Dobrý den,doporučím tuhle.Měla jsem pro NO.Pejska bordel kolie jsem kupovala ve stáří 10 měsíců, tak jsem ho vodila 3 měsíce na této stopovací šňůře. Přidávám foto.
Blekinka
napsal(a):
Dobrý den, potřebuji poradit stopovačku, která je vhodná pro NO, který na stopě opravdu rve. Samozřejmě to chce zapracovat na polušnosti, ale primárně potřebuji stopovačku, která neřeže a zároveň vydrží. Děkuji moc.
Poriďte si stopovačku z biothanu a jinak rukavice.
https://www.hst-eshop.cz/Stopovaci-voditko-DeLUXE-10m-d380.htm
Za sebe po x stopovackach muzu doporucit tuhle. Je sice tezsi, ale v ruce jsem lepsi nemela. Pujcila mi ji kamaradka na socializacni prochazku, kdyz jsem svou zapomnela, takze je fakt vyzkousena na to, ze na ni pes (NO) doslova rve, ale lepsi jsem fakt nemela.
https://www.mushgo.cz/mushgo-voditko-stopovaci-expres_z10136/
PumaCZ
napsal(a):
Za sebe po x stopovackach muzu doporucit tuhle. Je sice tezsi, ale v ruce jsem lepsi nemela. Pujcila mi ji kamaradka na socializacni prochazku, kdyz jsem svou zapomnela, takze je fakt vyzkousena na to, ze na ni pes (NO) doslova rve, ale lepsi jsem fakt nemela.
Akorát je potřeba dát si bacha, aby ta stopovačka měla opravdu plných 10m, pokud ji chce zadavatelka na stopy, protože firmy, co nedělají kalibrovaný sortiment přímo pro sportovku to mají decimetr sem, decimetr tam a už hodně lidí mělo divení, když jim na akci přeměřili stopovačku a ona neodpovídala.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Akorát je potřeba dát si bacha, aby ta stopovačka měla opravdu plných 10m, pokud ji chce zadavatelka na stopy, protože firmy, co nedělají kalibrovaný sortiment přímo pro sportovku to mají decimetr sem, decimetr tam a už hodně lidí mělo divení, když jim na akci přeměřili stopovačku a ona neodpovídala.
No vidis, to me vubec nenapadlo :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

a tezka stopovacka taky neni na stopach vyhra
PumaCZ
napsal(a):
mám ji, používám na stopy a jsem moc spokojená. ale nikdy jsem ji neměřila.
PumaCZ
napsal(a):
Tak ona neni uplne tezka, ale oproti me ultralehke je proste tezsi. Ale Inspektorka ma pravdu, vubec netusim, zda je tahle stopovacka kalibrovana. Spise bych rekla, ze ne
Nemusí být oficiálně kalibrovaná, ale MUSÍ mít těch 10 m (ideálně aspoň o 10 cm víc, protože se materiál vlivem počasí a vlhkosti často srazí).
Co mám zkušenosti s nespecializovanými výrobci, tak jejich šňůry často neodpovídají, i když uvádí délku 10 m - na vláčení psa po poli je fuk, jestli má špagát 9,8 m, protože výrobce do délky nepřipočítal 20 cm na ucho, ale ze závodů vás s tím vyhodí.
nuce

XXX.XXX.47.95
hn..
napsal(a):
mám ji, používám na stopy a jsem moc spokojená. ale nikdy jsem ji neměřila.
Blekinka
napsal(a):
Děkuji moc, na tu mushgo jsem taky koukala a biothane jsem měla taky v merku, tam se jen bojím jestli nebude v ruce prokluzovat. Děkuji moc všem za příspěvky.
Pro vás asi bude má rada mimo mísu, ale pro hledání ruce bezpečné stopovačce v zásadě čistě na venčení, je tou nejlepší volbou lonže na koně :-) Ty se totiž dělají i vyloženě měkké. Daní samozřejmě je fakt, že jsou velmi objemné. Ale pro hledače verze na nepouštitelné psy, kteří chtějí zabránit spálení svých rukou, doporučuji verze v tomto duchu https://www.equivet.cz/cs/eshop/pro-kone/lonzovani-bice/lonze/lonz-mekka-s-otocnou-karabinou-38768.html

janaa
napsal(a):
Jedině biothan
Prosím, prosím… jaký je do ruky? Neřeže to, neklouže to? Z hlediska údržby by pro mě biothan byl nejlepší, ale nemám možnost to osahat, tak váhám. Pes je puberťák, nedělá to často, spíš výjimečně, ale občas ještě udělá blbost a prudce vyrazí, tak abych to v ruce udržela. Plus druhý dotaz - nějaký osvědčený výrobce/výrobek? Bohužel bych potřebovala tak 30 m, to vůbec nevím, jestli je reálné někde koupit.
Neřeže,neklouže. Já mám z biothanu barvářskou šňůru a děvčata,co mají 30-40kg chodí barvu v tahu klusem, takže za nima občas vlaju,zvlášť ze začátku,abych je nebrzdila, z kopce,do kopce, a to nemám na konci poutko. Výrobce neřeknu, ale obecně mají všichni výrobci,co dělají barvářský šňůry biothan v metráži,takže se to dá určitě domluvit. Jen to bude teda s 30 m dražší sranda,ale zas nesmrtelná. Pro mě je obr bonus,že se to nemotá,nedělají se na tom uzly, a zprasený to hodím do vany,vezmu sprchou a je hotovo

janaa
napsal(a):
Neřeže,neklouže. Já mám z biothanu barvářskou šňůru a děvčata,co mají 30-40kg chodí barvu v tahu klusem, takže za nima občas vlaju,zvlášť ze začátku,abych je nebrzdila, z kopce,do kopce, a to nemám na konci poutko. Výrobce neřeknu, ale obecně mají všichni výrobci,co dělají barvářský šňůry biothan v metráži,takže se to dá určitě domluvit. Jen to bude teda s 30 m dražší sranda,ale zas nesmrtelná. Pro mě je obr bonus,že se to nemotá,nedělají se na tom uzly, a zprasený to hodím do vany,vezmu sprchou a je hotovo
Jo, to je přesně moje idea - bez rozmotávání a hodit do vany. Tak dík, mrknu na to. O prachy tolik nejde - jako jde, ale nevadí mi investovat do něčeho smysluplného, co vydrží roky a teď to denně používám.
napsal(a):
Jo, to je přesně moje idea - bez rozmotávání a hodit do vany. Tak dík, mrknu na to. O prachy tolik nejde - jako jde, ale nevadí mi investovat do něčeho smysluplného, co vydrží roky a teď to denně používám.
Za mě fakt doporučuju, a co znám kluky s barvářema,co dělají častý a několikakilometrový dosledy,všichni už používají jen biothan. Zadej do googlu biothan metráž
Edit - nevím,dokud jste, ale většinou mívají něco z biothanu v každých větších loveckých potřebách,kde mají potřeby pro lovecký psy. A te´d jak to píšu,tak mě napadlo,nemají oni něco z biothanu i v Decathlonu? Na to osahání

janaa
napsal(a):
Za mě fakt doporučuju, a co znám kluky s barvářema,co dělají častý a několikakilometrový dosledy,všichni už používají jen biothan. Zadej do googlu biothan metráž
Edit - nevím,dokud jste, ale většinou mívají něco z biothanu v každých větších loveckých potřebách,kde mají potřeby pro lovecký psy. A te´d jak to píšu,tak mě napadlo,nemají oni něco z biothanu i v Decathlonu? Na to osahání
Já bydlím fakt na konci světa, tady není ani obyčejný zverimex. Ale věřím Tvému úsudku - holínky jsou supr. :-)
janaa
napsal(a):
Jenomže oni jsou dva typy biothanu - jeden je takovej ten pogumovanej (z toho se dělají ty stopovačky) a druhej je hladkej a lesklej.
Jinak v HST klidně udělají 30 m šňůru a na přání jde udělat i z tenčího (7mm), aby to nebylo takový křampalácký😉.
Jinak 30 je maximum, protože to je přesně délka v jaké se ty role vyrábí.

odtud beru obojky
https://eshop.mystique-dummy.cz/mystique-biothane-stopovaci-voditko-kulate-patri-mezi-dulezite-vycvikove-pomucky-v-pripade-ze-chcete-trenovat-sveho-psa-p26953/
nicmene - 30m uz je i docela tezke i v nejtenci mozne variante
napsal(a):
odtud beru obojky
https://eshop.mystique-dummy.cz/mystique-biothane-stopovaci-voditko-kulate-patri-mezi-dulezite-vycvikove-pomucky-v-pripade-ze-chcete-trenovat-sveho-psa-p26953/
nicmene - 30m uz je i docela tezke i v nejtenci mozne variante
Ty, není to tak těžké - my ty 30 metrový klubka máme v práci a ta 7 mm je v pohodě.

Maji vsechno.
ale 10m 9mm plochy vazi cca 350g - nechavala jsem si to vazit kvuli stopam
napsal(a):
Maji vsechno.
ale 10m 9mm plochy vazi cca 350g - nechavala jsem si to vazit kvuli stopam
To jo, ale pořád se s tou sedmičkou vejdeš do kila a pokud to většinu cesty tahá pes po zemi a pak to hodíš do báglu, tak to furt není taková trága.
... jako jo, existují jednodušší a spolehlivější způsoby, tak mít na dálku psa pod kontrolou, ale proti gustu ...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To jo, ale pořád se s tou sedmičkou vejdeš do kila a pokud to většinu cesty tahá pes po zemi a pak to hodíš do báglu, tak to furt není taková trága.
... jako jo, existují jednodušší a spolehlivější způsoby, tak mít na dálku psa pod kontrolou, ale proti gustu ...
Jaké jednodušší a spolehlivější způsoby než stopovačka existují? Nemůžu říct, že bych se v tom nějak vyžívala… ráda si zjednoduším život.

Můžu se zeptat - jsou obojky z biothanu vhodné na nošení 24/7 pro choda, tedy pro dlouhosrstého psa?
napsal(a):
Já bydlím fakt na konci světa, tady není ani obyčejný zverimex. Ale věřím Tvému úsudku - holínky jsou supr. :-)
Holinky bačkůrky to jsem ráda,že je stejná spokojenost jako u mě
Balu-za mě na nonstop nošení není vhodný skoro nic, ale určitě to není zásadní problém, určitě je výhoda,že to nenasákne jako jiné obojky, i když je fest hnusně

janaa
napsal(a):
Balu-za mě na nonstop nošení není vhodný skoro nic, ale určitě to není zásadní problém, určitě je výhoda,že to nenasákne jako jiné obojky, i když je fest hnusně
Díky za odpověď!
janaa
napsal(a):
Jee, muzu taky poprosit o tip na holiny? :) Mam lovecke Viking Falk Neo a nemuzu si je vynachvalit, ale chystam se na koupi nejakych “letnich” gumaku :)

Jana doporučovala https://www.northstyle.cz/holinky-gateway-woodstalker-lady-17-7/. Já si nakonec koupila od stejné značky Ascoty, protože jsou nízké (vysoké boty jsou mi obecně nepříjemné, ale předpokládám, že je do budoucna nejspíš stejně dokoupím), ale jsou taky naprosto boží, a co jsem je koupila, venčila jsem v jiných botách jen nedávno při té sněhové kalamitě. Opravdu jsou jak bačkůrky, není problém jít v nich i na dlouhý výlet, což je pro mě v obyč holínkách naprosto nepředstavitelné. Bylo mi líto peněz a ten nákup jsem odkládala, co to šlo, ale teda je to za mě nejlepší investice, kterou jsem do sebe za dlouhou dobu udělala.
napsal(a):
Jana doporučovala https://www.northstyle.cz/holinky-gateway-woodstalker-lady-17-7/. Já si nakonec koupila od stejné značky Ascoty, protože jsou nízké (vysoké boty jsou mi obecně nepříjemné, ale předpokládám, že je do budoucna nejspíš stejně dokoupím), ale jsou taky naprosto boží, a co jsem je koupila, venčila jsem v jiných botách jen nedávno při té sněhové kalamitě. Opravdu jsou jak bačkůrky, není problém jít v nich i na dlouhý výlet, což je pro mě v obyč holínkách naprosto nepředstavitelné. Bylo mi líto peněz a ten nákup jsem odkládala, co to šlo, ale teda je to za mě nejlepší investice, kterou jsem do sebe za dlouhou dobu udělala.
Diky!
Ja prave poprve sahla po GATEWAY WOODWALKER LADY 17" (taky neoprenove), byly jak backurky, ultralehke a dalo se v nich i behat, ale bohuzel jsem mela pocit, ze se mi v nich nedokrvuji ze strany chodidla :( Pritom memam nijak extra siroke nohy, ale tyhle (jak damske, tak unisex) na me byly proste uzke. Hodne jsem to oplakala a koupila si prave ty Viking.
Ty jsou super, ale naopak mi prijde, ze jsou az moc siroke :D Denne v nich nachodim minimalne 10 km (jine boty skoro nenosim) a super. Jen s tenkou ponozkou mi v nich trochu planda noha :D Proto se prave porozhlizim po nejake “letni” verzi.
Zkusim dat Gateway jeste sanci :)

PumaCZ
napsal(a):
Diky!
Ja prave poprve sahla po GATEWAY WOODWALKER LADY 17" (taky neoprenove), byly jak backurky, ultralehke a dalo se v nich i behat, ale bohuzel jsem mela pocit, ze se mi v nich nedokrvuji ze strany chodidla :( Pritom memam nijak extra siroke nohy, ale tyhle (jak damske, tak unisex) na me byly proste uzke. Hodne jsem to oplakala a koupila si prave ty Viking.
Ty jsou super, ale naopak mi prijde, ze jsou az moc siroke :D Denne v nich nachodim minimalne 10 km (jine boty skoro nenosim) a super. Jen s tenkou ponozkou mi v nich trochu planda noha :D Proto se prave porozhlizim po nejake “letni” verzi.
Zkusim dat Gateway jeste sanci :)
Já bych ty Ascoty naopak ocenila užší, musím si do nich brát tlustší ponožky (takové ty do pohorek), aby to 100% sedělo, ale mám obecně spíš užší nohu (třeba Salomony mi sedí dobře).
Jj,cokoli do Gateway nemá chybu. Mužskej má zimní,a taky si je nemůže vynachválit. Já mám ty viz výše a max spokojenost, hlavně já mám užší lejtko a potřebuju fest stahování. Nekloužou, nohy jsou v nich jak v bačkoře. Letos díky počasí v nich mám odchozeno 99% honů a dokonalost. Když je zima,dám do nich vyhřívací polštářky a paráda.
Puma - tak leda někde ozkoušet. Já mám tenhle problém u některých trekovek,pravý chodidlo z boku mě začne strašně bolet až do křeče. Bohužel to člověk nezjistí v krámě,ale až tak po hodině chůze,no

janaa
napsal(a):
Jj,cokoli do Gateway nemá chybu. Mužskej má zimní,a taky si je nemůže vynachválit. Já mám ty viz výše a max spokojenost, hlavně já mám užší lejtko a potřebuju fest stahování. Nekloužou, nohy jsou v nich jak v bačkoře. Letos díky počasí v nich mám odchozeno 99% honů a dokonalost. Když je zima,dám do nich vyhřívací polštářky a paráda.
Puma - tak leda někde ozkoušet. Já mám tenhle problém u některých trekovek,pravý chodidlo z boku mě začne strašně bolet až do křeče. Bohužel to člověk nezjistí v krámě,ale až tak po hodině chůze,no
To mám podobně, mně zase bolí pravý nárt. Někdy se to rozchodí, někdy ne.
janaa
napsal(a):
Krece mivam z novych Salomonu, nez si je "roztapnu", ale tohle bylo fakt jak kdyz se mi ta chodidla jakoby ze strany (vnejsi) nedokrvuji :/ Nastesti jsem na to prisla uz pri prvni kratke prochazce, kdy bylo venku hezky, tak jsem je mohla v pohode vratit. Zkusila jsem i o cislo vetsi, ale bylo to to same. Dalsi Gateway uz jsem pak nezkousela a sla rovnou do tech Vikingu, ktere jsou taky super, ale Gateway mi prisly preci jen o chlup lepsi, tak jim dam jeste sanci :)
A diky za tip! :)

Budu muset objednat lepší stopovačku pro pejska. Moje oblíbená zcela obyčejná z nylonovýho popruhu se neosvědčila, ta širší (2cm) je při namoknutí příliš těžká. A tenčí, 1 cm, je sice super lehká, ale zase poměrně brzy praskla v namáhaném místě.
Takže koukám po tom biothanu. Stopovačku část procházky nechávám tahat po zemi, takže je potřeba, aby to nebylo příliš těžký, aby se s tím pejsek moc nevláčel. Zároveň se dovede rozčílit u lovu zvěře nebo psů, takže je zase nutný, aby to vydrželo (pes má 17 kg) a aby se to dalo udržet i v ruce. Část procházky jsme v civilizaci, tak mám šňůru smotanou v ruce a vedu psa jako na vodítku.
Je i na tohle vhodná tato https://www.hst-eshop.cz/Stopovaci-voditko-DeLUXE-10m-d380.htm ?
A nemáte někdo tucha, kolik tohle váží? Že bych si to porovnala s těma obyčejnýma, co používám teď.

Taky koukám na rozdíl mezi bitohane a hexa bitohane. Verze hexa je prý lepší na držení. Máte někdo zkušenost, porovnání?

To vypadá dobře, taky bych potřebovala novou.

keriton, měla jsem z paracordu
a vážu si z něčeho takového :
https://www.lanexeshop.cz/cs/lana-a-snury-z-ppv-pletene-s-jadrem-barevne-6-mm-200-m/p-3572/
na pastevce
aby to neublížilo ruce je o nějaké technice a případně rukavicích (nosím s HW)

10m kulata biothane/hexa 6mm prumer ma cca 350g , placate jsou tezsi.
rozdil mezi hexou a Bioth.- bioth ma vice druhu, jeden je uplne hladky, ten klouzal, druhy uz je lepsi, myslim si, ze je to ta "beta".
hexa ma neco jako jakoby strukturu kuze - mam z toho voditka. jsou super.
ale namocene to klouze vsechno :-)

napsal(a):
keriton, měla jsem z paracordu
a vážu si z něčeho takového :
https://www.lanexeshop.cz/cs/lana-a-snury-z-ppv-pletene-s-jadrem-barevne-6-mm-200-m/p-3572/
na pastevce
aby to neublížilo ruce je o nějaké technice a případně rukavicích (nosím s HW)
Díky, to pro mě asi nebude. Preferuju popruh, s tím celkem umím, i když je mokrý. Přijde mi, že s kulatým a až moc tenkým materiálem (už ten nylon 1 cm je na ruce náročnější) bych příliš bojovala. No ale zase by mě to třeba víc nutilo cvičit a trénovat, aby to pes co nejdřív nepotřeboval
napsal(a):
Budu muset objednat lepší stopovačku pro pejska. Moje oblíbená zcela obyčejná z nylonovýho popruhu se neosvědčila, ta širší (2cm) je při namoknutí příliš těžká. A tenčí, 1 cm, je sice super lehká, ale zase poměrně brzy praskla v namáhaném místě.
Takže koukám po tom biothanu. Stopovačku část procházky nechávám tahat po zemi, takže je potřeba, aby to nebylo příliš těžký, aby se s tím pejsek moc nevláčel. Zároveň se dovede rozčílit u lovu zvěře nebo psů, takže je zase nutný, aby to vydrželo (pes má 17 kg) a aby se to dalo udržet i v ruce. Část procházky jsme v civilizaci, tak mám šňůru smotanou v ruce a vedu psa jako na vodítku.
Je i na tohle vhodná tato https://www.hst-eshop.cz/Stopovaci-voditko-DeLUXE-10m-d380.htm ?
A nemáte někdo tucha, kolik tohle váží? Že bych si to porovnala s těma obyčejnýma, co používám teď.
Ta HST těžká není, ale jsou to stopovačky na STOPY, takže se při výrobě nepočítá s tím, že by to mělo zadržet psa, který do toho v rychlosti vběhne. Tam bych těm 2 malým nýtkům asi nevěřila.

napsal(a):
Taky koukám na rozdíl mezi bitohane a hexa bitohane. Verze hexa je prý lepší na držení. Máte někdo zkušenost, porovnání?
Kupte hexa, je měkčí (neřeže) a tím, že má vzorek, neprokluzuje. Řekla bych, že je i pružnější. Když se namočí/zablátí, tak samozřejmě netěžkne, ale navíc to i rychle oschne. Údržba je super, stačí to osprchovat, když je potřeba. Mám stopovačku z odkazu níže, 25 mm na psa cca 25-30 kg a vše OK, mohu doporučit. Jen dodání není okamžité, trvá to pár dní, protože to dělají na zakázku. Ale je super, že díky tomu si člověk může vybrat libovolnou délku, jestli chce ouško atd.
https://www.rak-brno.cz/hexa-biothane-2/

napsal(a):
Kupte hexa, je měkčí (neřeže) a tím, že má vzorek, neprokluzuje. Řekla bych, že je i pružnější. Když se namočí/zablátí, tak samozřejmě netěžkne, ale navíc to i rychle oschne. Údržba je super, stačí to osprchovat, když je potřeba. Mám stopovačku z odkazu níže, 25 mm na psa cca 25-30 kg a vše OK, mohu doporučit. Jen dodání není okamžité, trvá to pár dní, protože to dělají na zakázku. Ale je super, že díky tomu si člověk může vybrat libovolnou délku, jestli chce ouško atd.
https://www.rak-brno.cz/hexa-biothane-2/
Jé, a myslíte, že byste mohla zvážit, kolik ta vaše váží?
A máte klasicky 10 metrů?
Zrovna jsem koukala na tuto :) https://www.rak-brno.cz/stopovacka-biothane-hexa-petrolejova-2/

napsal(a):
Jé, a myslíte, že byste mohla zvážit, kolik ta vaše váží?
A máte klasicky 10 metrů?
Zrovna jsem koukala na tuto :) https://www.rak-brno.cz/stopovacka-biothane-hexa-petrolejova-2/
Mám 20 a 7 metrů. 7 metrů váží 397 gramů.
Edit: Šířka je 25 mm.

Tak už venčíme s krásnou biothanovou stopovačkou. Je příjemná, dobře se mi s ní pracuje (a pokud si hraje s jiným psem, který je na obyčejné stopovačce, tato se ty šňůry dají snadno rozmotat), ale stále přemýšlím, jestli to není moc těžké, když to pes vláčí za sebou.
Mám stopovačku 10m v šířce 16mm, váží 460g, pes má přitom necelých 17 kg....

Já bych tedy hlavně stopovačku (a flexinu) nikdy nepřipínala na obojek, jen na postroj...
napsal(a):
Já bych tedy hlavně stopovačku (a flexinu) nikdy nepřipínala na obojek, jen na postroj...
Tak když pes nevyráží jako magor, tak je to v pohodě. Navíc u psa uvyklého na obojek je to i nebezpečný, to jsem udělala kdysi a asi jak se změní těžiště, tak pes jak vyrazil, úplně udělal přemet ve vzduchu a žuchnul na záda, fakt jako nic moc. Flexina, když na ní umí pes chodit, je taky za obojek v pohodě.

assil
napsal(a):
Tak když pes nevyráží jako magor, tak je to v pohodě. Navíc u psa uvyklého na obojek je to i nebezpečný, to jsem udělala kdysi a asi jak se změní těžiště, tak pes jak vyrazil, úplně udělal přemet ve vzduchu a žuchnul na záda, fakt jako nic moc. Flexina, když na ní umí pes chodit, je taky za obojek v pohodě.
Flexina je z principu neustále napnutá (pokud není zabržděná a prověšená, ale tak se běžně nepoužívá), takže vyvíjí tlak na krční páteř, i když pes nikam nevyráží.
A Keriton psala: “Zároveň se dovede rozčílit u lovu zvěře nebo psů, takže je zase nutný, aby to vydrželo (pes má 17 kg) a aby se to dalo udržet i v ruce.” Z čehož si domýšlím, že tam riziko zranění reálně je.
A tím spíš, jestli se jí zdá stopovačka těžší, tak na postroji se ta váha/tlak lépe rozloží.
napsal(a):
Flexina je z principu neustále napnutá (pokud není zabržděná a prověšená, ale tak se běžně nepoužívá), takže vyvíjí tlak na krční páteř, i když pes nikam nevyráží.
A Keriton psala: “Zároveň se dovede rozčílit u lovu zvěře nebo psů, takže je zase nutný, aby to vydrželo (pes má 17 kg) a aby se to dalo udržet i v ruce.” Z čehož si domýšlím, že tam riziko zranění reálně je.
A tím spíš, jestli se jí zdá stopovačka těžší, tak na postroji se ta váha/tlak lépe rozloží.
Flexina, pokud je koupená správná velikost, má ten tlak naprosto minimální, to je asi tak stejný jako náhrdelník s diamantem.
Já jen, že jsi psala nikdy, ale podle mě správná flexina nebo když je stopovačka jen jako jištění odcházejícího psa, tak je to v pohodě. Samo pes, kterej vyráží a škube, by měl obecně chodit s postrojem pořád a nemělo by se mu na obojek připínat ani obyčejné vodítko.