Kakadu_320

XXX.XXX.185.220
Dobrý den,
Jsem se psy začátečník a chtěl bych si pořídit psa do domu se zahradou kočkou a voliérou s papoušky. Za nějakou dobu hledání na internetu, jsem dospěl ke třem favoritům(australský ovčák, toller, miniaturní americký ovčák). Ráno vstávám v sedm a domů se vracím až kolem druhé nebo třetí hodiny(mezitím by byl pes sám). O všední dny bych se mu věnoval tři až čtyři hodiny o víkendu bych se mu věnoval celý den. Docela často jsme pryč. Jednou ročně u moře, jednou na horách (lyžujeme) (tam by s námi pejsek asi nemohl)
ale na kola, na chatu a na výlety by byl samozřejmě s námi. Chtěl bych se věnovat nějakým psím sportům, asi dog-frisbee. Bydlel by s námi doma ne na zahradě ale napadlo mě že by jsem ho nechal venku po dobu ve budu ve škole.
Který je podle vás nejlepší?
Nebo úplně jiné plemeno?
DĚKUJI JP
Kakadu_3200

XXX.XXX.30.38
Zapoměl jsem říct že mi je 11.
Asi tak, tihle jsou na pořízení docela drazí. Možná ten australský ovčák by mohl být snáz dostupný. Na tollera je dlouhá čekací doba, někdo psal, že čekal i dva roky a hlavně ten majitel dost vybírá komu štěně prodá, aspoň co vím já. Ten americký ovčák bude taky hůř dostupný, já se o tom plemeni dozvídám poprvé.
Kakadu_3200

XXX.XXX.25.233
Moc děkuji ale já myslel spíš charakterem než cenou a dostupností....
Tak podle popisu je asi nejvíc vhodný australský ovčák, ale ani ten není moc vhodný pro začátečníky, alespoň podle některých informacích mě dostupných. Toller i ten americký ovčák jsou hodně temperamentní, australský ovčák má temperamentu nejmíň z těch plemen. Tollera vyřazuje nejspíš i to, že je to lovecké plemeno, ale asi se taky dá naučit, aby nelovil vaše ptactvo a kočku
kakadu_3200

XXX.XXX.213.29
Trickyvoo
napsal(a):
Tak podle popisu je asi nejvíc vhodný australský ovčák, ale ani ten není moc vhodný pro začátečníky, alespoň podle některých informacích mě dostupných. Toller i ten americký ovčák jsou hodně temperamentní, australský ovčák má temperamentu nejmíň z těch plemen. Tollera vyřazuje nejspíš i to, že je to lovecké plemeno, ale asi se taky dá naučit, aby nelovil vaše ptactvo a kočku
A miniaturní?
kakadu_3200
napsal(a):
A miniaturní?
Tak prý je hodně temperametní, ale snad i celkem dobrej, jen třeba chovatelka píše, že je potřeba, aby ho nemělo na starost jen to dítě, ocituji to rovnou celé, pejsek je to pěkný, což o to.
Díky poloviční velikosti než AUO nejsou tak velcí a těžcí, jsou tedy k dětem o něco bezpečnější. Psa však nikdy nepořizujte dítěti, ale sobě a počítejte s tím, že výcvik a starost je vždy a pouze na dospělém člověku. Dítě si pak může se psem hrát, učit ho triky nebo jen opakovat, co jste psa naučili. Dítě nikdy nebude mít takový respekt u psa jako dospělý. NIKDY pak neposílejte malé dítě se psem na výcvik o samotě, vždy buďte přítomni. Psi je často neposlouchají, děti jsou následně frustrované, ztratí o psa zájem a zbytečně zkazíte dítěti sebevědomí a psovi poslušnost. Ještě dodám, že hodinová procházka jednou denně a větší túry o víkendu jsou dle mého názoru pro MAS nevyhovující. Opravdu je to plemeno vyšlechtěno pro práci a tak vaši pozornost potřebují každý den.
https://www.originaltobias.cz/o-plemeni-miniaturni-americky-ovcak/povaha/
Uživatel s deaktivovaným účtem

