Máte psa? V roce 2023 vás čeká povinnost zavést jej do centrální evidence
Plemeno není v seznamu
MARTIN STRAKA
21. 11. 2022
pes
AKTUALITY
NOVINKY
PRÁVO
ZAJÍMAVOSTI
Pokud máte doma psa, v příštím roce vás čeká povinnost zavést jej centrální evidence. Novela zákona, která byla již podepsána prezidentem České republiky 16. srpna, bude platit i spolu s dalšími zákony, které se týkají oblasti veteriny. Povinnost zavedení psa do centrální evidence by měla platit již v lednu 2023, kdy bude možné při očipování psa zanést data rovnou do zmíněné centrální evidence.
Pes v evidenci
Pes, který bude patřičně evidován, bude snadněji dohledatelný všemi institucemi a orgány, které by to mohly potřebovat. Centrální evidence psů bude zpřístupněna soukromým veterinářům, Státní veterinární správě i Policii České republiky. Bude tak možné lépe identifikovat např. nalezeného psa nebo odhalovat nelegální množírny.
Nahlížet do registru budou moci i obce, které ale nebudou mít plnou pravomoc. Poskytnuté údaje jim tak neodhalí pravou identitu konkrétního majitele psa. Se ztrátou psů se obce přitom potýkají dnes a denně, plný přístup do evidence by jim tak rozhodně usnadnil práci.
Co bude v evidenci?
V centrální evidenci psů bude zaneseno několik důležitých informací jako je například identifikační číslo, číslo tetování, pohlaví psa, jméno majitele psa i adresa bydliště, údaje o očkování, např. o očkování proti vzteklině apod. Informace budou k nalezení po dobu dvaceti let od zavedení.
Veterináři budou tedy povinni registrovat psa do centrální evidence nejpozději do 7 pracovních dní od doby, kdy byl již pes elektronicky očipován. Starší psi, kteří již čip mají, ale není v evidenci, budou mít povinnost zapsat psa do evidence při nejbližším očkování.
Problémy na obzoru
Jak už to bývá, zavedení databáze se neobejde bez problémů, a dost podstatných. Již nyní je totiž jasné, že k 1. lednu 2023 centrální registr zkrátka nebude připravený. Jako systém veřejné správy musí splňovat celou řadu podmínek a lednový termín tak nebude dodržen. Legislativa již nyní přitom platí. Majitelé psů ale tedy zatím mohou klidně spát, čas na splnění zákonné povinnost se rozhodně prodlouží. Na jak dlouho, to není zatím jisté.
Zdroje informací: https://www.finance.cz/543337-centralni-evidence-psu/
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/centralni-evidence-psu-registr-komora-veterinarni-zakon_2211210010_hav
Uživatel s deaktivovaným účtem

To sem dáváte jako informaci, nebo v té samotné registraci vidíte pro sebe nějaký problém, krom toho, že systém není připraven, což v této zemi asi nikoho nepřekvapí?

Horák lutino
napsal(a):
Dávám to jako infotmaci, také jsme měli pejska ,ale po 17 letech umřel a nového už nechceme, posledních pár měsíců před jeho uspáním to bylo psychicky náročné a obrečeli jsme ho.
To je mi líto. Vězte, že odchod pejska obrečí všichni majitelé, pokud ho měli rádi. A proto to tu známe všichni. Držte se.

Máme fungující systém evidence hospodářských zvířat, proč by se nemohl využít na evidenci psů? Ne, my zadáme výběrové řízení a veřejnou zakázku, v které se utopí pěkná malá domů, nějakým diletantům, kteří neumějí za rok zprovoznit databázi.
Nechápu, proč ten, kdo bude znát číslo čipu dotyčného psa, by neměl mít přístup k jménu jeho majitele. Ta zmínka o obcích je přesná. Obec je za nalezeného psa odpovědná, ale vlastně nemá páky ho vrátit majiteli, proč ne, obce mají dost peněz ty nalezené psy dotovat v útulcích. A samozřejmě PČR má spoustu volných lidí na to, aby objížděli obecní úřady a lustrovali čipy.
Starší psi, kteří již čip mají, ale není v evidenci, budou mít povinnost zapsat psa do evidence při nejbližším očkování. Co je tohle zase za větný paskvil. Co asi měl autor původně v úmyslu tam dát za podmět? Určitě nikoli, že psi budou mít povinnost zapsat psa. Ještě že v těch plátcích máme ty kvalifikované korektory.
napsal(a):
Máme fungující systém evidence hospodářských zvířat, proč by se nemohl využít na evidenci psů? Ne, my zadáme výběrové řízení a veřejnou zakázku, v které se utopí pěkná malá domů, nějakým diletantům, kteří neumějí za rok zprovoznit databázi.
Nechápu, proč ten, kdo bude znát číslo čipu dotyčného psa, by neměl mít přístup k jménu jeho majitele. Ta zmínka o obcích je přesná. Obec je za nalezeného psa odpovědná, ale vlastně nemá páky ho vrátit majiteli, proč ne, obce mají dost peněz ty nalezené psy dotovat v útulcích. A samozřejmě PČR má spoustu volných lidí na to, aby objížděli obecní úřady a lustrovali čipy.
Starší psi, kteří již čip mají, ale není v evidenci, budou mít povinnost zapsat psa do evidence při nejbližším očkování. Co je tohle zase za větný paskvil. Co asi měl autor původně v úmyslu tam dát za podmět? Určitě nikoli, že psi budou mít povinnost zapsat psa. Ještě že v těch plátcích máme ty kvalifikované korektory.
Veterinární komora má fungující systém registrace petpasů. Už x let. Kam se samozřejmě zadávají i čipy. Proč se nevyužije ten? Kde už stejně obrovské množství psů registrované je, páč veti mají povinnost všechny vydané petpasy registrovat. No tak to budou dělat jak blbečci zase dokola. Inteligence naší vlády.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.12
impact
napsal(a):
Veterinární komora má fungující systém registrace petpasů. Už x let. Kam se samozřejmě zadávají i čipy. Proč se nevyužije ten? Kde už stejně obrovské množství psů registrované je, páč veti mají povinnost všechny vydané petpasy registrovat. No tak to budou dělat jak blbečci zase dokola. Inteligence naší vlády.
Info z veteriny ten se využije a data se přenesou. Ve fázi zprovpznovani to je ale běžet by to mělo až jaro 24 nějak inteligentně.
assil
napsal(a):
Mě hlavně přijde děsný, že zodpovědnost pod pokutou za zápis má majitel, ale zapisovat tam smí jen veterinář, tudíž když se na to vet vyflákne, odnese to majitel.
Tak třeba petpasy maj veti befelem. To bude podle mě podobně. I to píšou, že budou veti povinni. Podle mě je to spíš myšleno tak, že nejdeš se psem na očkování, takže ho vet nemůže zaregistrovat a máš jako majitel problém. Nečipovanej pes, zase problém.. On ten veterinář bude pod čipováním podepsanej a bude mít razítko u posledního očkování. Takže pokud to rovnou nezaregistruje, bude mít problém spíš on. Si myslím.

assil
napsal(a):
Mě hlavně přijde děsný, že zodpovědnost pod pokutou za zápis má majitel, ale zapisovat tam smí jen veterinář, tudíž když se na to vet vyflákne, odnese to majitel.
Vy samozřejmě pak můžete žádat náhradu škody za potíže na tom veterináři (který by měl být profesně pojištěný). Ale ty oplejtačky kolem toho si vyběhá majitel. A když náhodou bude se psem chodit k veterináři, který nemá platnou akreditaci nebo jak se tomu nadává, prostě bude veterinářovat načerno, podvodem, tak bude za vše odpovědný majitel tak jako tak, protože majitel si musí ověřit, zda jeho veterinář je fakt veterinář.

Bude napojený na Petmaxx? Ne? Tak na něj kašlu.
Tady máme další registr státní. https://www.svscr.cz/registrovane-subjekty-svs/feny/
Hohoho, to je hustý, jsou tam veřejně jména a místa, až někdo bude potřebovat novou fenu do množírny, ví, kam zajít :D 3950 chovatelů.
Proč bych měla podporovat nějaký tunel? Kolik to stálo? A že bych zápis ještě platila? No utíkám :D Zaplatila jsem si za pořádný čip a mez. registr, tím to pro mě končí. Postavila jsem funkční hezký web i s eshopem a platební bránou za 14 hodin, tohle stálo rok dva "práce" a tak 50 mega? 49, 950 m. do kapsy někoho tam nahoře? Tak ať mi přijde dát pokutu ke mně domů, pustím psa a uvidíme. Teda psy. Jdu koupit hovada hlídací, protože se tady krade, asi dobrý vzor.
impact
napsal(a):
Tak třeba petpasy maj veti befelem. To bude podle mě podobně. I to píšou, že budou veti povinni. Podle mě je to spíš myšleno tak, že nejdeš se psem na očkování, takže ho vet nemůže zaregistrovat a máš jako majitel problém. Nečipovanej pes, zase problém.. On ten veterinář bude pod čipováním podepsanej a bude mít razítko u posledního očkování. Takže pokud to rovnou nezaregistruje, bude mít problém spíš on. Si myslím.
Ta povinnost veterináře ale nemění nic na tom, že pokutu za nezapsaného psa dostane majitel, ač nemá žádnou možnost si tam toho psa zapsat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82
assil
napsal(a):
Ta povinnost veterináře ale nemění nic na tom, že pokutu za nezapsaného psa dostane majitel, ač nemá žádnou možnost si tam toho psa zapsat.
Ale určitě bude možnost tam cucet a tudíž vědět jestli moke zvire tam je nebo ne. Něco jako koňské eagri. Doted vaici jeceli ze je x registru pulka cipovanejch psu neni nikde a kdyz se blizi neco ne dokonaleho ale lepsiho tak se jeci zas. Sorry jako to uz neni normalni

Však majitel toho psa si může nechat od jakéhokoli veterináře zápis zkontrolovat, případně provést, pokud uskutečněný nebude. Zas bych to neviděla tak černě.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale určitě bude možnost tam cucet a tudíž vědět jestli moke zvire tam je nebo ne. Něco jako koňské eagri. Doted vaici jeceli ze je x registru pulka cipovanejch psu neni nikde a kdyz se blizi neco ne dokonaleho ale lepsiho tak se jeci zas. Sorry jako to uz neni normalni
Nikdo neječí, jen říkám, že je pro mě už přes čáru pokutovat lidi za něco, co nemůžou sami nijak ovlivnit. Když vet řekne, že to zapíše a pak nezapíše, tak dávat to za vinu majiteli je prostě fail.
assil
napsal(a):
Nikdo neječí, jen říkám, že je pro mě už přes čáru pokutovat lidi za něco, co nemůžou sami nijak ovlivnit. Když vet řekne, že to zapíše a pak nezapíše, tak dávat to za vinu majiteli je prostě fail.
Ale musím říct, že v zemi, kde stát datovýma schránkama lidem nařizuje mít internet, platit za něj a mít pc nebo chytrej mobil, mě už nepřekvapuje nic.

Za ten zápis se bude u veterináře platit, on to pak třeba nezapíše, hehehe, pokuta majitel a odhad na zřízení zbytečného registru byl 50 - 60 milionů.
Jsme my normální?
Ano, je zbytečný, protože každý soudný majitel zvířete psa registruje tam, kde je to nejznámější a nehrozí, že to zítra nebude fungovat; to, co je napojené na petmaxx a už dost let funguje.
Tak co jako.
napsal(a):
Za ten zápis se bude u veterináře platit, on to pak třeba nezapíše, hehehe, pokuta majitel a odhad na zřízení zbytečného registru byl 50 - 60 milionů.
Jsme my normální?
Ano, je zbytečný, protože každý soudný majitel zvířete psa registruje tam, kde je to nejznámější a nehrozí, že to zítra nebude fungovat; to, co je napojené na petmaxx a už dost let funguje.
Tak co jako.
No, asi tak. Kdyby stát dal milion korun ročně Národnímu registru, že to bude provozovat, udělal by na dalších padesát let líp.
Trickyvoo
napsal(a):
Já se právě divím, že je potřeba něco takového vytvářet. My máme psa také už registrovaného helpforpet, plus ten čip se taky tomu psovi snad nedává pro srandu kralíků
No ale spousta čipů registrovaných není, jako je dost lidí, kteří na to kašlou, takže když je povinný čipování, tak jednotný registr smysl dává, protože načipovaný pes s neregistrovaným čipem je k ničemu, co smysl nedává, je způsob provedení.
Jak píše impact, měli využít už funkční registr a dát majitelům možnost registrace třeba s tím, že to vet při očkování zkontroluje a neregistrovaný čip buď zaregistruje nebo někam nahlásí, určitě by se dalo vymyslet něco příčetnějšího.

