Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj všem. Sledovali jste v zimě u zimomřivých plemen těžší učení na vykonávání potřeby venku? Chci se ujistit o správnosti postupu.
Mám teprve tři dny desetitýdenní štěně, jde o malé krátkosrsté plemeno. Teď váží cca 1,5 kg. Nejde o první štěně, které učím vykonávat potřebu venku. Předchozí štěňata byla ale dlouhosrstá a učila se venčit ještě před zimou. Nechci učit na plínu.
Fenečka už zřejmě chápe, že má čůrat venku. Vždy po spánku, jídle ji čapnu a letím ven. Musí to být rychlé, jen nazuju boty, tkaničky nezavazuju, bundu nasazuju až venku. Slečna se venku většinou hned vyčůrá. S nadšením ji slovně pochválím, pamlsky zatím odmítá. Na delší venčení to není, je jí zima. Někdy se pak chvíli honíme, to se zahřeje, ale další potřebu už neudělá.
Při téhle rychloakci nehrozí nasazení oblečku, ještě se s tím pereme a je třeba být venku skutečně za minutu. Když "to" nespěchá, dostane obleček a jdeme na krátkou procházku, to nic neudělá. V oblečku se jí zřejmě nechodí dobře. Obleček taky dosud neznala, venku se u chovatele nevenčila.
Vzhledem k rychloakcím a klepání venku pak často udělá loužičku ještě doma, i chvíli po návratu zvenčí. Bobky doma téměř vždy, venku to zvládla zatím jen třikrát. Nastydlá snad není, např. tuhle noc vydržela celou s jedním venčením v jednu ráno. Doma to mlčky uklidím, nehubuju.
Mám pocit, že to se zimou souvisí. Na malou je kosa, dokud nelítá. Když lítá, nečůrá. Těch nehod doma je proto víc, než je mi milé. Nevadí mi uklízení, ale nechci, aby si myslela, že venčit se doma je v pořádku.
Mám objednané další dva oblečky, které by měly jít lépe nasazovat. Snad se jí v nich bude i lépe chodit. Plánuju po první loužičce venku nasadit obleček a dál venčit. Máte pro mě další tip? Nebo mám postupovat úplně jinak? Setkali jste se s tím, že u zimomřivých psíků trvalo učení v zimě déle, než u štěňat narozených na jaře, brzy v létě? Dohnali jste to v pohodě později po konci zimy, i když štěně mělo doma třeba i hodně nehod?
Děkuju vám za vyjádření se v klidu bez vraždění 😊

nemám malé plemeno, ale hladkosrsté ano. Yoda byl naše první zimní štěně - a v učení čistoty jsem neviděla příliš rozdíl - na rychločůrání (po spaní, po hraní, po jídle,,, prostě skoro pořád) byl vynášen na zahradu "nahatý" a čůral venku ihned. Na delší procházky chodil ve svetru - a naučil se v něm i čůrat i bobkovat.
Měla jsem z toho strach (přeci jen dogátko má louže veliké) a mile chlapec překvapil - neviděla jsem rozdíl mezi letními štěníky a jím...
3 dny je hrozně málo, předpokládám,že s vámi musí být vůbec poprvé venku, takže je z toho štěně vykulené, a přirozeně pokud už to není na spadnutí,nechává si to do bezpečí,jak mu velí příroda. Myslím,že na to jdete dobře, jen to chce čas a trpělivost. Klidně bych mu na doma pořídila nějaký lehký svetřík,ve kterém mu doma nebude horko, ale přeci jen ho trochu ochrání při rychlovýběhu ven, a tam pak jak píšete,nasadit obleček. I na ten si zvyká,tak to bude jedno s druhým. Určitě bych po jídle naplánovala "větší" procházku, kdy víc pochodíte, poblbnete, i tím blbnutím se ty střeva rozpohybují a věřím,že to i s bobkem klapne

