Anonymmmmm

XXX.XXX.97.4
Zdravím vás všechny, jdu na vás s velkou prosbou o pomoc, jelikož si nevíme s přítelem rady. Chodíme do práce spolu na 8 hod směny+ cesta, pořídili jsme si štěně, které má již 3 měsíce první 2 týdny jsem byla se štěnětem doma a učila jej podstatné věci jako je venčení se na plenu po dobu kdy nejsme doma a samozřejmě zvykání si na prostředí atd... teď už ale do práce chodíme oba spolu, štěně jsem hned ze začátku nechávala po bytě pobíhat na volno a zvládala to v pohodě, ale poslední dny vždy když se vracíme z práce nacházíme po bytě díry ve zdech(vydrápané) také vytrhlá lišta ve které je kabel. Potrestat jej nepomáhá. Samozřejmě jsme počítali s tím že najdeme poničené věci také jsem ji nechala papuce a velkou spoustu hraček které může zničit, ale marně více ji baví dělat díry do zdi. Tímto se vás chci zeptat zda bych ji měla dávat raději do ohrádky (NIKOLI MALÉ KLECE!!!) nebo po případě mi prosím poraďte co dělat. Děkuji vám za každý názor.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Anonymmmmm
napsal(a):
Zdravím vás všechny, jdu na vás s velkou prosbou o pomoc, jelikož si nevíme s přítelem rady. Chodíme do práce spolu na 8 hod směny+ cesta, pořídili jsme si štěně, které má již 3 měsíce první 2 týdny jsem byla se štěnětem doma a učila jej podstatné věci jako je venčení se na plenu po dobu kdy nejsme doma a samozřejmě zvykání si na prostředí atd... teď už ale do práce chodíme oba spolu, štěně jsem hned ze začátku nechávala po bytě pobíhat na volno a zvládala to v pohodě, ale poslední dny vždy když se vracíme z práce nacházíme po bytě díry ve zdech(vydrápané) také vytrhlá lišta ve které je kabel. Potrestat jej nepomáhá. Samozřejmě jsme počítali s tím že najdeme poničené věci také jsem ji nechala papuce a velkou spoustu hraček které může zničit, ale marně více ji baví dělat díry do zdi. Tímto se vás chci zeptat zda bych ji měla dávat raději do ohrádky (NIKOLI MALÉ KLECE!!!) nebo po případě mi prosím poraďte co dělat. Děkuji vám za každý názor.
Ne, potrestat fakt nepomáhá.
Najděte si vlákna na téma separační úzkost.
Klábonos

XXX.XXX.225.131
Dobrý den,
mám 40 kg vážícího ročního psa. Hned, jak jsem ho přivezl jsem ho dal domu do klece a několik nocí jsem tam s ním spal. Stejně tak, jak mi to doporučil pán, od kterého psíka mám. Pán má v obyváku 4 klece a tam psi jsou zavření. Ráno vstanu, pustím psa z klece a nechám ho na zahradě vyvenčit, proběhnout. Poté ho zavřu do klece a po 8 hodinách když se vrátím z práce ho pustím a už jsem celý den s ním. Na noc je zase u sebe v kleci. Je to jeho místo a tak to i vnímá. Přes den si tam sám někdy zaleze a usne. Jen upozorním, že jaro, léto a podzim je pes v kotci venku když jsem v práci. V zimě ho nechávám doma. Má tam hračky a vodu.
Anonymmmmm

XXX.XXX.97.4
No to určitě 🤣 baví mě jak jste tady chytří, a píšete zde lidem kteří pracují a o psy se řádně starají, že by je vůbec neměli mít🤣 takové rady si prosimvas nechte, já chtěla rady po rozumných zkušených lidech, kteří mi poradí co delat a ne co mi tu napíši blbost, že mám najít někoho kdo si ho vezme. Buďte už prosímvás lidi normální. I lidé, kteří pracují mohou mít zvířata!!!!!!