Trickyvoo
napsal(a):
Tak prý je hodně temperametní, ale snad i celkem dobrej, jen třeba chovatelka píše, že je potřeba, aby ho nemělo na starost jen to dítě, ocituji to rovnou celé, pejsek je to pěkný, což o to.
Díky poloviční velikosti než AUO nejsou tak velcí a těžcí, jsou tedy k dětem o něco bezpečnější. Psa však nikdy nepořizujte dítěti, ale sobě a počítejte s tím, že výcvik a starost je vždy a pouze na dospělém člověku. Dítě si pak může se psem hrát, učit ho triky nebo jen opakovat, co jste psa naučili. Dítě nikdy nebude mít takový respekt u psa jako dospělý. NIKDY pak neposílejte malé dítě se psem na výcvik o samotě, vždy buďte přítomni. Psi je často neposlouchají, děti jsou následně frustrované, ztratí o psa zájem a zbytečně zkazíte dítěti sebevědomí a psovi poslušnost. Ještě dodám, že hodinová procházka jednou denně a větší túry o víkendu jsou dle mého názoru pro MAS nevyhovující. Opravdu je to plemeno vyšlechtěno pro práci a tak vaši pozornost potřebují každý den.
..to ale platí o většině plemen psů...

Rezzzy
napsal(a):
Jen ze zvědavosti, je nějaké plemeno, které zvládne vychovat a vycvičit šikovné dítě?
Strašně záleží na tom dítěti. Kolik je mu roků, jaká je osobnost, co o psech ví, jak je ochotno se psovi věnovat, jakou si u psa získá přirozenou autoritu,... ale to platí i pro dospělé lidi. Ne každý člověk, ať dospělý nebo dítě, má na to, vychovat psa.

Rezzzy
napsal(a):
Jen ze zvědavosti, je nějaké plemeno, které zvládne vychovat a vycvičit šikovné dítě?
No podľa mňa záleží od "šikovnosti" dieťaťa. Videla som aj 9 ročnú, ktorá cvičila borderku ako profík. Iste mala oporu a vedenie, ale hlavne mala talent či "zhora dané". Ale myslím, že bežnú prevádzkovú poslušnosť šikovné dieťa dokáže zvládnuť - za mňa osobne labrador, ale aj pudel, šeltia - no vždy je to hlavne o individuálnej povahy psa i dieťaťa. Je tam toľko faktorov, že zovšeobecniť sa podľa mňa nedá. A dieťa musí mať vždy podporu a pochopenie rodičov

Střední knírač, hladkosrstá kolie, boxer.... střední pudl.
Hodně záleží na stáří dítěte, na jeho výdrži, tělesné zdatnosti. Spolupráce rodičů je nutná vždycky.

napsal(a):
No podľa mňa záleží od "šikovnosti" dieťaťa. Videla som aj 9 ročnú, ktorá cvičila borderku ako profík. Iste mala oporu a vedenie, ale hlavne mala talent či "zhora dané". Ale myslím, že bežnú prevádzkovú poslušnosť šikovné dieťa dokáže zvládnuť - za mňa osobne labrador, ale aj pudel, šeltia - no vždy je to hlavne o individuálnej povahy psa i dieťaťa. Je tam toľko faktorov, že zovšeobecniť sa podľa mňa nedá. A dieťa musí mať vždy podporu a pochopenie rodičov
Byla jste rychlejší :-)

Určitě NO. Většina z nás, kdo jsme začínali v pubertě, měla NO, nebo NO bez PP.
Ale slečně z úvodního dotazu je 11 let, což je dost málo, aby zcela samostatně psa vychovala a vycvičila...

Rezzzy
napsal(a):
...viz odpovědi pode mnou....
napsal(a):
Ale slečně z úvodního dotazu je 11 let, což je dost málo, aby zcela samostatně psa vychovala a vycvičila...
Ja bych teda po zkusenosti s hachim NO uz zadnemu zacatecnikovi nedoporucila.
Moje doporuceni na "jednodussiho" psa - pudl (dlouho jsem uvazovala o kralovakovi, ale odradila me pece o srst a usi dolu :), kolie (at uz dlouho- nebo kratkosrsta) a portugalsky vodni pes,. Vsechna trii plemena by mela mit predispozici byt relativne klidni a nekontliktni psi, kteri ale jsou porad dostatecne akcni a nadseni pro jakoukoliv aktiviitu, kterou jim vymyslite :)
Muj research zahrnoval ale jen vetsi plemena :)
Já bych také nezavrhovala německého ovčáka. Svého prvního jsem dostala, když mi bylo dvanáct . Vychovala a vycvičila jsem ho sama, jezdila jsem mu na jatka pro kýble výsekoveho masa( pěkný hnus a taky ostuda v tramvaji:)), chodili jsme na cvičák,dotáhli jsme to na mistrovství republiky mládeže . Byl úžasný, odpustil mi spoustu chyb. Je ale pravda, že v našem domě bydlel hodný pán Koloc, který byl v důchodu, a psa mi venčil, když bylo odpolední vyučování. Když jsem povyrostla, zjistila jsem,kam chodili. V každé hospůdce v okolí mého psa personál zdravil "Dobrý den pane Sandy!"a všude měl volný přístup do kuchyně:))))

PumaCZ
napsal(a):
Ja bych teda po zkusenosti s hachim NO uz zadnemu zacatecnikovi nedoporucila.
Moje doporuceni na "jednodussiho" psa - pudl (dlouho jsem uvazovala o kralovakovi, ale odradila me pece o srst a usi dolu :), kolie (at uz dlouho- nebo kratkosrsta) a portugalsky vodni pes,. Vsechna trii plemena by mela mit predispozici byt relativne klidni a nekontliktni psi, kteri ale jsou porad dostatecne akcni a nadseni pro jakoukoliv aktiviitu, kterou jim vymyslite :)
Muj research zahrnoval ale jen vetsi plemena :)
No jo, ale váš Hachi je taková spíš výjimka, ne?

Vrátím se k zadavateli - z těch tří (de facto dvou) plemen, ze kterých vybíráš, bych nevolila ani jedno. Ale koukni na šeltii. Chce to pečlivě vybírat CHS a rodiče, ale jsou to prima jemní pejsci, a narozdíl od australáků jsou (pokud se vybere vyrovnaný jedinec) celkem bezproblémoví.
napsal(a):
No jo, ale váš Hachi je taková spíš výjimka, ne?
No, urcite to standard nebude, ale uplna vyjimka asi taky ne. Jak chodime po kurzech, tak nejvice problemova plemena dle poctu budou na prvnim miste jednoznacne bordery, ale hned v zavesu jsou australacii a nemci, takze asi tak.
Kazdopadne uz nikdy NO jako psa pro uplne zacatecniky doporucovat nebudu - na to jsou moc velci a silni psi, takze pokud si zrovna nekdo vytahne (nebo vychova) labila, je to proste blby..
Šeltie jsou fajn, mám slabost pro ovčácká plemena, povahově se mi moc líbí třeba i corgi ( i když ten by ve frisbee asi moc nevynikal:). Z " neovčáků" mě ještě napadá stafordšírský bullteriér,ale určitě fenka.Myslim, že nejlepší by bylo, najít v okolí dobrého trenéra psů, který by ti pomohl psíka nejen vycvičit,ale i vybrat. Jestli tomu vaši nerozumi, sám to zvládneš těžko.

Doron
napsal(a):
Já bych také nezavrhovala německého ovčáka. Svého prvního jsem dostala, když mi bylo dvanáct . Vychovala a vycvičila jsem ho sama, jezdila jsem mu na jatka pro kýble výsekoveho masa( pěkný hnus a taky ostuda v tramvaji:)), chodili jsme na cvičák,dotáhli jsme to na mistrovství republiky mládeže . Byl úžasný, odpustil mi spoustu chyb. Je ale pravda, že v našem domě bydlel hodný pán Koloc, který byl v důchodu, a psa mi venčil, když bylo odpolední vyučování. Když jsem povyrostla, zjistila jsem,kam chodili. V každé hospůdce v okolí mého psa personál zdravil "Dobrý den pane Sandy!"a všude měl volný přístup do kuchyně:))))
Před lety (soudím podle kýblu z jatek, že to nebylo předevčírem :-)) ) to tak bylo. NO byl nejrozšířenější pes i mezi mládeží. Pak se objevila spousta dalších plemen.....a dnes každý chce BOC nebo AUO. A ani jedno z těch plemen není zrovna jednoduché a pro děti vhodné.

