Nela21

XXX.XXX.148.147
Dobry den,rada bych se zeptala na vhodne plemeno.mame jasnou predstavu o velikosti a srsti a to urcite stredni plemeno max 20kg a srst tak dlouha akorat krom vycasavani bez udrzby (ne pudl a podobne).vhodne i pro zacatecnika,nekonflikni vuci psum,s ovladatelnym loveckym pudem ALE PREDEVSIM VYROVNANE POVAHY CELKOVE.bude to primarne turisticky partak,obcas beh u kola a sport na hobby urovni (hoopers,dd,dogfitness,treba i obrany).aktivne tak neco mezi boc a dlohosrstou kolii. Diky za tipy
Uživatel s deaktivovaným účtem

pozor na jednu věc - jsou velké rozdíly v povaze i v rámci plemene. Takže až se rozhodnete, volit štěně po vyrovnaných rodičích.
Navíc popisujete zcela ideálního psa. Takoví se často nerodí Znám dokonalou lapinku, ale i lapinu s loveckým pudem. Znám dokonalého dlouhosrstého koliáka, ale i jednoho překvapivě nerudného. Znám pár skvělých pudlů... Ale taky třeba pudlici (já vím, že vám vadí srst), která je útěkářka a i zkušeným majitelům dělá starosti. Prostě dobrý výběr plemene určitě minimalizuje problémy s povahou... ale pak je to hodně na klice (jak se povede povaha) a na vás (jak se poperete s výchovou)
Nela21

XXX.XXX.148.147
Dekuji, tomu rozumim, ale nejprve bych rada nastrel plemen, ktera by byla vhodna. V tech strednich plemenech mi nic moc nenapada prave. U velkeho bych vybirala bileho svycarskeho ovcaka, ale prave vim, ze chci nyni mensi do tech 20kg.

Mě napadá choďák

Mě napadla taky kraťanda...

Tak pokud je pro zadavatelku BŠO velký pes, pak kraťanda asi taky nesplní její definici střeďáka do 20 kilo.
ACD - fena psi bývají konfliktní na psy samce (také ne všichni)
ideální "rozměry", snadno se učí, rád pracuje
jen důkladně pohlídat vyšetření rodičů !
Ty kraťandy mívají okolo 20 kilo,ne?
Jinak ještě NSDTR ,ten by mohl odpovídat
Ad ACD,pár jsem jich znala, a všichni to byli poměrně tvrdý psi nároční na výchovu a výcvik. Samozřejmě to byl malý vzorek,to uznávám,třeba jsem měla jen smůlu na psy. Jedna fena byla tedy super,ale sám majitel říkal,že je za tím mraky práce

Z kolií ještě beardedka. Pak mě napadl německý pinč.
Nela21

XXX.XXX.252.23
Kratkosrsta kolie by odpovidala pozadavku, ale zapomela jsem zminit, ze kratkosrste plemeno. Chlupy mi nevadi, mam boc v soucasne dobe, ale byli jsme u znamych a po 5 minutach jsem byla obalena chlupy co nesly dolu, to fakt nechci

Nela21
napsal(a):
Kratkosrsta kolie by odpovidala pozadavku, ale zapomela jsem zminit, ze kratkosrste plemeno. Chlupy mi nevadi, mam boc v soucasne dobe, ale byli jsme u znamych a po 5 minutach jsem byla obalena chlupy co nesly dolu, to fakt nechci
A kolie dlouhosrstá? Nebo ten choďák?

Kokršpaněl? Nevím, jak je náročná péče o srst.
Nějaký špic...
Šeltie.
Dlouhosrstý Horákův laboratorní pes (český strakatý pes).
Nela21

XXX.XXX.252.23
Kratanda by velikostne sla, vidim to na tech 20kg a tak tech 56 v kohoutku. Povaha k pozadavkum taky ok, ale nechci kratkosrste coz jsem zapomela zminit
Nela21

XXX.XXX.252.23
Chodak neznam, podivam se na nej, ale v rychlosti, jsem mrkla, fena by sedela. Dekuji za tip
Dobrý den, brala bych tu bordel kolii.Jsou v pohodě,ale to je dost plemen při správné výchově.
Nela21

XXX.XXX.252.23
Ja bocku mam, jen jsem si rikala, ze bych zkusila jine plemeno, ale jak to tak vypada nic moc me nezaujalo