Anonymmmmm
napsal(a):
No to určitě 🤣 baví mě jak jste tady chytří, a píšete zde lidem kteří pracují a o psy se řádně starají, že by je vůbec neměli mít🤣 takové rady si prosimvas nechte, já chtěla rady po rozumných zkušených lidech, kteří mi poradí co delat a ne co mi tu napíši blbost, že mám najít někoho kdo si ho vezme. Buďte už prosímvás lidi normální. I lidé, kteří pracují mohou mít zvířata!!!!!!
.....no když už tedy chodím do práce a psa si pořídím, tak ho ze zásady netrestám, ale unavím ho tak, že je pak v klidu po dobu mé nepřítomnosti....popřípadě mu zajistím venčící tetu, která ho po v dobu mé nepřítomnosti vylitá, ale základem všeho je pes naučený na samotu viz., starsi témata na tuto problematiku a před odchodem řádně unavený pes....
Anonymmmmm

XXX.XXX.97.4
Já jsem tady také nenapsala že ho trestem brutálními způsoby!!!! Nechytejte se prosimvas za slova, placnout úplně minimálně přes zadek novinami mi dokonce doporučil náš veterinář. A také před odchodem řádně unavime to je logické, vždy když odcházíme už pomalu usíná. Nedělá nic krom dír do zdi, samozdrejme nevydrží spát ani po 2 hodinách hraní a půl hodinové procházky 8 hodin jak po šichtě, jestli vaší psy spí 8 hodin v kuse, klobouk dolů, že jste to dokázali!!!😆😆😆 Tento příspěvek nejspíš smažu, jelikož tady se objevili samí veterináří a zkušení pejskaři, kteří do práce chodit nemusi. 😃

Ne, zvířata by měli mít lidé, kteří jim dokáží zajistit adekvátní péči. Tak to je. Jak asi po vydrápaných děrách ve zdech vypadají jeho tlapky...
Nechápu, jak do řádného starání o psy můžete počítat potrestání psa po příchodu domů, takže krom toho, že je chudák dítě doma samo (a netuší, za co, panebože, za co, ho smečka opustila), tak ještě když přijdou jeho lidi domů, ještě ho - co vlastně - zmlátí? Seřvou? Vyškubou za kůži? Vlastně nejde o to, jak ho potrestáte, ale že místo milého přivítání jste na něj naštvaní. On na vás čeká jako na smilování a dočká se akorát averze. Progresivně vyrábíte psího psychopata. Takové týrané děti se dávají do pěstounské péče, vy byste psa měli svěřit někomu, kdo rozumí psí duši, když vám schází špetka empatie.
Ale tak hlavně že se dobře bavíte.
Není chyba chodit do práce, chyba je na to pejska nepřipravit (to totiž zahrnuje nácvik zvládání samoty - bylo vám poraděno, ať si najdete témata o separační úzkosti) a chyba je nepřipravit mu prostředí, ve kterém zabráníte tomu, aby uškodil vám, ale hlavně aby ublížil sobě.
Nemůžete si ho brát s sebou do práce? Nemůžete ho dát přes den k sousedce? Nemůže vám s ním nějaká čilá důchodkyně vyběhnout na procházku? A co takhle zdi ochránit třeba molitanem, kartony, polystyrenem. látkovým závěsem - něčím, co může ničit... No a nebo ten Alcatraz.

Tento příspěvek nejspíš smažu
Smažete kulový, to musí admin.
Ale klidně to tu nechte. Podobných dotazů je tady dost a dost, tento zapadne rychle v davu... Za dva dny po něm nikdo neštěkne.

Anonymmmmm
napsal(a):
Já jsem tady také nenapsala že ho trestem brutálními způsoby!!!! Nechytejte se prosimvas za slova, placnout úplně minimálně přes zadek novinami mi dokonce doporučil náš veterinář. A také před odchodem řádně unavime to je logické, vždy když odcházíme už pomalu usíná. Nedělá nic krom dír do zdi, samozdrejme nevydrží spát ani po 2 hodinách hraní a půl hodinové procházky 8 hodin jak po šichtě, jestli vaší psy spí 8 hodin v kuse, klobouk dolů, že jste to dokázali!!!😆😆😆 Tento příspěvek nejspíš smažu, jelikož tady se objevili samí veterináří a zkušení pejskaři, kteří do práce chodit nemusi. 😃
Který veterinář vám to doporučil? Ať víme, ke komu nechodit.

