Dobrý den,
myslíte, že je technicky a reálně možné, aby výsledky krevního séra, odeslané do dvou různých laboratoří, (od stejného psa, samozřejmě) pokaždé ukázaly úplně jiné hodnoty?
Jedná se o alergologické testy na reakce na složky potravy.
První laboratoř ukázala hodnoty v pořádku (pes dle nich alergický nebyl ani podle IgG ani IgG) zatímco výsledky nabrané o pár měsíců později a poslané do jiné laboratoře, ukázaly silnou reakci na téměř veškeré maso (+ většinu příloh).
Konkrétně to byl Německý Laboklin a plzeňská Genomia.
Řeším už půl roku u psa gastro problémy, které pokaždé úplně ustaly na veterinární gastro dietě (překvapivě), ale vždy se v různé míře vracely při pokusu přejít na jakoukoli jinou formu žrádla - vařené, libové (bráno podle prvních výsledků, že pes primárně není alergik).
Pokud by měla pravdu druhá laboratoř, tak je mi jasné, proč se psovi pokaždé přitížilo, když jsem (i velmi postupně) zkoušela např. vařenou rýži nebo libové krůtí, když podle druhých výsledků na ně má tu nejvyšší reakční třídu.
Myslíte si, že mohlo dojít k záměně?
Já jsem z toho od včera docela rozpolcená a nevím co si o tom myslet. Jasně, že tyto testy nejsou úplně 100% spolehlivé, věděla jsem, že se to může a bude asi trošku lišit, ale aby jedna laborka poslala výsledky v nulkách, maximálně sem tam jednička (hraniční) a druhá laborka měla téměř na každém řádku tu nejhorší reakční třídu, to už mě přijde jako "kde to jsme" a vyvolává to ve mě pocit, že člověka fakt zkásnou o x tisíc za rozbor, a pak to tam někde Máňa s Rudou vyplní random jak sportku. 🙈
Uživatel s deaktivovaným účtem

Falešná poz./neg.?
IgG by mě vůbec nezajímaly.
IgE trochu ano a začala bych eliminační dietu. Teda já bych jim ty tisíce vůbec nedala a začala rovnou dietu :)
https://www.proalergiky.cz/zvysene-protilatky-zvane-imunoglobuliny-e-jsou-klicovym-dukazem-alergie
Něco jsem slyšela o ELISA testování, co to může zkreslit.
A tady to je zajímavé, od tabulek dál
https://mvdr.veterinarniportal.cz/aktualni-pohled-na-diagnostiku-nezadoucich-reakci-na-krmivo-potravni-alergie/
Ale mě tak napadlo, zeptat se té laboratoře, jak se to stalo... reklamace :-)
Záměna, no nevím, to se stává maximálně jednou za deset let, Jáchyme :D
Tak bych se zeptala, čím je to způsobeno, když tamta lab mi dala tamty výsledky a vy tohle...
A tím z nich vyleze nějaké tajemství! Bude podobné té teorii o Sportce :D
Ouško4
napsal(a):
Dobrý den,
myslíte, že je technicky a reálně možné, aby výsledky krevního séra, odeslané do dvou různých laboratoří, (od stejného psa, samozřejmě) pokaždé ukázaly úplně jiné hodnoty?
Jedná se o alergologické testy na reakce na složky potravy.
První laboratoř ukázala hodnoty v pořádku (pes dle nich alergický nebyl ani podle IgG ani IgG) zatímco výsledky nabrané o pár měsíců později a poslané do jiné laboratoře, ukázaly silnou reakci na téměř veškeré maso (+ většinu příloh).
Konkrétně to byl Německý Laboklin a plzeňská Genomia.
Řeším už půl roku u psa gastro problémy, které pokaždé úplně ustaly na veterinární gastro dietě (překvapivě), ale vždy se v různé míře vracely při pokusu přejít na jakoukoli jinou formu žrádla - vařené, libové (bráno podle prvních výsledků, že pes primárně není alergik).
Pokud by měla pravdu druhá laboratoř, tak je mi jasné, proč se psovi pokaždé přitížilo, když jsem (i velmi postupně) zkoušela např. vařenou rýži nebo libové krůtí, když podle druhých výsledků na ně má tu nejvyšší reakční třídu.
Myslíte si, že mohlo dojít k záměně?
Já jsem z toho od včera docela rozpolcená a nevím co si o tom myslet. Jasně, že tyto testy nejsou úplně 100% spolehlivé, věděla jsem, že se to může a bude asi trošku lišit, ale aby jedna laborka poslala výsledky v nulkách, maximálně sem tam jednička (hraniční) a druhá laborka měla téměř na každém řádku tu nejhorší reakční třídu, to už mě přijde jako "kde to jsme" a vyvolává to ve mě pocit, že člověka fakt zkásnou o x tisíc za rozbor, a pak to tam někde Máňa s Rudou vyplní random jak sportku. 🙈
Kamarádka dělala testy na jednu kočku na Fiv/FeLv v Laboklinu, test vyšel pozitivní, panika jak hrom, nakonec musela pretestovat celou skupinu, tady vše negativní, pak znova tu jednu kočku jinde a zase negativní. Stát se to může, ale je to voser, nervy a peníze navíc.