napsal(a):
Dotaz psal podle všeho kluk.
Doron
napsal(a):
To máte Orionko pravdu:), trochu jsem nostalgicky zavzpomínala na mládí...Pak jsem ještě pár ovčounů měla, a měla jsem vždycky štěstí na dobré povahy. Pak Kavkaze, toho bych tedy dětem nedoporučila určitě:))A teď mám dva vestaje a jsou úžasný :)
Můj první vestaj byl úžasňák a vhodný i pro dítě, ale on to byl prostě povahou NO, miniaturní verze. Dospělého NO dětem asi fakt ne.
Já jsem kdysi jednu NO našla, byla zima a mě ji bylo líto, čekala jsem s ní celkem dlouho na autobusové zastávce jestli si pro ni někdo nepřijde, odběhla jsem pro piškoty a ona tam stále byla, v tý době jsem chodila na základnu a nebyly mobily. Zkoušela jsem sedni, lehni, k noze, vše parádně zvládala. Naši psa nechtěli, že až budu starší. Nakonec se jí ujali úžasní sousedi, podle tetování našli i majitele, prý psi v přecpaných kotcích a na otázku, jestli mu nechybí pes, že prý ne. Byla úžasná až do smrti.
To byl jediný hodný NO, kterého jsme znala, ostatní co jsme potkávala byli jen na vodítku a včelí na vše kolem nebo pak řvouny za plotem, které majitele museli zavírat, když k nim někdo šel.
Doron
napsal(a):
Šeltie jsou fajn, mám slabost pro ovčácká plemena, povahově se mi moc líbí třeba i corgi ( i když ten by ve frisbee asi moc nevynikal:). Z " neovčáků" mě ještě napadá stafordšírský bullteriér,ale určitě fenka.Myslim, že nejlepší by bylo, najít v okolí dobrého trenéra psů, který by ti pomohl psíka nejen vycvičit,ale i vybrat. Jestli tomu vaši nerozumi, sám to zvládneš těžko.
Stafbull je sice k dětem fajn, ale nejsem si úplně jistá, jestli by celý výcvik, zvládlo dítě. Do toho jsou hodně divocí a tím, ze jsou, dost populární, tak co vidím, to šlo s povahou a zdravím do kopru a chce to hodně vybírat. Není to pes pro každého.
Já jsem pro dlouhosrstou kolii. Pro člověka by tito pejsci i dýchali a poslouchají i dítě. Mají rády pozornost a jsou hodně přizpůsobivé. To považuji za super vlastnosti pro začátečníka. :)
napsal(a):
Vrátím se k zadavateli - z těch tří (de facto dvou) plemen, ze kterých vybíráš, bych nevolila ani jedno. Ale koukni na šeltii. Chce to pečlivě vybírat CHS a rodiče, ale jsou to prima jemní pejsci, a narozdíl od australáků jsou (pokud se vybere vyrovnaný jedinec) celkem bezproblémoví.
Také jsou mi šeltičky sympatické!

napsal(a):
Dotaz psal podle všeho kluk.
No jo, máte pravdu. Nějak jsem to přehlédla. Tak se zadavateli omlouvám.

...no a co šiperka.....kdysi tady byla dost doooručovaná....nedávno jsem ji potkala na závodech a byla moc fajn....

Já bych ke klukovi viděla toho pepřáka ( knírače středního ) střapatého. Fenka by ho miloala a vyblbli by se dost a dost.

Doron
napsal(a):
Škoda, že to není náš kluk. My bysme mu vybrali hnedka:)))
Já taky :-)

Malý špic je hračka pro holky, klukovi tu kolii.
napsal(a):
...no a co šiperka.....kdysi tady byla dost doooručovaná....nedávno jsem ji potkala na závodech a byla moc fajn....
Dva kamarádi mají šiperky a přestože jsou zkušení, tak jim jejich psi nic nedají zadarmo a nic neodpustí - podle jejich vyprávění to povahou nejsou zrovna psi pro dítě.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Dva kamarádi mají šiperky a přestože jsou zkušení, tak jim jejich psi nic nedají zadarmo a nic neodpustí - podle jejich vyprávění to povahou nejsou zrovna psi pro dítě.
...aha... no já si pamatuju, jak tady kdysi byly docela dost dopručovany jako ideální malý pes a prvně naživo jsem si ji mohla prohlédnout a pomazlit právě na té akci ....její majitelka velmi nadšená....proto jsem ji zde zmínila.....
napsal(a):
...aha... no já si pamatuju, jak tady kdysi byly docela dost dopručovany jako ideální malý pes a prvně naživo jsem si ji mohla prohlédnout a pomazlit právě na té akci ....její majitelka velmi nadšená....proto jsem ji zde zmínila.....
On je asi i rozdíl v pohlaví - fenka bude určitě tvárnější než pes. Mí kamarádi mají samce.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
On je asi i rozdíl v pohlaví - fenka bude určitě tvárnější než pes. Mí kamarádi mají samce.
...paní měla fenku.....
Moric

XXX.XXX.233.26
A co drsnosrstý jezevčík ?
Trickyvoo
napsal(a):
Není zas tak úplně pravda že dítě u psa nebude mít respekt. Moje dcera se od 10 let věnovala Juniorhandlingu a to nejen s našimi fenkami ale i půjčenými psy různých plemen. A od svých 12 let se úplně samostatně začala věnovat agility