Zdravím. Na co si dát pozor při koupi štěněte, popřípadě na co se ptát chovatele ? O víkend se jedeme podívat do chovatelské stanice na štěňátka. Bude to naše první štěně. Chceme fajn parťáka do rodiny. Jde už u takhle malého štěně (měsíc a půl) poznat jakou bude mít povahu? Na co se zaměřit, čeho si všímat atd? ... Díky za rady :)
Dívejte se na prostředí,ve kterém se štěnda pohybují,pokud má chovatel víc psů,tak kde má i je, jak se oni chovají. Sledujte fenu, jak se chová ke štěndům,majitelům, ostatním psů, k vám. Ptejte se na vše,co vás zajímá, dobrý chovatel rád odpoví na všechny otázky, nebude jen vychvalovat, upozorní vás i na případná rizika,problémy,které se s plemenem pojí. Pokud si s chovatelem sednete,dejte na jeho výběr štěnda,co se týká povahy. On je vidí nonstop, vy nepoznáte takřka nic. Největší akčňák z vrhu mohl dvě hodiny řádit, a v době vašeho příjezdu zrovna odpadl, naopak ten lenoch třeba celý den spal,a teď je hrozně aktivní. Samozřejmě štěndo,co je vzhůru,ale vyloženě se straní,není kontaktní,spíš někam zalézá, nebude to pravé. To samé platí o mamině, samozřejmě u povahy a reakcí brát ohled na plemeno
Nivetu
napsal(a):
Zdravím. Na co si dát pozor při koupi štěněte, popřípadě na co se ptát chovatele ? O víkend se jedeme podívat do chovatelské stanice na štěňátka. Bude to naše první štěně. Chceme fajn parťáka do rodiny. Jde už u takhle malého štěně (měsíc a půl) poznat jakou bude mít povahu? Na co se zaměřit, čeho si všímat atd? ... Díky za rady :)
Na prvním místě by měl být výběr plemene, našíst si o jeho požadavcích, povaze, výchově a pak si položit otázku, zda li je toto plemeno pro mne vhodné, zda -li budu schopná zajistit mu jeho potřeby, aby jsme si navzájem dělali radost.
Poté bych se poohlídla po chovatelských stanicích, přecetla na ně recenze, vyhledala co nejvíce informací o daném chovateli ( jsou chovatelé a chovatelé )
A přímo na vaši otázku vám hezky odpověděla Janaa :) Nicméně ty první kroky bych nepřeskakovala, lidé si pořizují pejsky podle jejich vzhledu, jejich pořeby je mnohdy nezajímají...
Přeji šťastnou ruku :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zrzavci
napsal(a):
Jé vofčák varianta brod!
Myslím, že janaa to vystihla, nic dalšího mě nenapadá. Dáte sem prosím potom fotos, já je miluju.
..ja také....
kate17
napsal(a):
Na prvním místě by měl být výběr plemene, našíst si o jeho požadavcích, povaze, výchově a pak si položit otázku, zda li je toto plemeno pro mne vhodné, zda -li budu schopná zajistit mu jeho potřeby, aby jsme si navzájem dělali radost.
Poté bych se poohlídla po chovatelských stanicích, přecetla na ně recenze, vyhledala co nejvíce informací o daném chovateli ( jsou chovatelé a chovatelé )
A přímo na vaši otázku vám hezky odpověděla Janaa :) Nicméně ty první kroky bych nepřeskakovala, lidé si pořizují pejsky podle jejich vzhledu, jejich pořeby je mnohdy nezajímají...
Přeji šťastnou ruku :)
Kroky o kterých píšete samozřejmě proběhly. O psu jsme začali uvažovat už v začátcích covid době, ale nechtěli jsme nic unáhlit. Čekali jsme na ty nejlepší možné podmínky. O plemeni toho máme spoustu načtené, i jsme byli na výstavě se o plemeni pobavit s chovateli. S paní z chovatelské stanice jsme v kontaktu téměř rok, pečlivě nás vybírala, až jsme si dělali srandu, že koupit si psa je složitější než dostat práci . Prostě tak nějak tušíme, že zrovna corgi by k nám sednul a my k němu.
zkoukněte zdravotní vyšetření rodičů (povinná i nepovinná)
+ viz Janaa
jestli jde o Cardigan, neberte merle zbarvení
+ nastudujte si knížky od Franty Šusty
1) Trénink je rozhovor, ve kterém má i váš pes co říct
2) Trénink je v hlavě, v té vaší i v té zvířecí
3) Neznám druhé takové zvíře, jako je pes
Moc děkuji všem za reakce :) pomohly mi.
Zbarvení není merle, bude zrzoun Všechny tyto knihy od p. Šusty mám doma + plno dalších (konějšivé signály, dotkni se zvířecí duše, lidé a psi: střet kultur, souznění dvou duší + nějaké o psích tricích). Takže já nedělám nic jiného než čtu a čtu ...
Fotky po návštěvě přidám, ať se taky pokocháte těma roztomiloušema
Nivetu
napsal(a):
Zbarvení není merle, bude zrzoun Všechny tyto knihy od p. Šusty mám doma + plno dalších (konějšivé signály, dotkni se zvířecí duše, lidé a psi: střet kultur, souznění dvou duší + nějaké o psích tricích). Takže já nedělám nic jiného než čtu a čtu ...
tak pochvala
přihlaste se (profil) a dostanete SZ
Nivetu
napsal(a):
ach Zrzavec! To bude veliký nebezpečenstvo!!!
Nivetu- ještě mě napadá jedna věc, jestli jste vyloženě psí začátečník - porozhlídněte se předem po kvalitní psí školičce, cvičáku - jednak je fajn, že prcek si ve školičce může zařádit s vrstevníky, protože ti mu budou chybět hodně moc. A druhak - on ten corgi je přeci jen tak trošááneček, hodně tvrdohlavá palice občas, tak abyste měla nějaký vedení a záchrannou brzdu, která poradí pak v reálu. Oni jsou ňuňu, ale velikánský osobnostě
Zrzavci
napsal(a):
Nivetu- ještě mě napadá jedna věc, jestli jste vyloženě psí začátečník - porozhlídněte se předem po kvalitní psí školičce, cvičáku - jednak je fajn, že prcek si ve školičce může zařádit s vrstevníky, protože ti mu budou chybět hodně moc. A druhak - on ten corgi je přeci jen tak trošááneček, hodně tvrdohlavá palice občas, tak abyste měla nějaký vedení a záchrannou brzdu, která poradí pak v reálu. Oni jsou ňuňu, ale velikánský osobnostě
Ano, ohodnotila bych se jako psí začátečník. Vyrůstala jsem na vesnici, kde jsme u baráku vždy nějakého pejska měli, ale já sem byla jenom hrací-mazlící-venčící "spolubydla", ale výchovu měli pod palcem rodiče. Jinak psí školku máme už vyhlídlou.

kousek od nás mají krásnou corgi holku - nikdy si nepamatuju, která ze dvou variant to je - ale ta ocasatá lištička...
U výběru štěňat bych poslechla doporučení chovatele - tak nějak nejlíp tuší, jak se mu které štěně jeví. Může se povaha ještě měnit a vyvíjet - ale základ už by na šestitýdenních štěnících měl být zřejmý.
No a nebo si štěně vybere vás a nebude co řešit... I to se stává
Nivetu
napsal(a):
Ano, ohodnotila bych se jako psí začátečník. Vyrůstala jsem na vesnici, kde jsme u baráku vždy nějakého pejska měli, ale já sem byla jenom hrací-mazlící-venčící "spolubydla", ale výchovu měli pod palcem rodiče. Jinak psí školku máme už vyhlídlou.
Tak to je prima, zdá se, že jste připravena na vše.Jen ne na realitu Von vám ji už korgouš ovšem představí sám, jak to bude dál Ale ticho, jako bych nic neřekla Mluví ze mě závist. Žiš já bych si tak pomuchlala tu housku malou chlupatou, co jí psí pánbůh zkrátil na nožičkách a o to víc mu dal vyčůranosti

Ještě bych přidala zdravotní stránku věci při odběru - kontrola, že štěně nemá kýlu, předkus, zálomek na ocásku, příp. potřebná vet vyšetření (v našem případě oči). V průběhu přebírání naší slečny hodila ukázkový bobek, takže proběhla i kontrola trávení
Zrzavci
napsal(a):
Tak to je prima, zdá se, že jste připravena na vše.Jen ne na realitu Von vám ji už korgouš ovšem představí sám, jak to bude dál Ale ticho, jako bych nic neřekla Mluví ze mě závist. Žiš já bych si tak pomuchlala tu housku malou chlupatou, co jí psí pánbůh zkrátil na nožičkách a o to víc mu dal vyčůranosti
Jo, počítám s tím, že realita bude asi trochu jinde. Váš příspěvek mě pobavil. Hned jsem si vzpomněla na švagrovou, co má od prázdnin štěně a je z toho na šišku . Takže už tak nějak počítám, že ta představa o malé roztomilé kuličce, co se jenom mazlí nebo spí je uplně zcestná, přitom to na nás vykukuje všude.
Nivetu
napsal(a):
Jo, počítám s tím, že realita bude asi trochu jinde. Váš příspěvek mě pobavil. Hned jsem si vzpomněla na švagrovou, co má od prázdnin štěně a je z toho na šišku . Takže už tak nějak počítám, že ta představa o malé roztomilé kuličce, co se jenom mazlí nebo spí je uplně zcestná, přitom to na nás vykukuje všude.
Trochu jinde? Velmi jinde vzpomeňte si, až ho budete sundavat ze záclon, abyste ho vzápětí odlovila, jak strhává ubrus.
Doporučuju si předem projít byt a podívat se na něj pohledem štěněte. Vše co by mohlo dojít úhony odstranit. I tak nevychytáte všechno. Máte-li koberce - dočasně je odstraňte ušetříte si čištění. Pořiďte si zásoby kuchyňských papírových utěrek či toaleťáku , budou se hodit - na loužičky a jejich rychlý odstranění. Připravte si teplý pyžamo v kterým můžete vyběhnout ven v kteroukoliv noční dobu, u dveří mějte v pohotovosti teplou bundu, po který jen hmátnete a po čase jedním chvatem nasadíte, zatímco budete s mrňousem utíkat ven. Do mrazáku si dejte předem mrazit lžičky, budete je každé ráno potřebovat přiložit na nevyspalé oči. A tak jako podobně.

Zdáte se mi jako ideální zájemce o štěně, plně vybavená informacemi, ale stále s touhou po dalších.
A lišku taky závidím, to je můj tajný sen (jeden z mnoha, ehm...), ale jsem navždy odsouzena býti vlastněna starými, rozbitými mopslemi
napsal(a):
Zdáte se mi jako ideální zájemce o štěně, plně vybavená informacemi, ale stále s touhou po dalších.
A lišku taky závidím, to je můj tajný sen (jeden z mnoha, ehm...), ale jsem navždy odsouzena býti vlastněna starými, rozbitými mopslemi
tak dycky můžete zařadit mezi mopsle starýho rozbitýho korgiho....jen.............von se časem taky převlíkne za mopsli já myslim, že i kdybyste měla hyjénu, bude z ní mopsle

Zrzavci
napsal(a):
tak dycky můžete zařadit mezi mopsle starýho rozbitýho korgiho....jen.............von se časem taky převlíkne za mopsli já myslim, že i kdybyste měla hyjénu, bude z ní mopsle
Koho jste potkali, co vám to nalhali?
lupus4
napsal(a):
zkoukněte zdravotní vyšetření rodičů (povinná i nepovinná)
+ viz Janaa
jestli jde o Cardigan, neberte merle zbarvení
+ nastudujte si knížky od Franty Šusty
1) Trénink je rozhovor, ve kterém má i váš pes co říct
2) Trénink je v hlavě, v té vaší i v té zvířecí
3) Neznám druhé takové zvíře, jako je pes
Proč by zadavatelka neměla brát merle zbarvení?
😉
Pohlídat genetiku rodičů, ano, každopádně, ale merle zbarvení NENESE gen na žádnou nemoc o nic víc, než sable, tricolor... 😉
tak těch videí jsou na trupce mraky
https://www.youtube.com/watch?v=plwwJsWiO6U

napsal(a):
Ještě bych přidala zdravotní stránku věci při odběru - kontrola, že štěně nemá kýlu, předkus, zálomek na ocásku, příp. potřebná vet vyšetření (v našem případě oči). V průběhu přebírání naší slečny hodila ukázkový bobek, takže proběhla i kontrola trávení
To byl měl sám od sebe sdělit chovatel, aspoň já to považuju za samozřejmost a všechno jsem novým majitelům řekla, příp. papírově doložila výsledky zdr. vyšetření rodičů. Kdo to neudělá, asi má co skrývat.
lupus4
napsal(a):
ntvl ouško, právě aby jako novicka se nemusela trápit a pohlídat genetiku rodičů
neb asi v tom nebude tak "zdatná" jako vy (přesně jsem čekal, kdo to začne rozpitvávat )
Ale ta genetika nezávisí na zbarvení, o to jde.
Pokud má vrh nést špatnou genetiku, tak je úplně jedno, jestli pejsek bude zrzavý, černý, nebo merle.
lupus4
napsal(a):
ntvl ouško, právě aby jako novicka se nemusela trápit a pohlídat genetiku rodičů
neb asi v tom nebude tak "zdatná" jako vy (přesně jsem čekal, kdo to začne rozpitvávat )
A já to klidně rozpitvám, protože tohle téma (předsudky vůči barvě) mě štve.
Ouško4
napsal(a):
A já to klidně rozpitvám, protože tohle téma (předsudky vůči barvě) mě štve.
To nejsou předsudky, to je fakt.
Homozygot merle často trpí závažnými zdravotními problémy (defekty zraku, sluchu, anomálie kostry, srdečního a reprodukčního systému). Z těchto důvodů se nedoporučuje spojovat spolu dva merle psy.
Proto bych u rodičů (jde-li o cardigan) chtěl vidět testy rodičů ... Genetický test odhalí merle, hidden merle i variantu cryptic merle.
U pembroke je to bezpředmětné. Třeba nám zadavatelka prozradí, kterého si pořídí
lupus4
napsal(a):
To nejsou předsudky, to je fakt.
Homozygot merle často trpí závažnými zdravotními problémy (defekty zraku, sluchu, anomálie kostry, srdečního a reprodukčního systému). Z těchto důvodů se nedoporučuje spojovat spolu dva merle psy.
Proto bych u rodičů (jde-li o cardigan) chtěl vidět testy rodičů ... Genetický test odhalí merle, hidden merle i variantu cryptic merle.
U pembroke je to bezpředmětné. Třeba nám zadavatelka prozradí, kterého si pořídí
Homozygot merle je v oficiálním chovu zakázán. Spojovat merle na merle se nesmí, to jsou maximálně tak praktiky nějakých dementních množek.
Pokud má paní pejska s PP, může si vybrat maximálně heterozygot merle, a ten nemá o nic víc žádné zdravotní problémy než jakákoli jiná barva.
To mě vždycky úplně vytáčí do vrtule, když se mě kolemjdoucí ptají, jestli moji psi jsou "ty nemocný" případně hluchý nebo slepý. Vždycky odpovídám že ne, a pravděpodobnost je úplně stejná jako u jakéhokoli jiného psa.
Vůči takovýmto předsudkům pak vzniká to, že merle barvu chtějí v Německu úplně vyloučit z výstav. Přitom např. u krátkosrstých kolií to není žádný moderní výstřelek, je to barva úplně první, původní, prapředek všech.
Ouško4
napsal(a):
Homozygot merle je v oficiálním chovu zakázán. Spojovat merle na merle se nesmí, to jsou maximálně tak praktiky nějakých dementních množek.
Pokud má paní pejska s PP, může si vybrat maximálně heterozygot merle, a ten nemá o nic víc žádné zdravotní problémy než jakákoli jiná barva.
To mě vždycky úplně vytáčí do vrtule, když se mě kolemjdoucí ptají, jestli moji psi jsou "ty nemocný" případně hluchý nebo slepý. Vždycky odpovídám že ne, a pravděpodobnost je úplně stejná jako u jakéhokoli jiného psa.
Vůči takovýmto předsudkům pak vzniká to, že merle barvu chtějí v Německu úplně vyloučit z výstav. Přitom např. u krátkosrstých kolií to není žádný moderní výstřelek, je to barva úplně první, původní, prapředek všech.
Měla jsem za to, že v Německu už Merle nevystavíte🤔
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.107
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
V Německu už nevystavite mopse, kokra naháče. Co se týče jinych druhů zvířat... Psi jsou na tom eště nejlip.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Protože Helmut je opět papežštější než papež a svatější než svatej.
A Rakušani je kopírují.
To způsobí akorát tak zbytečné zužování chovné základny a konec krásného málopočetného plemene.
Vám nepřijde na hlavu, že merle pes, který má genetiku o.k, je otestován odzhora dolů na všechno možné, je exteriérem i povahou typický představitel plemene, do chovu nesmí kvůli barvě ...a jinej pes, který bude geneticky přenašeč nebo dokonce postižen na půlku nemocí, je z obliga, a do chovu může, protože je např. hnědej?
Anglie (země původu) snad na tyhle výplody chorých mozků nikdy nepřistoupí.
Ouško4
napsal(a):
Protože Helmut je opět papežštější než papež a svatější než svatej.
A Rakušani je kopírují.
To způsobí akorát tak zbytečné zužování chovné základny a konec krásného málopočetného plemene.
Vám nepřijde na hlavu, že merle pes, který má genetiku o.k, je otestován odzhora dolů na všechno možné, je exteriérem i povahou typický představitel plemene, do chovu nesmí kvůli barvě ...a jinej pes, který bude geneticky přenašeč nebo dokonce postižen na půlku nemocí, je z obliga, a do chovu může, protože je např. hnědej?
Anglie (země původu) snad na tyhle výplody chorých mozků nikdy nepřistoupí.
U belgičáků takto vyšiluji zase na Slovensku s LTV a dělají tam i další nesmysly, které nikde jinde ve světě nejsou a nemají žádné opodstatnění.
Přitom tam mají tak strašně úzkou chov. základnu, že nejsou v pozicí, aby si mohli vyřadit z chovu 30% jedinců (neškodný typ LTV 1 má zhruba 1/3 populace a je prokázané, že nemá na nic vliv)🙄

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Kokra proč? To je normální plemeno, podle mě nevykazující znaky týrání chovem🤔
podle nemcu ano - dlouhe usi

napsal(a):
To byl měl sám od sebe sdělit chovatel, aspoň já to považuju za samozřejmost a všechno jsem novým majitelům řekla, příp. papírově doložila výsledky zdr. vyšetření rodičů. Kdo to neudělá, asi má co skrývat.
Jasně, měl by, ale úplný začátečník, který si jede pro svoje první štěně, to třeba neví. Takže na otázku "na co si dát pozor při koupi štěněte" mi připadalo dobré to připomenout

Ouško4
napsal(a):
Jak merle nemusím, tak vaši psi jsou krásní.
napsal(a):
Jak merle nemusím, tak vaši psi jsou krásní.
Děkujeme hrozně moc. Mají moc pěkný exteriér, ale co je důležitější, jsou naprosto úžasný v povaze.
Typický, sebevědomý, nebojácný, vyrovnaní samci, a mají i neskutečný drajv do sportu.
Předsudky vůči barvě jsou prostě smutný, když se v té problematice člověk úplně neorientuje.

Velmi dobří známí měli stejného psa. Ač byl s PP, nebyl typický představitel plemene. Vzhledem ano, byl krásný, sebevědomí mu taky nechybělo, ale rval se. Výchova byla spíš nevýchova.
napsal(a):
Velmi dobří známí měli stejného psa. Ač byl s PP, nebyl typický představitel plemene. Vzhledem ano, byl krásný, sebevědomí mu taky nechybělo, ale rval se. Výchova byla spíš nevýchova.
Taky kolie? U nich agresivita není typická, měli by být ve smečce snášenliví a nekonfliktní.

Ouško4
napsal(a):
Taky kolie? U nich agresivita není typická, měli by být ve smečce snášenliví a nekonfliktní.
Krátkosrstá kolie. Právě. Netypický představitel plemene.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.19
aluska
napsal(a):
taky mám jednu merle, u jezevčíků je to černá s pálením tygrovaná
Tak ten je dokonalý.... Slint.
Na fotce náš prdík.
galina
napsal(a):
Mimo mísu, odkud je hláška varianta brod? Myslím že z nějaké zábavné scénky před 35 lety (?)
Šiš to vůbec, vůbec netuším z čeho to vychází - používala to pro označení těchle úžasnejch čoklidů velmi trefně na čézetu jedna ftipná osoba a mi se to nějak zadřelo pod kůži. A tak pro mě už dycky ne Most, ale Vofčák varianta brod = corgi

galina
napsal(a):
Mimo mísu, odkud je hláška varianta brod? Myslím že z nějaké zábavné scénky před 35 lety (?)
Trefila jste to - Cimrman, přednáška na téma plánování mistrovy sochy na koni.

aluska
napsal(a):
taky mám jednu merle, u jezevčíků je to černá s pálením tygrovaná
..ten je známá má králičí zrzavou, ja ten jeji ňufánek vždycky umazluju, když je potkám, je kouzelná a neodolatelná, ten váš také a moc.....
Tak jak jsem slíbila, posílám nějaké fotky štěňátek Nakonec jsme se ani moc ptát nemuseli, paní chovatelka byla strašně fajn a dvě hodiny nás zahlcovala informacemi.
napsal(a):
..ten je známá má králičí zrzavou, ja ten jeji ňufánek vždycky umazluju, když je potkám, je kouzelná a neodolatelná, ten váš také a moc.....
Když už ňufák, tak Mireček, ten má kebuli pořádnou

aluska
napsal(a):
Když už ňufák, tak Mireček, ten má kebuli pořádnou
...ten taky, všichni jsou krásní

Bodžínku já se asi poprďánkuju
Nivetu
napsal(a):
Tak jak jsem slíbila, posílám nějaké fotky štěňátek Nakonec jsme se ani moc ptát nemuseli, paní chovatelka byla strašně fajn a dvě hodiny nás zahlcovala informacemi.
Panebože, ty jsou sladký ❤️😍
Všechny bych si je odvezla 😁
Naštěstí, moje štěně na mě pokaždý vždycky tak nějak zbylo, vůbec nevím jak bych volila, kdybych si měla z těch úžasňáků jedno vybrat.🤣

Ouško4
napsal(a):
Panebože, ty jsou sladký ❤️😍
Všechny bych si je odvezla 😁
Naštěstí, moje štěně na mě pokaždý vždycky tak nějak zbylo, vůbec nevím jak bych volila, kdybych si měla z těch úžasňáků jedno vybrat.🤣
Vono to spíš bejvá navopak - jeden si vybere Tebe