Kde začít takhle pozdě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

M_

30.10.2022 02:47
M_

XXX.XXX.74.65

Dobrý den, mám problém a potřebuji poradit. Jde o to, že jsme si před 8 měsíci pořídili pejska s PP. Pejskovi jsme pořídili co bylo potřeba ale pak nastal problém s výcvikem. Jelikož jsem pejska dostala já, tak se mám starat. No jo jenže dejte začátečníkovi psa a řekněte starej se. Ze začátku to bylo v pořádku ale teď se na mě ze všech stran sype kdy s ním půjdu na výstavu a že potřebuje všelijaká vyšetření. Problémem je, že pejsek umí jen základní sedni, lehni, vstaň a to také pouze jen s 'ukazanim' ruky, což jsem zase četla že by pejsek měl ovládat bez 'pomoci' pokud chce zvládnout zkoušky. Kamarádka s fenečkou mi doporučila cvičák, ale našim se nelíbí, že jednou za týden se jezdí do jiného města co je celkem daleko a zase na druhou stranu se jim nelíbí že pejsek skoro nic neumí takže jsem teď v kruhu a nevím kde začít. Do toho všeho si pejsek před několika měsíci zlomil packu a teď půjde na vyndání šroubů takže s ním zase několik týdnů nepůjde vůbec cvičit dokud se mu to nezahojí. Mohl by mi někdo prosím poradit co tedy vlastně je potřeba umět a co je úplný základ abych s ním vůbec mohla na nějakou výstavu? :(
Předem děkuji za případné rady

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.10.2022 06:11

Zaprvé, to že má pes PP neznamená, že MUSÍ na výstavu a nechat dělat vyšetření na nemoci pro danou rasu.

Zadruhé, pokud sama nechcete, do pejska si nenechte kafrat. Pokud chcete mít jen parťáka na prochajdy, jste tak oba spokojeni, tak to dělejte dal a na lidi se vykaslete. Vždycky bude někdo, kdo by to dělal líp, samozřejmě. Ale chce to filtrovat rady a brát si jen ty užitečné.

Pokud ale na výstavu chcete i vy sama, jsou i výcvikové lekce jak na výstavu pejska připravit. Nevím odkud jste, tak přímo asi nikoho nedoporucim, ať není z druhé strany republiky. Ale určitě někoho najdete, není to zase tak výjimečná činnost.
Určitě není od věci zeptat se chovatelky, určitě ráda poradí.

Co se týče vyšetření, zase, záleží, jestli chcete chovat, nebo mit parťáka. Osobně u psa, který nejde do chovu dělám jen rtg kyčlí a loktů kvůli terénům které chodíme. Ale já mám obří plemeno. Mit prcka a nechtit chovat, tak prostě nepotřebuji vyšetřovat, když jsem vybrala zdravé rodiče a je tam předpoklad zdravých štěňat.

Cvičák ale určitě není od věci. Jednak se tam můžete seznámit s fajn lidmi, potom pejsek si najde kamarády, zároveň se dobře naučí fungovat s vámi i mezi psy. Naučíte se spolu komunikovat. Cvičák nerovná se dril, agility, kousání do figuranta apod. Jako všechno ostatní, má vás to sblizit, máte se bavit

Držím palce, ať se s pejskem daří!

30.10.2022 06:27

jaké máte plemeno? Každé má jiné podmínky k uchovnění - některým stačí výstavy, jiná plemena musí na svody a bonitace. Jsou plemena, kde je zkouška podmínkou, řada plemen zkoušky mít nemusí. Totéž je i o zdravotních testech. Některá musí mít RTG a řadu dalších vyšetření, některá povinně nemusí mít nic...

30.10.2022 08:20

Jestli se psem nechcete vystavovat, př. ho uchovnit, tak k tomu vás PP samozřejmě nezavazuje. BTW výstavy jsou dost finančně náročné a většinu psů to stejně nijak zvlášť nebaví. Koneckonců kolikrát ani pro majitele to není žádná zábava. Kdybych se vždycky netěšila na pokec s kolegy z klubu, tak toho svého snad ani neuchovním.