napsal(a):
nemám malé plemeno, ale hladkosrsté ano. Yoda byl naše první zimní štěně - a v učení čistoty jsem neviděla příliš rozdíl - na rychločůrání (po spaní, po hraní, po jídle,,, prostě skoro pořád) byl vynášen na zahradu "nahatý" a čůral venku ihned. Na delší procházky chodil ve svetru - a naučil se v něm i čůrat i bobkovat.
Měla jsem z toho strach (přeci jen dogátko má louže veliké) a mile chlapec překvapil - neviděla jsem rozdíl mezi letními štěníky a jím...
Ten byl malinkatej!

napsal(a):
Děkuji za odpověď. Štěndo vypadá skvěle, jak si užívá sníh...

janaa
napsal(a):
3 dny je hrozně málo, předpokládám,že s vámi musí být vůbec poprvé venku, takže je z toho štěně vykulené, a přirozeně pokud už to není na spadnutí,nechává si to do bezpečí,jak mu velí příroda. Myslím,že na to jdete dobře, jen to chce čas a trpělivost. Klidně bych mu na doma pořídila nějaký lehký svetřík,ve kterém mu doma nebude horko, ale přeci jen ho trochu ochrání při rychlovýběhu ven, a tam pak jak píšete,nasadit obleček. I na ten si zvyká,tak to bude jedno s druhým. Určitě bych po jídle naplánovala "větší" procházku, kdy víc pochodíte, poblbnete, i tím blbnutím se ty střeva rozpohybují a věřím,že to i s bobkem klapne
Děkuju Vám za názor. Určitě i ten pocit bezpečí může hrát roli, to mi nedošlo.
V pondělí jsme byli jen na zahradě, včera třikrát na zahradě sousedů, dneska jsme dali první procházku přes krátkou louku. Už fenečka slyší na jméno a přiběhne, zvykla si na obojek, s občasným drobným zásekem chodí na vodítku, učím ji na povel sednout, neotravovat kočky domácí.... Je toho dost nového. Snad jí bude nový obleček (aspoň jeden) příjemnější. Pak nebude nic bránit venčení déle (přiměřeně), více času na loužičky a rozhýbají se i střeva. Je moc šikovná.

Jak psala Janaa, jdete na to dobře, pidištěně máte jen pár dní, vydržte, uklízejte v klidu, neremcejte vůči štěňátku kvůli tomu, fenku učíte správným návykům. Také jsem měla jednu fenu na zimu, sice větší plemeno, ale vypadalo to podobně. Stačily dva týdny a hygiena se zlepšila o stopro.
Neučíte na podložky, což je super, nehody se stávat mohou klidně i do 4-5 měsíců i u letních štěňat. To mi dělal pes coby mládě, rozjařený ze zahrady vlétnul do baráku a pochcal si matraci, neb venku se přes vjemy nestíhal vyčůrat. Za měsíc z něj bylo vzorné zvíře, které se naučilo ovládat svěrače a říct si o venčení. Jak by řekl klasik: "Vydrž, Prtka, vydrž." A nějaký obleček pro trpaslo se na venčení určitě hodí.

Idete na to dobre - len treba vydržať. Holt niekomu to ide rýchlejšie, niekomu pomalšie - ale tri dni sú nič! Dva -tri týždne učenia sú úplne bežné - a aj to musí byť šteňa šikovník. Ako píšu vyššie u niektorých sa nehody stávajú aj do 4-5 mesiacov. A letné verzus zimné učenie podľa mňa je úplne jedno. Dokonca by som povedala, že u zimného sme sa to naučili skôr - v momente, keď šteňa pochopilo čo sa po ňom chce, tak začalo vonku čurať rýchlejšie - lebo veď je zima - kým to nespravím, domov ma nevezmú ☺. ešte taký môj súkromný postreh - najskôr to moje psiská pochopili (čo po nich chcem) - keď som ich "zdrapla" pri čine zajačala niéééé- a behoooom von. Ak to vonku dokonali tak mega pochvala - pamlsok a šantenie. No behala som von v papučiach a tričku aj v snehu - klepali sme sa teda obaja

