Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dasa17289228

4.12.2022 22:08
Dasa17289228

XXX.XXX.150.120

Zdravím, vzala jsem si fenku, nevěří lidem, je bázlivá, uhýbá nenechá se pohladit, na mě si hned zvykla, nějákým způsobem tam to pouto je, nechá se sebou manipulovat, prostě jí můžu dělat cokoliv a snese to velmi dobře, to stejné u mamky, furt si ju teda trochu hlídá ale taky v pohodě, velký problém přišel u taťky. Ze začátku to bylo vše v pořádku. Do určité míry na sebe nechala sahat a byla s ním taky v pohodě ale na nás si prostě zvykla mnohem rychleji a víc a u něj to nebylo 100%. No po měsíci a půl co jí máme, nastal problém, jak už to u tohohle plemene bývá, zvykla si a začala bránit, problémem je, že i když přijde taťka tak už začala vrčet, je pravda že on křičí je hlasitej a celkové mi přijde že ona tohle špatně snáší, ale každopádně když zastavím to vrčení tak je v klidu pak ale za ní přišel a dělal blbosti dal hlavu úplně k ní a mluvil na ni a to ona nebydržela a vyjela po něm. Důležité podotknout že jsem ležela za ní. Začala vrčet i v situacích kdy se proti nám rozběhne třeba dítě. Každopádně s tím tátou je to pro me velký problém, zvlášť když přijde a má něco popito a huláká jak na lesy když mluví atd. Dekuji za každou radu.

4.12.2022 23:26
Doron

XXX.XXX.162.30

Nepostřehla jsem. Jaké je to plemeno?

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.12.2022 00:42

Doron
Středoasiat, je to v popisku nad diskuzí.

Dasa17289228
Nevím, kolik je vám let. Ale jestli vás opruzuje napitý taťka jakýmkoliv způsobem, jsou linky bezpečí. Nebojte se tam zavolat.
Jestli řešíte jen fenu středoasiatky, tak ideálně ji od taťky izolovat, když má nějak upito a ještě blbé nápady. Jinak může člověk snadno přijít k úrazu. Fenu máte odkud a jak je stará? Po měsíci a půl se teprve aklimatizuje, jasné, že si hlídá své. Na děti útočí na procházce nebo kde?

5.12.2022 00:45
lupus4

XXX.XXX.205.61

Doron napsal(a):
Nepostřehla jsem. Jaké je to plemeno?

je to v nadpisu

Jinak radím oddělit psa a taťku - má-li "nakoupíno". Jelikož jste neuvedla svůj věk, zřejmě nejste ještě nezávislá, tudíž to asi bude problém...který může skončit špatně pro oba. Odnese to pak pes, který v tom bude nevinně.
PS. koukám, že plaka byla rychlejší

bfgh

5.12.2022 07:18
bfgh

XXX.XXX.230.181

No, středoasiat je skvělý pes a určitě vás bude chránit za každou cenu. V tomle případě za cenu zakousnutí opilce, kterého za svého pána nepovažuje. Těžko ji zastavíte, třeba náš pes je zlato, nicméně pokud by získal dojem, že mě musí bránit, vůbec si nejsem jistá, že ho zadržím a to za normálních okolností poslouchá velmi slušně. Nicméně třeba na procházky chodím jen s manželem, kterého respektuje víc a v jeho přítomnosti se vůči mě nechová až tak ochranitelsky. Když přijde návštěva, je naučený, že se jde do kotce. Asi by neublížil , tedy bezdůvodně, ale návštěva udělá rychlý pohyb, děti se začnou prát a při jeho velikosti to nechci riskovat. Snažte se do podobných situací za žádnou cenu nedostávat, podle mě to jinak skončí moc špatně.

5.12.2022 08:29
janaa

XXX.XXX.174.242

Začala vrčet i v situacích kdy se proti nám rozběhne třeba dítě.
V tomhle je ale vidět,že začínáte mít zásadní problém, bez ohledu na hlasitého mírně nachmeleného tatíka. Osobně bych urychleně začala s fenou pracovat. Zapomeňte,že se kdy měla špatně,teď je u vás,a lepší doba,kdy nastavit pravidla,nebude. Nekompromisně naučit odeslání na místo a setrvání tam, permanentně couračku, kdekoli v přítomnosti někoho dalšího i košík. Venku nikdy na volno,jen s vodítkem a košíkem, a makat na přivolání,zastavení. Velmi by pomohl někdo,kdo má s pastevci zkušenosti a vzal by si vás pod křídla. Jinak to zavání průšvihem

5.12.2022 08:58
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Rozhodně nebraňte feně ve vrčení; je to způsob komunikace, říká tím, že jí situace nevyhovuje, že ji považuje za vyhrocenou a problematickou. Když nebude moci vrčet, okolí nepozná, že je fena v diskomfortu a tím pádem může, jak píšete, vyjet. Tak vzniká mnoho pokousání psem, která vypadají, že se stala z ničeho nic; ono k nim něco vedlo, ale psu bylo zakazováno se projevit, tak nemohl říct, že je něčeho už příliš a nezbylo mu, než se začít aktivně bránit.

5.12.2022 10:48

"V tomhle je ale vidět,že začínáte mít zásadní problém, bez ohledu na hlasitého mírně nachmeleného tatíka."
jako problém ano, ale nemusí až tak zásadní
nedůvěra pastevce k "jinému".....

"Osobně bych urychleně začala s fenou pracovat. Zapomeňte,že se kdy měla špatně,teď je u vás,a lepší doba,kdy nastavit pravidla,nebude."
jednoznačně ano
jen, zadavatelka je dítě? práce s pastevcem?........

"Nekompromisně naučit odeslání na místo a setrvání tam,"
tak na toto u pastevce bacha
tohle je tak trošku "znásilnění"
pastevec má bránit, a ptát člověka se nemá
tohle je o tom, aby pes neměl potřebu zasahovat

"permanentně couračku, kdekoli v přítomnosti někoho dalšího i košík. "
to jo

"Venku nikdy na volno,jen s vodítkem a košíkem, a makat na přivolání,zastavení."
ano
jen u pastevce přivolání v určitých situacích bude patřit opět do kategorie "znásilnění", rozhodně doporučuji naučit striktní zastavení

kardinální otázka - má s tím psem kdo správně pracovat?

jinak základ, jak je psáno výše, oddělit psa a otce, pokud není schopen se k ní chovat normálně a spolupracovat

5.12.2022 11:00
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

- kardinální otázka - má s tím psem kdo správně pracovat?

Kdyby někdo takový byl
asi by nepsala sem, myslím ...

5.12.2022 11:56

rapotacka11 napsal(a):
- kardinální otázka - má s tím psem kdo správně pracovat?

Kdyby někdo takový byl
asi by nepsala sem, myslím ...

nemusí tak být
pokud člověk nemusel nikdy nic takového řešit.....
mnohého/někoho stačí nasměrovat, dát odkaz, vůbec otevřít možnosti, a on se chytí

5.12.2022 12:49
Doron

XXX.XXX.162.30

Souhlas. Ale tady bych se přimluvila za osobní konzultaci s někým zkušeným.Mít pastevce vyžaduje opravdu dobré sebevědomí, naprosté odhodlání nedopustit průser, postřeh a velkou předvídavost. Já měla Kavkaze. Taky dost záleží na tom jak je fena stará, v jakém žije prostředí, jestli je s ním vůbec kompatibilní ..
Situace je vážná, nikoli však zoufalá!
Možná:)

Bfgh

5.12.2022 17:21
Bfgh

XXX.XXX.230.181

janaa napsal(a):
Začala vrčet i v situacích kdy se proti nám rozběhne třeba dítě.
V tomhle je ale vidět,že začínáte mít zásadní problém, bez ohledu na hlasitého mírně nachmeleného tatíka. Osobně bych urychleně začala s fenou pracovat. Zapomeňte,že se kdy měla špatně,teď je u vás,a lepší doba,kdy nastavit pravidla,nebude. Nekompromisně naučit odeslání na místo a setrvání tam, permanentně couračku, kdekoli v přítomnosti někoho dalšího i košík. Venku nikdy na volno,jen s vodítkem a košíkem, a makat na přivolání,zastavení. Velmi by pomohl někdo,kdo má s pastevci zkušenosti a vzal by si vás pod křídla. Jinak to zavání průšvihem

Já bych se nespoléhala na odeslání na místo, takový pes potřebuje bezpečný kotec. Náš ví co po něm chci a na místo jde, ale je to pastevec a když se rozhodne že je to potřeba, začne jednat podle své hlavy.

5.12.2022 19:04
janaa

XXX.XXX.174.242

Bfgh napsal(a):
Já bych se nespoléhala na odeslání na místo, takový pes potřebuje bezpečný kotec. Náš ví co po něm chci a na místo jde, ale je to pastevec a když se rozhodne že je to potřeba, začne jednat podle své hlavy.

No,zadavatelka píše,že při vyjetí na otce fena ležela před ní,tak to na mě působí,jak kdyby byly v bytě na gauči. Třeba ne. Jinak u pastevce samozřejmě kotec v případě návštěv je ideální řešení. Ovšem problémy zadavatelky to nevyřeší

Bfgh

5.12.2022 20:39
Bfgh

XXX.XXX.230.181

To je pravda, ale možná jiná místnost nebo tak.

6.12.2022 14:31

Hele já teda nechci sejčkovat, ale nemůžu si pomoct. Přijde mi, že fena vyhodnotila taťku jako osobu, na kterou si minimálně musí dávat majzla a přijde mi, že zadavatelku preventivně brání. Taťka určitě nebude osoba, co si k feně bude moci dovolit intimnosti, což se mu vymstilo.,..dal hlavu úplně k ní.
Jako mě to celé zavání možným budoucím průšvihem.

Fena může vyhodnotit jako nebezpečí cokoliv a čím víc přilne k zadavatelce, kterou si z mého pohledu vzala pod patronát, však je to holka pastevecká, tím víc a urputněji jí bude bránit. A nebudeme si lhát do kapsy, čím je pes vyrovnanější, sebevědomější, nebo jak to mám napsat, tak tím je větší šance, že rozliší opravdové nebezpečí, situaci, kdy už je potřeba zasáhnout nebo udělat minimálně nějaké větší či menší bububu, od situací, kdy evidentně nic nehrozí a buď nemá smysl se tím zabývat a nebo stačí provádět v klidu monitoring pro jistotu. Pokud je nejistá, labil nebo ovlivněná negativními zkušenostmi z minulosti, tak může vyhodnocovat špatně...reagovat přehnaně, když to není potřeba.
Já mám oyrenejku, řekla bych, že hodně vyrovnanou, ale teprve teď, když začala dospívat, tak už nereaguje přehnaně, když potkáme v lese člověka, v místech, kde lidi nepotkáváme a tudíž je hned zařazen do kategorie "bubák"...konečně jsme se dohrabaly k tomu, že je jen "ve střehu" s pomyslným prstem na spoušti, připravená, pokud to bude potřeba, okamžitě přejít do bojového módu.

Ono se to lehce řekne...rada je snadná, taťka si takhle respekt nevybuduje, fena si očividně vybrala dámské osazenstvo a tak by nej vztah byl oboustranný respekt. No a dámy budou muset s fenou pracovat tak, aby jí ochodily v běžných situacích...nevím, kde fena byla předtím, ale je možné, že by bylo dobré začít se socializací, jako když máme štěndo. Ale v praxi to tak jednoduché není.

Přidejte reakci

Přidat smajlík