30.10.2022 09:05

Záleží na plemeni, jak už psáno výše. V 8 měsících ale určitě není pozdě začít. Na výstavu si pejska můžete připravit i sama, není to těžké, pokud vám v tomto směru poradí a vše ukáže váš chovatel.

30.10.2022 11:32

No tak...pejska jste dostala vy, ale z toho, že se vaśim rodičům nelíbí, že by se mělo jezdit na cvičák do jiného města, dedukuju, že jste dítě?? Hodně mladá slečna, ještě základní školou povinná?? Protože jinak by v tom nemohl být takový problém.
Pak mi s tím ale moc nekoresponduje ten tlak na výstavy a vyšetření psa eventuelně nějaká zkouška z výkonu...to mi zavání tlakem na uchovnění psa. Ale na výstavy se jezdí určitě dál než výhradně do sousedního města a to jako neva?

Takže jak to tedy je, jste nezletilá osoba školou povinná, na vaše naléhání a přemlouvání, že se o psa svatosvatě postaráte, vycvičíte, uchovníte..jste dostala darem pejska no a teď je se po vás chce, abyste plnila sliby?

Jestli to je podobně, jak jsem popsala, tak je potřeba posadit se s rodiči a promluvit si, že pokud má být pejsek víc než jen parťák, tak budete potřebovat pomoc odborníků, za kterými budete muset dojíždět na ten cvičák...a já bych byla pro i víckrát než jednou týdně. Obzvlášť pokud potřebujete složit nějakou zkoušku a eventuelně i ta příprava na výstavu. A co se výstav týče tak budete taky potřebovat podporu minimálně logistickou.

Dále nevím, jak to celé máte řešené finančně, protože i ten cvičák něco stojí i to cestování a v neposlední řadě vyšetření psa u veterináře nestojí zanedbatelné peníze.

30.10.2022 12:02

Ona jedna věc je uchovnění a druhá případný odchov štěňat. Je-li problém s výchovou, výcvikem a uchovněním, jak by to bylo s chovem? Ale možná nejde o fenku - máme málo informací.

30.10.2022 12:16

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ona jedna věc je uchovnění a druhá případný odchov štěňat. Je-li problém s výchovou, výcvikem a uchovněním, jak by to bylo s chovem? Ale možná nejde o fenku - máme málo informací.

Taky je možný, že někdo prostě v noci nemohl spát a celý problém je imaginární.😏

M_

30.10.2022 16:46
M_

XXX.XXX.74.65

Dobrý den, chodím na střední školu a s rodiči byla původní domluva, že pejsek bude rodinný ale dostala jsem ho já na moje narozeniny jestli to je takto pochopitelné s rodiči jsem o pomoci s odborníky mluvila no mamka by s tím byla v pohodě i není proti cvičáku a ráda by mi vyhověla ale její přítel, který už psa této rasy (chodský pes) měl, se k tomu moc nepřiklání a tvrdí že bych to měla zvládnout i doma. Výstavy jsou ale na druhou stranu v pořádku a už by to takový problém nebyl. Jen mu přijde zbytečné jet nějaké ty kilometry navíc na cvičák, když pejsek ještě skoro nic neumí a jiní pejsci by ho mohli rozrušit a nemusel by tolik vnímat tak, jak by měl. Paní na cvičáku je milá a snaží se vyhovět co jen to jde ale jak bylo zmíněno výše, jelikož je jeden prakticky proti cvičáku, tak ho nemohu navštěvovat tak často jak by bylo s takovým mrnětem potřeba. Cvičák naštěstí není placený, paní nějakou finanční částku odmítla s tím, že to nedělá pro peníze ale pro radost. Samozřejmě s tím že vyšetření něco stojí a ne zrovna málo počítáme..

30.10.2022 16:57
M_

XXX.XXX.74.65

Jedná se o pejska, ne fenečku:)

30.10.2022 17:01
M_

XXX.XXX.74.65

Zaprvé, to že má pes PP neznamená, že MUSÍ na výstavu a nechat dělat vyšetření na nemoci pro danou rasu.

Zadruhé, pokud sama nechcete, do pejska si nenechte kafrat. Pokud chcete mít jen parťáka na prochajdy, jste tak oba spokojeni, tak to dělejte dal a na lidi se vykaslete. Vždycky bude někdo, kdo by to dělal líp, samozřejmě. Ale chce to filtrovat rady a brát si jen ty užitečné.

Pokud ale na výstavu chcete i vy sama, jsou i výcvikové lekce jak na výstavu pejska připravit. Nevím odkud jste, tak přímo asi nikoho nedoporucim, ať není z druhé strany republiky. Ale určitě někoho najdete, není to zase tak výjimečná činnost.
Určitě není od věci zeptat se chovatelky, určitě ráda poradí.

Co se týče vyšetření, zase, záleží, jestli chcete chovat, nebo mit parťáka. Osobně u psa, který nejde do chovu dělám jen rtg kyčlí a loktů kvůli terénům které chodíme. Ale já mám obří plemeno. Mit prcka a nechtit chovat, tak prostě nepotřebuji vyšetřovat, když jsem vybrala zdravé rodiče a je tam předpoklad zdravých štěňat.

Cvičák ale určitě není od věci. Jednak se tam můžete seznámit s fajn lidmi, potom pejsek si najde kamarády, zároveň se dobře naučí fungovat s vámi i mezi psy. Naučíte se spolu komunikovat. Cvičák nerovná se dril, agility, kousání do figuranta apod. Jako všechno ostatní, má vás to sblizit, máte se bavit

Držím palce, ať se s pejskem daří!

Moc děkuji za reakci, zkusím to ještě probrat více s rodiči ať vím, že jsme na stejné trase a ne že to každý s pejskem myslíme trošku jinak. :)

30.10.2022 17:03
M_

XXX.XXX.74.65

Záleží na plemeni, jak už psáno výše. V 8 měsících ale určitě není pozdě začít. Na výstavu si pejska můžete připravit i sama, není to těžké, pokud vám v tomto směru poradí a vše ukáže váš chovatel.

Plemeno je chodský pes. Bylo mi řečeno že by nejlepší bylo začít nejpozději v 6 měsících tak jsem si zřejmě asi naivně myslela že jsme nehorázně pozadu (což asi trochu budeme ale snad to není tak drastické), jinak děkuji moc za radu :)

30.10.2022 17:54

M_ napsal(a):
Plemeno je chodský pes. Bylo mi řečeno že by nejlepší bylo začít nejpozději v 6 měsících tak jsem si zřejmě asi naivně myslela že jsme nehorázně pozadu (což asi trochu budeme ale snad to není tak drastické), jinak děkuji moc za radu :)

Na začátek řeknu, že já se psy na cvičák nechodím, nicméně velkou výhodu v dobře vedené psí školce, velkou výhodu v docházení na cvičák vidím v tom, že se pejsek naučí fungovat mezi psy. Navíc pokud je člověk začátečník, tak mu minimálně ukáží, jak s pejskem pracovat...sama bych mohla sepsat romány o tom, kolik chyb jsem nasekala jako začátečník při samo domo výcviku mojí ovčandy..,že to dobře dopadlo je výsledek toho, že NO..,alespoň v té době byl pes, co ty chyby odpustil.

Jinak na cvičák jdu proto, abych psa něco naučila, aby mě tam naučili, jak ho to naučit...jasně chodí tam i borci, kteří už poslušnost mají, protože za prvé některé psy to baví, za druhé vždy je co zlepšovat, připravit se na nějakou další zkoušku, nebo tam chodí třeba na obrany, agility s pod.
Ale prostě přijít jako začátečník s mlaďochem, co toho moc neumí, není ostuda.
Navíc vždycky je lehčí pejska rovnou něco naučit správně, než ho pak přeučovat.

Jinak si nemyslím, že choďák je na výchovu nějak náročný plemeno a v dnešní době internetovéč kde se dá najít hromada videí jak psa naučit to a nebo ono, je přehršel.
A nějskej základ...sedni, lehni, zůstaň, čekej, chůze u nohy a pod. to se dá zvládnout i po domácku. Samostatná kapitola je přivolání obzvlášť pokud má pesan lovecký pud.

Takže opravdu je to o tom, si sednout s ujasnit si, jaké máme s pejskem ambice a tomu přizpůsobit aktivity.

30.10.2022 18:06
M_

XXX.XXX.74.65

Na začátek řeknu, že já se psy na cvičák nechodím, nicméně velkou výhodu v dobře vedené psí školce, velkou výhodu v docházení na cvičák vidím v tom, že se pejsek naučí fungovat mezi psy. Navíc pokud je člověk začátečník, tak mu minimálně ukáží, jak s pejskem pracovat...sama bych mohla sepsat romány o tom, kolik chyb jsem nasekala jako začátečník při samo domo výcviku mojí ovčandy..,že to dobře dopadlo je výsledek toho, že NO..,alespoň v té době byl pes, co ty chyby odpustil.

Jinak na cvičák jdu proto, abych psa něco naučila, aby mě tam naučili, jak ho to naučit...jasně chodí tam i borci, kteří už poslušnost mají, protože za prvé některé psy to baví, za druhé vždy je co zlepšovat, připravit se na nějakou další zkoušku, nebo tam chodí třeba na obrany, agility s pod.
Ale prostě přijít jako začátečník s mlaďochem, co toho moc neumí, není ostuda.
Navíc vždycky je lehčí pejska rovnou něco naučit správně, než ho pak přeučovat.

Jinak si nemyslím, že choďák je na výchovu nějak náročný plemeno a v dnešní době internetovéč kde se dá najít hromada videí jak psa naučit to a nebo ono, je přehršel.
A nějskej základ...sedni, lehni, zůstaň, čekej, chůze u nohy a pod. to se dá zvládnout i po domácku. Samostatná kapitola je přivolání obzvlášť pokud má pesan lovecký pud.

Takže opravdu je to o tom, si sednout s ujasnit si, jaké máme s pejskem ambice a tomu přizpůsobit aktivity.

Já jsem právě chtěla na cvičák, abych psa naučila že by mě měl poslouchat i mezi ostatními psy a abych věděla jak s ním dál pracovat. Samozřejmě taky aby pochopil že jiný pes není ohrožení ale kamarád. Chápu že na internetu se dá najít ledacos ale přeci jen když vám někdo řekne co děláte špatně a i vám pomůže ať už vaše, či chyby psa napravit tak je to nejlepší. Na internetu sice najdu jak co psa naučit ale když ho to budu učit špatně, tak mě nikdo neupozorní a pak to psa přeučovat je někdy složitější. Jen mám prostě jako začátečník strach že ho to naučím špatně a pak se to se mnou potáhne bůh ví jak dlouho.

30.10.2022 18:16

M_ napsal(a):
Já jsem právě chtěla na cvičák, abych psa naučila že by mě měl poslouchat i mezi ostatními psy a abych věděla jak s ním dál pracovat. Samozřejmě taky aby pochopil že jiný pes není ohrožení ale kamarád. Chápu že na internetu se dá najít ledacos ale přeci jen když vám někdo řekne co děláte špatně a i vám pomůže ať už vaše, či chyby psa napravit tak je to nejlepší. Na internetu sice najdu jak co psa naučit ale když ho to budu učit špatně, tak mě nikdo neupozorní a pak to psa přeučovat je někdy složitější. Jen mám prostě jako začátečník strach že ho to naučím špatně a pak se to se mnou potáhne bůh ví jak dlouho.

No tak hurá....pes je váš, nejste děcko z mateřinky, tak alespoň jednou týdně na ten cvičåk zvládnete dojet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík