Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nipty

23.10.2022 16:51
Nipty

XXX.XXX.110.18

Dobrý den.
Hodně často se setkávám s nerespektováním výchovy mého psa. Jako je např.:
Když přijdu domů psa nehladím, nevšímám si ho dokud nejsem vyzutá a výslečená. Nenechám ho po sobě skákat a jiné vylomeniny. Když přijde návštěva ( většinou rodinná) tak nerespektují, když jim řeknu. Teď ho nehlaď on má tady sedět a čekat a neuposlechl tak mi ho nechval za špatné chování. Když ho odtáhnu, tak jsem ta zlá.
Když mám psa na vodítku, záměrně mi na něj volají a on zase začne skákat jak divý a tak psa okřiknu: NE! Tak se na mě snese spousta kritiky že se sním chcou jen pomazlit. Ale to že by se mě nezeptali jestli je správná chvíle se se psem pomazlit už neřeší.
Když psa zavřu do jiné místnosti aby mi ho nekazily, tak jsem bezcitná osoba.
Mám prostě svoje pravidla a rodinné návštěvy je nerespektují a navíc mě ještě ponižují.
Nejhorší na tom je že jedna z nich má dva nevychovaní Fr.buldocky co po návštěvě skáčou a koušou do noh a pokaždé když přišli k nám na návštěvu tak se vykáleli a vyčůrali na podlahu. Druhá má doma kočky a co měla psa.... Rači nemluvit... Prostě musel pryč.

A mě zajímá jak řešíte tyhle situace, když řeknete tohle ne, takhle ne a i vysvětlíte proč.
Tak jsem prostě špatná...

Děkuji moc všem za jejích zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.10.2022 17:53

prostě by takové návštěvy nechodily.

Anastazia

23.10.2022 17:56
Anastazia

XXX.XXX.203.208

Jak praví Bodlinka...
Vy taky nechodíte někam když se tam necítíte dobře....vy se necítíte dobře, když oni chodí k vám. Prostě si je tam nevoďte. Sejděte se venku, psa nechte doma a je to. Taky bych si tam už nevodila lidi.

23.10.2022 18:41

Jsou to vaše pravidla... Já si ale nedovedu představit, že přijdu domů, nepřivítám se se psem, ale budu od něho, vrcholně natěšeného a nadšeného, vyžadovat, aby v klidu čekal až se vyzuji a vysleču.
Pokud vaše návštěvy nerespektují vaše pravidla, pak si to s nimi musíte v klidu vyříkat, a pokud to nebudou akceptovat, pak nezbývá nic jiného, než takovou návštěvu nezvat. Tak jak radí už diskutující přede mnou.

23.10.2022 18:51

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jsou to vaše pravidla... Já si ale nedovedu představit, že přijdu domů, nepřivítám se se psem, ale budu od něho, vrcholně natěšeného a nadšeného, vyžadovat, aby v klidu čekal až se vyzuji a vysleču.
Pokud vaše návštěvy nerespektují vaše pravidla, pak si to s nimi musíte v klidu vyříkat, a pokud to nebudou akceptovat, pak nezbývá nic jiného, než takovou návštěvu nezvat. Tak jak radí už diskutující přede mnou.

ale tak zase je to imho dost praktické, třeba přijdete v pracovním a nechcete na tom mít chlupy, nebo v silonkách a nechcete, aby hned byly rozervané.

23.10.2022 18:51

méně je více, to je známá věc
(méně buzerace je více pro vztah a vůbec......)
tak vnímám ten úvodní příspěvek a taková je má přímo instinktivní reakce na něj

23.10.2022 19:24

ale tak zase je to imho dost praktické, třeba přijdete v pracovním a nechcete na tom mít chlupy, nebo v silonkách a nechcete, aby hned byly rozervané.

tohle je za a) o způsobu vítání, ne o vítání jako takovém
a za b) o druhu oděvu, v němž člověk domov opouští a přichází, já se za člověka převlékala a svlékala v práci (ale chápu, že to ne vždy je takto schůdné)

23.10.2022 19:57

Tyhle dotazy...ostatní nerespektují mojí výchovu popř. mi do toho hážou slušný vidle...má jeden společnej jmenovatel, alespoň co já pozoruju..a to takový, že majitelka psa/panička není zároveň paní domu a bydlí s rodiči a nebo je to paní domu, ale mladá, co si ještě návštěvy, obzvlášť pokud jsou to členi rodiny o generaci starší s nedejbože z partnerovi strany, neumí srovnat do latě.
Protože pokud jsem paní domu s dostatečnou autoritou, tak to nemá problém ukočírovat.

Takže v prvním případě..kdy nejsem paní domu a návštěvy tudíž nemusí dodržovat moje pravidla, je to hodně těžké a opavdu spíš záleží na tom, jaká je s rodinou řeč. Stojí za to si zkusit v klidu sednout bez emocí a hlavně bez přítomnosti psa a zkusit vysvětlovat. Pokud to nepomůže, tak já osobně bych jim alespoň chodila ven naproti, aby se ten prvotní adrenalin odehrál venku, taky venku mám větší manipulační prostor, než třeba v úzké chodbě a domů jít společně. Navíc to má ještě jeden výchovnej bonus pro návštěvu...když venku bude mokro a pršivo a pes je jak čuně a má špinavý paciny tak většina lidí nemá zájem být poskákaná a je potom s nima rozumnější řeč.
Pokud jsem paní domu a moje apely nebudou padat na úrodnou půdu, tak ke mě prostě taková návštěva chodit nebude a raději je pozvu na kafe do kavárny. Minimálně do té doby, než se mi třeba reaktivního mlaďocha povede v součinnosti s ukázněnými návštěvami, povede vychovat.

Jo a ty nevychovaný frbuly bych teda přes práh nepustila..

23.10.2022 21:04

Pes ma mit sve misto, kam patri , kdyz se objevi neriditelna navsteva. Ulevi se pak vsem

23.10.2022 21:36

Taky se dá s tím psem vyzvednout návštěvu někde venku, a pak odpadá domácí vítání.

23.10.2022 21:42

Pes ma mit sve misto, kam patri , kdyz se objevi neriditelna navsteva. Ulevi se pak vsem

Když se objeví neřiditelná návštěva, tak nadšence psa, co to nemá naučený na tom místě neudržíte, neboť už tak je to pro něj náročný a stačí návštěvy nadšené " no ahoj Punťo, no pocééém honééém" a jaký bylo místo.

23.10.2022 22:01

Když se objeví neřiditelná návštěva, tak nadšence psa, co to nemá naučený na tom místě neudržíte, neboť už tak je to pro něj náročný a stačí návštěvy nadšené " no ahoj Punťo, no pocééém honééém" a jaký bylo místo.

to je o uhlu pohledu.
ten muj je, ze nemuzu ridit svet okolo.
tak ridim svoji zver tu muzu mit pod kontrolou. a maji svoje misto, kam je muzu zavrit.
Rodinu a zname ? - ne.

ale pokud nekdo vyhlasi, ze mu "nevadi obtezovani od psu" - vypoustim tu zver a dej se vule bozi - ja je urcite povelovat / omezovat nebudu

kolem 3.roku veku psu - se vse pak uklidnuje a vyresi uz skoro samo....

23.10.2022 22:25

to je o uhlu pohledu.
ten muj je, ze nemuzu ridit svet okolo.
tak ridim svoji zver tu muzu mit pod kontrolou. a maji svoje misto, kam je muzu zavrit.
Rodinu a zname ? - ne.

ale pokud nekdo vyhlasi, ze mu "nevadi obtezovani od psu" - vypoustim tu zver a dej se vule bozi - ja je urcite povelovat / omezovat nebudu

kolem 3.roku veku psu - se vse pak uklidnuje a vyresi uz skoro samo....

Jo tak to je pravda, je možné, že věkem psa se to může vyřešit samo. Měla jsem to takhle s Ginou...ukočírovat v její pubertě návštěvy u mojí maminky, aby jí Gina samou láskou neublížila, tak to byl pomalu nadlidskej výkon, neboť jsem musela a to doslova, povelivat i mojí mamku a pak najednou jako když utne a nemusím povelovat nikoho, můžu nechat mamku, ať si na uvítanou žvatlá jak chce a je to na pohodu a rozhodně to není tím, že jsem kynologickej bůh, ale madam prostě dospěla a už to povětšinou není to rozdováděný játro.

Jinak z vlastní zkušenosti vidím, že pes ví, co si ke komu může dovolit. Já třeba striktně učím psy, aby po mně neskákali a vítáme se, až se převlíknu.,zbytek rodiny spíš podporuje psy ve skákání a dle toho pak to vítání vypadá, Takže bych si s tím možná taky nedělala hlavu a pokud se návštěva vyžívá v tom, že jim psisko při vítání skáče po hlavě, tak ať si to užijou...neznamená to, že by takhle vítal každýho.

24.10.2022 18:55
Varaxi

XXX.XXX.137.233

Toto strašně záleží. Pes dokáže pochopit, že si potřebujete udělat svoje věci, zujete si boty, svléknete si kabát a uložíte kabelku, než se s ním přivítáte. Samozřejmě to chce ho trochu k tomu vést, ne že se s tím pes narodí.
A ono se to vyplatí, mít psa zvyklého se vítat poměrně v klidu, až ponesete domů tašky s nákupem.

24.10.2022 20:15
Terven

XXX.XXX.110.191

Přesně...radost je emoce, emoce jsou spontánní, emoce nejdou plánovat...až si vyzuju boty, až uklidím nákup...
Sama mám po příchodu domů radost, že ty psy vidím.
My si to vítání pěkně užíváme, myslím, že právě tohle buduje vztah.

24.10.2022 20:58

Vítací rituály si každý udělá, jaké je chce mít. Budování vztahu bych viděla někde jinde než u vítání. Pes vítací emoce může krásně vyjádřit i přesměrováním na něco jiného, učeno od mala. Místo abych byla hned ve dveřích atakována horou skákající a štěkající lásky, to radši: Ahooj, jak bylo, šup, hračku si vem do huby, rotuj, hýbej se, vrtichvosti, jen mi nepřeraž frňák, utikej k lince a těš se na mňamku, přines mi bačkoru...
Aby seděl pes/štěně na místě, v koutě, to je i na mě při našem "vlažném" vítání moc náročné. Nechť se hýbe. Řízeně. Emoce při příchodu někdy rády kopírují emoce při odchodu. Aneb separačka, na to pozor. Myšleno všeobecně.

24.10.2022 21:10

"Ahooj, jak bylo, šup, hračku si vem do huby, rotuj, hýbej se, vrtichvosti, jen mi nepřeraž frňák, utikej k lince a těš se na mňamku, přines mi bačkoru..."

za tohle by mě mé zvíře poslalo do psychiatrické léčebny se zpřísněným dozorem
ten samostatný pastevec potřebuje ten nejbližší fyzický kontakt
a vztah to rozhodně tuží!

24.10.2022 21:15
Terven

XXX.XXX.110.191

Emoce při příchodu někdy rády kopírují emoce při odchodu. Aneb separačka, na to pozor. Myšleno všeobecně.

Toho bych se nebála...spíš je to "jaký si to uděláš, takový to máš"

Máme odchodovej rituálek - buď nasypu pro každou trochu minipamlsků do žinylkovýho mopíku anebo teď, co mám gastrokriplíky žeroucí vícekrát denně, roztírám jim sváču do lízací podložky.
A jo, emoce zuří..."máme nejpomalejší služku na světě... bafni batoh, klíče a naval už konečně to žrádlo...."

24.10.2022 21:34

"Ahooj, jak bylo, šup, hračku si vem do huby, rotuj, hýbej se, vrtichvosti, jen mi nepřeraž frňák, utikej k lince a těš se na mňamku, přines mi bačkoru..."

Však jsem psala, ať si to dělá každý dle svého. Co nevyhovuje pastevci, jiné plemeno ocení. Čtenář/ka si může vybrat dle svého uvážení, naturelu zvířete. Teriérky byly to samé jak pastevec, jemné uvítání s hodně fyzickým drbáním.

Terven - odchodový rituál máme podobný vašemu. :)

24.10.2022 21:42
janaa

XXX.XXX.174.242

Vítání,ať si každý dělá,jak uzná za vhodné a na základě naturelu psa, jen tedy požadovat po psovi pouze v klidu sedět mi přijde až zvrácené. A stejně mimo mi přijde od zadavatelky ta často probíraná myšlenka, že návštěvy psa kazí. Ne,fakt vám psa návštěva nezkazí,ani když ho nechá po sobě skákat a lízt, žebrat oběd a zákusek a opakovat povel stokrát. Pes není imbecil,aby nerozeznával mezi lidmi, a pokud ho vychováváte správně, maximálně bude vědět, že po tetě Blaženě prostě skákat může a u strejdy Pepy tu sušenku vyžebrá.
Btw se na mě snese spousta kritiky že se sním chcou jen pomazlit. Ale to že by se mě nezeptali jestli je správná chvíle se se psem pomazlit už neřeší. Na pomazlení se psem je vždycky správná chvíle, od toho je máme a oni nás, a věřte,že ten život psí je sakra krátkej na to,aby ho polovinu pes v klidu proseděl a čekal, kdy bude správná chvíle na tohle a na tamto

24.10.2022 22:44

Tak Gina, když jako štěně idrostla z období"jste mi všichni u zadele a nikoho vítat nebudu", ta vítala tak max tašky s nákupem. Člověk přišel dom s dvěmi až třemi velkými taškami a za brankou musel nějakou položit, aby zamknul a hop, štěně v tašce, takže položil tu druhou tašku, co držel a z té první vyndal štěně, ale než ty kabely posbíral, tak Gina hop a byla zase v tašce...po několika pokusech vzít kabely do ruky, aniž by v nich bylo štěně, jsem kolikrát prostě nesla tašku i se štěnětem, tak přišlo pusinkovací období, neboť Ginuš je pusinkovací. Takže "ha, panička přišla, tak se budeme objímat a pusinkovat" , což v jejím podání vypadalo tak, že si stoupla na zadní, objímala mě a snažila se mě upusinkovat k smrti". A fakt dlouho trvalo, než jsem jí to odnaučila, než jsme to pusinkování vymyslely jinak, teď máme rituál, že běží napřed do baráku, tam zasedne schody, abych nemohla projít a tam se pak opusinkujeme.

U Matese byl třeba ten plyšák nutnost, protože vítací adrenalin si vybíjel na Gině, jak ona už kluše na pusinkovací stanoviště, tak Mates po ní skákal a tahal jí za kožešinový límec a nebo za ucho...takže je naučenej, že si běží pro něco do tlamy a s plyšákem s držtičce už se prostě Gina za ucho tahat nedá..,no a pak se mnou maže do ložnice, kde čeká na posteli až se převlíknu a až se pomordujeme.

Berbeři taky čekali..,až se převlíknu, sednu si na gauč a potom hurá na paničku a pořádně pomazlindat.

Chrťák se ani nezvedl z gauče, tak max párkrát mrsknul ocasem... zvednul se jen, když jsem měla tašky, aby zkontroloval, co nesu.

A ovčanda, tak ta neskákala, ale měla tak intenzivní zvukovej projev, že si snad v okolí museli myslet, že jí mlátíme.

Prostě myslím, že každý pes je trochu jiný a i když se snažíme ten vítací rituál tak nějak přizpůsobit tomu, vo vyhovuje nám, tak je to s každým psem přeci jen trochu jiné.

No a vzhledem k tomu, že máme i jiné rituály než ty vítací, tak už mi tady Gina nějakou dobu naznačuje, že je čas jít do postele a myslím, že už se trochu zlobí, že furt datluju a nejdu a tak už ze mě stahuje deku a vydává mručivé zvuky.Takže hajdy do postele, kde mě čeká minimálně půlhodinka pořádnýho tulení, mazlindání a drbání bříška.....no a už fakt končím, protože další donucovací prostředek je, že vyskočí všema čtyřma nohama najednou někam do prostoru a padni ksm padni...což je povětšinou moje břicho a nebo hrudník a nebo oboje a s její váhou to teda není moc příjemný a začíná to vypadat, že ho použije.

25.10.2022 09:16

sardullah, je sranda, že tady ty rysy jsou fakt plemenné znaky a ne pouze indivindi vymyšlánky

janaa, krom hlasu k příspěvku musím ještě takto :

25.10.2022 10:09
aluska

XXX.XXX.197.205

Běda aby mě moji jezevčouni nevítali, dostali by čočku . Musíme se pomazlit, já si nechám voblízat obličej a jsme všichni spokojený

25.10.2022 11:02

aluska napsal(a):
Běda aby mě moji jezevčouni nevítali, dostali by čočku . Musíme se pomazlit, já si nechám voblízat obličej a jsme všichni spokojený

No jejda, já už takhle ztratila několik náušnic, ale bez vítačky by to nešlo.

25.10.2022 11:16
janaa

XXX.XXX.174.242

sardullah, je sranda, že tady ty rysy jsou fakt plemenné znaky a ne pouze indivindi vymyšlánky

janaa, krom hlasu k příspěvku musím ještě takto :

Díky,já dlouho přemýšlela,jak to napsat,aby to vystihlo pocit, jaký z tohohle (a mnoha dalších) příspěvků mám

25.10.2022 14:02
Tery56

XXX.XXX.94.150

První,když přijdu domů je přivítání, nikdy bych jí neudělala to, že by musela čekat.

25.10.2022 14:19

Tery56 napsal(a):
První,když přijdu domů je přivítání, nikdy bych jí neudělala to, že by musela čekat.

Tak to já jsem teda v tomhle tvrďák...jako fakt nechci, aby mě v případě nepříznivého počasí, vítaly dvě mokrý, zablácený, padesátikilový koule tak, že mi budou radostí skákat po hlavě.

25.10.2022 14:22
aluska

XXX.XXX.197.205

Tak to já jsem teda v tomhle tvrďák...jako fakt nechci, aby mě v případě nepříznivého počasí, vítaly dvě mokrý, zablácený, padesátikilový koule tak, že mi budou radostí skákat po hlavě.

Já to mám v pohodě, pesani jsou doma a ze dveří vylítnou na kamenej chodník, tak mě nemůžou umazat. Ale jinak chápu, taky bych nechtěla mít každej den kalhoty od bláta.

25.10.2022 15:09

Mám kamaráda, ten měl kokříka. Když to kokřík pořádně rozjel, tak učurával. Vítací rituál tedy vypadal takto: kamarád vstoupí do domu, prkenně projde domem s kamennou tváří a mrtvolným výrazem, nekouká nalevo napravo a to vše za hrobového ticha. Vyjdou dozadu na dvůr a tam to teprve rozjedou. Pro neznalce byl začátek vítacího rituálu opravdu zvláštní, spíš to vypadalo, že jim právě umřela tetička

25.10.2022 15:39
fikovnice

XXX.XXX.132.34

janaa napsal(a):
Vítání,ať si každý dělá,jak uzná za vhodné a na základě naturelu psa, jen tedy požadovat po psovi pouze v klidu sedět mi přijde až zvrácené. A stejně mimo mi přijde od zadavatelky ta často probíraná myšlenka, že návštěvy psa kazí. Ne,fakt vám psa návštěva nezkazí,ani když ho nechá po sobě skákat a lízt, žebrat oběd a zákusek a opakovat povel stokrát. Pes není imbecil,aby nerozeznával mezi lidmi, a pokud ho vychováváte správně, maximálně bude vědět, že po tetě Blaženě prostě skákat může a u strejdy Pepy tu sušenku vyžebrá.
Btw se na mě snese spousta kritiky že se sním chcou jen pomazlit. Ale to že by se mě nezeptali jestli je správná chvíle se se psem pomazlit už neřeší. Na pomazlení se psem je vždycky správná chvíle, od toho je máme a oni nás, a věřte,že ten život psí je sakra krátkej na to,aby ho polovinu pes v klidu proseděl a čekal, kdy bude správná chvíle na tohle a na tamto

Něco podobného jsem po přečtení zadání chtěla napsat...a Vy jste to shrnula naprosto perfektně, takže jen podepisuji!

Pes, který doma čeká na paničku, možná i několik hodin, se na ni prostě těší, je-li ten vztah zdravý a dobrý. A mně by tedy bylo opravdu líto odkládat přivítání se do doby, než jsou na to pes i panička náležitě připraveni. To jsem s Flokym raději holt častěji prala kalhoty...

25.10.2022 15:40
fikovnice

XXX.XXX.132.34

Mám kamaráda, ten měl kokříka. Když to kokřík pořádně rozjel, tak učurával. Vítací rituál tedy vypadal takto: kamarád vstoupí do domu, prkenně projde domem s kamennou tváří a mrtvolným výrazem, nekouká nalevo napravo a to vše za hrobového ticha. Vyjdou dozadu na dvůr a tam to teprve rozjedou. Pro neznalce byl začátek vítacího rituálu opravdu zvláštní, spíš to vypadalo, že jim právě umřela tetička

25.10.2022 19:13
K...

XXX.XXX.16.8

To mi připomíná, jak když jsme měli slintající mastifku, tak si děda, když se vracel ve fraku domů, svlíkal kalhoty na chodbě přede dveřma :)

Ke kažení psa návštěvami - já to teda osobně nijak nehrotím, ale když hodně lidí psovi například dává od stolu, tak to pes potom zkouší na každou novou oběť. Jasně, dá se poslat na pelíšek a tak, ale stejně myslím, že kdyby mu nedával nikdo, ani by to nezkoušel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík