Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.10.2022 15:44
šárkaBendová

XXX.XXX.228.40

Dobrý den,
máme štěně border kolie křížené s australským ovčákem 9 týdnů. Včera byla na druhé dávce očkování. Veterinář jí zároveň píchl i kombinaci na vzteklinu. Malá po cca hodině začala strašně zvracet a pak ležela a třásla se. Volala jsem veterináři, ten řekl, že jí to máme nechat proběhnout pokud se nedusí. Dvě hodiny takto ležela a pak se vyzvracela. Poté již byla hravá a čilá. Ostatní štěňátka z chovu byla očkována vakcínou ještě bez vztekliny. Myslíte, že alergická reakce mohla být způsobená tím, že měla očkování již i na vzteklinu? Příště jí to prý doktor rozdělí na více vakcín. I tak se bojím, aby zase neměla alergickou reakci. Děkuji.

25.10.2022 15:47
bribiadai

XXX.XXX.249.148

Vzteklina se smí očkovat od 12 týdnů věku.

25.10.2022 15:55
fikovnice

XXX.XXX.132.34

šárkaBendová napsal(a):
Dobrý den,
máme štěně border kolie křížené s australským ovčákem 9 týdnů. Včera byla na druhé dávce očkování. Veterinář jí zároveň píchl i kombinaci na vzteklinu. Malá po cca hodině začala strašně zvracet a pak ležela a třásla se. Volala jsem veterináři, ten řekl, že jí to máme nechat proběhnout pokud se nedusí. Dvě hodiny takto ležela a pak se vyzvracela. Poté již byla hravá a čilá. Ostatní štěňátka z chovu byla očkována vakcínou ještě bez vztekliny. Myslíte, že alergická reakce mohla být způsobená tím, že měla očkování již i na vzteklinu? Příště jí to prý doktor rozdělí na více vakcín. I tak se bojím, aby zase neměla alergickou reakci. Děkuji.

To nemusela být alergická reakce...

25.10.2022 16:00
šárkaBendová

XXX.XXX.228.40

a čím myslíte, prosím, že by to mohlo být? malá vypadala opravdu hrozně, vyděsilo mě to

25.10.2022 16:16
rapotacka11

XXX.XXX.225.105

Vzteklina se smí očkovat od 12 týdnů věku.

Rozumíte tomu?
Proč je třeba rvát do mimina nějaký směsky?

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.10.2022 16:22

Jsou vakciny, ze se da ockovat i drive, pred 12.tydnem veku.
Ale nedela se to v CR, kde riziko vztekliny nehrozi.
Tady se ockuje, aby byl pes v zakonne imunite hlavne - a to se ceka se az do 12ti tydnu, aby steneti stacila jedna davka a 21. dni po ni se bere jako pes v imunite.

tohle stene se bude zbytecne preockovavat podruhe

25.10.2022 17:52
impact

XXX.XXX.195.92

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jsou vakciny, ze se da ockovat i drive, pred 12.tydnem veku.
Ale nedela se to v CR, kde riziko vztekliny nehrozi.
Tady se ockuje, aby byl pes v zakonne imunite hlavne - a to se ceka se az do 12ti tydnu, aby steneti stacila jedna davka a 21. dni po ni se bere jako pes v imunite.

tohle stene se bude zbytecne preockovavat podruhe

Jakože se pak musí vzteklina přeočkovat po druhé?

Ptám se. Nikdy jsem o tom neslyšela, resp. jsem se asi nikdy nesetkala s tím, že by se vzteklina očkovala tak brzo - tak ani netuším nic o přeočkování.

25.10.2022 19:25

šárkaBendová napsal(a):
Dobrý den,

Co je to kombinace na vzteklinu? Proč jí to píchnul už v 9 týdnech?

25.10.2022 19:27

šárkaBendová napsal(a):
a čím myslíte, prosím, že by to mohlo být? malá vypadala opravdu hrozně, vyděsilo mě to

Zbytečnou vakcinací.

25.10.2022 19:29
šárkaBendová

XXX.XXX.242.14

Co je to kombinace na vzteklinu? Proč jí to píchnul už v 9 týdnech?

Dal jí Biocan DHPPi -LR.. s paní chovatelkou jsem si psala a ostatní štěňata dostala dávku jen DHPPi- L

25.10.2022 19:37

ano.
jinak je to ockovani neplatne.
Pred 12.tym tydnem veku porad stene nemusi vytvorit protilatky, muze byt v imunitnim okne.

Je to i v pribalacich i v zakone.

25.10.2022 19:51

šárkaBendová napsal(a):
Dal jí Biocan DHPPi -LR.. s paní chovatelkou jsem si psala a ostatní štěňata dostala dávku jen DHPPi- L

Tak jestli to byl opravdu tento biocan - tak ten je od 12ti tydnů a nemel se mu pichat

Biocan novel se muze davat od 8.-9. tydne

šárkaBendová napsal(a):

Viz výše. Bylo to zbytečné. Ale to by měl vet vědět.

a klidne to stene mohlo reagovat na leptospirozu na tu byvaji reakce velmi caste

25.10.2022 20:00
impact

XXX.XXX.195.92

ano.
jinak je to ockovani neplatne.
Pred 12.tym tydnem veku porad stene nemusi vytvorit protilatky, muze byt v imunitnim okne.

Je to i v pribalacich i v zakone.

Aha. No jak říkám - každý den se člověk naučí něco nového.

To by mě fakt zajímal motiv veterináře to naočkovat. Jako chápu, že je to štěně od nějaké přiblbé množky, ale proč tam dal zrovna vzteklinu, které jsme prostí...? Zvláštní.

25.10.2022 20:05
fikovnice

XXX.XXX.132.34

a klidne to stene mohlo reagovat na leptospirozu na tu byvaji reakce velmi caste

Také myslím...

25.10.2022 21:35

Ty bláho, můj pes dostal vzteklinu až někdy v 5 m. Navíc moje vet jí dává zásadně zvlášť a nejen u štěňat. Když k tomu připočítáte odčervovací schéma, tak je to pro štěňata slušný záhul. Přimíchá se do toho ideálně průjem ještě...

25.10.2022 21:44

impact napsal(a):
Aha. No jak říkám - každý den se člověk naučí něco nového.

To by mě fakt zajímal motiv veterináře to naočkovat. Jako chápu, že je to štěně od nějaké přiblbé množky, ale proč tam dal zrovna vzteklinu, které jsme prostí...? Zvláštní.

Bych se ho na místě zadavatelky zeptala.

25.10.2022 21:50

šárkaBendová napsal(a):

jeste posledni vec - pokud melo stene reakci rozhodne je lepsi priste pouzit vakcinu jineho vyrobce!
idelane i vhodnou pro dany vek stenete

26.10.2022 07:28
šárkaBendová

XXX.XXX.228.40

jeste posledni vec - pokud melo stene reakci rozhodne je lepsi priste pouzit vakcinu jineho vyrobce!
idelane i vhodnou pro dany vek stenete

To rozhodně :) sám příště říkal, že dáme jinou a rozdávkuje jí to. Jen mě zarazilo proč jí rovnou dal i na vzteklinu. Musel to pro ní být záhul. Ještě do toho cesta autem, ta jí taky nedělá dobře. Takže to asi byla kombinace stresu a vakcíny.

26.10.2022 08:41

zvraceni je popsane jako jeden z nezadoucich ucinku vakcinace.
reakce.

a veta se zeptejte -proc.
Aspon teda ja bych se zeptala

26.10.2022 13:28

šárkaBendová napsal(a):
To rozhodně :) sám příště říkal, že dáme jinou a rozdávkuje jí to. Jen mě zarazilo proč jí rovnou dal i na vzteklinu. Musel to pro ní být záhul. Ještě do toho cesta autem, ta jí taky nedělá dobře. Takže to asi byla kombinace stresu a vakcíny.

Tak proč se nezeptala, když vás to zarazilo?

26.10.2022 13:35
šárkaBendová

XXX.XXX.228.40

Tak proč se nezeptala, když vás to zarazilo?

Vás napadne hned na veterině koukat do očkovacího průkazu co dal pejskovi za vakcínu?

26.10.2022 13:42

šárkaBendová napsal(a):
Vás napadne hned na veterině koukat do očkovacího průkazu co dal pejskovi za vakcínu?

ano :-)
dokonce jeste pred aplikaci se o tom bavim, ne az po

26.10.2022 13:45
šárkaBendová

XXX.XXX.228.40

ano :-)
dokonce jeste pred aplikaci se o tom bavim, ne az po

no tak mě to bohužel nenapadlo.. řešila jsem s panem doktorem ještě jiné věci a koukla se až doma

26.10.2022 15:41

šárkaBendová napsal(a):

Ne. Já bych na tu veterinu šla s tím, že vím, jaká vakcína a kdy je potřeba.

Ale já holt polemizuji i s humánními doktory. Když se mi před dvěma roky pokoušeli namluvit, že mám mrtvici.

26.10.2022 15:46
šárkaBendová

XXX.XXX.228.40

Ne. Já bych na tu veterinu šla s tím, že vím, jaká vakcína a kdy je potřeba.

Ale já holt polemizuji i s humánními doktory. Když se mi před dvěma roky pokoušeli namluvit, že mám mrtvici.

My chodíme právě k veterináři, který je od nás ze vsi a naše psy vždy dobře zná. Mám k němu důvěru, tak mě bohužel nenapadlo kontrolovat jeho práci. No aspoň teď už pro příště budu dávat větší pozor a radši se na všechno ptát :)

26.10.2022 15:59

důvěřuj ale prověřuj
to může i život zachránit.....

26.10.2022 17:02

Ale není normální, aby majitel psa - laik kontroloval práci odborníka, který to studoval dvacet let.
Jinak bychom si ty vakcíny mohli kupovat sami a dávat psům, jak uznáme za vhodné.
Co s tím má majitel psa? On jde k lékaři veterinárnímu, ne k zedníkovi - to udělal správně. Platí za odbornou práci toho lékaře.
To ten lékař přece má vědět, od toho je lékař, ne zedník.
Odbornost "jak očkovat psa" má snad každý veterinář.

26.10.2022 17:08

"Ale není normální, aby majitel psa - laik kontroloval práci odborníka, který to studoval dvacet let."

normální, v smyslu správné, to jistě není
normální, odvozeno od slova norma, jako standardní, to, obávám se, už je
nebo se to k tomu blíží.....

26.10.2022 18:53

Ale není normální, aby majitel psa - laik kontroloval práci odborníka, který to studoval dvacet let.
Jinak bychom si ty vakcíny mohli kupovat sami a dávat psům, jak uznáme za vhodné.
Co s tím má majitel psa? On jde k lékaři veterinárnímu, ne k zedníkovi - to udělal správně. Platí za odbornou práci toho lékaře.
To ten lékař přece má vědět, od toho je lékař, ne zedník.
Odbornost "jak očkovat psa" má snad každý veterinář.

Jenže, jak vidíte, nemá (a mimochodem, veterinář nestuduje 20 let). A soudě podle dotazů, ani nebude mít. Ale za to zadavatelka nemůže.

Už jsem někde psala - nároky přijímaček se snižují rok od roku. A zkoušení formou testů považuji za nešťastné.

26.10.2022 21:17

Taky se zastávám zadavatelky. To, že by mi i poslední vet z Horní Dolní natlačil do 9 t mrněte vzteklinu, by mě ani ve snu nenapadlo. Na mé veterině mi hlásí každý prd, který nastane, a sama jsem tvor zvídavý, tak se dost ptám, ale tohle bych asi neokoučovala.

26.10.2022 21:19
šárkaBendová

XXX.XXX.242.14

Taky se zastávám zadavatelky. To, že by mi i poslední vet z Horní Dolní natlačil do 9 t mrněte vzteklinu, by mě ani ve snu nenapadlo. Na mé veterině mi hlásí každý prd, který nastane, a sama jsem tvor zvídavý, tak se dost ptám, ale tohle bych asi neokoučovala.

Pan veterinář ke kterému chodíme pracuje i pro státní veterinární ústav a operuje zvířata v Zoo... Proto by mě opravdu nenapadlo se ho vyptávat i na to, jakou vakcínu štěněti dává...

26.10.2022 21:28

Neomlouvejte se.
Tohle opravdu nebyla Vase chyba.
To je proste srazka s realitou...

26.10.2022 21:49

Já jsem všechny psíky, co jsem měla nikdy nenechala očkovat všechno naráz. Štěně bylo očkováno tou trojkombinací a pak až někdy v půl roce na vzteklinu. No a pak během života každoročně Biocan DHPPI/L4, no a 1x za dva roky vzteklinu Biocan R, poslední Rabigen mono. Jednou mi vet povídal, že by to dal naráz, vše najednou, prý se to běžně dělá, zásadně jsem to odmítla. Prostě nikdy, všechno v jeden den. Ale, jasně, nemohla jste to vědět. Tak budete vědět pro příště.

26.10.2022 21:53

šárkaBendová napsal(a):
Pan veterinář ke kterému chodíme pracuje i pro státní veterinární ústav a operuje zvířata v Zoo... Proto by mě opravdu nenapadlo se ho vyptávat i na to, jakou vakcínu štěněti dává...

Každopádně příště jiného výrobce a vzteklinu sólo. A trvat na tom, ne každý vet si vede kartu a eviduje komplikace. My máme od začátku mezi vzteklinou a ostatní vakcinací měsíc.

26.10.2022 22:10
lenocka

XXX.XXX.46.67

Taky se mi letos stalo něco podobného. U šarpláněte jsem si vyžádala u chovatelky první očkování konkrétní vakcínou, ta s tím neměla problém. Když jsme prcka vezli domů, zírám do očkováku…a on měl píchnutou ne štěněcí (o kterou jsem si konkrétně řekla), ale dospěláckou verzi 🤦‍♀️ Naštěstí přežil bez úhony.

Vicky.Pollard

26.10.2022 23:46
Vicky.Pollard

XXX.XXX.110.33

šárkaBendová napsal(a):

Pokud máte veterináře takového matlala, tak si zvlášť u křížence BOC a AUO do budoucna hodně hlídejte, jaké léky Vám předepisuje – kvůli MDR.

27.10.2022 03:15

lenocka napsal(a):
Taky se mi letos stalo něco podobného. U šarpláněte jsem si vyžádala u chovatelky první očkování konkrétní vakcínou, ta s tím neměla problém. Když jsme prcka vezli domů, zírám do očkováku…a on měl píchnutou ne štěněcí (o kterou jsem si konkrétně řekla), ale dospěláckou verzi 🤦‍♀️ Naštěstí přežil bez úhony.

dospělácká verze je v tomto případě slabší verze puppy

27.10.2022 10:50
lenocka

XXX.XXX.46.67

dospělácká verze je v tomto případě slabší verze puppy

Nojo, slabší verze co se týká parvy, ale naopak proti více nemocem. Takže pro 6týdenní štěně poněkud nevhodná řekla bych laicky.

27.10.2022 12:22

schválně jsem koukala do příbaláku ke canvacu dphppilr a věk tam není žádná kontraindikace.

27.10.2022 12:54

schválně jsem koukala do příbaláku ke canvacu dphppilr a věk tam není žádná kontraindikace.

kdyz se tam pise, ze to je pro psy od 3 mesicu tak vek neni kontraindikace?

27.10.2022 13:18

kdyz se tam pise, ze to je pro psy od 3 mesicu tak vek neni kontraindikace?

biocan má napsáno, že má indikaci od 12. týdne stáří.

canvac ale nemá, ten je jen pro "psy".

27.10.2022 13:32

biocan má napsáno, že má indikaci od 12. týdne stáří.

canvac ale nemá, ten je jen pro "psy".

a tady to uz neplati?

27.10.2022 14:16

Já jsem všechny psíky, co jsem měla nikdy nenechala očkovat všechno naráz. Štěně bylo očkováno tou trojkombinací a pak až někdy v půl roce na vzteklinu. No a pak během života každoročně Biocan DHPPI/L4, no a 1x za dva roky vzteklinu Biocan R, poslední Rabigen mono. Jednou mi vet povídal, že by to dal naráz, vše najednou, prý se to běžně dělá, zásadně jsem to odmítla. Prostě nikdy, všechno v jeden den. Ale, jasně, nemohla jste to vědět. Tak budete vědět pro příště.

Moc děkuji za rozšíření obzorů. 🌷
Já taky vždy spoléhám na naši veterinářku, ale zeptat se fakt není na škodu... zrovna dnes jdeme na očkování, tak se pozeptám co a kolik toho má dostat. Jsem v tomhle úplně vedle a ani by mě, v období před ifaunou, nenapadlo se pozastavit nad očkováním všeho naráz....ale po čtení tohoto tématu mi už bliká kontrolka 😉
Ale popravdě, jestli mají všichni veti tolik práce a tak narváno, jako ta naše, tak se ani moc nedivím, že se chybka vloudí...já dělám s papírama a když udělám v compu chybu, tak ji prostě opravím a jede se dál...takže já všeobecně doktorům jejich práci nezávidím....🤷‍♀️

27.10.2022 14:28

Pi/L kazdorocne, ostatni nemoci 1x za 3 roky
jen pri vice psech potrebujete upominky v kalendari

27.10.2022 15:51

Pi/L kazdorocne, ostatni nemoci 1x za 3 roky
jen pri vice psech potrebujete upominky v kalendari

a trochu toho štěstíčka nebo nikam moc nechodit

ty telefonáty v sobotu ráno, když se někdo nemohl dostat přes přejímku, byly kruté.

27.10.2022 15:57

a trochu toho štěstíčka nebo nikam moc nechodit

ty telefonáty v sobotu ráno, když se někdo nemohl dostat přes přejímku, byly kruté.

Muzete byt konkretnejsi?

27.10.2022 16:14

Muzete byt konkretnejsi?

no, normálně. sobota ráno, vzbudí mě telefon, klient je někde na nějaké akci u přejímky a tam ho nechtějí pustit, že má propadlé očkování

protože minulý rok byl jen na leptospiróze a ta osoba, co dělá přejímku, takovému očkování nerozumí

nebo má třeba propadlou boreliózu, protože jsme se jí rozhodli už neočkovat

nebo prostě něco takového. naučila jsem se, že dphppil plus r každý rok je tak maximum, co někteří chápou a bohužel ti mají čas dělat ty přejímky, no. dělat jim na dálku přednášku podle wsava a doufat, že toho psa milostivě pustí, mě fakt nebavilo.

27.10.2022 16:30

aha tak to jo.

tak tohle si dokazu odkomunikovat sama a nepotrebuju k tomu volat dalsiho veta.

Veta jsem narychlo shanela naposledy pred xy let, kdyz se jeste konim na kazde zavody muselo vozit tridenni potvrzeni

ne, nebudu do tech psu prat pod tlakem neco, co nutne nemusim - jen protoze nekdo nezna svoji praci.

27.10.2022 17:44

Moc děkuji za rozšíření obzorů. 🌷
Já taky vždy spoléhám na naši veterinářku, ale zeptat se fakt není na škodu... zrovna dnes jdeme na očkování, tak se pozeptám co a kolik toho má dostat. Jsem v tomhle úplně vedle a ani by mě, v období před ifaunou, nenapadlo se pozastavit nad očkováním všeho naráz....ale po čtení tohoto tématu mi už bliká kontrolka 😉
Ale popravdě, jestli mají všichni veti tolik práce a tak narváno, jako ta naše, tak se ani moc nedivím, že se chybka vloudí...já dělám s papírama a když udělám v compu chybu, tak ji prostě opravím a jede se dál...takže já všeobecně doktorům jejich práci nezávidím....🤷‍♀️

Cituji sama sebe, protože bych ráda doplnila, že bělouš dostal smíšené pigáro s očkováním a vzteklinu dostane tedy po dohodě až za 14 dnů....už odpočívá a myslím, že to takhle stačí a dohromady dvě pigára, to by mohlo být třeba příliš...neriskovala jsem raději 🍀

27.10.2022 18:35
lenocka

XXX.XXX.46.67

Jenže v našem případě to byl NOBIVAC a opravdu se šestitýdennímu mrněti dát neměl..
Dle mého veta dospělácká vakcína má slabší účinek proti parvě a naopak obsahuje příliš mnoho kmenů na tak malé mládě. Zhodnotil to jako přílišně zatěžující. Prcek je ale naprosto Ok, tak jsem nad tím pak mávla rukou, jen jsem si na to díky téhle diskuzi vzpomněla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík