Dobrý den,
zaujalo mě plemeno silken windsprite, což je vlastně to samé jako vipet, akorát dlouhosrsté. Chtěla bych se zeptat, jestli se dají s dobrým výcvikem odvolat od zvěře (už jsem měla 2 psy, kterým přivolání šlo v pohodě). Vím, že vipeti jsou mnohem cvičitelnější, než ostatní chrti, ale pořád jsou to chrti. Tak by mě zajímalo, jak je to s takovým plemenem. Ještě bych to mohla jistit elektronickým obojkem, samozřejmě bych používala jen zvuky a vibrace, šok by byla úplně až poslední možnost. Pomůže el. obojek s tímhle, nebo to bude to samé?
Ještě chci podotknout, že bych se se psem chtěla věnovat coursingu, tak bych chtěla vědět, jestli bude spokojený a nebude mít podřebu lovit, když ví, že se potom pořádně prolítá za návnadou, nebo bude mít akorát větší vášeň pro běhání za zvěří? Vím, že třeba když lovíte s ohaři, tak se pak snadno odvolávají, ale nevím, jak je to tady.
Ještě otázka pro lidi kteří mají zkušenosti konkrétně s plemenem silken windsprite. Zvládnou tihle psi celoroční pobyt venku? Četla jsem si o nich v různých chs, všude psali že jim srst zajišťuje dobrou tepelnou ochranu, ale nikde jsem nenašla, jestli se dají chovat celý rok na zahradě. Doporučují je spíš do bytu kvůli tomu, že je to velmi společenské plemeno a samotu snáší celkem špatně. Já ale nejsem člověk, který by ho přivázal na celé dny k boudě. Psi jsou pro mě na prvním místě a snažím se jim věnovat co nejvíc to jde, tak si nemyslím, že by to byl nějaký velký rozdíl od toho, ho mít v domě, každý přece musí spát, chodit do práce/školy... Když zrovna nebudu venku, může si hrát s mým druhým psem, takže samota mě moc netrápí. Jde mi hlavně o to, jestli zvládne být venku v noci v zimě se zateplenou boudou.
Děkuji za odpověď :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Osobně jako bývalá majitelka chrta-afgána a samozřejmě člověk, který se o chrty zajímal a mluvil s majiteli, řeknu, že chrta na zahradu NEEEEEEE.
I kdyby měl dobrou fyzickou výbavu na pobyt venku, tak i velmi nekontaktní jedinec je nejspokojenější, když může ležet doma s páníkem, nejlépe na nějakém pohodlném vyvýšeném místě a je jedno, že si vás nevšímá, že nestojí o fyzický kontakt, ale je S VÁMI...já osobně bych vám takové zvíře na zahradu rozhodně neprodala. Myslím, že žádný chovatel si pro své zvíře nepředstavuje takový život.
On si chrťák na tý zahradě i pobude, ale musí mít možnost bydlet v domě.
Když zrovna nebudu venku, může si hrát s mým druhým psem, takže samota mě moc netrápí.
A to mě by teda ta samota i tak trápila....moje chovatelka měla 5 afgánů, psi měli vlastní vyhřívanou místnost s gaučíky a volným přístupem na zahradu, takže vlastně takovej ideál, ale tam byli, když páníčci nebyli doma, jak doma byli, tak všichni pesani nacpali do baráku a spokojeně vegetili s páníky na gauči...nebo pesani na gauči a pozorovali běžný provoz v domácnosti....

Teoreticky by to přivolání a cvičitelnost mělo být lepší, ale co jsem četla v příslušné FB skupině (tam se poptejte, tady asi nikdo ze stálých přispěvatelů dlouhosrstého vipeta nemá), je to silně individuální. Jestli se ale chcete věnovat coursingu (a vezmete si štěně ze “sportovní linie”), tak bych se spolehlivým přivoláním spíš nepočítala, a připravila se na “barzojí školu”. Jestli si tu potřebu nasyti, nebo se naopak rozloví, Vám nikdo dopředu neřekne, může to být tak i tak, ale zase bych počítala spíš s tou horší variantou (řekla bych, že u chrta bude i pravděpodobnější).
Někteří lidé je na EO mají. Nevím, jestli víte, jak se správně používá, to si případně nastudujte (z té Vaší věty mám pocit, že máte spíš vágní představu). Já si o EO myslím svoje, ale to sem nebudu tahat.
Chrt na zahradu (celoročně, do boudy) nepatří, nemá na to povahu a ani srst (a když si ho prohlídnete, uvidíte, že nemá ani moc tuku). Naopak bude rád okupovat gauče, křesla a jiná vyvýšená, pohodlná místa.

Jestli ho chcete ven, tak na něj zapomeňte. Zvlášť u takových cíťů, jako jsou dlouhosrstí vipeti, to je hodně špatný nápad.

jessicaallll
napsal(a):
Pokud chcete venkovního psa, chrty rovnou z vašeho výběru vyřaďte :)
tak je dobré, že si to zadavatelko sama uvědomuješ

napsal(a):

napsal(a):
za odhaleni schizofrenního příspěvku.

Jasný troll. To se dělá tak : Přečte si základní informace o vipetovi, pak si vymyslí přesný opak a na ten se poptá :-)). A hlavně se očísluje :-))
Ale má to zabalené do hezkého slohu a bezchybné češtiny.