Mně se líbí od alusky model "ustřihnutý rukáv z mikiny" - to musí být fajn obleček, a na takové to domácí žvýkání pro termoregulačně nejisté štěně, které capká po zemi, to může být příjemnost

Nejlíp se mi na štěnda osvědčily hodně pružné oblečky, takže svetry - neomezují v pohybu jako různé bundy. Rychleji si zvykla a pak už pro ně "vyšší level" nebyl problém.
napsal(a):
Mně se líbí od alusky model "ustřihnutý rukáv z mikiny" - to musí být fajn obleček, a na takové to domácí žvýkání pro termoregulačně nejisté štěně, které capká po zemi, to může být příjemnost
no jasně, já nechtěla kupovat obleček v krámě, když jsem štěndo přivezla začátkem března, takže už dlouho bejt zima neměla a co pak s tím? Mikina byla na vyhození a flísovej obleček hotovej raz dva

Děkuju vám všem za názor a připomínky.

Hlásím se po týdnu. Je to mnohem lepší. Už i většinu bobků dělá venku. Včera za celý den jen jeden bobek doma, jinak vše venku. Dnešek tak úspěšný nebyl. Za to si ale můžu sama, nemohla jsem odejít z online meetingu.
Hlavně je už znát, kdy hledá místo. První dny to dělala všude, obvykle bez zastavení a hledání místa. V hubê držela hračku a zadem to už šlo ven. Tak to moc nešlo odchytit.
Už jsme se setkaly s jedním psem, jen mou tasmánskou čertici očuchal v náruči. Obr pes, ale moc hodný, tak jsem ho zvolila jako prvního. Teď malá jede prvně vlakem. Bude v dospělosti cestovat často. Plánuju z ní udělat parťáka na tůry. Snad nám to klapne.

napsal(a):
Hlásím se po týdnu. Je to mnohem lepší. Už i většinu bobků dělá venku. Včera za celý den jen jeden bobek doma, jinak vše venku. Dnešek tak úspěšný nebyl. Za to si ale můžu sama, nemohla jsem odejít z online meetingu.
Hlavně je už znát, kdy hledá místo. První dny to dělala všude, obvykle bez zastavení a hledání místa. V hubê držela hračku a zadem to už šlo ven. Tak to moc nešlo odchytit.
Už jsme se setkaly s jedním psem, jen mou tasmánskou čertici očuchal v náruči. Obr pes, ale moc hodný, tak jsem ho zvolila jako prvního. Teď malá jede prvně vlakem. Bude v dospělosti cestovat často. Plánuju z ní udělat parťáka na tůry. Snad nám to klapne.
To je hezké čtení

napsal(a):
Blahopřeji jsem v podobné fázi jako Vy. Náš prcek už dnes poprvé pochopil, že vyčůrání venku znamená pamlsek. Je legrace vidět, jak si ucvrkne a běží si pro pamlsek, pak se vrátí, ucvrkne si znovu a běží si pro další. Člověk by nevěřil, jak ta malá hlavička je chytrá Ať se Vám daří
PS Možná jsem to přehlédl, ale jaké máte plemeno??

napsal(a):
Blahopřeji jsem v podobné fázi jako Vy. Náš prcek už dnes poprvé pochopil, že vyčůrání venku znamená pamlsek. Je legrace vidět, jak si ucvrkne a běží si pro pamlsek, pak se vrátí, ucvrkne si znovu a běží si pro další. Člověk by nevěřil, jak ta malá hlavička je chytrá Ať se Vám daří
PS Možná jsem to přehlédl, ale jaké máte plemeno??
Gratuluju i já Vám. Máte doslova vyčůránka :-) Ta moje pamlsky nechce. Zkusím jiné. Ale špatné asi nebudou, když je sní i kočky. Mám tasmánského čerta. Trpasličího pinče.

