Nastěhovali se k nám bobři

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.12.2022 19:56
Doron

XXX.XXX.14.134

Poměrně velký úsek řeky u nás osídlili bobři.Chodím tam se psy na procházky, běhají po břehu, brouzdají se ve vodě, mladší si i teď v zimě rád kousek zaplave.Dneska začal tahat kmínek z té jejich přehrádky. Tak jsem si říkala co by se asi stalo, kdyby se potkali ve vodě?Moji psi zvířata neštvou a neloví, naučili se i ignorovat nutrie( těch je tady taky dost),ale co bobr, byl by také tak tolerantní:)? Nemáte někdo zkušenost? Já zatím žádnou, jsou u nás noví:)

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.12.2022 20:24

co vím, tak psali že nějaký bobr opakovaně napadal psy v Ústí nad Labem - končili na šití s ošklivými ranami... Bobr si umí teritorium hlídat

5.12.2022 20:39
lupus4

XXX.XXX.205.61

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
co vím, tak psali že nějaký bobr opakovaně napadal psy v Ústí nad Labem - končili na šití s ošklivými ranami... Bobr si umí teritorium hlídat

a stáhnout do vody + utopit (viz Barrí - syn Kazanův )

u nás je taky, ale za 3 roky jsem ho ve dne viděl jen jednou...a dle rozsahu prací asi jen jeden , jinak jen v noci na fotopasti kamaráda...
přes den jsou k vidění jen nutrie a občas vydry

5.12.2022 20:55

u nás má taky jeden na potoce přehradu. pro zachování dobrých sousedských vztahů v tom prostoru psa nepouštím. když umí překousat velký strom, tak psa mu předhazovat přece nebudu.

5.12.2022 22:09
assil

XXX.XXX.121.3

U nás už jsou léta, nikdy jsem ho neviděla, jsou to noční zvířata, takže kromě ohlodaných stromů jsou vidět jen cestičky jak se chodí z vody na louku pást.
U nich psa do vody nepouštím, bobr není úplně malý zvíře a myslím, že utopit nebo zabít psa by mu nečinilo problém.

5.12.2022 22:16
assil

XXX.XXX.121.3

Jo a bacha, nedaleko hráze vždycky mívají spižírnu, taková jako obr hromada větví s blátem s vchodem od vody, pes by tam mohl krásně prolézt a já bych teda měla obavu, že už nevyleze ven.

5.12.2022 22:44
Doron

XXX.XXX.14.134

Stáhnout a utopit?!? Toho jsem se právě bála,ale říkala jsem si, že jsem hysterka. Taky jsem žádného neviděla. Jsou tady druhý rok, nejdřív začínali tak nesměle, menší stromy a měla jsem pocit, že jim ani nepadají,tam kam chtějí, teď to hodně rozjeli:)) Přitom jsme skoro v Praze, tedy úplně, Berounka směrem k Radotínu.. Děkuji za zkušenosti, venčit tam tedy asi nebudu. A taková hezká procházka to byla...:(

6.12.2022 00:23
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

U nás taky byli, dokonce je táta viděl za bíleho dne jít přes cestu a nevypadal ani nijak bázlivě. I když se usídlili zrovna v pejskařském ráji, žádný konflikt psa a bobra nikdo nehlásil. Věřím, že když se bude cítit ohrožen, nepříjemně kousne a pokud brání mladé, věřím, že agresivní být může.

6.12.2022 06:43

Tak na procházku tam jít můžete, bobr vám po psovi nevystartuje ze zálohy. Jen psa pouštějte zaplavat prostě o kilometr jinde.

6.12.2022 11:16
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tak na procházku tam jít můžete, bobr vám po psovi nevystartuje ze zálohy. Jen psa pouštějte zaplavat prostě o kilometr jinde.

není třeba z něho dělat "utočící bestii" , prostě se brání při narušení osobního prostoru

6.12.2022 11:19
janaa

XXX.XXX.174.242

Ona i ta nutrie umí potrhat psa,překousnout kost. Jen ten bobr váží jako střední pes. Ani bobr,ani nutrie nebudou útočit jen tak,nicméně samozřejmě se můžou cítit ohrožení, i když to tak člověku nepřijde. Primárně bych psa tam,kde vidím bobří hrady,nepouštěla, na druhou stranu bych zas nebyla zbytečně hysterická

6.12.2022 12:09

Dospělý bobr váží 30 kg a ve vodě psa bez problémů přepere. Bobří hlodáky jsou dlouhé a silné. Bobr není primárně agresivní, člověku se (když není ochočený) vyhýbá a ani psa nemá důvod pronásledovat když ho neohrožuje. Viděla jsem video kde malý pejsek a bobr plavali kousek od sebe a nestalo se vůbec nic. Na druhé straně, když se bude bobr cítí ohrožený, třeba když ho pes na břehu odřízne od vody, tak na psy zaútočí a je schopný je zabít - jeho přirozený nepřítel je vlk a bobr může být přesvědčený že bojuje o život. Jestli jste tam za deního světla, místo je přehledný, naděláte trochu hluku a psi mají dobré přivolání, nemusí se stát vůbec nic. Ale jak jednou ke konfliktu dojde může to skončit hodně špatně. Byly i případy ošklivě pokousaných lidí co šli v podobných případech rukama zachraňovat psa. Vy znáte to místo i svoje psy, tak si to zvažte.

6.12.2022 12:12

lupus4 napsal(a):
není třeba z něho dělat "utočící bestii" , prostě se brání při narušení osobního prostoru

přesně

6.12.2022 16:05
Doron

XXX.XXX.162.30

Jsem možná moc úzkostná, ale mám z divokých zvířat , která ztrácí plachost trochu respekt. Taky se dost bojím našich divočáků například:))
Jinak jsem na podzim na Šumavě nad Špičákem viděla neuvěřitelnou kaskádu bobřích jezer a to byla čirá krása!

6.12.2022 19:57

A tohle je moc pěkný přirovnání. Prase taky může psa ošklivě pocuchat, ale bezdůvodně neútočí. Takže když se v jeho blízkosti pohybujete se psem rozumně je riziko malé.

Jinak měla jsem to s prasaty úplně stejně! Strach že když zaútočí neudělám nic. Vždyť váží víc než já a rozhodně mají čím ublížit. Jenže chodívám venku cestou necestou a už tolikrát jsem na prase skoro šlápla, a ono vždycky prchlo, třeba i z vyhřátého pelíšku přímo mě pod nohama. Zpočátku by se ve mě krve nedořezal, ale když se to opakovalo vždy znovu tak jsem se postupně bát celkem přestala :). Doporučuju! :D

Podobně jsem párkrát vyšlápla na břehu bobra a vždycky prchal, někdy na úprku k vodě skoro na dotyk. Myslím že u bobrů i prasat je to podobné - když budete mít psa rozumně pod kontrolou a dohledem, postaráte se aby zvířata nějak blbě nepřekvapil a nehonil, byla by fakt velká smůla kdyby ho napadli. Pokud ho ale necháte lítat ve vysoké trávě poblíž prasečího nebo bobřího bývání, pokud se nekontrolovaně za zvěří pustí, bude se chtít "skamarádit" atd. riskujete že už se nevrátí.

6.12.2022 20:55
Doron

XXX.XXX.162.30

Tohle právě bylo jedno z mála míst, kde jsem psy nechávala lítat v trávě a koupat se, a já jsem jen tak relaxovala. Psi zvěř neštvou, mají dobrý přivolání, ale bobra nikdy nepotkali, tak nevím...

Divočáků je tady docela dost , občas nějakého potkáme a to se leknu. Mám pořád v hlavě ty myslivecké poučky:"Hele, hlavně se nesmíš dostat mezi starou bachnu a selata, to je pak moc špatný holka!":)))
Tak když vidím prase, úplně ztuhnu strachy a říkám si, jestli už to teda není TA bachyně a my nešťastníci se nedostali mezi ní a mladý:)))

6.12.2022 20:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

mno, určitě nejhorší je smrt z leknutí

6.12.2022 21:27
Terven

XXX.XXX.110.191

Doron napsal(a):
Tohle právě bylo jedno z mála míst, kde jsem psy nechávala lítat v trávě a koupat se, a já jsem jen tak relaxovala. Psi zvěř neštvou, mají dobrý přivolání, ale bobra nikdy nepotkali, tak nevím...

Divočáků je tady docela dost , občas nějakého potkáme a to se leknu. Mám pořád v hlavě ty myslivecké poučky:"Hele, hlavně se nesmíš dostat mezi starou bachnu a selata, to je pak moc špatný holka!":)))
Tak když vidím prase, úplně ztuhnu strachy a říkám si, jestli už to teda není TA bachyně a my nešťastníci se nedostali mezi ní a mladý:)))

Řekla bych, že je rozdíl prase někde v divočině - tím myslím relativně nenarušenou přírodu a prasetem ve městě nebo v příměstské lokalitě.
V té divočině bych to nehrotila tolik, tam asi fakt platí, že riziko je zanedbatelné.
Ve městě je to horší, tady prasatům ubývá místo k žití závratnou rychlostí a ryjou fakt i v zástavbě.
Několik pejskařů, co znám osobně, má zkušenost s napadením. Našeho největšího kamaráda Karla - psa velikosti ponyho- coby dorostence honil kňour. Té pěšině dodnes říkáme Kančí
Karel přežil bez úhony, jen pokud cítí divočáka, snaží se jít jinudy, což bych řekla, že je výhoda.
Jeden pes byl opravdu napadenej, přežil, ale majitel se s ním k blízkýmu lesíku, kde všichni venčíme, odvážil asi až po šesti letech.

6.12.2022 21:47
Doron

XXX.XXX.19.127

Mno, to máte svatou pravdu!:))
Ale co nadělám.. Já se si snažím domlouvat, ale někdy na sebe nedám:(

6.12.2022 23:04
Doron

XXX.XXX.19.127

To Terven: No právě. my žijeme v Praze ,na kraji, i když pořád říkáme, že jedeme do města:)). Kanců je tu hodně, protože je myslivci přikrmují a neloví ( ne, že bych jim to přála).Taky chodí do zahrad.
Vůbec tu zvířat přibývá - lišky a kuny, dravci, u Vltavy ledňáček a volavky a drzé nutrie, co vyžadují mýtné. A raci, ti tu také dřív nebyli. A netopýři.
Jinak mě tedy Vaše prasečí historky moc neuklidnily:)))

6.12.2022 23:22
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Terven napsal(a):
Řekla bych, že je rozdíl prase někde v divočině - tím myslím relativně nenarušenou přírodu a prasetem ve městě nebo v příměstské lokalitě.
V té divočině bych to nehrotila tolik, tam asi fakt platí, že riziko je zanedbatelné.
Ve městě je to horší, tady prasatům ubývá místo k žití závratnou rychlostí a ryjou fakt i v zástavbě.
Několik pejskařů, co znám osobně, má zkušenost s napadením. Našeho největšího kamaráda Karla - psa velikosti ponyho- coby dorostence honil kňour. Té pěšině dodnes říkáme Kančí
Karel přežil bez úhony, jen pokud cítí divočáka, snaží se jít jinudy, což bych řekla, že je výhoda.
Jeden pes byl opravdu napadenej, přežil, ale majitel se s ním k blízkýmu lesíku, kde všichni venčíme, odvážil asi až po šesti letech.

Jednou jsme v lese se psem na vodítku a s kočárkem s malým dítětem potkali bachnyni asi s deseti selátky. No manžel si skoro káknul a snažil se s tím červeným kočárkem splynout s okolím. Já zrovna koukala po houbách, tak jsem si toho, co se dělo za mýmí zády, naštěstí nevšimla. Bachyně prošla kolem nás, selátka pěkně za ní a buď se manželovi s tím červeným kočárem podařilo splynout s okolím nebo ani ona nechtěla problémy, ale dopadlo to dobře.

7.12.2022 08:45
aluska

XXX.XXX.197.205

Taky nemám dobrej pocit z divočáků. Donedávna jsem byla ukolébaná sousedkou, jejíž manžel byl myslivec a ta mi pořád říkala, ať se nebojím, že divočák je noční tvor. No ale když koncem léta, kolem půl pátý v našem lesíku, kde chodí venčit psy snad všichni ze vsi a děti si tam hrají, pesani zaběhli do křoví, říkám si asi srnka a najednou psi vyletěli ven a za nima divočák..... psi se rozprchli do stran, já začala hulákat abych prase zastrašila a prase zase vlítlo zpátky do křovíčka. Psy jsem pochytala na vodítka a možná měsíc se bála do těch míst jít.....

7.12.2022 08:47

Tak jako jo, divočák je noční tvor, ale když si někde teda přes den ustele a u zadku mu začnou čmuchat jezevčíci

7.12.2022 08:49
aluska

XXX.XXX.197.205

Tak jako jo, divočák je noční tvor, ale když si někde teda přes den ustele a u zadku mu začnou čmuchat jezevčíci

to je možný, že tam vyspával

zrůda

7.12.2022 10:25
zrůda

XXX.XXX.8.247

https://youtu.be/3W68nogo8vk

7.12.2022 10:57
Terven

XXX.XXX.110.191

aluska napsal(a):
Taky nemám dobrej pocit z divočáků. Donedávna jsem byla ukolébaná sousedkou, jejíž manžel byl myslivec a ta mi pořád říkala, ať se nebojím, že divočák je noční tvor. No ale když koncem léta, kolem půl pátý v našem lesíku, kde chodí venčit psy snad všichni ze vsi a děti si tam hrají, pesani zaběhli do křoví, říkám si asi srnka a najednou psi vyletěli ven a za nima divočák..... psi se rozprchli do stran, já začala hulákat abych prase zastrašila a prase zase vlítlo zpátky do křovíčka. Psy jsem pochytala na vodítka a možná měsíc se bála do těch míst jít.....

Noční tvor jo, převážně je určitě aktivní v noci, vyráží za potravou. Neznamená to, že přes den se občas někam nepřemístí a když mu v ložnici čenichají psi, přemístí se téměř jistě
X krát jsem viděla běžet tlupu prasat za bílýho dne, všichni, co mají nějakou zkušenost s prasetem, ji udělali ve dne.

Akorát s tím hulákáním jste mě přivedla na myšlenku - mám podobný instinkty, taky bych na první dobrou měla snahu řvát a zastrašovat. Ale podle toho, co radí znalci, je to blbě.
Člověk by neměl dělat nic, čím by v praseti vzbudil pocit, že je v ohrožení. Žádný prudký pohyby, křik... měl by se stát menším a ještě menším, ideálně trpaslíkem předstírat, že neexistuje, případně se opatrně plížit směrem od prasete.

7.12.2022 11:00

zrůda napsal(a):

To jsou svině!

7.12.2022 11:05

Potkala jsem divočáka zrovna asi měsíc, možná dva zpátky, za bílého dne. Krátila jsem si se psem cestu skrz kukuřičné pole 😅 (uprostřed už bylo strniště z obou stran lemované pásy kukuřice). My šli po strništi a prase paralelně s námi v té kukuřici. Měla jsem trochu obavy, co udělá štěně, tak jsem si ho raději vzala ze stopovačky na normální vodítko, ale bylo to zcela bez konfliktu z obou stran.
Potkala jsem tedy prase samozřejmě víckrát, ale nikdy se mi nestalo, že by bylo agresivní (žít a nechat žít). Neříkám nemít respekt, ale zase bych to s tím strachem nepřeháněla.

7.12.2022 11:07
aluska

XXX.XXX.197.205

Terven napsal(a):
Noční tvor jo, převážně je určitě aktivní v noci, vyráží za potravou. Neznamená to, že přes den se občas někam nepřemístí a když mu v ložnici čenichají psi, přemístí se téměř jistě
X krát jsem viděla běžet tlupu prasat za bílýho dne, všichni, co mají nějakou zkušenost s prasetem, ji udělali ve dne.

Akorát s tím hulákáním jste mě přivedla na myšlenku - mám podobný instinkty, taky bych na první dobrou měla snahu řvát a zastrašovat. Ale podle toho, co radí znalci, je to blbě.
Člověk by neměl dělat nic, čím by v praseti vzbudil pocit, že je v ohrožení. Žádný prudký pohyby, křik... měl by se stát menším a ještě menším, ideálně trpaslíkem předstírat, že neexistuje, případně se opatrně plížit směrem od prasete.

Když já mám první strach o psy, pak až o mě. Je fakt, že už jsem kdysi takhle jednou potkala bachyni s odrostlejšíma mladýma a to jsem šla se svýma jezevčíkama a ještě jsem měla na hlídání kníračku. Bachyně běžela proti nám podél cesty a mě se honilo hlavou, co budu dělat, zachraňovat psy a kterýho dřív nebo sebe. Naštěstí ona odbočila do svahu a nás si nijak nevšímala. Pak už jsem tam dozadu chodila jen se psama na vodítku a taky nám přeběhlo přes cestu stádečko. Psi ječeli jak divý, já je táhla pryč a pořád se ohlížela, jestli prasata nemění směr a pořád pokračují směrem pryč od nás.
Naštěstí jak je psů víc, tak se rozprchnou více směry a prase neví kam dřív a pak jsem pískala na píšťalku aby běželi ke mě a ne zpátky za divočákem.
No já se svými 180 cm se blbě zmenšuju, i když jsem po...strachy , ale kdyby člověk byl opravdu v ohrožení života, tak udělá cokoli. Jen ty stromy tam jsou moc veliký a nemá to větve dole na kmeni.

7.12.2022 11:13
Arbora

XXX.XXX.149.42

Máme pomerne "zabobrené" oblasti, kde kúpem psa a zatiaľ som žiadneho ani len nezahliadla pri plávaní. Asi by som bola opatrnejšia okolo tých ich hrádzí, možno z jara, keď majú mladé, ale nejako extrémne by som to nehrotila. Samozrejeme, netvrdím, že sa nikdy nič nemôže stať, ale nemyslím si, že bobor lační po krvi.

7.12.2022 11:20
Terven

XXX.XXX.110.191

aluska napsal(a):
Když já mám první strach o psy, pak až o mě. Je fakt, že už jsem kdysi takhle jednou potkala bachyni s odrostlejšíma mladýma a to jsem šla se svýma jezevčíkama a ještě jsem měla na hlídání kníračku. Bachyně běžela proti nám podél cesty a mě se honilo hlavou, co budu dělat, zachraňovat psy a kterýho dřív nebo sebe. Naštěstí ona odbočila do svahu a nás si nijak nevšímala. Pak už jsem tam dozadu chodila jen se psama na vodítku a taky nám přeběhlo přes cestu stádečko. Psi ječeli jak divý, já je táhla pryč a pořád se ohlížela, jestli prasata nemění směr a pořád pokračují směrem pryč od nás.
Naštěstí jak je psů víc, tak se rozprchnou více směry a prase neví kam dřív a pak jsem pískala na píšťalku aby běželi ke mě a ne zpátky za divočákem.
No já se svými 180 cm se blbě zmenšuju, i když jsem po...strachy , ale kdyby člověk byl opravdu v ohrožení života, tak udělá cokoli. Jen ty stromy tam jsou moc veliký a nemá to větve dole na kmeni.

To já se taky víc bojim o psy než o sebe
Ale asi by byla blbost, jít proto do konfliktu s divočákem, ve finále bych ty psy tím ohrozila taky.

7.12.2022 11:24
aluska

XXX.XXX.197.205

Terven napsal(a):
To já se taky víc bojim o psy než o sebe
Ale asi by byla blbost, jít proto do konfliktu s divočákem, ve finále bych ty psy tím ohrozila taky.

Pravda, byla to automatická reakce, spíš jsem volala na psy, když to prase zase zalezlo, aby za ním nešli. První byl úlek, trvalo to chvilku a prase zase vběhlo do křoví a hned následovalo moje pískání na psy a volání ke mě, aby i oni nenásledovali prase do křoví

7.12.2022 11:29
Terven

XXX.XXX.110.191

Potkala jsem divočáka zrovna asi měsíc, možná dva zpátky, za bílého dne. Krátila jsem si se psem cestu skrz kukuřičné pole 😅 (uprostřed už bylo strniště z obou stran lemované pásy kukuřice). My šli po strništi a prase paralelně s námi v té kukuřici. Měla jsem trochu obavy, co udělá štěně, tak jsem si ho raději vzala ze stopovačky na normální vodítko, ale bylo to zcela bez konfliktu z obou stran.
Potkala jsem tedy prase samozřejmě víckrát, ale nikdy se mi nestalo, že by bylo agresivní (žít a nechat žít). Neříkám nemít respekt, ale zase bych to s tím strachem nepřeháněla.

Celý léta mě nenapadlo bát se prasat. Brala jsem to přesně jako vy - žít a nechat žít...říkala jsem si, že prase se mě bojí víc než já jeho a že se v 99,9% případů radši vyhne.
Postupem času trošičku přehodnocuju - prasat neskutečně přibylo a ve městech začínají být problém. Pohybujou se v zástavbě, ryjou mezi baráky, vlivem zabírání prostoru k životu se stěhujou blíž a blíž k lidem. A tím pádem přibejvá i nestandardních situací, ke kterým by ve volné přírodě vůbec nedošlo.

7.12.2022 13:35
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Terven napsal(a):

Takže když můj dvoumetrový chlap s červeným kočárkem dělal, že je taky strom a já nevědomky dělala kámen nebo křoví, dělali jsme to dost dobře

7.12.2022 13:38

zrůda napsal(a):

Teda, ti lidi vypadají dost v klidu. Asi jsou zvyklí. Já bych odvolala psa a urychleně vyklidila prostor. Asi jsem srab.

7.12.2022 13:43

Tak ono to vypadá, že ty prasata jsou "jejich" a jsou jednoduše na procházce.

7.12.2022 13:45
aluska

XXX.XXX.197.205

Tak ono to vypadá, že ty prasata jsou "jejich" a jsou jednoduše na procházce.

Myslím že to tak je, že jsem to už dřív viděla a u toho byly komentáře, že jsou jejich

7.12.2022 14:35

Určitě to tak je. Jako neumím si představit dobrodruha, který by se takhle na pohodku procházel mezi pobíhajícími divočáky, natáčel a smál se tomu, jak je pes honí a oni honí psa, nebo se jen letmo ohlédnul, kterak za ním pobíhá stádo prasat To by byli fakt drsňáci

7.12.2022 14:50
Doron

XXX.XXX.8.34

To budou určitě jejich.
U nás má pán taky dva divočáky, sourozence Huberta a Dášu .
Určitě už jim je přes deset let.
Když byli menší,vozil je ve škodovce do lesa, aby se proběhli.
Hubert je obrovskej nevykastrovanej kanec a spí s pánem v maringotce, Dáša prý nechce:))
Za povodní 2013 mu utekli.
Vyjdeme před dům a vidím, že hasiči a policajti nahánějí divočáka.
"Nechte jí, to je přeci Dáša!", křičíme.
Pán se za chvíli dostavil i s Hubertem a odešli společně po Strakonický do sucha.
A večer byli všichni tři v Televizních novinách:)))

9.12.2022 09:31

Doron napsal(a):
To budou určitě jejich.
U nás má pán taky dva divočáky, sourozence Huberta a Dášu .
Určitě už jim je přes deset let.
Když byli menší,vozil je ve škodovce do lesa, aby se proběhli.
Hubert je obrovskej nevykastrovanej kanec a spí s pánem v maringotce, Dáša prý nechce:))
Za povodní 2013 mu utekli.
Vyjdeme před dům a vidím, že hasiči a policajti nahánějí divočáka.
"Nechte jí, to je přeci Dáša!", křičíme.
Pán se za chvíli dostavil i s Hubertem a odešli společně po Strakonický do sucha.
A večer byli všichni tři v Televizních novinách:)))

Prý má člověk s prasetem nejvíc společných genů.

9.12.2022 09:43
Ache

XXX.XXX.107.197

Nejvíce společných genů má člověk s šimpanzem a primáty.

9.12.2022 09:44

Šimpanz je primát. Ale ano, má s námi nejvíc společných genů.

9.12.2022 09:46
Ache

XXX.XXX.107.197

Šimpanz je primát. Ale ano, má s námi nejvíc společných genů.

ok, ...spíše s primáty než s kopytníky.

9.12.2022 09:50

To, ne, spíš velikost orgánů. Ale prasečí kůže nebo srdeční chlopně se u lidí v medicíně používají.

9.12.2022 09:57

A asi taky trávicí soustavu. Nebo vlastně hodně soustav. Inu člověk a prase jsou si v mnohém podobní.

9.12.2022 10:19

A asi taky trávicí soustavu. Nebo vlastně hodně soustav. Inu člověk a prase jsou si v mnohém podobní.

Zrovna ta trávicí soustava vypadá jinak. Konkrétně slepé střevo a vzestupný tračník. Prase na rozdíl od nás dokáže trávit i celulózu. I když u člověka se o jisté částečné schopnosti taky uvažuje. Ale asi bychom nepřežili jenom na trávě a senu. Prase ano.

Ale srdce, plíce, ledviny a tenké střevo jsou srovnatelné. Proto je používají v horových filmech.

9.12.2022 11:36

No vida, o celuloze jsem nevěděla, to je velice zajímavé! Zase mám těm sviním co závidět (závist je hrozná věc).

9.12.2022 16:10

No vida, o celuloze jsem nevěděla, to je velice zajímavé! Zase mám těm sviním co závidět (závist je hrozná věc).

On bobr - jasně, není to prase - má velké slepé střevo a v něm rozsáhlé kolonie bakterií, které mu pomáhají dřevitou hmotu zpracovávat.. kdo ví, jestli to nemá prase podobně

9.12.2022 17:24

On bobr - jasně, není to prase - má velké slepé střevo a v něm rozsáhlé kolonie bakterií, které mu pomáhají dřevitou hmotu zpracovávat.. kdo ví, jestli to nemá prase podobně

Možná ano. Já znám zevnitř jenom to prase a další hospodářská a domácí zvířata (i jiné savce včetně klokana nebo vydry), ale bobra mi ještě nikdo nepřinesl.

9.12.2022 19:49
Doron

XXX.XXX.162.30

Něco jsem si teď o bobrech načetla, a prý je regulují a už se začínají zase jíst.

9.12.2022 20:11
janaa

XXX.XXX.174.242

Bobr je stále chráněný a lze ho lovit jen na výjimku. Naopak nutrii jako nepůvodní zavlečený druh může od letoška lovit každý myslivec, který to má v povolence

9.12.2022 20:20
Doron

XXX.XXX.162.30

Jj, ale prý těch výjimek už hodně, nějak to rozdělují podle oblastí.
A jeden myslivec psal, že z takového třicetikilového bobra má deset kilo dobrého masa:)))

15.1.2023 17:25
Doron

XXX.XXX.21.106

Bobříci se posunuli po proudu z Berounky až k nám na Vltavu, tak čtyři kilometry. Začali před týdnem pár vrbovými proutky a teď ze včerejška na dnešek najednou tohle:))
Už se jich nebojíme :)

8.2.2023 23:42
Doron

XXX.XXX.19.166

Hádáme se se synem, zda toto dělají nutrie nebo bobři.
Máme tady obojí..

9.2.2023 00:33
lupus4

XXX.XXX.205.61

Doron napsal(a):
Hádáme se se synem, zda toto dělají nutrie nebo bobři.
Máme tady obojí..

bobři

9.2.2023 00:39
Doron

XXX.XXX.162.50

lupus4 napsal(a):
bobři

Vyhrála jsem! Hned píšu synkovi:)!

22.2.2023 21:57
Doron

XXX.XXX.162.50

Děkujeme bobrům za krásné tyčky k rajčatům!
Jsou do špičky, jen zatlouct:))

Přidejte reakci

Přidat smajlík