Nela21
napsal(a):
Ja bocku mam, jen jsem si rikala, ze bych zkusila jine plemeno, ale jak to tak vypada nic moc me nezaujalo
A co australák...

pumi, mudi
malé a aktivní by to bylo.....
napsal(a):
A co australák...
Nevím, jestli je to povahový rys, ale potkávám strašně moc nesnášenlivých australanů. Jedna mi nedávno vyběhla na psa a paní se na mě škaredě podívala, že její fena nemá ráda taková plemena (minibulík), přičemž já šla dva metry od ní a psa jsem měla na vodítku a šel mi u nohy... Takže možná mám jen "štěstí" na majitele.
Jeden australan mi málem skončil zakouslý v noze, když jsem svého psa strčila za sebe (šli jsme po chodníku a z ničeho nic ten její australan vystartoval, nakonec mi jen skončil na noze), i když byl na vodítku, tak ho paní nedokázala za včas stáhnout. Bez omluvy. Díky bohu ten můj se jen lekl a šel dál.
Se zbytkem plemen jinak naprosto na jedničku (kromě malých smetáků, kteří nemají rádi nikoho).
Ale abych je jenom nehanila, tak znám jednu moc hodnou. :)

Lily2
napsal(a):
Nevím, jestli je to povahový rys, ale potkávám strašně moc nesnášenlivých australanů. Jedna mi nedávno vyběhla na psa a paní se na mě škaredě podívala, že její fena nemá ráda taková plemena (minibulík), přičemž já šla dva metry od ní a psa jsem měla na vodítku a šel mi u nohy... Takže možná mám jen "štěstí" na majitele.
Jeden australan mi málem skončil zakouslý v noze, když jsem svého psa strčila za sebe (šli jsme po chodníku a z ničeho nic ten její australan vystartoval, nakonec mi jen skončil na noze), i když byl na vodítku, tak ho paní nedokázala za včas stáhnout. Bez omluvy. Díky bohu ten můj se jen lekl a šel dál.
Se zbytkem plemen jinak naprosto na jedničku (kromě malých smetáků, kteří nemají rádi nikoho).
Ausíka samozřejmě nevnucuju, jen mě to tak napadlo, protože australáka si pořídila moje dcera a že to není nějak velkej pes...taková alternativa bordery.
Jako zkušenost nemám, ale dcery ausík je teda ještě mlaďoch 9 měsíců, ale choděj venčit i s jinými astráláky a jsou to psi na pohodu a to se kolikrát sejde různorodá smečka.....jo je tam jeden, co ho víc zajímá míček než psi..když to řeknu zjednodušeně.....takže nevím, jestli vy máte na ausíky smůlu a nebo jestli moje dcera má na ausíky v okolí štěstí.
Já se přiznám, že jsem naživo poznala jen asi tři a všichni na pohodu se psy.

Nela21
napsal(a):
Dobry den,rada bych se zeptala na vhodne plemeno.mame jasnou predstavu o velikosti a srsti a to urcite stredni plemeno max 20kg a srst tak dlouha akorat krom vycasavani bez udrzby (ne pudl a podobne).vhodne i pro zacatecnika,nekonflikni vuci psum,s ovladatelnym loveckym pudem ALE PREDEVSIM VYROVNANE POVAHY CELKOVE.bude to primarne turisticky partak,obcas beh u kola a sport na hobby urovni (hoopers,dd,dogfitness,treba i obrany).aktivne tak neco mezi boc a dlohosrstou kolii. Diky za tipy
Můj tip zní kelpie. Znám jich docela dost a nejsou to takoví šílenci jak borderky, velikostně i srstí by splňovaly požadavky, povahově a co se nabízených aktivit také.
Nela21

XXX.XXX.148.147
Ano kelpie zatim jedina me napadla, studovala jsem ji vice, ale nazory jsou dost podobne jako u boc. Nekdo doporuci nekdo ne. Dostalo se mi i prirovnani, ze je to pes na drogach :) co jsem tak zbezne projela jsou tu spise dost sportovni kelpie, zas az takove zamestnani mit nebude. Opravdu nejvice to bude turista, hodne casu travime v prirode, v tydnu dlouhe 2-3hodinove prochajdy, o vikendu celodenni. Cvicak mame jen jako hobby 1x tydne hoopers, 1x tydne dogfitness. Nejake ty tricky z dogdancingu a v zime spise jedeme hlavolamy pze to tolik necourame. Ta fyzicka aktivita vede pred tou psychickou.

janaa
napsal(a):
U kelpie ale bude ta srst podobná jako u kraťandy,ne?
Není. Kraťanda má zapichovací. Kelpíci mají "kožich" s hustější podsadou. Nějaký chlup jistě ulpí, ale nezabodává se.
kelpie je daleko větší "éro" než ACD (měl jsem obojí), ale tahaly se sem i celočerný
a to byla spíš výstavní linie

Nela21
napsal(a):
Ano kelpie zatim jedina me napadla, studovala jsem ji vice, ale nazory jsou dost podobne jako u boc. Nekdo doporuci nekdo ne. Dostalo se mi i prirovnani, ze je to pes na drogach :) co jsem tak zbezne projela jsou tu spise dost sportovni kelpie, zas az takove zamestnani mit nebude. Opravdu nejvice to bude turista, hodne casu travime v prirode, v tydnu dlouhe 2-3hodinove prochajdy, o vikendu celodenni. Cvicak mame jen jako hobby 1x tydne hoopers, 1x tydne dogfitness. Nejake ty tricky z dogdancingu a v zime spise jedeme hlavolamy pze to tolik necourame. Ta fyzicka aktivita vede pred tou psychickou.
A v takovém režimu se vaše současná borderka cítí fajn? To není otázka ve stylu, že by neměla být. Kelpinky jsou zlatíčka, i tam je na výběr z různých linií. Coby parťák k borderce asi ideál. Nečumí tak blbě (pardon, nic ve zlém, jen čumící borderky lezou na nervy i ostatním psům), občas pročísnout, uťapou toho hodně, spolupracují s člověkem, neloví. Nebo se dají lehce korigovat, když po něčem vyběhnou. Nic nikomu nenutím, neb podobných zadání na výběr plemene tu byla celá řada. Kdy stěně plánujete?

lupus4
napsal(a):
kelpie je daleko větší "éro" než ACD (měl jsem obojí), ale tahaly se sem i celočerný
a to byla spíš výstavní linie
Ano, jsou éra kelpií a jsou zvířata, která jsou úplně v pohodě, kterým nejebe. ACD je váhově i jinak zvíře pro ne začátečníka, tak zněl úvodní dotaz zadavatelky.
napsal(a):
Ano, jsou éra kelpií a jsou zvířata, která jsou úplně v pohodě, kterým nejebe. ACD je váhově i jinak zvíře pro ne začátečníka, tak zněl úvodní dotaz zadavatelky.
a výhoda kelpinek je i pevnější zdraví
ale já je sledoval cca před 15ti lety, jak jsou na tom teď netuším
někteří ACD váhově "bandasky" jsou děs, ale normál pes má cca 20- 22 kg je v poho, jak má víc , tak jsou to vcelku nevzhlední "valibuci"
Nela21

XXX.XXX.148.147
I kdyz ne otazka, presto odpovim, ano v takovem rezimu se citi fajn...drive jako boc nema ba naopak ho courani bavi mnohem vice. Je velmi sikovny rad si zacvici, ale rozhodne to nevyzaduje. Nepase auta a podobne, nelovi, je odvolatelny od zvere, necumi blbe a micky ho nezajimaji. Neni bez chyby, je reaktivnejsi na nektere zvuky a nemusi samce. Pohove velmi citlivy. Ale je to idealni partak a muzu ho vzit bez ostudy kamkoliv restaurace, hotel, kemp, zoo, hrad atd. Ty vystavni linie nejsou tak salene. U kelpie jsem narazila spise na sportovni linie nez vystavni. Stene az tak za 2 roky planuji.

a pak jsou ti menší, jako papillon, brabant/grifon, tibetský teriér a tak podobně

Nela21
napsal(a):
A proč vlastně chcete druhé plemeno? BOCka vám nestačí? Já měla za to, že dokáže majitele vytížit dost.
Lily2
napsal(a):
AUO jsou velmi často nesnášenliví a uřvaní - určitě záleží i na výchově a ta současná módní vlna, kdy si je pořídil každý, kdo se necítil na bocku nebo nesehnal goldena, jim taky nepomáhá, ale těch
rvavých ausíků je opravdu hodně a v ČR se často chová na hrozným šrotu👎.

Ten chodský pes se vám nelíbí? Myslím, že splňuje všechny vaše požadavky.

Ještě tu nepadl kooiker, taky by splňoval požadavky.

když jsme byli letos v létě ve Francii, překvapilo mě tam obrovské množství ausíků. Jednoznačně dominující plemeno - jsem zvyklá po psech koukat a tohoto si nebylo možné nevšimnout.(Za nimi pak maliny a bordery, až pak malá plemena). Co mě ale překvapilo víc, byly dva konfikty, kdy ausíci vyjeli ne po psech, ale po lidech. A to dost ošklivě - oba (různé dny, různí psi) strženi za vodítko na poslední chvíli uprostřed ruchu turistických míst. Jeden dokonce zachytil staršího pána za kabát (pán měl hůl, ale jinak standardní turista)
To že jsou řvaví na psy vím, ale tato agrese mě překvapila dost. Jasně - byla jich tam opravdu spousta a vyjeli dva. Ale nebývá to běžně k vidění...
nela21

XXX.XXX.252.23
Proč vlastně? já mám bocku, která vyhovuje, je z výstavní linie, a sedí přesně na životní styl, který vedem. Je mu nyní 10let, jen jsem se chtěla porozhlednout po jiném plemeni, zda by nás doma něco zaujalo a nepotřebuje tolik vytížit psychicky, i když jak říkám, na bocku jsem měla štěstí, je to úplně normální pes. milý k lidem i dětem a super společník na tůry s přiměřenou aktivitou a zaměstnáním. původně jsme chtěli zvolit krátkosrstou kolii, přijde mi jako zlatá střední cesta, ale ty zapichovací chlupy prostě nedám. Ausíka jak je výše zmíněno jsem také měla možnost pár poznat a spíše horších v povaze a teda šíleně uštěkané. Vím, že tu téma plemena byla hodněkrát, ale k takovým požadavkům to nakonec skončilo u zlataka, labika, no, bso nebo flata, jenže pro mě to už není střední plemeno. nechci se tu nějak hádat, jen jsem chtěla tipy, na plemena která by stála za to prozkoumat.

nela21
napsal(a):
Proč vlastně? já mám bocku, která vyhovuje, je z výstavní linie, a sedí přesně na životní styl, který vedem. Je mu nyní 10let, jen jsem se chtěla porozhlednout po jiném plemeni, zda by nás doma něco zaujalo a nepotřebuje tolik vytížit psychicky, i když jak říkám, na bocku jsem měla štěstí, je to úplně normální pes. milý k lidem i dětem a super společník na tůry s přiměřenou aktivitou a zaměstnáním. původně jsme chtěli zvolit krátkosrstou kolii, přijde mi jako zlatá střední cesta, ale ty zapichovací chlupy prostě nedám. Ausíka jak je výše zmíněno jsem také měla možnost pár poznat a spíše horších v povaze a teda šíleně uštěkané. Vím, že tu téma plemena byla hodněkrát, ale k takovým požadavkům to nakonec skončilo u zlataka, labika, no, bso nebo flata, jenže pro mě to už není střední plemeno. nechci se tu nějak hádat, jen jsem chtěla tipy, na plemena která by stála za to prozkoumat.
Rozumím. A dlouhosrstá kolie?
nela21

XXX.XXX.252.23
dlouhosrstá kolie by také nebyla špatná volba, jen tam trošku tápu naopak ty chlupiska. couráme za jakéhokoliv počasí, na to nehledíme, tudiž v dešti, v blátě, ve sněhu.ale má mít samočistítí srst, tak jen nevybírat vyloženě výstavní kouli (některé už jsou fakt moc). co jsem to tak projela dle komentářů výše nebyl by špatný ten choďák a kooiker ještě, ale ani jedno plemeno vůbec neznám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82
nela21
napsal(a):
A třeba takovej střední knírač je úplně mimo? Nebo malý? Vsestranny pes.

nela21
napsal(a):
dlouhosrstá kolie by také nebyla špatná volba, jen tam trošku tápu naopak ty chlupiska. couráme za jakéhokoliv počasí, na to nehledíme, tudiž v dešti, v blátě, ve sněhu.ale má mít samočistítí srst, tak jen nevybírat vyloženě výstavní kouli (některé už jsou fakt moc). co jsem to tak projela dle komentářů výše nebyl by špatný ten choďák a kooiker ještě, ale ani jedno plemeno vůbec neznám.
...co jsem to tak projela dle komentářů výše nebyl by špatný ten choďák a kooiker ještě, ale ani jedno plemeno vůbec neznám.
Tak se s těmi plemeny seznamte - chodský pes - https://www.kpchp.org/ , plus na fb je skupina, kde jsou členové hodně aktivní a je tam dost o životě s chodem.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechce srst, která se musí upravovat…
nela21

XXX.XXX.252.23
Děkuji Vám všem za komentáře. Doma vede zatím choďák. Ještě poslední dotaz, když by se výška zvedla na cca 58 v kohoutku a zachovala váha těch 20kg, bylo by tam nějaké plemeno vhodné?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Střeďáci "vyšli z módy" po zákazu kupírování, přišlo hodně nových plemen.....a pak ta úprava srsti. Ale za mne 1*.
nela21

XXX.XXX.252.23
Toller je krásný pes, ale pořád lovecké plemeno. i když je již využíván i ve sportu. myslím, že s naší nabídkou bychom asi moc šancí neměli.

napsal(a):
Střeďáci "vyšli z módy" po zákazu kupírování, přišlo hodně nových plemen.....a pak ta úprava srsti. Ale za mne 1*.
Ani nebudu psát, že pro režim zadavatelky dotazu = ideál :-).
Lily2
napsal(a):
Mně přijdou hrozně milý i Scotia Duck Tolling Retriever. Bude na ně asi čekačka. Ale jedno štěně teď chodí na cvičák a hrozně milounký pes. :)
Asi jsem ještě žádného nepotkala osobně, ale tohle plemeno je prostě takové moje vysněné už od prvního atlasu psů a i jsem nad ním uvažovala, ale pak jsem zjistila, že není lehké ho získat a je na něj dlouhá čekačka. Paní nikam nespěchá. minimálně by se mohla poptat u chovatelů.
nela21

XXX.XXX.252.23
uzavírám debatu, jsme rozhodnuti. času máme dost, tedy není problém si i počkat. nejprve se tedy spojíme s chovateli a pár jich navštívíme osobně, pže nás nejvíce zaujal choďák a toller, tak uvidíme po osobních návštěvách, které s plemen k nám více sedne. všem moc děkuji za zapojení se do diskuze.
Trickyvoo
napsal(a):
Asi jsem ještě žádného nepotkala osobně, ale tohle plemeno je prostě takové moje vysněné už od prvního atlasu psů a i jsem nad ním uvažovala, ale pak jsem zjistila, že není lehké ho získat a je na něj dlouhá čekačka. Paní nikam nespěchá. minimálně by se mohla poptat u chovatelů.
Pár jich znám, jednu fenu má kamarádka, další s námi závodí v noseworku. Jsou to akční psi, troufám si tvrdit, že mít je jenom jako rodinnýho mazlíka na procházky bez řádnýho zaměstnání nejde.
Holky přes retrívry - janaa a Sarah vám určitě o nich napíšou víc- údajně to nejsou úplně vyrovnaný povahy. To nemůžu soudit, majitelky, který znám já, jsou spokojený. Jen ti psi fakt pracujou - agility, nosework, asi i nějaká lovečina.
Terven
napsal(a):
Pár jich znám, jednu fenu má kamarádka, další s námi závodí v noseworku. Jsou to akční psi, troufám si tvrdit, že mít je jenom jako rodinnýho mazlíka na procházky bez řádnýho zaměstnání nejde.
Holky přes retrívry - janaa a Sarah vám určitě o nich napíšou víc- údajně to nejsou úplně vyrovnaný povahy. To nemůžu soudit, majitelky, který znám já, jsou spokojený. Jen ti psi fakt pracujou - agility, nosework, asi i nějaká lovečina.
Jsou to citlivky,v povaze spíš měkkoty. Ty povahy jsou hodně rozlišný,alespoň ty,co znám já. Určitě to nejsou peciválové,ale zas bych neřekla,že extra akčňáci. Třeba když to srovnám s mejma mladejma labinama,tak mi přijdou tolleři klidnější. Ale já zas mám magory labíky,no. Každopádně pes na gauč to není,na druhou stranu turistika, občas nějaký sport,to,co psala zadavatelka,nevidím problém

Je to mladé plemeno, takže není ani ve vzhledu, ani v povaze ustálené. Pejskárium má o tollerech docela zajímavý podcast. A tady o nich byla minimálně dvě vlákna, pamatuju si, že jsem se na ně ptala, protože mě zajímali - znám jich víc a jsou rozliční.