Pes co má všechny rád, veselý a otravný

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.11.2022 18:14
P.C.

XXX.XXX.234.100

9 měsíční fenka, kterou máme 5 měsíců, je od počátku kontaktní na lidi a psy. Poslední dobou je ale úplně šílená. Na každého člověka reaguje, čeká na něj a skáče. Na psy je ještě horší. Kvůli každýmu, kterého zaregistruje přes tři ulice, tak čeká. Sedne, lehne, čumí a nejde s ní nic. Pamlsky, přivolání, které jinak funguje (ale není to stopro, to prostě není), bláznění... Nic. Sedí a čumí nebo začne táhnout.
Venku na vodítku když jde u nohy, tak to ještě jde, soustředí se na tu chůzi. Ale v momentě, kdy povolím, vyhazuju něco, kouknu jinam... A někdo jde a jen minimálně projeví zájem, tak už je u něj jako u nejlepšího kámoše.
Je jí jedno, že je to cizí člověk. Na psy je blázen, miluje s nimi běhat na louce v partě a holt nechápe, že každý pes na ulici není kámoš z louky.
I na té louce si oběhne všechny páníčky, sedne si k cizímu pánovi, i když jí nic nedává nebo si jí nevšímá.
Nebo jdeme v partě, kde kamarádka si jí vůbec nevšímá, jakože se na ní nereaguje, ale odběhne do lesa a pesina se může pominout, že někdo odešel a musí na ní čekat.
Může to souviset s pubertou, popř háráním? (Ještě se neprojevilo, ale mohlo by už být)
Nějaké tipy? Děkuju

28.11.2022 19:09
Doron

XXX.XXX.17.131

A není to náhodou tak, že venčení na louce je vrchol jejího dne? Že se těší až ji vypustíte a bude si hrát, běhat od psa ke psu, od páníčka k páníckovi, některý něco dá ( poplácání, pamlsek) , některý nedá. Zkusila bych jí víc navázat na sebe a jiné podněty, na louku nějaký čas nechodila, omezila bych venčení s kamarády.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.11.2022 19:17

Nějaké zhoršení asi s pubertou/háráním (kolísáním hormonů) souviset může, také jsem jej nedávno v tomto směru s puberťákem zaznamenala, ale zamakali jsme a je to už lepší než byl výchozí bod před zhoršením. Určitě bych se tím, že to s něčím může souviset, nenechala ukolébat.

Já s tím pracovala (pracuji) tak, že jsem se nějakou dobu snažila nikoho na blízko nepotkávat (aby se to chování nezhoršovalo + ideálně i začalo vyhasínat) a šla jsem na to celkem komplexně. Začala jsem budováním nové zóny odměn, a sice na mé levé i pravé straně (standardně odměňuju primárně frontálně, takže toto nebylo dostatečně naposilováno). Inspirovala jsem se tady: https://www.youtube.com/watch?v=sFuFqCkmZB4&ab_channel=Koiraps%C3%AD%C5%A1kola. Mimo odměňování na boku z ruky za chůze (nejen pamlsky, i hračkou) dělám na procházkách i to, že jdu a jednou za pár kroků položím na zem vedle své nohy pamlsek a pes si ho smí vzít ("vezmi"). Dělám to třeba na louce, na poli a nikdy na to dopředu neupozorňuji, pes prostě musí dávat pozor, kdy to přijde. A podobných aktivit máme víc, hrajeme přivolávačské hry atd. - cokoli, co obrací pozornost psa na mě. Toto se taky hodí: https://www.youtube.com/watch?v=QONc9e0lqX4&ab_channel=Koiraps%C3%AD%C5%A1kola.

K tomu jsem začala ze sebe při chůzi na vodítku dělat šaška :-), aby se pan puberťák méně odpojovat a více si mě hlídal a zapojoval se, nabízel pěknou chůzi na vodítku a oční kontakt. Mimo lidi a psy jsem ho naučila třeba hru pomalu/rychle - je to velmi snadné, když řeknu "rychle", tak se rozběhneme a běžíme na prověšeném vodítku, ale jakmile řeknu "pomalu", musíme oba současně hóóóódně zpomalit (skoro se zastavit) a netahat. Zase hrajeme s pamlsky (další způsob, jak budovat RZ), a pes se musí soustředit, aby včas a adekvátně zpomalil a mlsík dostal. Když někoho míjíme a zdá se mi to těžké, tak to takhle proběhneme a než si uvědomí, co se děje, jsme už pryč. Nebo různě měním směry a musí mě následovat atd., dá se toho vymyslet fakt hodně. Hry tohoto typu prokládám čuchacími pauzami.

Takže suma sumárum... nejvíc mi pomohlo přestat přemýšlet o míjení lidí a psů, ale zaměřit se obecně a komplexně na spolupráci a chůzi na vodítku (a nějaký povel "k noze" teď nechávám úplně stranou a neřeším). Čím lépe pes jednotlivé hry zná (a snažím se držet poměr cca 9 her bez rušivek na 1 hru při míjení - to je taky důležité), tím snadněji se odpoutává od rušivek a naskočí do společné aktivity. Ještě to nemáme úplně poladěné, ale minulý týden jsme udělali fakt kus práce a zlepšení je veliké. A přitom taková blbost, že? :)

PS: Pěkné hry na focus má i Susan Garrett.

28.11.2022 20:19
P.C.

XXX.XXX.234.100

To je dobré, díky. Je fakt že louku se psy miluje, bereme to tak, že se tam vyběhá a utahá a socializuje. Je fakt, že těžko pak odliší, že jinej pes a páník nechce. Když ji vezmu samotnou a ideálně na místo, kde to nezná, tak docela funguje.

28.11.2022 20:44
Doron

XXX.XXX.17.131

Robert Zlocha napsal na eCanis moc zajímavej článek" Nesocializujte svého psa aneb socializace naruby". Ale neumím sem dát odkaz:(

28.11.2022 21:02
janaa

XXX.XXX.174.242

Doron napsal(a):
Robert Zlocha napsal na eCanis moc zajímavej článek" Nesocializujte svého psa aneb socializace naruby". Ale neumím sem dát odkaz:(

https://www.ecanis.cz/clanky/nesocializujte-sveho-psa-aneb-socializace-naruby-_1479.html

28.11.2022 21:28
P.C.

XXX.XXX.234.100

Ješiš, to je skvělé, úplně se v tom vidím. Díky.
Opravdu to začalo gradovat teď, když chodí na louku víc a častěji.
Pořád si tedy říkám, že by to pro ní mělo být fajn, že má pejsky kolem sebe... Ale budeme to omezovat.

28.11.2022 22:04

Tak jí vemte k nám, to fakt nedá. Hlavně co v sobotu na Staromáku rozsvítili strom a zahájili trhy, tak to je masakr, ty davy... Metoda zahlcení.

29.11.2022 00:08

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak jí vemte k nám, to fakt nedá. Hlavně co v sobotu na Staromáku rozsvítili strom a zahájili trhy, tak to je masakr, ty davy... Metoda zahlcení.

Tuším, že to (asi) myslíte na půl ve vtipu, ale s tímhle bych tedy byla opatrná - ne každý pes flooding unese, tak aby to (kdyby to někdo naslepo zkoušel) nenapáchalo víc škody než užitku. Jsou psi, pro které je desenzibilizace vhodnější.

29.11.2022 01:21
Doron

XXX.XXX.17.131

Jsou i takoví lidé:) Například moji psi zvládají davy na Staromáku v pohodě, ale na mě je to moc:)) Z Vašich příspěvků,Odetto, se dohaduji, že se věnujete výcviku čistě pozitivní metodou ? Jako to dělá František Šusta? Jestli ano, zajímaly by mě vaše zkušenosti..

29.11.2022 06:08
P.C.

XXX.XXX.234.100

Díky, byla jsem sama na trzích plzeňských, musela jsem. A sama jsem byla nervní a chtěla domů.
Jinak se snažíme socializovat, ale tohle mi přišlo moc.

29.11.2022 08:32

Doron napsal(a):
Jsou i takoví lidé:) Například moji psi zvládají davy na Staromáku v pohodě, ale na mě je to moc:)) Z Vašich příspěvků,Odetto, se dohaduji, že se věnujete výcviku čistě pozitivní metodou ? Jako to dělá František Šusta? Jestli ano, zajímaly by mě vaše zkušenosti..

Mám sedmiměsíční (odrostlé) štěně, je to můj druhý pes (s prvním jsem na začátku o pozitivce nevěděla nic, až poslední roky to ke mně zásadněji probublalo), tak Vám těch zkušeností tolik nenabídnu (a nevím, co konkrétně Vás zajímá), to se tady poptejte spíš hmn_ nebo dalších zkušených. :-)) Dělám s ním s klikrem (etický, force free trénink), tu trochu teorie, kterou znám, využívám a uplatňuji. Snažím se, abychom pracovali a fungovali po dobrém; to, aby měl šanci uspět a uspěl, považuji za svoji zodpovědnost, ale samozřejmě má nastaveny i hranice, jejichž dodržování důsledně vymáhám (bez bití, bez averzivních pomůcek, s tresty pracuji vědomě a opatrně, u nás je trest např. odnesení štěňátka z gauče na pelíšek, když se nás na tom gauči snažilo sežrat). Ale samozřejmě se nepohybujeme čistě v R+, to není, myslím si, ani možné zařídit.
Zkušenosti mám dobré - já se v tom cítím dobře a přirozeně (jsem poměrně mírná a klidná povaha), pes je taky spokojený, protože máme nastavenou jednoznačnou komunikaci (on k práci naprosto zásadně potřebuje jednoznačně vědět, že uspěl). Není to s ním (pro mě) úplně jednoduché, ze začátku se vůbec nesoustředil, odcházel z tréninků, přetáčel se při každém druhém (doslova 🤯) neúspěchu do absurdna… nenechává mě ustrnout, stále musím vymýšlet nové způsoby a strategie, dostudovávat… no, školí mě a nedává mi nic zadarmo, ale šmrdláme a i když je to mravenčí práce, začínám vidět výsledky a ten moment, kdy dokáže nějakou dovednost správně a vědomě (!) aplikovat nebo když si říká o práci a je natěšený, to je čistá extáze.

29.11.2022 10:48

Tuším, že to (asi) myslíte na půl ve vtipu, ale s tímhle bych tedy byla opatrná - ne každý pes flooding unese, tak aby to (kdyby to někdo naslepo zkoušel) nenapáchalo víc škody než užitku. Jsou psi, pro které je desenzibilizace vhodnější.

Samozřejmě vtip, jinak by tam nebyl ten smajlík. Jen jsem si představila, co by tady takový pes dělal. Můj to zvládá až do extrému způsobem "já jdu a všichni uhněte". Klidně do chodce nabourá a je mu to úplně fuk, pořád musím dávat pozor, aby ho někdo nezašlápnul. Já to narozdíl od něj nedávám vůbec, pořád nadávám a chytá mě skoro panika.

29.11.2022 11:13

Samozřejmě vtip, jinak by tam nebyl ten smajlík. Jen jsem si představila, co by tady takový pes dělal. Můj to zvládá až do extrému způsobem "já jdu a všichni uhněte". Klidně do chodce nabourá a je mu to úplně fuk, pořád musím dávat pozor, aby ho někdo nezašlápnul. Já to narozdíl od něj nedávám vůbec, pořád nadávám a chytá mě skoro panika.

Můj to zvládá až do extrému způsobem "já jdu a všichni uhněte".

29.11.2022 13:09

Můj to zvládá až do extrému způsobem "já jdu a všichni uhněte".

Ano, mnohdy to úsměvné je. Třeba Řásnovka - nejlépe se chodí po dlažbě uprostřed uličky, nejméně mu do mezer zapadají drápky. Jenže středem chodí rádi i lidé. Do poslední chvíle neuhne ani nezpomalí. Pokud neuskočí a on do nich nabourá, tak jen zvedne oči s výrazem tvl, jste slepí, tak uhnu, ne? Uhnou vždycky a on spokojeně kráčí dál. Samozřejmě ho stáhnu od špatně chodícího seniora, kočárku apod., ale jinak to neřeším, je to přece jeho rajón!

29.11.2022 14:02
Doron

XXX.XXX.162.30

Tak koukám, že to máme stejně a v podstatě máme asistenční psy🤣! Odetto, moc děkuju za odpověď. Zajímalo mě jestli někdo cvičí čistou pozitivkou, jestli je to vůbec možné. Měla jsem řadu psů a řekla jsem si, že vyzkouším nové trendy, přečetla jsem pár knížek, máme trenéra,moc mě tahle metoda zajímá. Psíkovi je rok, tak dobré a radostné přivolání jsem nikdy neměla, všechno mu jde pěkně, chůze u nohy, obraty, štěkání, odložení, když ho na procházce beru na vodítko, má to za odměnu:).Ale musí to být všechno v takovém akčním módu. Mám problém s cviky, které jsou nudné a rutinní, třeba dlouhodobé odložení nebo chůze u nohy(taková ta obyčejná, když potřebujete jít pár kilometrů po městě nebo po silnici). Dřív to bylo :""cuk cuk, to je hodný " občas odměna a za půl dne to uměl. Teď se kolem mě motá jako nudle v bandě:))

29.11.2022 15:30

Doron napsal(a):
Tak koukám, že to máme stejně a v podstatě máme asistenční psy🤣! Odetto, moc děkuju za odpověď. Zajímalo mě jestli někdo cvičí čistou pozitivkou, jestli je to vůbec možné. Měla jsem řadu psů a řekla jsem si, že vyzkouším nové trendy, přečetla jsem pár knížek, máme trenéra,moc mě tahle metoda zajímá. Psíkovi je rok, tak dobré a radostné přivolání jsem nikdy neměla, všechno mu jde pěkně, chůze u nohy, obraty, štěkání, odložení, když ho na procházce beru na vodítko, má to za odměnu:).Ale musí to být všechno v takovém akčním módu. Mám problém s cviky, které jsou nudné a rutinní, třeba dlouhodobé odložení nebo chůze u nohy(taková ta obyčejná, když potřebujete jít pár kilometrů po městě nebo po silnici). Dřív to bylo :""cuk cuk, to je hodný " občas odměna a za půl dne to uměl. Teď se kolem mě motá jako nudle v bandě:))

Omlouvám se, že se směji, ale když tak čtu o té radostné spolupráci, tak mi to nedá nezmínit spolupráci mojí pastevecký čuby.

Podotýkám, že se po ní nijak moc nevyžaduje, venku defakto jen to, aby mě nevláčela na vodítku a chovala se slušně. Teď už to i docela jde, ale když byla mladší, tak to byl boj a jediná metoda, co zabírala byla "být tvrdohlavější a umíněnější než čubina". Takže po dlouhé době, kdy jsme stály a ujasňovaly jsme si, kdo koho na tom vodítku povede...a kdy to teda madam načuřeně vzdala, protože zjistila, že se fakty nikam nepohneme, když bude tahat...a já jí chtěla dát najevo, že teď je to správně, teď jsem spokojená, tak jsem naivně pochválila a nabídla pamlsek...napíšu verzi s piškotem, ale defakto jsem zkoušela vše od piškotu, přes sušený masíčka, až po šunku...vše po čem by se doma utloukla a za co ochotně předvádí sedni, lehni, ke mně, dej pac a dej druhou pac.

Takže já říkám nadšeně "tak je hodná, šik šik holka, áno...na tady máš piškoteček" a Gina odpovídá, teda spíš tak procedí mezi zuby, aniž by mi věnovala pohled "pochvalu si strč do zadele a ten piškot si sežer sama..."

Takhle...ani dnes si venku žádnej pamlsek nevezme, v tom je stejná jako afgán...a to prosím doma, když s Matýskem dělám v obýváku..jak já říkám "pořadová cvičení", tak to se hned přidá, aniž by to po ní někdo chtěl a cvičí s ním stereo.
Ale občas si na procházce jen tak přijde pro pohlazení a pro pusinku. Jsou to vzácné okamžiky, opravdu to není na každé procházce, ale z její strany je to pro mě vyznamenání nejvyšší.

A u Matese...tak to je jinej level...jak zjistí, že pamlsky mám sebou, tak je i problém třeba cvičit venku přivolání, protože se ode mne nehne tam bych si klidně dovolila převzít výrazivo, že se kolem mě motá jak nudle v bandě...

29.11.2022 15:59
Doron

XXX.XXX.162.30

Jeee, a co máte za pastevce? Já kdysi měla kavkazáka. Oni tenkrát byli takový hoodnė drsný. Byla jsem docela namistrovaná, vůbec mě nenapadlo že by mě nějakej pes neposlechl na slovo:))A taky tady byli nový, nikdo je moc neznal.Asi si umíte představit moje překvapení😱🤣, Takže jsem pak po něm chtěla přesně to co Vy, plus aby nikoho nezabil.Jinak byl taky úžasnej a je nezapomenutelnej. Doronek,co o něm píšu je takový ovčákoid( švýcarský, belgický, německý a borderka), tak od něj očekávám trochu víc, respektive něco jiného no :)))

29.11.2022 16:04
Trickyvoo

XXX.XXX.5.147

Malina většinou ztratí sebekontrolu a tahá jak smyslů zbavená, alespoň ze začátku. Pak se většinou sklidní a je zlatá.

29.11.2022 18:34

Doron napsal(a):
Jeee, a co máte za pastevce? Já kdysi měla kavkazáka. Oni tenkrát byli takový hoodnė drsný. Byla jsem docela namistrovaná, vůbec mě nenapadlo že by mě nějakej pes neposlechl na slovo:))A taky tady byli nový, nikdo je moc neznal.Asi si umíte představit moje překvapení😱🤣, Takže jsem pak po něm chtěla přesně to co Vy, plus aby nikoho nezabil.Jinak byl taky úžasnej a je nezapomenutelnej. Doronek,co o něm píšu je takový ovčákoid( švýcarský, belgický, německý a borderka), tak od něj očekávám trochu víc, respektive něco jiného no :)))

Mám pyrenejskou horskou psici...což si myslím, že je jeden z "nejhodnějších" pastevců. Skvělá vyrovnaná povaha, ale teda je jak beran...nelze se dohodnout po dobrým...po zlým to ani nezkouším a ani si nemyslim, že by to fungovalo...fakt je to o tom, kdo bude víc zabejčenej. Feňule má tu výhodu, že může uznat, že jí to už nebaví a může tzv. ustoupit...já mám tu nevýhodu, že nemůžu ustoupit nikdy.

Jinak měla jsem kavkazačku, kterou jsem bohužel musela dát pryč. Měla jsem jí od jejích dvou měsíců do deseti měsíců....a naopak jsem musím říct, že její reakce na přivolání ještě v tom pubertálním čase byla neskutečná....reakce teď hned otočka a zpět ke mně, změna výrazu z "jsem krvelačná bestie a běžím zabít cyklistu" na na rozjásané milující sluníčko "už běžííííím" a teda nereagující na povel "ke mně" ale na "Jessinko, hopíí hopíí".
Tak jasně holka by dospěla a třeba by to už nebylo možné, ale byl to mlaďoch spolupracující.

Nejvtipnější bylo, když jsme pořizovali pyrenejku a já teda měla o pastevcích hodně načteno a probíráno s majiteli pastevců, jací jejich psi jsou, protože už léta se o pastevce zajímám a jsou to pro mě top psi....nicméně bylo uváděno, že pastevec se musí co nejvíc naučit dokud je malej...štěndo, že pak už s ním bude těžký pořízení. Jasně...malá Gina dělala asi 2-3 měsíce, že ke mně vůbec nepatří a pak bylo hned období trucu, umíněnosti, tvrdohlavosti....a pak to s mírně klesající tendencí pokračovalo snad do jejích dvou let. A člověk si tak říká....no to je paráda, tak jako malá, se nenaučila nic, v pubertě začala táhnout jak lokomotiva, předvádět divadlo, když zahlédla psa....co budu dělat až bude dospělá?? Naštěstí to dobře dopadlo a sice jí nemůžu pustit na volno, ale je to i na procházkách velmi příjemná společnice....procházka už není boj, ale radost....a mazlinda největší.

Moc mě mrzí, že už si vzhledem ke svému věku, na dalšího pastevce netroufnu, protože to opravdu není pes, kterého by si třeba dcera v případě nouze, vzala do bytu....je to takový depresivní, jsem člověk, co svůj život počítal na to, kolik ještě psů si pořídí a najednou konec a máte poslední....

Jinak mám ještě mladýho berňušku. O tom prohlašuju, že je to samovychovatelné plemeno...ten už se poslušnej narodil, prostě poslušný zlatíčko...pes ideál...a to zase musím říct, že je prostě divný, takový jakože máte poslušnýho psa a bez práce?

29.11.2022 20:33
Doron

XXX.XXX.162.30

Trochu vám ty pastevce závidím:).. Chtěla jsem si ještě pořídit čuvače, měla jsem s nimi dobrou zkušenost z Jizerek, kam jsme jezdili. No, ale pak se u sousedů narodil Dorouš a to nešlo,si ho nevzít:). Někdy si holt pes vybere člověka a ne naopak. A u našich koček to tak bylo vždycky :))A máte pravdu, je smutný myslet na to, kolik psů si už člověk nepořídí.....:(

29.11.2022 21:28

to sardullah

Nemáme typické povely, ale naši nám rozumí, to víme. Ale tenhle víkend jsem si uvědomila jednu věc, když jsem za tmy běžela do ložnice podrbat probouzejícího se joudu a přerazila jsem se o kabel od NTB. Já jsem vycvičená dokonale. Povely dostávám jasné už od štěněte a rychle se učím nové. Pípne, mňoukne, broukne, př. použije další z desítek výrazově podbarvených "slov" (je to kecka), hodí nějaký ksicht nebo pózu a servismanka ví. A buď se zákeřně sekne a vysvětlí, že tedy né, nebo běží splnit přání.

29.11.2022 21:31

Doron napsal(a):
Trochu vám ty pastevce závidím:).. Chtěla jsem si ještě pořídit čuvače, měla jsem s nimi dobrou zkušenost z Jizerek, kam jsme jezdili. No, ale pak se u sousedů narodil Dorouš a to nešlo,si ho nevzít:). Někdy si holt pes vybere člověka a ne naopak. A u našich koček to tak bylo vždycky :))A máte pravdu, je smutný myslet na to, kolik psů si už člověk nepořídí.....:(

Já chtěla pasteveckou čubu už když jsme pořizovali předchozí psy. No a zrovna v té době měla známá štěňata křížence bernardýna a BSP...no nakonec jsme si místo jedné feny vzali i jejího bráchu. A vlastně náhodou jsem tak přišla k mojí osudové psí holce. A děkuju bohu za tu náhodu, co nás svedla dohromady.

30.11.2022 06:08
Mí

XXX.XXX.69.124

Doron napsal(a):

Ano,je smutné myslet na to kolik psů si už člověk nepořídí,ale ještě smutnější je vědět,že už nebude žádný.Leda že by to byla čivava na podložce,jak to tady v jednom příspěvku čtu... Ale to raději nic.Takže pokud může být ve výhledu jakýkoliv,třeba i prťavec,je pořád život fajn. Mějte všichni krásné předvánoční dny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík