Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.11.2022 19:35
Jelenasepsem

XXX.XXX.121.70

Zdravím vás všechny. Mám dotaz. Mám doma štěně už asi 14 dnů a je skvělý. Má dva měsíce. Poslušný hodný na přepravku umí sedni lehni za pamlsek poslouchá reaguje prostě boží štěně. ALE. Začal mi dělat jednu nehezkou věc a to kousat primárně po procházce po nohách. To čtu jako hru což je v pohodě a zjistila jsem že je to známka toho že mě pejsek vnímá jako součást smečky. Netrestam ho za to vždy mu dám hračku. Když ani to nepomáhá začnu ignorovat a pejsek odejde. Pak ale dělá ještě jinou věc s kterou potřebují pomoc. Zavedla jsem doma povel NE. Když dělá něco co se mi nelíbí důrazně řeknu NE a když to přestane dělat tak ho odměním. Ale poslední dobou se mu to slovo vyloženě nelíbí a dává to najevo tím že na mě jakoby vyjedete opravdu nehezky.a když mu to řeknu znova nebo ho opravdu trošičku za to vyjetí poplacnu po čumáčku naštve ho to ještě víc. Jako takové rozmazlené děcko :D Co mám dělat? Když si hrajeme tak mě velmi jemný a jinak moc hodný ale tohle chování mě zaráží. Nedokážu si představit že takto na mě vyjede dospělý pes. Pejskovi jsou teprve 2 měsíce a už můžu říct podle povahy je to takový nebojsa a možná trošku rebel a rozhodně aktivní pejsek než pasivní. Moc děkuji za nějaké odborné rady. Trestání fyzicky bych se chtěla vyvarovat prosím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.11.2022 19:56

Milá Jelenosepsem, myslím, že pokud máš 2měsíční štěně borderky skoro dva týdny doma, musí z tebe být opravdu jelen. Fyzicky trestáš, když ho poplácneš po čumáčku. Asi to prtě vůbec nerozumí, co po něm chceš/nechceš. Co máš dělat? Odbornou radu ti poskytnou na cvičišti nebo na individuálních lekcích, tam tě naučí, jak se ke štěňátku chovat. Nebo se obrať na chovatelku, ta by ti měla umět poradit s takovým rebelem.

7.11.2022 20:21
Jelenasepsem

XXX.XXX.121.70

Dobrý den. Dle mého názoru pejsek ze mě Jelen není. Dávám jasné povely učím pozitivní motivaci a jinak moc dobře poslouchá. Spíše mám pocit že moc dobře rozumí povelu NE a je frustrovaný z toho že něco prostě nemůže. Právě jsem doufala že mi tu nějaký chovatel možná dá nějakou odbornou radu na konkrétní problém. Na cvičitele se určitě obrátím když to bude pokračovat. Děkuji za radu.

7.11.2022 20:29
lupus4

XXX.XXX.205.61

pocit že moc dobře rozumí povelu NE

zákazové povely NETŘEBA, trestání už vůbec a uvědomte si , že násilí plodí zase jen násilí...

neříkejte mu co dělat NEMÁ, ale učte ho co dělat MÁ
dělá-li něco , co nechci, převedu ho na něco , co chci a co už umí
to je celé "kouzlo"

PS. geniálně to vystihnul už před více jak 50ti lety George Attla (musherská legenda)
Pes nikdy nedělá chybu. Je pouze pes a dělá, co dělá, protože je pes a myslí jako pes. Jste to vy, kdo dělá chybu, protože jste jej nevycvičil, aby dělal to, co chcete, aby dělal, když chcete, aby to dělal. Nebo jste špatně posoudil, co je schopen dělat, fyzicky nebo mentálně. Tak jestliže byla udělána chyba v týmu, jste to vy, kdo jí udělal, ne pes...

7.11.2022 20:41
Jelenasepsem

XXX.XXX.121.70

Aha četla jsem že štěňátku by se mělo ukázat co vše může kousat a kousat nemůže. To trestání udělala jsem to jednou a věřte mi že to bylo tak jemně že se nedá hovořit o nějakém pohlavku ani násilí. A to že je moje chyba jak se chová si velmi uvědomují. Proto hledám radu co dělám špatně a chci udělat vše správně. Samozřejmě je důležita i nějaká intuice rad je plno totiž a jsou různé. Zkusím tedy velmi zjemnit. Asi je to tím. Měla jsem ale pocit že jsem jemná až moc. Velmi ho chválím a povel NE mu říkám velmi málo. Tak ho tedy vyřadím. Měla jsem pocit totiž a obavu že je to naopak že štěňátko nemá ke mě respekt ale spíše jde o to že mi ukazuje že se mu něco nelíbí a jak jinak než pusou zuby a štekotem.
Děkuji za krásnou radu.

7.11.2022 21:00

trestem je to NE, nejen "plácání po čumáku"
a že je to opravdu blbě je víc než jasné z tohoto :
"Ale poslední dobou se mu to slovo vyloženě nelíbí a dává to najevo tím že na mě jakoby vyjedete opravdu nehezky."

takže netřeba o tom mudrovat, stačí si ještě párkrát přečíst to, co napsal lupus a řídit se dle toho

7.11.2022 21:01
viu

XXX.XXX.101.74

Je to miminko, nechtějte od něj moc. Jinak my jsme vzdy přimačkli hlavu k zemi- na chvilinku, ale určitě později. U mrňouska jsem spíš odvedla pozornost od nežádoucího chování. Jinak NE je super. Jen nepřehánět ;)

7.11.2022 21:03
Jelenasepsem

XXX.XXX.121.70

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
trestem je to NE, nejen "plácání po čumáku"
a že je to opravdu blbě je víc než jasné z tohoto :
"Ale poslední dobou se mu to slovo vyloženě nelíbí a dává to najevo tím že na mě jakoby vyjedete opravdu nehezky."

takže netřeba o tom mudrovat, stačí si ještě párkrát přečíst to, co napsal lupus a řídit se dle toho

Ano máte pravdu.
Děkuji za radu.

7.11.2022 21:04

Jelenasepsem napsal(a):
Aha četla jsem že štěňátku by se mělo ukázat co vše může kousat a kousat nemůže. To trestání udělala jsem to jednou a věřte mi že to bylo tak jemně že se nedá hovořit o nějakém pohlavku ani násilí. A to že je moje chyba jak se chová si velmi uvědomují. Proto hledám radu co dělám špatně a chci udělat vše správně. Samozřejmě je důležita i nějaká intuice rad je plno totiž a jsou různé. Zkusím tedy velmi zjemnit. Asi je to tím. Měla jsem ale pocit že jsem jemná až moc. Velmi ho chválím a povel NE mu říkám velmi málo. Tak ho tedy vyřadím. Měla jsem pocit totiž a obavu že je to naopak že štěňátko nemá ke mě respekt ale spíše jde o to že mi ukazuje že se mu něco nelíbí a jak jinak než pusou zuby a štekotem.
Děkuji za krásnou radu.

U štěněte se vyplácí prevence konfliktních situací. Leze vám do koše? Inu, koš přemístím jinam, kam se do něj štěně nedostane. Tímpádem nemusím řešit nějaké NE a zakazování, to stejně k ničemu nepovede - štěně se možná před vámi do koše dobývat nebude, ale vykrámuje si ho důkladně ve vaší nepřítomnosti.
Ale poslední dobou se mu to slovo vyloženě nelíbí a dává to najevo tím že na mě jakoby vyjedete opravdu nehezky.a když mu to řeknu znova nebo ho opravdu trošičku za to vyjetí poplacnu po čumáčku naštve ho to ještě víc. Jako takové rozmazlené děcko
Poplácnu nezní, že se to stalo jednou. Není to rozmazlené děcko. Je to malé štěně, které musíte učit soužití s vámi. Jak na to vám poradí na cvičáku (školička pro psy) osobně, psaná forma rad je k ničemu. Borderky jsou někdy až psychopati, hlavinku musí mít přiměřeně zaměstnanou odmala, u nich tuplovaně platí, že unavené (psychicky i fyzicky) štěně = hodné štěně. Jaké aktivity s borderkou plánujete?

7.11.2022 21:07

viu napsal(a):
Je to miminko, nechtějte od něj moc. Jinak my jsme vzdy přimačkli hlavu k zemi- na chvilinku, ale určitě později. U mrňouska jsem spíš odvedla pozornost od nežádoucího chování. Jinak NE je super. Jen nepřehánět ;)

Mačkat hlavičku k zemi je taky fyzický trest. Zásadně toto NEDĚLAT. Dvouměsíční štěně je ještě mimino. Děti přece taky nemlátíme, když je chceme něco naučit, ani jim netiskneme hlavu k zemi.

7.11.2022 21:19
Jelenasepsem

XXX.XXX.121.70

U štěněte se vyplácí prevence konfliktních situací. Leze vám do koše? Inu, koš přemístím jinam, kam se do něj štěně nedostane. Tímpádem nemusím řešit nějaké NE a zakazování, to stejně k ničemu nepovede - štěně se možná před vámi do koše dobývat nebude, ale vykrámuje si ho důkladně ve vaší nepřítomnosti.
Ale poslední dobou se mu to slovo vyloženě nelíbí a dává to najevo tím že na mě jakoby vyjedete opravdu nehezky.a když mu to řeknu znova nebo ho opravdu trošičku za to vyjetí poplacnu po čumáčku naštve ho to ještě víc. Jako takové rozmazlené děcko
Poplácnu nezní, že se to stalo jednou. Není to rozmazlené děcko. Je to malé štěně, které musíte učit soužití s vámi. Jak na to vám poradí na cvičáku (školička pro psy) osobně, psaná forma rad je k ničemu. Borderky jsou někdy až psychopati, hlavinku musí mít přiměřeně zaměstnanou odmala, u nich tuplovaně platí, že unavené (psychicky i fyzicky) štěně = hodné štěně. Jaké aktivity s borderkou plánujete?

Je to napsané blbě ale opravdu to bylo jen jednou a to na základě rady ještě k tomu. Ale jsem hloupá já že jsem myslela že to zabere. O borderkach vím. Už teď ho cvičím oční kontakt se mnou, povel ke mě jediné přes pamlsek nebo hračku, sedni lehni přes pamlsek vždy obří pochvala. Schovavam mu pamlsky různě aby zaměstnal čich.A je strašně šikovný. Zapsala jsem ho do štěněčí školky ale tam může až od 3 měsíců. Plánuju s ním dělat vše možné agility, dogdancing přemýšlela jsme i o pasení hned jak bude trošku větší zajdu s ním. Jinak jak říkám se chová krásně k lidem je skvělý k pejskum taky a obecně je velmi šťastné štěně. Jen tenhlé problém mě trápil a jsem ráda že jsem tu dostala cenné rady. Seženu si kontakt na někoho. Ale to zase taky nikdy nevíte. Potkala jsem jednoho cvičitele který mi dával rady a zároveň měl jeho pes na krku elektrický obojek. Neměl byste doporučení? Děkuji

7.11.2022 21:40

A odkud jste?

7.11.2022 21:41
Jelenasepsem

XXX.XXX.121.70

A odkud jste?

Praha

8.11.2022 07:04
Mí

XXX.XXX.70.176

Za 14 dnů toho 2 měsíční štěně zvládlo tolik?

8.11.2022 07:43

Bacha, hovoří laik, který si tady něco možná přečetl:

Taky mi přijde, že na to štěně zbytečně tlačíte, spěcháte....
Za 14 dnů si sotva mohlo zvyknout na nový domov.

Zaměřte se na to, abyste nastolila doma rutinu. Aby se mohl spolehnout na zákonitosti v domácnosti a ve vztahu s vámi.

A taky na to, abyste z dosahu nového obyvatele dostala cokoli, co by mohl zničit, rozebrat nebo se o to zranit. Místo abyste mu to zakazovala. Nechte mu prostě v dosahu ty věci, se kterými si hrát může, z jeho dosahu dejte vše, s čím ne (přes pohovku přehoz, přes rohy nábytku kobercovku, skříňky zajistěte na háček...). Pokud to nejde jinak, budete třeba muset psovi zamezit přístup i do některých částí domova - třeba do koupelny atp.

Povelujte jen v situacích, kdy jste si jistá, že pes povel splní. Tedy buď situaci připravíte nebo vychytáte tak, že by povel splnil i bez povelu (a samozřejmě následuje divadýlko, jaké je to šikovné štěňátko) a nebo si zajistíte splnění povelu vy (třeba couračkou nebo odebráním nežádoucího předmětu zájmu, odlákáním pozornosti - a následuje divadýlko...). Snažte se psa nezahltit požadavky. Měl by mít čas i na sebevyjádření a svoje psí zábavy - ale i to musíte moderovat vy.

Máte nějakého venčicího kamaráda? Hodil by se. Nejlíp druhé takové štíňo. Ale i hodný pes přiměřené velikosti (aby jeden druhého nepřeválcoval) a temperamentu (dtto, nemůžete rozjařené štěně pustit na kulhajícího staříka). Jak seznámit štěně s novým kamarádem bez chyb a omylů, o tom již bylo něco jistě napsáno, ať z něj nemáte ustrašence nebo vyjížděče.

8.11.2022 08:35

jelenosepsem, on problém není v tom NE (teda v tvém případě teď už ano), ale v tom, CO a hlavně JAK ho ten povel naučíš

můžu naučit NE - požadované chování je odvrátit hlavu od toho, co ho právě zajímá- a můžu to naučit trestem (tedy škaredou intonací, případně i nějakým nepříjemným fyzickým podnětem) anebo ryze po dobrém (je na to postup). V tom je ten kardinální rozdíl.
Můžu ho naučit "vypadni" tak, že ho z daného místa vykopu pryč = trest, anebo že ho vesele namotivuji k odchodu pamlskem, hračkou, něčím tak, že odejít CHCE + dám mu jinou vhodnou činnost

a když toho psa povel řízeně naučím, tak ho poté používám už před, tedy ne až má hlavu v koši, ale už když se na ten koš zálibně podívá + to odvedení jinou činností, to je důležité

8.11.2022 09:44

kousat primárně po procházce po nohách. To čtu jako hru což je v pohodě a zjistila jsem že je to známka toho že mě pejsek vnímá jako součást smečky

No ne, je přetaženo.

Chcete po něm moc na ten věk.
Tříkilové mimino po mně vyjíždět nemůže, protože jsem řekla, že je konec hraní, napapáme se a štěkanátko zmuchlám na gauči a spinkáme.
Takhle to je jednoduché.
Nevyrábějte z border kolií přetáčivá rozházená kolečka.

8.11.2022 10:31

Na naučení zákazového povelu má pěkný návod Šusta v Lidsko-psí konverzaci. Budete překvapená, jak je to dávání nelibosti najevo jemně odstupňované. Se štěnětem určitě využijete i jiné návody a cvičení, která tam jsou.

Jinak přátelská rada - máte plemeno, které má přirozeně sklon k vyššímu temperamentu, neustálemu očekávání akce… investujte teď energii do naučení správných (režimových) návyků (učte štěně odpočívat) a budování vztahu (a reakce na jméno). Já bych se na úplném začátku třeba ani nevěnovala tolik tréninku povelů (a jestli si myslíte, že dvouměsíční štěně něco doopravdy umí, tak potřebujete literaturu, kde se dočtete, co to znamená, když se řekne, že pes něco umí), ale spíš nastavení tréninku - začátek a konec lekce, radost ze spolupráce, vybudování KM na jídlo a na hračku atd.

Uvědomte si, že štěně potřebuje dostatek kvalitního odpočinku a nepřetěžujte jej. Malá štěňátka poznají jen velmi omezeně, kdy už toho mají dost, tohle musíte řídit Vy.

8.11.2022 11:49
Jelenasepsem

XXX.XXX.80.2

Mí napsal(a):
Za 14 dnů toho 2 měsíční štěně zvládlo tolik?

Ano zvládl za pamlskem nebo hračkou. Baví ho to a unaví potom spinká jako dudek. Vše učím samozřejmě v rámci hry.

8.11.2022 11:58
Jelenasepsem

XXX.XXX.80.2

Na naučení zákazového povelu má pěkný návod Šusta v Lidsko-psí konverzaci. Budete překvapená, jak je to dávání nelibosti najevo jemně odstupňované. Se štěnětem určitě využijete i jiné návody a cvičení, která tam jsou.

Jinak přátelská rada - máte plemeno, které má přirozeně sklon k vyššímu temperamentu, neustálemu očekávání akce… investujte teď energii do naučení správných (režimových) návyků (učte štěně odpočívat) a budování vztahu (a reakce na jméno). Já bych se na úplném začátku třeba ani nevěnovala tolik tréninku povelů (a jestli si myslíte, že dvouměsíční štěně něco doopravdy umí, tak potřebujete literaturu, kde se dočtete, co to znamená, když se řekne, že pes něco umí), ale spíš nastavení tréninku - začátek a konec lekce, radost ze spolupráce, vybudování KM na jídlo a na hračku atd.

Uvědomte si, že štěně potřebuje dostatek kvalitního odpočinku a nepřetěžujte jej. Malá štěňátka poznají jen velmi omezeně, kdy už toho mají dost, tohle musíte řídit Vy.

Děkuji za radu. Štěnátko mi spí 20 hodin denně a dávám si na to pozor. Že je pretaženo po procházce nevím když jsme venku max 20 min dle doporučení. 'Možné to je. Začala jsem nežádoucí chování ingorovat a pomáha to dobře :) Kousaní zakazovat nebudu je to jeho přirozenost. Když už hra bude moc- ingorace. Díky všem za super rady.

8.11.2022 12:18

Jelenasepsem napsal(a):
Děkuji za radu. Štěnátko mi spí 20 hodin denně a dávám si na to pozor. Že je pretaženo po procházce nevím když jsme venku max 20 min dle doporučení. 'Možné to je. Začala jsem nežádoucí chování ingorovat a pomáha to dobře :) Kousaní zakazovat nebudu je to jeho přirozenost. Když už hra bude moc- ingorace. Díky všem za super rady.

To je Váš první pes, že?

Štěně je unavené, když se tak cítí, ne když překročí nějaký doporučený časový rámec. Je to živý tvor, miminko. Jednotka času je pro něj v různých prostředích různě náročná. Výchozí stav štěněte je pokaždé jiný (a to že spalo nemusí nutně znamenat, že je odpočaté). Zapojte empatii a intuici.

8.11.2022 12:27
Jelenasepsem

XXX.XXX.80.2

To je Váš první pes, že?

Štěně je unavené, když se tak cítí, ne když překročí nějaký doporučený časový rámec. Je to živý tvor, miminko. Jednotka času je pro něj v různých prostředích různě náročná. Výchozí stav štěněte je pokaždé jiný (a to že spalo nemusí nutně znamenat, že je odpočaté). Zapojte empatii a intuici.

No upřímně co jsem si tady přečetla tak si připadám nejhorší na světě že jsem všechno pokazila. Opravdu se snažím možná až moc a posloucham vše možné rady, videa, články a jsem pak zmatená z toho i já. Máte pravdu přestanu hrotit a půjdu po pocitu prostě s láskou.

8.11.2022 12:30

Jelenasepsem napsal(a):
No upřímně co jsem si tady přečetla tak si připadám nejhorší na světě že jsem všechno pokazila. Opravdu se snažím možná až moc a posloucham vše možné rady, videa, články a jsem pak zmatená z toho i já. Máte pravdu přestanu hrotit a půjdu po pocitu prostě s láskou.

Já to nemyslím ve zlém, jen… ten život se psem je dialog. :)

VeselaKopa

8.11.2022 13:17
VeselaKopa

XXX.XXX.35.116

Jelenasepsem napsal(a):

Pro zadavatelku: - moc to neřešte a jak píše někdo výš, je to hodně o intuici a pocitu.
Po 14 dnech v novém domově je štěně ještě zmatené, a je hodně malé - spoustu věcí přijde časem tak nějak samo, za předpokladu, že budete průběžně důsledná a budete preferovat pozitivní výchovu.
A jestli štěně dostane výjimečně drobný šťuchanec jako označení nežádoucího chování, taky se svět nezboří.
Pro rejpaly - tím nemyslím, že budete psa fyzicky trestat krutě a opakovaně.
Zajistěte, ať má štěnda hodně podnětů - vhodného kámoše na lítání, čmuchání okolo, prozkoumávání okolí..., zároveň pracujte na vztahu jako základ pro výcvik.
A půjde to :-)
Čas se štěnětem hodně rychle uteče, tak si to užijte :-)

8.11.2022 13:35

"A jestli štěně dostane výjimečně drobný šťuchanec jako označení nežádoucího chování, taky se svět nezboří."

tak přesně tohle řekne ten pes, jestli zboří nebo nezboří
a v tomto případě již řekl
proto to má být dialog, tedy rozhovor, pes člověku odpovídá a je dobré/moudré to respektovat

8.11.2022 13:46

Bacha, hovoří laik, který si tady něco možná přečetl:

Taky mi přijde, že na to štěně zbytečně tlačíte, spěcháte....
Za 14 dnů si sotva mohlo zvyknout na nový domov.

Zaměřte se na to, abyste nastolila doma rutinu. Aby se mohl spolehnout na zákonitosti v domácnosti a ve vztahu s vámi.

A taky na to, abyste z dosahu nového obyvatele dostala cokoli, co by mohl zničit, rozebrat nebo se o to zranit. Místo abyste mu to zakazovala. Nechte mu prostě v dosahu ty věci, se kterými si hrát může, z jeho dosahu dejte vše, s čím ne (přes pohovku přehoz, přes rohy nábytku kobercovku, skříňky zajistěte na háček...). Pokud to nejde jinak, budete třeba muset psovi zamezit přístup i do některých částí domova - třeba do koupelny atp.

Povelujte jen v situacích, kdy jste si jistá, že pes povel splní. Tedy buď situaci připravíte nebo vychytáte tak, že by povel splnil i bez povelu (a samozřejmě následuje divadýlko, jaké je to šikovné štěňátko) a nebo si zajistíte splnění povelu vy (třeba couračkou nebo odebráním nežádoucího předmětu zájmu, odlákáním pozornosti - a následuje divadýlko...). Snažte se psa nezahltit požadavky. Měl by mít čas i na sebevyjádření a svoje psí zábavy - ale i to musíte moderovat vy.

Máte nějakého venčicího kamaráda? Hodil by se. Nejlíp druhé takové štíňo. Ale i hodný pes přiměřené velikosti (aby jeden druhého nepřeválcoval) a temperamentu (dtto, nemůžete rozjařené štěně pustit na kulhajícího staříka). Jak seznámit štěně s novým kamarádem bez chyb a omylů, o tom již bylo něco jistě napsáno, ať z něj nemáte ustrašence nebo vyjížděče.

No, máme čerstvou zkušenost. A věřte, že to tak jednoduché, jako tato teorie, fakt není. Nikdy nezabezpečíte všechno, nejde to. Štěně zadavatelky je mimino, ale jak poroste, tak bude čím dál vynalézavější, rychlejší, šikovnější, silnější, a poradí si s kdečím. Ve vteřině, kdy se jen otočíte.

8.11.2022 13:53

Přesně tak, balu.
Je to proces.
Šedivá je teorie, zelený je strom života.

8.11.2022 16:21
Jelenasepsem

XXX.XXX.80.12

VeselaKopa napsal(a):
Pro zadavatelku: - moc to neřešte a jak píše někdo výš, je to hodně o intuici a pocitu.
Po 14 dnech v novém domově je štěně ještě zmatené, a je hodně malé - spoustu věcí přijde časem tak nějak samo, za předpokladu, že budete průběžně důsledná a budete preferovat pozitivní výchovu.
A jestli štěně dostane výjimečně drobný šťuchanec jako označení nežádoucího chování, taky se svět nezboří.
Zajistěte, ať má štěnda hodně podnětů - vhodného kámoše na lítání, čmuchání okolo, prozkoumávání okolí..., zároveň pracujte na vztahu jako základ pro výcvik.

Děkuji moc za lidský komentář. Máte pravdu. Už jsem víc v klidu. Upřímně mě některé komentáře spíše znervoznily a vystresovaly ale tak každý tu má právo na názor. Praxe je nakonec uplně jiná než teorie - jak říkám přečetla jsem spoustu info a možná některé spíše ke škodě. Prostě si to začnu uživat a když na mě vyjede ignorovat nebo dát pozornost na hračku. Ještě jednou děkuji za krásnou radu. Uklidnila mě. V tom je i celé kouzlo hlavně klid. Štěndo taky vycití že jste ve stresu a to je na prd. Přeji vám krásný den.

8.11.2022 19:56
fikovnice

XXX.XXX.61.106

viu napsal(a):

Co je toto probůh za rady?

8.11.2022 20:01
fikovnice

XXX.XXX.61.106

VeselaKopa napsal(a):

"A jestli štěně dostane výjimečně drobný šťuchanec jako označení nežádoucího chování, taky se svět nezboří."

Zůstal jste nějak v minulosti; doba, kdy někteří joudové radili psy trestat (byť třeba jen tím Vaším "šťuchancem"), je nenávratně pryč. Bohužel ne u všech.

8.11.2022 20:59
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

fikovnice napsal(a):

Zůstal jste nějak v minulosti; doba, kdy někteří joudové radili psy trestat (byť třeba jen tím Vaším "šťuchancem"), je nenávratně pryč. Bohužel ne u všech.

Jojo, zrovna tuhle si mi kamarádka stěžovala, že má divokýho psa a když ho za to potrestá, že na ní ten pes štěká a není si jistá, jestli by jí nekousnul. To samé můj tchán, ten si na rozjívenou Malinu bral noviny a jediný, co docílil, že na něj ten pes akorát štěkal. Jsou plemena, kteří tohle ještě nějak snesou, ale pak jsou plemena, což si myslím, že BOC je, které tyhle tresty neodpouštějí.

8.11.2022 22:52
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

No, máme čerstvou zkušenost. A věřte, že to tak jednoduché, jako tato teorie, fakt není. Nikdy nezabezpečíte všechno, nejde to. Štěně zadavatelky je mimino, ale jak poroste, tak bude čím dál vynalézavější, rychlejší, šikovnější, silnější, a poradí si s kdečím. Ve vteřině, kdy se jen otočíte.

No jo, za chvíli věci, co nejdou nacpat do skříně budu věšět na háky na strop. Vždycky prohlédnu místnost, jestli je vše mimo dosah Maliny, jdu na wc a pak se vrátím a rozkousaná peněženka i s kartou do bankomatu, aspoň že ty peníze pěkně narovnala vedle. Už na ní i většinou poznám, že má něco vyhlédlého. Odcházím z místnosti a dělám poslední kontrolu a vidím, že Malina má výraz "vážně jdeš pryč?", já se zarazím, co kde vidí a ona změní výraz na "nene, všechno je v pohodě, jen klidně jdi" a já vím, že to není v pohodě, že někde něco vidí a pak se vrátím a dceřin oblíbený plyšák přišel za pár minut o obličej, jiný jindy zas o ucho, zrovna v neděli jsem prala várku plyšáku, co měla Malina ve své hubě. Nebo proběhne chodbou a já koukám, že se jí nějak rychle podařilo urvat ze zipu takovej camplík se suchým zipem, co měla dcera na botách a má ho v pelechu, já se přitom na ní dívala a vůbec jsem neviděla, kdy to udělala....no a to už by byl seznam, první pes nic nerozkusoval, druhý už byl celkem zdatný rozkusovač, ale Malina je expert a zatím co druhý pes toho zvládl dost rozkousat, nikdy ho nenapadlo nic z toho žrát, u Maliny musím dávat pozor, má tendence to i polykat.

9.11.2022 08:14

Myslím, že máte tých rád až až. Proste neriešte všetko "odborne" - najlepší radca podľa mňa je intuícia. Mne sa osobne osvedčila najviac Takto potom pri všetkom veľmi rozmýšľate - či zareagovať tak alebo tak a nakoniec prešvihnete tým uvažovaním čas kedy to ten pes správne spojí - bavíme sa o sekunde niekedy aj menej. Moja intuícia mi napr. velila keď robí psíča niečo čo netolerujem - skákanie, hryzenie a pod. Iba som povedala nie a otočila sa preč. Väčšinou zostalo vyjavene zírať že to ako čo? Niekedy si sadlo a hneď v tom momente som sa s ním začala hrať. Ak dorážalo ďalej zopakovala som nie a odniesla na miesto. Ak zostalo čo i len chvíľočku v kľude znova som ho zavolala a zahrala sa s ním po mojom - bez hryzenia ( na to som bola fakt dosť vysadená) hrýzli sa iba predmety na to určené - nie naše ruky a nohy. A buď som mala šťastie, alebo to vie naozaj fungovať, stačili dva dni a bola doma pohoda. netvrdím, že nepadlo pár topánok za vlasť - veď bez dozoru sa môže všetko nie?

Přidejte reakci

Přidat smajlík