Import psa ze zahraničí, tipy na chovatelské stanice australských ovčáků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.11.2022 12:43
Samba

XXX.XXX.208.29

Dobrý den, jdu sem dnes s poměrně rozsáhlým dotazem.
Ráda bych si v horizontu 1 - 2 let pořídila štěně australského ouvčáka. Ráda bych si i založila chovatelskou stanici a začala se tomu hodně věnovat. V současné době mám australačku, ale je to už babička. Letos jí bude 12. S výcvikem nějaké zkušenosti mám, a navíc mám v zádech mamky pomocnou ruku, která se psům věnuje přes 20 let a má zkušenosti i s problémovými psi. Ovšem hledám monetálně stanici, odkud si to štěňátko jednou vezmu. Momentálně mám vyhlídnutou jednu na Slovensku. Ale docela mě zaráží jak jsou australáci v ČR i SK pokrevně propojený. Vždycky když jsem nakukovala do rodokmenů psů, tak se jména stanic hodně opakovali a mě napadlo, jak to pak bude jednou s krytím a začala jsem uvažovat o dovozu psa z jiné země (jak se říká dovézt novou krev), ale vůbec nevím, co to obnáší. Hlavně by mě zajímalo jestli existují nějaké agentury, které dokáží zajistit, aby celý dovoz proběhl v pořádku a já tak do dané země nemusela jezdit. Tak bych se chtěla zeptat jestli tu není někdo, kdo by poradil a řekl jak to probíhá a jak se zhruba pohybují ceny (je mi jasné, že to nebude levné). Případně uvítám i tipy na chovné stanice z ČR a SK, případně Polska, kde mají kvalitní psi. Chci fenu, která by měla aspoň částečně vlohy k pasení a hlavně, aby to bylo zdravé a psychicky vyrovnané zvíře. Sama hledám po internetu, ale ráda si nechám dát tip od někoho s osobními zkušenostmi. Velice děkuji za radu.

10.11.2022 18:09
lenocka

XXX.XXX.42.0

Odpovím trochu neurčitě jen na část dotazu: zaujalo mě to pasení. Aktivně paseme a hledala jsem krycího psa, který by také pásl, takže v zahraničí. Dost mi pomohlo ptát se zahraničních rozhodčích pasení na tipy, i mě to k jednomu slibnému psovi dovedlo. Takže bych zkusila tuhle cestu, AUO pase mraky (narozdíl od mého plemene), máte slušnou šanci.
Jinak k tomu Polsku - tam velký pozor, málo řeší zuby a varlata a velmi těžko se o tom hledají informace. Když štěně chcete do chovu, hledala bych tam, kde mají stejná kritéria jako v ČR

10.11.2022 18:27
janaa

XXX.XXX.174.242

Naprosto obecně - pokud chcete pořídit štěně v zahraničí,potřebujete někoho od vašeho plemene,kdo v tom zahraničí má kontakty na přátelské bázi a dostane se tak k "šuškandě". Protože polovina informací je neveřejná a člověk o nich ví jen proto,že se v plemeni desítky let pohybuje. A samozřejmě o nich ví v rámci republiky,max si je schopný odvodit u rodokmenu,kde ty psy zná z český půdy. U psa ze zahraničí, o kterým ví jen to,co prozradí chovatel, s naprosto cizím nepříbuzným rodokmenem ví v zásadě prd a je to sázka do loterie. Podobné představy mělo už spousty lidí, dovezli za ohromný prachy "novou krev" a pak si rvali vlasy. Stejně to zafungovalo i u super truper dalekých zahraničních krytí prvochovatelů. Protože ty "zákulisní" informace typu,pes je zdravý,ale lítaj po něm klouby, pes je zaléčenej alergik, v půlce vrhů jsou křivý nohy nebo zuby, nevyrovnaný povahy atd.,se k vám k jako no name osobě prostě nikdy nedostanou. Přivézt zvíře je vždycky risk,ale z vaší pozice asi tak stonásobný oproti dlouholetému známemu chovateli

10.11.2022 18:54
Samba

XXX.XXX.234.154

děkuji za dobře myšlenou radu. Myslíte tedy, že je na místě kontaktovat třeba poradce chovu nebo někoho na vysoké úrovni? Uvědomuji si, že je to risk. Proto ještě nezavrhuji české chovatele, ale tady mě mrzí, že hodně chovatelů nabízí psa pro budoucí chov jen do spolumajitelství. A popravdě jsem slyšela o špatných zkušenostech s tímhle. A tak ještě pátrám dál. Říkám mám dva roky. Teď studuji a chci před chovem načerpat, co nejvíce informací.

10.11.2022 22:03
assil

XXX.XXX.121.3

A jinak obecně, agentury na převoz psů jsou, ale myslím, že většina seriózních chovatelů bude vyžadovat osobní odběr, zvlášť u někoho no name. Pak je na místě zvážit dopravu, protože přes některý země autem dvouměsíční štěně nepřevezete.

Neregistrovaný uživatel

10.11.2022 23:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.19

Pokud by se jednalo jen o prepravu nebala bych se oslovit treba privez zvire. Jezdi bud trasy nebo za vic penez individual. Vozi leccos. I ovecky nebo karakaly a stenata take. Ale pokud by to bylo se statem s nami sousedicim a nemate stolete prorezle auto. To co date za dopravu. Za to si to stene privezete sama.

11.11.2022 00:11
Evv

XXX.XXX.108.153

Ono počítejte s tím že sehnat dobrýho australáka může trvat klidně mnohem déle než 2 roky, a dobrého psa nedají jen tak někomu. Já mám třeba 4 letou fenu (kterou aktivně vystavuji, připravenou na HWT, hromada zdravotních testů), po psovi ze zahraničí koukám asi 5 let, a teda z 90% chovek bych si štěně nevzala, i z těch 10% bych musela dělat nějaký ústupky, ale reálně těch chovek které mi jsou ochotni štěně prodat je fakt málo - nemam zkušenosti, nemám úspěchy, nemám odchovy. Teď téměř dva roky čekám na štěně po feně a ještě nvím jestli mi ho prodají - protože evropa.

Jinak sehnat AUO na pasení může být docela problém. Třeba teď jsem koukala na videa na psa co má WTCH, a mně teda nepřišlo že by se nějak předvedl. A to že vám pes bude pracovat hezky nezaručí že bude hezky pracovat i potomek, a málokterá linie to má upevněné. V evropě jsou dost často za pracovní označovaní zvířata na sport u kterých žádná selekce na práci (pasení) neproběhla, a dost z těchto psů není úplně něco co by jste u ovcí chtěla.

Další bacha jsou ASCA papíry, speciálně v německu na ně dost chovají, což by v čechách mohl být problém. Oni mají a můžou mít psi odchované pod ASCA a přeregistrované pod FCI ale ti jsou pak v ZReg., pokud to zase nezměnili tak by mělo být krytí dvou ZReg. povoleno ale bůh ví jak to bude a určitě by to nepomohlo.

Podle mě jsou slabé nervy velký problém plemene, ale pokud už australačku máte tak vám to asi bude stačit.

Jinak osobně si myslím že databáze AUO fungují docela hezky a solidně a chovatelé se moc rádi baví o zdraví (cizích psů). Počítejte s tím že v každém rodokmenu je něco, jen je dobré vědět co.

A teda myslím že problém s příbuzností není problém jen v ČR ale troufám si říct že celosvětově. V USA je to trochu lepší protože tam mají dobré linie které si nechávají jen pro sebe :D v evropě je v podstatě všechno založené na tom co je kdo ochotný sem prodat. ALE! I chovky můžou mít různé linie takže by mě zajímalo celé jméno psa, a konkrétní rodokmen než jen jméno chovky.

13.11.2022 16:30
Samba

XXX.XXX.152.69

Moc děkuji za tak obsáhlou radu. Stále čekám na vysněného psa. Na výběru si chci dát dost záležet a ani tolik nespěchám. Fenku ještě mám. A navíc studuji teď vysokou školu, sice bych s ní štěně zvládla, ale je mi jasné, že by nedostala plnohodnotnou péči, co by potřebovala. Tak chci počkat až VŠ dokončím a do té doby hledám. Je mi jasné, že to bude dlouhé a náročné. Ale pes je parťák a člen rodiny a to nejde uspěchat. Navíc sestra má NO a ten je od paní, která si dala opravdu záležet na rodokmeni. A fena je skvělá. Povahově perfektní a po testech genetiky a rentgenech i ukázkově zdravá. A tak si chci i pro sebe najít kvalitnějšího psa. Moc děkuji za všechny rady. Beru si je všechny k srdci a budu ještě hledat a díky vašim radám budu k hledání moci přistoupit trochu jinak. Zatím opravdu vítězí ta chovka ze Slovenska, kam si pro ni mohu dojet, a nemusím využívat agentur. Ale jelikož ještě čas mám chci věnovat čas vybrání vhodného spojení.

13.11.2022 18:42
Evv

XXX.XXX.108.153

Samba napsal(a):
Moc děkuji za tak obsáhlou radu. Stále čekám na vysněného psa. Na výběru si chci dát dost záležet a ani tolik nespěchám. Fenku ještě mám. A navíc studuji teď vysokou školu, sice bych s ní štěně zvládla, ale je mi jasné, že by nedostala plnohodnotnou péči, co by potřebovala. Tak chci počkat až VŠ dokončím a do té doby hledám. Je mi jasné, že to bude dlouhé a náročné. Ale pes je parťák a člen rodiny a to nejde uspěchat. Navíc sestra má NO a ten je od paní, která si dala opravdu záležet na rodokmeni. A fena je skvělá. Povahově perfektní a po testech genetiky a rentgenech i ukázkově zdravá. A tak si chci i pro sebe najít kvalitnějšího psa. Moc děkuji za všechny rady. Beru si je všechny k srdci a budu ještě hledat a díky vašim radám budu k hledání moci přistoupit trochu jinak. Zatím opravdu vítězí ta chovka ze Slovenska, kam si pro ni mohu dojet, a nemusím využívat agentur. Ale jelikož ještě čas mám chci věnovat čas vybrání vhodného spojení.

Jen tak ze zvědavosti, můžete mi do SZ napsat o jakou chs ze Slovenska jde? :) Ono jich tam je totiž pár co se tváří jako že jsou wow ale, no jen tváří. :)

13.11.2022 23:38
Samba

XXX.XXX.159.64

Jasně. Dám vědět.

16.11.2022 19:22
bribiadai

XXX.XXX.249.148

jen doplním poznámku... chápu sen o chovu.. ale od štěněte k odchovu Vás potká mnoho věcí, od vytříbení povahy, veškerá zdravotní vyšetření a také exteriér. Jste si vědoma toho, že si pořizujete zvíře, kde možná ten chov vůbec nemusí dopadnout? Nechovám AUO, ale třeba pro mě by takový zájemce nebyl ideální. Co budete dělat, až si pořídíte zvíře a něco se prostě nepovede? Buď můžete chovat na ne zcela ideálním zvířeti (bude-li to možné) - pak je otázka - je to nutné? A nebo také nemusíte chovat vůbec, protože se něco podělá. Pokud chcete zvíře se zárukou chovu, investujte do přezubeného, dospělého a vyšetřeného jedince. U štěněte nemáte prostě záruku nikdy.

16.11.2022 20:14
Samba

XXX.XXX.249.143

Takovou otázku jsem asi čekala. Psa si nepořizuji primárně na chov. Pes je pro mě parťák a vrh buď vyjde nebo ne. Určitě pokud by pes ideální do chovu nebyl tak se s tím smířím a zvládnu to i bez toho. Ale chci si už na začatku koupit štěně u kterého by ta možnost byla. A dospělého psa určitě pořizovat nebudu. To se radši vzdám snu o chovu a budu mít psa jako parťáka. Ale i to jsem mezi zprávami psala. A mezi psy se už nějaký pátek a pohybuji a rozhodně vím, že se to nemusí vždy povíst. A i pro to na výběr štěněte nespěchám a pečlivě hledám.

16.11.2022 20:17
bribiadai

XXX.XXX.249.148

Samba napsal(a):
Takovou otázku jsem asi čekala. Psa si nepořizuji primárně na chov. Pes je pro mě parťák a vrh buď vyjde nebo ne. Určitě pokud by pes ideální do chovu nebyl tak se s tím smířím a zvládnu to i bez toho. Ale chci si už na začatku koupit štěně u kterého by ta možnost byla. A dospělého psa určitě pořizovat nebudu. To se radši vzdám snu o chovu a budu mít psa jako parťáka. Ale i to jsem mezi zprávami psala. A mezi psy se už nějaký pátek a pohybuji a rozhodně vím, že se to nemusí vždy povíst. A i pro to na výběr štěněte nespěchám a pečlivě hledám.

super :-) přeji hodně štěstí, ať Vám vše klapne!

16.11.2022 20:23
Samba

XXX.XXX.249.143

Děkuji. Vynasnažím se s hledáním. Ještě na to mám spoustu času. A moc děkuji za rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík