Zajímalo by mě, kolik lidí dáváte granulí psům, držíte se dávkování? Naše štěně cca 9 měsíců, měli jsme granule Ontario, teď kupuju vážené asi Britt, jsou větší.
Štěně trochu nadváhu, zjistili jsme, že ho fakt překrmujem. Tak že ubereme krmení. My krmíme hodně při výcviku, nemáme klasickou misku ráno nebo večer. Ale na ranní krmení byla zvyklá, že ho má hned po probuzení. To se teď snažíme odbourat, takže jídlo třeba až za dvě hodiny po probuzení... zkoušíme.
Jak to máte vy, kdy psi jí?
Naše se furt tváří, že má hlad, takže pro mě je těžké jí nedat pokaždý, když kouká že týden nejedla.
Díky za všechny zkušenosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ad 1 mě trochu zaráží, že vůbec netušíte, co psovi vlastně dáváte. Ony ty keksy mají různé hodnoty tuku a tak. Pak celkem zírám, že je dáváte při výcviku. Vždyť je to koncentrovaná energie v sušenkách! Kdyby byl pes na normálním krmení, tak za splněný úkol nedostane jednu granuli, ale pomalu hrst jídla. Ubírat krmení je nesmysl, zamyslete se nad tím, co psovi dáváte při výcviku. Třeba sušená plíce jsou bez tuku, tj. hodně dietka, a smrdí tak, že motivačka je i čtvereček 0,5 cm.
napsal(a):
Ad 1 mě trochu zaráží, že vůbec netušíte, co psovi vlastně dáváte. Ony ty keksy mají různé hodnoty tuku a tak. Pak celkem zírám, že je dáváte při výcviku. Vždyť je to koncentrovaná energie v sušenkách! Kdyby byl pes na normálním krmení, tak za splněný úkol nedostane jednu granuli, ale pomalu hrst jídla. Ubírat krmení je nesmysl, zamyslete se nad tím, co psovi dáváte při výcviku. Třeba sušená plíce jsou bez tuku, tj. hodně dietka, a smrdí tak, že motivačka je i čtvereček 0,5 cm.
Jo, máme to prostě takhle.
Nějaký sušený věci občas má, ale primárně granule.

P.C.
napsal(a):
Nevěřím, že všichni. Třeba se najdou i nerozumní.
Jo tak tady se hlásí jedna, co bývala nějakou dobu nerozumná. Upřímně řeknu, že granule jsou řehole...alespoň pro mě vyšší dívčí...
Nasypu si popel na hlavu a klidně přiznám, že během těch asi dvou let, kdy jsem granulemi krmila, tak jsem di naivně myslela, že označení "superprémiové" je synonymum toho, že krmím kvalitními granulemi a ano..,byl to právě Brit.
Jo i nyní máme v misce nasypaný grancle nonstop, kvalitu extra neřeším, protože primárně krmím masem. Grancle mám hlavně kvůli nežravce pyrenejce, abych se nestresovala, že když se madam rozhodne, že dnes večeři jíst nebude, tak že bude mít později hlad...a tak se řídíme spíše tím, co je madam ochotná pozřít.
Mám dva psy.,.pyrenejku a téměř ročního berňuchu. Spotřeba granulí pro dva cca padesátikilové psy, kteří je mají k dispozici 24/7 je cca 3 kika za 14 dní...takže nula nula prd.
A teď k dotazu...tohle je dle mého také jeden z problémů, které přináší krmení granulemi...pejsek je kulatější než by měl být, tak mu snížíme dávku...ale bude mít potom spokojené, napapané bříško a nebo bude chudák hladovej? U krmení masem nebo chcete-li u krmení barfem je podstatně větší možnost v manévrování. Pes přibral?? Nemusím mu ubírat na objemu dávky, ale prostě zařadím dietnější maso, omezím přílohy....a pořád mám pejska spokojeného, napapaného. A klíďo jako odměny použiju piškotky. Teď u pubertálního mlaďase upevňuju přivolání a klidně na odměnách zkrmím pamlskovník plný piškotků a ani tak nemáme problém s váhou.
S granulemi tedy neporadím, ale osobně bych se zamyslela nad tím čím krmíte a když už granule, tak nejlépe za studena lisované a jako odměny třeba sušené plíce...
Edit...koukám, že už mě defakto předběhla Ollie

P.C.
napsal(a):
Jo, máme to prostě takhle.
Nějaký sušený věci občas má, ale primárně granule.
Tak se pak ale nedivte, že máte psa s nadváhou, když ty keksy používáte jako odměny při výcviku. Navíc neznáte výživové hodnoty neznámých granulí, takže to prostě nemůžete mít pod kontrolou. Pak tedy nevím, co chcete poradit.
napsal(a):
Tak se pak ale nedivte, že máte psa s nadváhou, když ty keksy používáte jako odměny při výcviku. Navíc neznáte výživové hodnoty neznámých granulí, takže to prostě nemůžete mít pod kontrolou. Pak tedy nevím, co chcete poradit.
No ono si stačí pořádně přečíst příspěvek, tam je jasně psané na co se ptám. Zkušenosti s krmením granulema, kdy psi jí apod.
Pokud budu chtít krmit jinak, bude název i dotaz jiný.

“Jak to máte vy, kdy psi jí?”
Mám půlroční štěně. Je krmeno masem (moderně řečeno barfem). Standardně krmím třikrát denně (snídaně po ranním vyvenčení, tj. cca mezi 7-8 h., oběd po polední socializační procházce cca ve 13 h. a večeře před večerním odpočinkem cca mezi 19-20 h.), ale pokud mi řekne, že má hlad, dostane najíst na požádání (a podotýkám, že tohoto nezneužívá). Hladovější dny zcela jasně souvisí se zvýšenou fyzickou nebo psychickou aktivitou - když má vyšší výdej, kdo jsem já, abych mu adekvátně nezvýšila i příjem? :-)
Krmení nevážím (krmím od oka, pestře), ale mám vypozorované, že po vyšším příjmu sacharidů má tendenci se trochu oplácnout, takže přílohy standardně nedostává ke každé porci (a pokud potřebuji krmit víc příloh, tak zase přidám na aktivitě). Stejně tak vím, že mu nedělá dobře nadměrný příjem tuků, což se tedy týká zejm. vepřového masa - to mu vůbec nekupuju. Krmnou dávku skládám dle aktuální kondice a dle toho, co máme ten den v plánu - a to co do množství, tak do složení (tuky, sacharidy, bílkoviny).
Nad rámec krmení dostává doplňky stravy a samozřejmě i nezanedbatelné množství pamlsků (je to štěně ve výcviku) - většinu tvoří sušené maso/vnitřnosti (suším doma v sušičce na ovoce), doma pečené pamlsky a drůbeží maso spařené horkou vodou (to jsou pamlsky nejvyšší hodnoty, které používám primárně na cvičáku, kde nemám možnost tak dobře managovat prostředí a ideálně pracovat s kritérii), menšinu tvoří pamlsky kupované.
I když vzhledem k situaci dostává pamlsků dost, jsou takové (energetické hodnoty), aby jej nepřipravily o běžné krmení. To si nemusí nijak zasloužit a dostává ho tolik (a tak často), aby byl subjektivně sytý - to je můj postoj k welfare. Já řeším, jak to poskládat, aby to fungovalo (pro mě i pro štěně) - aby byl ok kondičně, byl sytý, pochutnal si.
Štěně prospívá dobře, i cizí lidé chválí jeho srst, nasvalení.
Co si z toho vzít, i když krmíte jinak…
- zajímejte se o to, čím krmíte (kvalita vstupních surovin, energetická hodnota, složení atd.),
- totéž se týká pamlsků, které by z nutričního hlediska měly být spíše doplňkem,
- buďte flexibilní (příjem a výdej by měl být v rovnováze - pokud chceme udržet danou kondici) -> tabulkové dávkování granulí není dogma, je to jen něco, od čeho se odpíchnete, když absolutně nevíte, kolik toho dát (což se Vás ovšem beztak netýká, když nevíte, jakými granulemi přesně krmíte),
- myslete na welfare (vztaženo ke stravě) = svoboda od hladu a žízně,
- štěně (pes, člověk, …) s naplněnými potřebami se lépe učí a celkově se lépe cítí a chová.
Já se teda přiznám, že můj devítiměsíční pes baštil, dokud chtěl. Nijak jsem mu dávku nehlídala, prostě si to určoval sám. Jak dorostl, tak už měl stanovenou, ale během štěněcích a pubertálních časů to bylo na něm a tlustý teda nebyl.
Na Vašem místě bych se podívala na dávkování, odvážila bych si určenou denní dávku granulí a tu rozdělila na třetiny: snídani, večeři, pamlsky. A víc ani ťuk.
A vidělo by se časem, jak pes reaguje, jestli je třeba přidat, ubrat, cokoli.
Druhou variantou je dát normálně snídani a večeři a mezi tím pamlskovat něco hodně málo kalorického - meloun, sušené plíce, prostě tak. To můžete i se psem na granulích.
Ale předtím bych si zjistila, co vlastně můj pes žere a jestli je to pro něj vůbec vhodné.
A jako úplně první věc bych si ověřila, že to štěně opravdu má nadváhu.
Pes má jiné trávení než člověk, není uzpůsobené na neustálé přijímání trošky potravy. Alfou a omegou je skutečně nastavit čas(y), kdy se krmí, to jest snídani a večeři, a snížit energetickou hodnotu pamlsků - buďto množstvím, nebo typem.
@Varaxi Děkuju za příspěvek k věci.
Psa teda nemůžu nechat jíst, dokud chtěl, to by byla fakt koule.
Děláme to přesně tak, že denní dávka je rozdělena na celý den. S tím, že jsme uznali, že mimo to dostávala dost různých odměn, různé sušené věci, takže vlastně pořád dostávala víc, bez by měla. Aktivita je teď nižší, takže možná i tím se oplácla. Nejde zatím o nějakou extra nadváhu, ale mohlo by to k ní směřovat, proto řešíme už teď.
Taky jsme ji blbě naučili jíst hned ráno po probuzení, takže to teď odbouráváme. Měla jsem z toho obavy, myslela jsem, že bude vyvádět, ale docela to jde. Jak je na jídlo, tak prostě pořád chodí a kouká, že by jedla.
Granule máme Ontario, za mě ok, ale klidně si nechám doporučit jiné.
Sušený meloun zní taky dobře, to se kde kupuje?

"Jak to máte vy, kdy psi jí?"
HW jedl po ranním venčení, granulí bylo na dně misky, což bylo před pátou ráno, poté šel spát
hlavní dávku měl večer, opět po venčení, pak večerníček, zprávy a do hajan
po jídle = klid
přes den pamlsky v rámci výcviku
granule orijen, denní dávka cca půl kila - to jsem prosím zjistila tak, že jsem si dávku, kterou si vlastně určil sám, ze zvědavosti převážila
kondice sportovní
pár kilo přibral až v rámci pooperačního klidového režimu v 6. roce života
a metabolizmus je záležitost individuální
- štěně trochu nadváhu,
zjistili jsme, že ho fakt překrmujem.
Tak že ubereme krmení.
Kde berete tu jistotu?
- dost různých odměn, různé sušené věci,
Z buvolí kůže?
Sýr, jogurt aj. nezná?
- myslete na welfare (vztaženo ke stravě) = svoboda od hladu a žízně,
- štěně (pes, člověk, …)
s naplněnými potřebami se lépe učí a celkově se lépe cítí a chová.

na devíti měsících už psisko nemá takovou spotřebu, jako když je v maximálním růstu. Pokud je to malé či střední plemeno, tak už je vlastně dorostlé. Takže je normální, trošku ubrat.
Ale - každý jedinec je individualita - někdo ze stejné dávky granulí nabírá, jiný hubne. Jednomu to stačí, druhý má hlad. Osobně nesouhlasím s podáváním krmení po granulkách - pes je šelma, která má zažívání nastavené na režim "nacpu se a padnu odpočívat". Vymáhat poslušnost hladem se mi nelíbí.
Náš jedenáctiměsíční mamut hned ráno kolem šesté snídá (granule a syrové skelety), pak často jdeme ven na dlouhou procházku (dneska 10 km v zimním terénu). Kolem jedné dostane oběd (menší dávka granulí a nějaké to maso - syrové, vařené, teď měl zbytky pečené kačeny) a večer kolem osmé dostane opět granule se skelety. Dostává tak polovinu dávky granulí (z doporučeného množství) a polovinu dávku masokostí (z doporučeného množství pro barfisty). Ale hlavně jsem po celou dobu růstu hlídala, aby mu nemizela žebra... a nebo zase moc nevylézala. Aby byl prostě v dobré kondici.

Také chci sušený meloun.

já teda Noru krmím granulema, kočky krmím granulema, morčata krmím granulema a slepice taky krmím granulema.
Takový věci jako že kočka sežere myš a Nora sežere slepici nebo morče a že morče nebo slepice sežerou trávu nebo že kočky a pes žerou taky sušený plíce, syrový vajíčko nebo nějaký zbytky, to na věci nic nemění.
sušený plíce jsou jako odměna fajn. kolik to má tuku netuším, ale chutnají.

žral by pes sušený meloun nebo sušenou pampelišku?

Sušenýho melouna jsem v životě nevidela.
Jinak by mě zajímalo, dle čeho usuzujete, že štěně je tlusté. Nevíme ani plemeno, aspoň fotku tady taky nikdo neviděl.

Jak chcete usušit meloun? Leda ten žlutý, co se k němu dává 40 % cukru, dobrou chuť.
Plíce mají do 15 % tuku, kupujeme ještě dršťky sušené, šlachy, bitiba.cz hovězí rocco, ve složení jsou čísla
napsal(a):
já teda Noru krmím granulema, kočky krmím granulema, morčata krmím granulema a slepice taky krmím granulema.
Takový věci jako že kočka sežere myš a Nora sežere slepici nebo morče a že morče nebo slepice sežerou trávu nebo že kočky a pes žerou taky sušený plíce, syrový vajíčko nebo nějaký zbytky, to na věci nic nemění.
sušený plíce jsou jako odměna fajn. kolik to má tuku netuším, ale chutnají.
A kupujete nějaký konkrétní? Já na plíce snad nenarazila. Nějaké balení nebo kusy?

když jeden pes žere česnekové čipsy a wasabi oříšky. tak proč ne tohle

napsal(a):
Sušenýho melouna jsem v životě nevidela.
Jinak by mě zajímalo, dle čeho usuzujete, že štěně je tlusté. Nevíme ani plemeno, aspoň fotku tady taky nikdo neviděl.
Mně se úplně protáčí voči z toho dotazu, to jako vážně někdo takhle krmí psa? Du pryč

Sušený plíce mají normálně všude ve zveráčích.
A Ontario patří mezi ty horší granule, našla bych lepší.

P.C.
napsal(a):
A kupujete nějaký konkrétní? Já na plíce snad nenarazila. Nějaké balení nebo kusy?
no, normálně je to takový velký balík plíce vepřové sušené. někdy vidím i hovězí, ale ty se mi hůř lámou. značka je Mapes. Prodávají to normálně ve zverimexu, kam jezdím pro sušenky Noře, i v zahrádkářských potřebách, kde jezdím pro sušenky myším a slepicím.

napsal(a):
když jeden pes žere česnekové čipsy a wasabi oříšky. tak proč ne tohle
tak Nora sežere všechno, co není přibytý, ale sušenou pampelišku by asi dala jen ze slušnosti.
Pardon, to jsem si blbě přečetla, jednalo se o klasický meloun.
Na nadváhu nás upozornila trenérka na cvičáku, která ji zná odmala. Není to tak, že bych jí teď nedala najíst a chtěla, aby zhubla. Spíš předejít tomu, že přibere. Je teď míň aktivit, jídlo nikdy neodmítne, mohla by k tomu mít sklony.
Takže tipy na nízkokalorické pamlsky jsou fajn, hlavně do hlavolamů.
napsal(a):
na devíti měsících už psisko nemá takovou spotřebu, jako když je v maximálním růstu. Pokud je to malé či střední plemeno, tak už je vlastně dorostlé. Takže je normální, trošku ubrat.
Ale - každý jedinec je individualita - někdo ze stejné dávky granulí nabírá, jiný hubne. Jednomu to stačí, druhý má hlad. Osobně nesouhlasím s podáváním krmení po granulkách - pes je šelma, která má zažívání nastavené na režim "nacpu se a padnu odpočívat". Vymáhat poslušnost hladem se mi nelíbí.
Náš jedenáctiměsíční mamut hned ráno kolem šesté snídá (granule a syrové skelety), pak často jdeme ven na dlouhou procházku (dneska 10 km v zimním terénu). Kolem jedné dostane oběd (menší dávka granulí a nějaké to maso - syrové, vařené, teď měl zbytky pečené kačeny) a večer kolem osmé dostane opět granule se skelety. Dostává tak polovinu dávky granulí (z doporučeného množství) a polovinu dávku masokostí (z doporučeného množství pro barfisty). Ale hlavně jsem po celou dobu růstu hlídala, aby mu nemizela žebra... a nebo zase moc nevylézala. Aby byl prostě v dobré kondici.
A nejdřív tedy snídá a pak jdete ven?

P.C.
napsal(a):
A nejdřív tedy snídá a pak jdete ven?
ano - nepůjdu na celodenní výlet s hladovým psem. Tím, že žere třikrát za den, nemá tak děsnou porci, abych se bála. Navíc korelace mezi torzí a odstupem od podání jídla se nepotvrdila... a ani jedné naší doze (z pěti - snídali všichni před aktivitou) snídaně nevadila. Na torzi odešel jen osmiletý Night - a to v klidu po večeři...

P.C.
napsal(a):
Pardon, to jsem si blbě přečetla, jednalo se o klasický meloun.
Na nadváhu nás upozornila trenérka na cvičáku, která ji zná odmala. Není to tak, že bych jí teď nedala najíst a chtěla, aby zhubla. Spíš předejít tomu, že přibere. Je teď míň aktivit, jídlo nikdy neodmítne, mohla by k tomu mít sklony.
Takže tipy na nízkokalorické pamlsky jsou fajn, hlavně do hlavolamů.
A to plemeno můžeme vědět?

"Na nadváhu nás upozornila trenérka na cvičáku"
no to moje také, aby zjistila, že ta "nadváha" je bohaté osrstění a mohutná figura......
napsal(a):
ano - nepůjdu na celodenní výlet s hladovým psem. Tím, že žere třikrát za den, nemá tak děsnou porci, abych se bála. Navíc korelace mezi torzí a odstupem od podání jídla se nepotvrdila... a ani jedné naší doze (z pěti - snídali všichni před aktivitou) snídaně nevadila. Na torzi odešel jen osmiletý Night - a to v klidu po večeři...
To je dobré vědět, díky. Mám zafixováno, že nemá před vycházkou jíst.

a ta nadváha znamená, že žebra jsou nehmatná, či skoro nehmatná?

Já plíce kupuju syrové u řezníka, chtějí za ně necelých 30 Kč/kg. Doma to rozkrájím na kostičky, nacpu do sušičky a ahoj, mám pamlsky na cvičení. Občas koupím i ty již usušené plíce, ale ty nelámu a nepoužívám jako odměnu (ve smyslu malých tréninkových pamlsků), ty pes dostane na žvýkání jen tak.

také kupuji syrové
suším nakrájené na tenké látky, nad kamny
a nalámu

tak řezník makovec plíce nemá. nemám ani sušičku a abych nad kamny sušila plíce... to bych neuhlídala a akorát by všechno mělo popálený nožičky.

napsal(a):
Jak chcete usušit meloun? Leda ten žlutý, co se k němu dává 40 % cukru, dobrou chuť.
Plíce mají do 15 % tuku, kupujeme ještě dršťky sušené, šlachy, bitiba.cz hovězí rocco, ve složení jsou čísla
Meloun lze lyofilizovat.
Mám ho ve špajzu plnou pixlu. Od Mixit.
https://www.mixit.cz/produkt/meloun-cantaloupe-lyofilizovany
Ale psi si ho vzali jen ze zdvořilosti.

P.C.
napsal(a):
To nevím, mix všechno možného.
Tak to by fakt chtělo fotku, ptz ta trenérka může být dost ovlivněna plemeny a vy žádný konkrétní nemáte.
Mně taky tvrdili majitelé mýho odchovu, že fenka je tlustá. Tak jsem je vyvedla z omylu, že v 5 měsících jí ještě klidně můžou přidat, že je spíš hubená.

napsal(a):
Meloun lze lyofilizovat.
Mám ho ve špajzu plnou pixlu. Od Mixit.
https://www.mixit.cz/produkt/meloun-cantaloupe-lyofilizovany
Ale psi si ho vzali jen ze zdvořilosti.
No, meloun žlutý atp. lze sušit, ale to není klasický vodní meloun právě :-) on se jmenuje vodní, protože, no :D
Tohle umim zadarmo. Stačí nedovřít krabičku nebo sáček v mrazáku a nemít naházené ovoce a maso dohromady, samozřejmě musíte bydlet na horách.
A já myslela, že nikdo nedá 2600 za sušené ovoce, díky za reakci

napsal(a):
tak řezník makovec plíce nemá. nemám ani sušičku a abych nad kamny sušila plíce... to bych neuhlídala a akorát by všechno mělo popálený nožičky.
má, hovězí
alespoň nabízí na internetu
a to sušení není ani tak o hlídání, ale o výšce nad plotnou
jinak by to byl průůůůser.......

napsal(a):
No, meloun žlutý atp. lze sušit, ale to není klasický vodní meloun právě :-) on se jmenuje vodní, protože, no :D
Tohle umim zadarmo. Stačí nedovřít krabičku nebo sáček v mrazáku a nemít naházené ovoce a maso dohromady, samozřejmě musíte bydlet na horách.
A já myslela, že nikdo nedá 2600 za sušené ovoce, díky za reakci
Jestli váš mrazák umí řízeně a efektivně lyofilizovat bez ztráty kvality lyofilizovaného, tak gratuluji, protože máte nový, funkční a finančně zajímavý podnikatelský záměr
Co můžu dělat, když to ptáci zbožňují?
https://www.mixit.cz/produkt/draci-ovoce-and-meloun-krupave-ovoce
Jsem taky jen otrok a služka...zatím se ptáci na cenu ani jednou nezeptali....

napsal(a):
Jestli váš mrazák umí řízeně a efektivně lyofilizovat bez ztráty kvality lyofilizovaného, tak gratuluji, protože máte nový, funkční a finančně zajímavý podnikatelský záměr
Jasně, ten proces moderní ve wiki, ovoce se sušilo i mrazem snad tisíce let, dám za okno teď v noci a ráno... no, ráno tam nic nebude, protože to sežerou sýkorky a ptáčci, co nevím, jak se jmenují.
Já za to nemůžu, že jsem dala do mrazáku děravý sáček.
Je to prostě moderní, v chuti není rozdíl. Nechtěla jsem na to přijít. Je mi to líto.
Ptáčkům samozřejmě a jiným zvířátkům to nejlepší, to máte pochvalu!
napsal(a):
zdravím a nechápu, když mrazem suším ovoce, jak se tam dostanou arašídy a SÓJA
Složení
Směs mrazem sušeného ovoce
Lyofilizované ovoce (meloun cantaloupe 50 % a pitahaya 50 %)
... Číst více
Může obsahovat stopy lepku, mléka, skořápkových plodů, arašídů a sóji.
Meloun jsem myslela samozřejmě normální, čerstvý, nesušený. Koupíte v obchodě, nakrájíte na kostičky a dáte si se psem napůl. Obsahuje hromadu vody, takže je to takové šidítko, kdy má pes pocit sytosti, ale vlastně nic moc nesežral.
Sušené plíce se dají koupit prakticky v každém zveráči a taky přes internet.
Ověřte si, že je štěně skutečně tlusté. Pak prostě uberte na kaloriích (tj. hlavně sacharidy, případně tuky) a přidejte buďto plnivo (tj. vlákninu a/nebo vodu), nebo bílkoviny. Polovina granulí pro štíhlou linii má méně masa a víc sacharidů, tím pádem pes na nich klidně může přibírat - záleží, jaké má trávení, jak mu funguje metabolismus. Takže na to pozor.
Jestli máte psa popelnici, ověřte si, že se někde bokem nedožírá.

lupus4
napsal(a):
zdravím a nechápu, když mrazem suším ovoce, jak se tam dostanou arašídy a SÓJA
Složení
Směs mrazem sušeného ovoce
Lyofilizované ovoce (meloun cantaloupe 50 % a pitahaya 50 %)
... Číst více
Může obsahovat stopy lepku, mléka, skořápkových plodů, arašídů a sóji.
Když je ve složení uvedeno, že výrobek může obsahovat stopy něčeho, znamená to, že jsou na stejné lince (nebo ve stejné továrně) zpracovávány i jiné suroviny, a tak může dojít ke kontaminaci. Je to info primárně pro (těžké) alergiky a lidi s intolerancemi.
napsal(a):
Když je ve složení uvedeno, že výrobek může obsahovat stopy něčeho, znamená to, že jsou na stejné lince (nebo ve stejné továrně) zpracovávány i jiné suroviny, a tak může dojít ke kontaminaci. Je to info primárně pro (těžké) alergiky a lidi s intolerancemi.
I na obyčejných okresních jatkách se každý den velmi důkladně myje a desinfikuje
vše...tož bych min totéž předpokládal i zde. Ale asi máte pravdu.

Je to tak, je to legislativou povinně nařízené upozornění v případě, že může dojít ke kontaminaci potenciálními alergeny, ke křížení provozu apod.

lupus4
napsal(a):
I na obyčejných okresních jatkách se každý den velmi důkladně myje a desinfikuje
vše...tož bych min totéž předpokládal i zde. Ale asi máte pravdu.
Tak ono to, že ke kontaminaci dojít může, nutně neznamná, že k ní dochází (nebo že k ní dojít musí), jen to nelze 100% vyloučit a garantovat sterilní prostředí. A jak píše Repta, je to dané legislativou.

ze tri aktualnich psu - meloun polkne jeden :-D obejdou se i bez nej, vim to jiste
zaklad opravdu je, vedet, kolik chci pres den zkrmit - a pak je jedno, jestli v misce nebo za odmenu.
nefunguje, kdyz odvazim krmeni do misky a jednou tolik dodam z ruky
plice a jine susene veci - susicku mam a pouzivam. I susenky pecu. Mam moc psu, vyplati se mi to a vim, co davam.
ale po vsech letech patrani na netu a zoo obchodech jsem zjistila, ze kdyz dojedu do hornbachu - koupim tam ze suseneho co potrebuju a za lepsi cenu
Varaxi
napsal(a):
Meloun jsem myslela samozřejmě normální, čerstvý, nesušený. Koupíte v obchodě, nakrájíte na kostičky a dáte si se psem napůl. Obsahuje hromadu vody, takže je to takové šidítko, kdy má pes pocit sytosti, ale vlastně nic moc nesežral.
Ověřte si, že je štěně skutečně tlusté. Pak prostě uberte na kaloriích (tj. hlavně sacharidy, případně tuky) a přidejte buďto plnivo (tj. vlákninu a/nebo vodu), nebo bílkoviny. Polovina granulí pro štíhlou linii má méně masa a víc sacharidů, tím pádem pes na nich klidně může přibírat - záleží, jaké má trávení, jak mu funguje metabolismus. Takže na to pozor.
Meloun už se vyjasnil, ale nakonec se ukázalo, že sušený může být.
Samozřejmě v sezóně jsem ho asi třikrát koupila a pes si dal. Ale ona si dá fakt cokoliv. No dobře, květák teda ne :)
Bokem nedožírá - jo, venku se občas najde kus dobroty. Taky tousty na lince byly fajn. Ale jinak ne. Stáhli jsme trochu gramáž granulí a uvidíme, jinak má i tvaroh, jogurt, jablko, banán, papriku - když to jím já.
Četla jsem, že hodně bílkovin u fenek může být problém kvůli falešné březosti. Nechci nějak výrazně hlídat jedno nebo druhý, tak to zatím jen trochu ubereme a uvidíme.

Dočkáme se fotky psa?
Ideálně z boku a ze shora, aby byla vidět linie žeber a slabiny.
napsal(a):
ze tri aktualnich psu - meloun polkne jeden :-D obejdou se i bez nej, vim to jiste
zaklad opravdu je, vedet, kolik chci pres den zkrmit - a pak je jedno, jestli v misce nebo za odmenu.
nefunguje, kdyz odvazim krmeni do misky a jednou tolik dodam z ruky
plice a jine susene veci - susicku mam a pouzivam. I susenky pecu. Mam moc psu, vyplati se mi to a vim, co davam.
ale po vsech letech patrani na netu a zoo obchodech jsem zjistila, ze kdyz dojedu do hornbachu - koupim tam ze suseneho co potrebuju a za lepsi cenu
Pravda, že tohle jsme dělali ze začátku blbě, denní dávka připravená a další a další za odměny.
Hornbach gut, já ho zbožňuju na obojky a vodítka, kouknu i na jídla.
Četla jsem, že hodně bílkovin u fenek může být problém kvůli falešné březosti. Nechci nějak výrazně hlídat jedno nebo druhý, tak to zatím jen trochu ubereme a uvidíme.
Ale prdlajs,jestli má fena sklony k falešce,tak jí mít bude,bílkovina nebílkovina,leda byste jí přestali po hárání krmit úplně. Kdyby byla v podvýživě na umření,tak věřím,že by jí neměla To je stejný jako historky s pohybem,když bude mít fena dost pohybu,nebude mít falešku. Houbeles,to funguje úplně jinak

Varaxi
napsal(a):
Napůl?! Když se hodně snažím a vdechuju ho ve smyku po kusech, tak si užiju max. třetinu, většina jde do psa, který pak kadí zářivě komunistické bobky a děsí přihlížející.
janaa
napsal(a):
Ale prdlajs,jestli má fena sklony k falešce,tak jí mít bude,bílkovina nebílkovina,leda byste jí přestali po hárání krmit úplně. Kdyby byla v podvýživě na umření,tak věřím,že by jí neměla To je stejný jako historky s pohybem,když bude mít fena dost pohybu,nebude mít falešku. Houbeles,to funguje úplně jinak
Aha. No tak to bude kdyžtak příští téma.