Tak třetí týden mi dal odpověď na mou otázku. Výrazně se ochladilo a pesanka začala doma dělat opět více loužiček a bobků. On ten sníh byl vyšší než nožičky. Když už byl sníh ušlapaný, zlepšilo se to. Ale stále ne na úroveň druhého týdne. Poslední dny pro změnu nemá venku čas na takové bezvýznamné věci jako jsou bobky. Všechno očichává a zkoumá. A stále objevuje nové věci i na zahradě, kde už byla nejméně stokrát. A co už zná, musí zkontrolovat, zda se to od posledně nezměnilo.
Kromě učení "na ven" socializujeme. A rdousíme soby.

Krása. Obleček do zimy jedna radost, jen mi první a třetí fotka přijde, že je ta drobka zahnaná do "kouta". Z jejího pohledu se nad ní tyčí obří, byť dobromyslní kámoši, co ji jsou schopni i zašlápnout, nevypadá zrovna spokojeně. Nemají to trpasla jednoduché v říši psů.
Mnoho zardousených sobů, co nejméně loužiček a nehod přeji.
Chce to trpělivost, sníh a zima se jí prostě nelíbí,je to tvor templomilnej můžu vás ujistit,že moje večerní venčení na zahradě vypadá tak,že vypustím smečku,s nadáváním se vrátím do kuchyně,kde se buldočka snaží splynout s psím gaučem, odpošťuchování buldočky ven,zavření dveří do kuchyně,zavření dvěří do baráku, a pod baterkou kontrola buldočky při procházce po zahradě,aby ten úkol splnila teď už se otepluje,bude zase líp. Malá je krásná

napsal(a):
Krása. Obleček do zimy jedna radost, jen mi první a třetí fotka přijde, že je ta drobka zahnaná do "kouta". Z jejího pohledu se nad ní tyčí obří, byť dobromyslní kámoši, co ji jsou schopni i zašlápnout, nevypadá zrovna spokojeně. Nemají to trpasla jednoduché v říši psů.
Mnoho zardousených sobů, co nejméně loužiček a nehod přeji.
Máte dobrý postřeh. Ke zdi si malá naběhla, když chtěla předehnat hafana. Pak se chvíli cítila stísněná. Momentka zachycená na fotce byla poté, co se v klidu a uvolněně očichávali. Situace zachycená na druhé fotce byla v pohodě, sama k hafanovi šla, v klidu, uvolněná, chtěla očichat zadek.

Hlásím se v tomto tématu asi naposledy. Dnes je to po pěti týdnech už více než 48 hodin bez nehody :-) O víkendu budou malé 4 měsíce.
Nehody ještě budou. To nepochybně. Ještě nehlásí, že chce ven. Asi počasí přece jen hraje vliv. Teď se výrazně oteplilo a venku trávíme více času. Kamarádka má se štěndou (pod 2 kg) potíže ve větrnu - nosí si to za větru z procházky domů.
Bylo to náročný. A ještě bude, jsme ale na správné cestě. Zpočátku to nešlo kromě "po spaní" odchytit, první týden byl maras. Nedávala vědět, kde v tu chvíli byla, tam to udělala. Je jedno, co zrovna dělala. Ostatně ještě včera pila venku z kaluže a přitom čůrala.
Chovatelka je nevenčila. Viditelně se učila na plenku, u kamarádek se štěndy, co dávají plínku, to přečůrávala. První týden čtyři zásahy v posteli, jeden v pelechu, tři na koberci...

"Ostatně ještě včera pila venku z kaluže a přitom čůrala."
tsss
ten můj pil doma z misky a přitom čural
to je vyšší level

napsal(a):
"Ostatně ještě včera pila venku z kaluže a přitom čůrala."
tsss
ten můj pil doma z misky a přitom čural
to je vyšší level