fenka veľmi dobrá. Nie každý pes by to strpel.
Mne odľahlo, že je von bez sedácie. Budem si musieť na tie potvory dávať veľký pozor.
Gratuluji, že jste zvládli bez sedace. Máte šikovnou fenku, že pěkně držela. 👍