Mazikeen

XXX.XXX.15.107
Zdravím,
v jakém věku se projeví povaha psa? Pokud hraje roli pohlaví, tak u samce.
Naše štěně (3 měsíce) na nás od začátku (resp. od doby, co ho máme doma) působilo jako poměrně neohrožený průzkumník, při setkávání s novými věcmi se zdálo být celkem v klidu, pokud se náhodou leklo, tak se z toho brzy oklepalo. S lidmi se seznamoval rád, pejsci ho zajímali, sice na ně sem tam štěkal, ale bylo to většinou až při přiblížení a zdálo se to jako výzva ke hře (poskakoval okolo, hrudník dole a zadek nahoře, působil vesele). Prostě všeobecně bych řekla, že sice není kliďas, spíš temperamentní, ale sebevědomí má dostatek.
V posledních dvou týdnech ale začal vyštěkávat ostatní psy (i na dálku, nevypadá u toho hravě), případně štekáním odpovídat na štěkot jiných psů (což dříve nedělal). Chodíme s nim do psí školky, kde to lektorka zhodnotila jako strachovou agresi, že je možné, že je to spíš bojínek a teď se to začíná teprve projevovat. Pokud bych měla označit konkrétní okamžik, kdy to začlo, přišlo nám, že to bylo právě po návštěvě psí školky, kdy si příliš neužil společnou hru. Ale prý to s tím vůbec nemusí souviset.
A tak se chci zeptat, jestli je to možné, že se povaha pořádně projeví až později, nebo že se nějak změní? (čekám, že v pubertě asi ano, ale proto přemýšlíme, jak mu dát do dospívání co nejlepší start, a na to potřebujeme vědět, v čem je problém)
Děkuji.
Pokud štěndo někdo převálcoval v psí školce, tak se nedivím, že se momentálně bojí - na to nemusí být bojínek, jak to vidí paní lektorka. Proto, aby k tomuhle nedocházelo, je nutné, aby na hru štěňat, kdy jedno může být víc, než razantní a druhý masakrovat - majitelé a lektorka dohlíželi a toho, kdo je rabiják usměrňovali. Jsou různé druhy štěněčích a psích her a každý pes preferuje něco jiného. Jsou psi, kteří jsou rádi honění, jsou psi, kteří rádi honí, pak jsou zápasníci, co se rádi masí a ti, kteří si rádi hrají značně jemnějším způsobem.
Mazikeen

XXX.XXX.178.166
Zrzavci: Já bych to vlastně viděla podobně, nějak se mi to u něj s tou vrozenou bázlivostí nezdá, ale nejsem si jistá, jak s tím teď pracovat. V té psí školce se ho teď snažíme víc hlídat (je vidět, že mu teď nejvíc vyhovuje hra jeden na jednoho), ale kolikrát než tam stačím doběhnout, jak štěňata lítají všude kolem, už se stane. Zároveň ale mám pocit, že pro něj ten kurz jinak prospěšný je (první hodinu byl hodně nesoustředěný, jak byl v úplně novém prostředí, což se postupně lepší), tak mi přijde trochu škoda tam přestat chodit (navíc jsme pejskaři začátečníci, takže jakékoliv rady s výcvikem se nám hodí).
Neměla byste nějaké doporučení, co bychom pro něj mohli udělat? Resp. je to něco, co bychom ještě mohli zvládnout vyřešit my sami, nebo už by bylo lepší hledat třeba nějakého trenéra na konzultaci? Je ještě malinkatý a dost mě mrzí představa, že by si kvůli tomu, že jsme něco podcenili, v dospělosti nedokázal v klidu pohrát s ostatními pejsky.
assil: O strachových obdobích vím, ale je mu teď 14 týdnů, takže by se ho teoreticky týkat nemělo?
Uživatel s deaktivovaným účtem

"ale kolikrát než tam stačím doběhnout, jak štěňata lítají všude kolem, už se stane"
tohle by pro mě bylo nepřípustné
přesně situace, kdy se štěně naučí bát se a preventivně se bránit
"je vidět, že mu teď nejvíc vyhovuje hra jeden na jednoho"
tak mu to dejte
s tím "sebevědomí má dostatek" bych byla opatrná
respektive, sebevědomí, jakožto názor na sebe sama, vysoké být může
ale vyrovnanost povahy to znamenat nemusí (mám to doma)
PLEMENO jaké?
Mazikeen

XXX.XXX.230.254
assil: Díky, Šustu jsem četla, ale raději si to připomenu.
hmn_: A myslíte, že je řešením přestat do té školičky chodit úplně, nebo by třeba stačilo ho prostě nevypouštět při té společné hře, ale jinak s ním zbytek normálně absolvovat? Plemeno je choďák a co se týče té vyrovnanosti povahy, to by mne právě zajímalo, jak to je, kdy se to projeví a jak to případně řešit.
To jsou samé dobré rady! Připojila bych se zkušenostní ze psí školky, byla jsem tam jednou a naposledy .Zmatek, psi různého věku, velikosti, temperamentu, kvičení, vrčení, bulík válcoval malou choďačku docela ošklivě, šestiměsíční briard chtěl bejt milej na tříměsíčního Doronka ale plnou vahou ho přišlápnul ,mezi tím svištěly borderky a do toho vycvikářka"Jen ho nechte ať se otrká! Ať se nechovává u vás!" Vypadla jsem odtamtud jak cukrář:))

Navrhuji zkusit jinou školku. Chodili jsme s tříměsíční kraťandou do školky, kde byla v hodině pouze 2 štěňata, takže šlo vzájemný kontakt bez problému korigovat.
V některé předchozí diskuzi sem někdo dal odkaz na zajímavý článek Roberta Zlochy, ta situace ve vaší štěněcí školce je podobná: https://www.ecanis.cz/clanky/nesocializujte-sveho-psa-aneb-socializace-naruby-_1479.html?pid=75
Já bych do té školky teď asi nechodila, našla bych mu kamaráda se kterým by si mohl pohrát a cítil by se s ním bezpečně, seznámila bych ho i dospělými přátelskými psy, cvičila bych s ním sama. A najala bych si klidně trenéra na pár individuálních lekcí.
Říká se, že povaha je hotová tak v roce a půl a jestli je tam nějaká nevyrovnanost, dá se teď hodně zachránit.

Šustu doporučuji si nejen připomenout, ale číst dokola a dokola a .....on tam člověk vždy najde něco, co řádně nevnímal, nepochopil a správně neuchopil, chce to "zadřít pod kůži", aby pak v praxi nedumal, ale věděl a konal
školka - netuším, zda a nakolik je tamní výcvik kvalitní
ale zcela jistě bych tam tohle štěně nepouštěla neřízeně do davu
pohrát si s kámošem, to je jiná
"Říká se, že povaha je hotová tak v roce a půl a jestli je tam nějaká nevyrovnanost, dá se teď hodně zachránit."
temperament = typ nervové soustavy, ten je dán od vždy
a s tím musí člověk pracovat
a to taky určuje, jak moc a jak musí člověk se psem pracovat

a přidejmež k tomu PUDY
věc rovněž vrozená, která umí výrazně ovlivnit soužití, notabene v kontextu s temperamentem....
Mazikeen

XXX.XXX.133.107
Díky všem za rady, přijde mi dost povzbuzující, že se shodnete na tom, že vhodnou socializací s pejsky jeden na jednoho to zvládneme nějak zkorigovat. Individuální hodiny zvážíme, resp. poptáme se po možnostech v okolí.
Mazikeen
napsal(a):
Zrzavci: Já bych to vlastně viděla podobně, nějak se mi to u něj s tou vrozenou bázlivostí nezdá, ale nejsem si jistá, jak s tím teď pracovat. V té psí školce se ho teď snažíme víc hlídat (je vidět, že mu teď nejvíc vyhovuje hra jeden na jednoho), ale kolikrát než tam stačím doběhnout, jak štěňata lítají všude kolem, už se stane. Zároveň ale mám pocit, že pro něj ten kurz jinak prospěšný je (první hodinu byl hodně nesoustředěný, jak byl v úplně novém prostředí, což se postupně lepší), tak mi přijde trochu škoda tam přestat chodit (navíc jsme pejskaři začátečníci, takže jakékoliv rady s výcvikem se nám hodí).
Neměla byste nějaké doporučení, co bychom pro něj mohli udělat? Resp. je to něco, co bychom ještě mohli zvládnout vyřešit my sami, nebo už by bylo lepší hledat třeba nějakého trenéra na konzultaci? Je ještě malinkatý a dost mě mrzí představa, že by si kvůli tomu, že jsme něco podcenili, v dospělosti nedokázal v klidu pohrát s ostatními pejsky.
assil: O strachových obdobích vím, ale je mu teď 14 týdnů, takže by se ho teoreticky týkat nemělo?
Jak píše hm_ - musíte ho hlídat, ty rabijáky odclonit a nechat ho hrát si s tím s kým chce on, hru kterou on preferuje. Máte-li školičku ve svém okolí jinou, koukla bych tam, jak to tam mají organizovaný , protože z mého pohledu je školička pro štěnda důležitá - jednak tím samotným učením pod dozorem někoho, kdo poradí, ale taky pro ten kontakt s vrstevníky, takže za mě určitě zkusit chodit dál - buď do jiné školičky, kde to vedou lépe a nebo, když to nechává lektorka takhle rozvolněný, tak si štěně hlídat sama. Já jsem třeba tehdy pokračovala, ale to proto, že já si to ohlídám - a jsem u toho dost nekompromisní a druhak nejsem začátečník, vím jak se štěnětem pracovat a chodím tam proto, aby se učil poslouchat mezi větším počtem psů. Takže za mě pokračovat buď tam a šéfovat si to, nedopustit to, a nebo zkusit přejít jinam.
jak píše hm_ preferuje-li hru jeden na jednoho, zorganizujte to tak, ať má možnost si takhle hrát. To co tu zmiňuje odkaz od p. Zlochy je hluboká pravda.
Zkusila bych se domluvit s těmi na cvičáku, s kterými si hraje rád a na pohodu, zda by se nedalo domluvit společný venčení i mino cvičák, aby ty příjemný kontakty převážili to, co zažil nepříjemného. A plus bych zkusila ve svém okolí kouknout, zda nenajdete dospělého vyrovnaného psa, vyloženě , který sice bude umět dát rozjívenému štěněti najevo, že něco třeba přehání, ale udělá to laskavě a s tím bych se občas taky potkala na nějaký venčení.
Mazikeen

XXX.XXX.153.3
Zrzavci: Zpětně děkuji za radu i vám, rozhodli jsme se obrátit i na jiný cvičák/školičku, tak uvidíme, jak se to vyvine.