Vůbec, lidi by se jim v tom hrabali, moc by do toho viděli, moc by toho věděli, a ještě by do toho kecali - to my přece nechceme. A basta.

"jednotný registr smysl dává, protože načipovaný pes s neregistrovaným čipem je k ničemu"
cip PP psa najdete na strance CMKU - jsou registrovaní!
zastresuje vsechny PP psy.
další evidence je pet pasu.
Problémy jsou s bPP - ne se vsemi psy.
Ale je treba zase vymyslet monstr akci a utratit hodne penez zbytecne....

Já psa registrovaného mám v jedné evidenci čipů.
Bude toto zpoplatněno? Doufám, že ne, jelikož ostatní služby jsou zdarma.

napsal(a):
Já psa registrovaného mám v jedné evidenci čipů.
Bude toto zpoplatněno? Doufám, že ne, jelikož ostatní služby jsou zdarma.
zaevidovani - ano.
pak evidence - ne.
a nahlizeni majitelu neni mozne.

Po asi 20ti letech? se data vymazou.

assil
napsal(a):
Počkat, já myslela, že se alespoň budu moct kouknout, jestli to ten vet udělal nebo ne. Jestli ani to nebude možný, ale pokuta půjde za mnou, tak to fakt potěš koště.
vzdyt to mate napsané v tom prvnim prispevku

napsal(a):
zaevidovani - ano.
pak evidence - ne.
a nahlizeni majitelu neni mozne.
Není pravda. Přímo v zákoně je, že majitel bude mít možnost nahlížet na sve údaje bude moci.

A teď je otázka, jakým způsobem to bude umožněno. Zda dostane se zaevidováním psa třeba nějaké přístupové heslo a nebo zda si bude muset svoje údaje nechat vyjet třeba na CzechPointu nebo u toho veterináře.
napsal(a):
A teď je otázka, jakým způsobem to bude umožněno. Zda dostane se zaevidováním psa třeba nějaké přístupové heslo a nebo zda si bude muset svoje údaje nechat vyjet třeba na CzechPointu nebo u toho veterináře.
Tak logicky by to mělo jít zadáním čísla čipu, ale co je ve státní správě logické.

assil
napsal(a):
Tak logicky by to mělo jít zadáním čísla čipu, ale co je ve státní správě logické.
to vam mozna ukaze, ze pes tam je, ale ne jake udaje tam ma zadane.
A pokud se nepletu - musi se udrzovat aktualni -adresa treba.
Muj tip je zpoplatneny výpis

assil
napsal(a):
No to právě nepůjde, protože ten čip si bude umět přečíst i právě ten obecní úřad, ale ten k identitě majitele přístup mít nebude, pokud v článku nemají chybu. Takže pokud tento přístup přes číslo čipu bude veřejný, majitel si z toho tak leda ověří, že pes v databázi je, ale už si neověří, jaké má v databázi osobní údaje (jestli jsou třeba správně).
napsal(a):
I tomu bych věřila. Ono smutný je na tom to, že i takováhle dobrá věc, která by mohla skvěle fungovat, je zas poslána do kopru.

napsal(a):
Ee, zakon říká, že chovatel bude mít přístup k tomu, co je povinen zadávat, tedy k údajům o psu a o sobě.

napsal(a):
Ee, zakon říká, že chovatel bude mít přístup k tomu, co je povinen zadávat, tedy k údajům o psu a o sobě.
tak se budeme tesit, jak to udělají a - kdy :-)
rozhodně to nebude pres cislo čipu...