Dobrý den, rodiče budou kupovat pejska.Maminkam chce australskyho ovčáka, táta kopii, dlouhosrstou.Nemuzou se rozhodnout, maminka se boji o česání kolie a koupání. ,že to bude moc náročný. Bydlíme v domku se zahradou, budeme ho cvičit a chodit na procházky a výlety. Mamka s ním chce cvičit nějaké psí sporty.Mame dům a zahradu a kousek od domu rybník. Který pes by byl lepší.Dekuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych brala tu dlouhosrstou kopii.

Staska
napsal(a):
Dobrý den, děkuju, je lepší? Mamka se boji té srsti. Mě se líbí oba, nejvíc vlčák, ne ten německý, ale ten opravdový, československý Vlčák, ale to mamka nechce. Že by to s ním neuměla a tak.
Kolik máš roků?
Německý není vlčák, ale ovčák, zkratka plemene NO. Československý vlčák je krásný, ale to je zrádné. Málokdo má na to, aby ho pochopil, vychoval a dal mu vše, co potřebuje.
Dlouhosrstá je kolie, nikoliv kopie. A vybrala bych si ji proto, že není módní jako AUO. Je mi celkově bližší, sympatičtější. Péče o srst bude náročnější určitě, ale to přece můžeš obstarat ty, nebo se na péči aspoň podílet. Toho bych se nebála.
napsal(a):
Kolik máš roků?
Německý není vlčák, ale ovčák, zkratka plemene NO. Československý vlčák je krásný, ale to je zrádné. Málokdo má na to, aby ho pochopil, vychoval a dal mu vše, co potřebuje.
Dlouhosrstá je kolie, nikoliv kopie. A vybrala bych si ji proto, že není módní jako AUO. Je mi celkově bližší, sympatičtější. Péče o srst bude náročnější určitě, ale to přece můžeš obstarat ty, nebo se na péči aspoň podílet. Toho bych se nebála.
Je mi 9 let. Mě se to plete, ovčák a vlčák, mamka mi říkala, že by ho prej nezvládla. Mamka měla pejska co krásné poslouchal. Nemusel mít ani vodítko. Já bych ráda pomáhala.ja jsem nevěděla, že jsou psi moderní, chceme čistokrevného psa, ten mamki byl s útulku, teď chce čistokrevného, máme i kočku co dostala pohár
Staska
napsal(a):
Je mi 9 let. Mě se to plete, ovčák a vlčák, mamka mi říkala, že by ho prej nezvládla. Mamka měla pejska co krásné poslouchal. Nemusel mít ani vodítko. Já bych ráda pomáhala.ja jsem nevěděla, že jsou psi moderní, chceme čistokrevného psa, ten mamki byl s útulku, teď chce čistokrevného, máme i kočku co dostala pohár
Mamka má pravdu, československý vlčák není jednoduché plemeno. Kolie jsou fajn, péče o srst je větší,ale když mamce pomůžeš,určitě to zvládnete

Staska
napsal(a):
Ne, moderní, ale módní. To znamená, že je AUO v módě. A protože je v módě, je po štěňatech poptávka, chce ho mít spousta lidí, a tak chovatelé produkují štěňata i na jedincích, kteří do chovu nic nepřinášejí, spíš naopak. A to ve svém důsledku škodí celému plemeni.
Jestliže bude jako hlavní panička maminka, měla by mít nejsilnější hlas ve výběru plemene ona. A pořízení psa s průkazem původu, tedy čistokrevného, by mělo být samozřejmostí.
napsal(a):
Ne, moderní, ale módní. To znamená, že je AUO v módě. A protože je v módě, je po štěňatech poptávka, chce ho mít spousta lidí, a tak chovatelé produkují štěňata i na jedincích, kteří do chovu nic nepřinášejí, spíš naopak. A to ve svém důsledku škodí celému plemeni.
Jestliže bude jako hlavní panička maminka, měla by mít nejsilnější hlas ve výběru plemene ona. A pořízení psa s průkazem původu, tedy čistokrevného, by mělo být samozřejmostí.
To jsem nevěděla že jsou psi módní. Mamka asi taky ne. Pojedeme se podívat do chovných stanic na oba pejsky.S průkazem původu bude určitě, mamka furt nadává na množitele. Říká že jen pejsek nebo kočka s útulku nebo s průkazem původu

Nikomu nepřijde divné, že se takto vyjadřuje údajné 9 leté dítě a vedle zároveň posuzuje práci veterinářů dle - cituji:" z mé zkušenosti"?
Dlouhosrstou kolii. Co se týče péče o srst, tak je srovnatelná s AUO, co znám lidi s oběma plemeny, tak se srsti věnují cca stejně. Kolie má srst samočistící. Stačí jednou za čas pročesat (v době línání samozřejmě více) a častěji se češe srst za ušima - plstnatí.
Je hodně přizpůsobivá a klidně s páníčky proleží týden na gauči bez problémů. Co se týče sportu. Tak to by chtělo vzít s nějaké sportovnější linie - ale to budou pravděpodobně akčnější kolie. Pokud stačí jen si to nějak zkusit a zablbnout, tak to zvládne asi jakákoliv. :)
Dlouhosrstá kolie je přátelská ke psům i dětem. AUO znám hodně co nejsou zrovna přátelští ke psům. Pár výjimek znám, ale co mi tu potvrdili i lidi na ifauně, tak to s povahou není slavné. Do toho jsou hodně aktivní, chtějí pracovat.
Za mě dlouhosrstá kolie rozhodně lepší. Nebo ještě je možnost krátkosrstá kolie. Plus teda za mě jsou to plemena do domu. Pokud byste chtěli něco celoročně venku, tak bych volila nějaká jiná plemena. :)
napsal(a):
Nikomu nepřijde divné, že se takto vyjadřuje údajné 9 leté dítě a vedle zároveň posuzuje práci veterinářů dle - cituji:" z mé zkušenosti"?
Zeptala se mamky a ta jí na to řekla názor? Nebo je to dítě, které má kočku a stará se o ni skoro bez pomoci rodičů?

napsal(a):
Nebylo by to poprvé, kdy jsme tu radili z dobré vůle, aby se ukázalo, že tazatel se jen dobře baví.
napsal(a):
Nebylo by to poprvé, kdy jsme tu radili z dobré vůle, aby se ukázalo, že tazatel se jen dobře baví.
Ono je to ve výsledku jedno. Život je takový, že takový případ určitě někdo řeší doopravdy. Nu a třeba někoho tohle téma inspiruje. :)
Člověk musí kašlat na trolly a dělat, že neexistují. Pokud někoho baví mrhat svůj čas vymýšlením dotazů, tak jeho volba. Oproti tomu naše odpovědi někomu můžou pomoc, není to ztráta času. :)
Lily2
napsal(a):
Ono je to ve výsledku jedno. Život je takový, že takový případ určitě někdo řeší doopravdy. Nu a třeba někoho tohle téma inspiruje. :)
Člověk musí kašlat na trolly a dělat, že neexistují. Pokud někoho baví mrhat svůj čas vymýšlením dotazů, tak jeho volba. Oproti tomu naše odpovědi někomu můžou pomoc, není to ztráta času. :)
Dobrý den, já Vám moc děkuji.
Doma už to řešíme nějakou dobu, dcera se těší a chtěla se taky zapojit do výběru, tak jsem ji poradila, ať se zeptá tady, že jsou tu zkušení chovatelé.
A ano, kočky máme, to jsem byla já.
Mám vybraných pár CHS s oběma plemeny a budeme objíždět.
Měla jsem zatím jen psy nalezence a útulkáře, nebylo to vždy snadné. Nyní bych si ráda pořídila psa s PP, možná pro někoho snobárna, ale teď mám děti a ráda bych psa s určitou povahou. Australská zatím žádného neznám, ale naprosto mě nadchnul, jak povahou, vzhledem, energií. Kolie znám dvě, obě velmi klidné, chodí u nohy, nikdy jsem je neviděla běhat, blbnout, ...
Výběr je na mě, ale i tak zvažuji obě varianty
Staska
napsal(a):
Dobrý den, já Vám moc děkuji.
Doma už to řešíme nějakou dobu, dcera se těší a chtěla se taky zapojit do výběru, tak jsem ji poradila, ať se zeptá tady, že jsou tu zkušení chovatelé.
A ano, kočky máme, to jsem byla já.
Mám vybraných pár CHS s oběma plemeny a budeme objíždět.
Měla jsem zatím jen psy nalezence a útulkáře, nebylo to vždy snadné. Nyní bych si ráda pořídila psa s PP, možná pro někoho snobárna, ale teď mám děti a ráda bych psa s určitou povahou. Australská zatím žádného neznám, ale naprosto mě nadchnul, jak povahou, vzhledem, energií. Kolie znám dvě, obě velmi klidné, chodí u nohy, nikdy jsem je neviděla běhat, blbnout, ...
Výběr je na mě, ale i tak zvažuji obě varianty
K dětem jsou dlouhosrsté kolie skvělé. Zvládne je cvičit i dítě. Jsou opravdu učenlivé a chápavé a chtějí s člověkem pracovat. ALE jsou takové, jaké si je udělá majitel. Což si myslím, že je jejich obrovská výhoda pro rodinu s dětmi, kde se životní tempo hodně mění.
Sestra má teď kolií miminko a hrozně rádo si hraje, běhá. :) Vážně zlatíčko. Jsem s ní byla chvilku o samotě a během pěti minut zvládla lehni jen na slovní povel. Chytré zvířátko a ani z daleka tak tvrdohlavé jak můj minibulík. :D
Naopak výběr s PP chválím. U australských ovčáků budete muset hodně hledat, abyste nevzali špatnou povahu. Co potkávám ve městě a v parcích je děs běs. Málokterá kolem sebe snese druhého psa.
Ale záleží jakému sportu se chcete věnovat. Kolie by se určitě zvládla dogdancing, věřím, že i canicross. Agility = tam už by bylo třeba vybírat sportovněji vedenou chovku.
Hlavně se dívat na vyšetření a povahy rodičů plus prostředí, ve kterém štěňata vyrůstají. Čím se jim bude chovatel více věnovat a správně je vést, tak tím snadnější budete mít výchovu potom vy. Jestli už zvládne mít na sobě obojek, bude zvyklé na domácí ruch, na venkovní ruch, třeba už začne mít i nějaké hygienické návyky...

je to o individuálnej preferencii. Každý pes môže byť super alebo katastrofa No je to výsledok majiteľa (môj súkromný názor). Ale ja by som volila kóliu - zdá sa mi tvárnejšia a vyrovnanejšia v povahe
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.7
Pokud pes nemá být jen na dvoře co varianta krátkosrsté kolie? Odpadne vám péče o srst a povaha stejná.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud pes nemá být jen na dvoře co varianta krátkosrsté kolie? Odpadne vám péče o srst a povaha stejná.
No vidíte, mně povaha dlouho a krátkosrstek kolií stejná nepříjde. Ale znám jen početně omezený vzorek, tak do 10ti kousků od každého. Dlouhosrstky mi příjdou o něco citlivější, klidnější a tak nějak lépe čtou emoce svého páníka. Krátkosrstky mi připadají trošku víc akční a v povaze malinko "tvrdší", nenechají se jen tak rozhodit. Za mě určitě dlouhosrstá kolie. Vybírat povahově vyrovnané rodiče.
Dlouhosrstka je moje nej nej v psí říši. Žil se mnou 13 let a bylo to prostě nejleoší stvoření na světě. Péče o srst není zase tak náročná, jak to vypadá. U nás stačilo 1x do týdne vykartáčovat, čas od času zastřihnout srst na tlapkách a trošičku zkrátit na hleznech. Jediné místo, které bylo potřeba častěji vyčísnout je jemná srst za ušima, tam se cucky dělají rády. Vzhledem k tomu, že byl postelák, při příchodu z bahna venku jsme buď nechali v předsíni na dece uschnout "podvozek" a pak zametli, srst je hodně samočistící.Nebo když bylo bahna opravdu moc, strčit do vany a podvozek jen spláchnout čistou vodou. Koupel šamponem byla tak cca 3 - 4x do roka.
Když to porovnám s afgánskou chrticí, která mu dělala společnost, tak údržba, výchova, prostě vše oproti ní úúúúplně na pohodu. Od mala naučit, že kartáč je bezva věc a krásně masíruje