tady to je nějaké promazané?
že tady "anonym..."tak hystericky řve, když nějak není na co?
No ono je potřeba si uvědomit, že štěňata ničí, některý ohlodává gauč nebo nábytek a jiný zas škrábe zdi. A je to ještě prcek, bude hůř. Pokud si někdo pořídí štěně, tak snad s tím musí počítat ne? A zavřít ho na půl dne a celou noc, jak psáno výše, do klece, to už je regulérní týrání, nechápu, proč si takový člověk pořizuje psa a ne třeba rybičky.

napsal(a):
tady to je nějaké promazané?
že tady "anonym..."tak hystericky řve, když nějak není na co?
Není promazané. Anonym se nakopnul jen tak, ze vzduchu.

jo, "roztleskávačka "....
Anonymmmmm

XXX.XXX.97.4
Z vašich nechutných keců 🤣 hahaha, takže potrestat je špatně ale zavřít ji na 8 hodin do klece špatně není, jeden chytřejší než druhý, nemusím nic mazat, je vaše ostuda, že se tu smejete na cizím neštěstí. Já tu chtěla normální radu ne hystericke chování hysterek ,které se psama spí v posteli a dávají mu jist u stolu se svých talířů. Mějte se tu a pořádně smějte poradily jsme se jinde i bez těchto debilních keců

Anonymmmmm
napsal(a):
Z vašich nechutných keců 🤣 hahaha, takže potrestat je špatně ale zavřít ji na 8 hodin do klece špatně není, jeden chytřejší než druhý, nemusím nic mazat, je vaše ostuda, že se tu smejete na cizím neštěstí. Já tu chtěla normální radu ne hystericke chování hysterek ,které se psama spí v posteli a dávají mu jist u stolu se svých talířů. Mějte se tu a pořádně smějte poradily jsme se jinde i bez těchto debilních keců
..tak já nevím, ale zatim hysterické reakce pocházejí pouze z vašich příspěvků..

Anonymmmmm
napsal(a):
..trestem je i z vašeho pohledu obyčejné plácnuti novinama byť naprosto nevhodně doporučené veterinářem..chce to zaměstnat hlavu a jde to i na té vycházce, spoustu odkazů opět zde v tématech na diskuzi...

Kdo tady řekl, že není špatně zavřít štěně na 8 hodin do klece?
Schválně, co vám poradili tam jinde, to by mě moc zajímalo. Třeba vám poradili dobře (rozumějte ku prospěchu psíka)

Já se budu asi opakovat, ale neumím si představit, že si pořídím štěně, jsem s ním 14 dní doma a pak už je štěndo doma samo nějakých 8-9 hodin. Vždyť štěňátko potřebuje nějakou interakci, společnost, vždyť štěňátko potřebuje papat 5x denně.
Možná se tady některých lidí dotknu, ale za mě argument, že by si psa mohli pořizovat jen lidi, co nechodí do práce a že pes si zvykne, že takhle vyrostlo a vyroste spousta štěňat, není žádný argument.
Tím neříkám, že se štěňátkem musí být někdo doma 24/7, ale když už začnu uvažovat o psím miminku, tak řeším i jak to zvládnu časově. Buď mám práci, kde si můžu odskočit domů nebo v kombinaci s partnerem se tak nějak vystřídáme a nebo teda zařídím někoho, kdo to bude dělat za mě.
Prostě jsem ta protivná baba, co si myslí, že lidi, co nechávají štěně takhle dlouho doma samotné by si prostě štěně neměli pořizovat.
A jak už bylo zmiňováno výše....fakt super, když se po těch devíti hodinách samoty štěnítko konečně dočká, že se zbytek smečky vrátí domů, tak místo radostného přivítání následuje trest, navíc chudák štěně ani neví za co.
Zadavatelko a vy, co to děláte podobně, zkuste se vžít do kůže štěňátka, zkuste tu situaci vidět jeho očima...mě se chce z toho plakat, jen když si to nešťastné psí miminko představím. Vy co necháváte štěňátko takhle dlouho samotné samo doma...tak si to zkuste jaké to je. Žádná televize, internet, telefon...nesmíte dělat žádné domácí práce, nesmíte si ani číst a ještě vás třeba zavřu do jedné místnosti, jo a ani z okna nesmíte koukat, štěně taky ven nevidí. Prostě nuda o samotě...super, že jo? Schválně jestli taky nebudete z nudy kutat zeď, třeba po týdnu takového režimu. Jo jasně já zapomněla, pes by se neměl srovnávat s člověkem...
Anonymmmmm
napsal(a):
Takže přijdete domů, pes vás přivítá a vy ho plácnete novinami? Ten pes si to prostě nepřebere, ani když mu to u toho řeknete. Je to ještě mimino. Já jsem teda ještě psa neměla, co byl nucen být osm hodin sám a i teď minimálně můj muž si může kdykoliv odskočit domů. Pokud nemůžete, tak se prostě na něj nezlobte, že to nezvládlo.
Určitě to chce něco změnit. Více zaměstnat hlavu, trénovat odložení, zaměřit se na separační úzkost. Mám teď roční fenku a myslím, že osm hodin by už i sama zvládla, ale je potřeba jí pořádně unavit. Jinak na procházkách potkávám i lidi, kteří někomu psa venčí, aby nebyl dlouho sám.
Není naše chyba, že jste si před pořízením štěněte nepřečetla žádnou literaturu a očividně nemáte nikoho, kdo vám může poradit.
Další chyba byla s ním být 14 dní nonstop, a potom najednou z ničeho nic ho opustit na x hodin. Na samotu si musí štěně zvykat. Společně s trestem po příchodu domů si vytváříte separační úzkost. Pokud s tím teď něco neuděláte, tak si zaděláváte na problém.
Začala bych tím, že je znovu potřeba si vzít dovolenou (pracovat z domu) a zvykat štěně na postupné odchody. Prvně na pár vteřin za dveře, pak pár minut. Na internetu je spousta článků na zvládnutí samoty.
Sežeňte si někoho, kdo vám bude štěně venčit v době vaší nepřítomnosti. Plus si kupte domů kameru. Budete mít lepší přehled o tom, co se doma děje.
Další co doporučím je pořídit si knihy od Františka Šusty. Začněte s Trénink je rozhovor. Na Plot mají teď 50 procentní slevy. Dozvíte se v ní i to, proč tu odsuzujeme tresty. Pes totiž nemá představivost jako lidé. Z jeho pohledu ho max trestáte za to, že máte v bytě díry do zdi, nebo za to, že vás přišlo přivítat (či za cokoliv). Absolutně nepochopí za co. No a že vypadá provinile a že ví proč dostalo trest? To si zase kupte Konejšivé signály = opět pořídíte v nakladatelství Plot. Je to opravdu tenká knížka, takže jí doporučuju začít.
Jde vidět, že svému štěňátku vůbec nerozumíte a v tom vám tyhle knihy mohou dopomoci. :)

Argie
napsal(a):
S většinou příspěvků souhlasím a při čtení vět typu "trestání nepomáhá" nebo "učíme na plinu" v sobě taky cítím určité emoce a potřebu se kriticky vyjádřit. Přesto prosím buďte k začátečníkům zadajicich o radu trochu vstricnejsi.Jen tak jejich psům můžete pomoci.
Oni to není o tom, jestli je člověk začátečník...je to spíš o empatii a to nejen ve vztahu k pejskům. Ale jsme na psí diskuzi a tak to vrátím zpátky k pejskům.
Myslím, že kdyby se budoucí páníčci na příchod štěňátka do rodiny alespoň trošínku připravili, trošínku si nastudovali, jak pejsek funguje, jak přemýšlí....ano třeba právě trestání a to teď vůbec nebudu mluvit o nějakých fyzických trestech, ale třeba jen ostřeji, naštvaně vznesená otázka "PINĎO, KDO UDĚLAL TU DÍRU DO ZDI.. " a to říkáte štěňátku defakto ve chvíli, kdy vás radostně vítá. A ono neví o co jde, protože si to absolutně nespojí s tím, že odpoledne rozdrápalo zeď, ale moc dobře vnímá, že odpovědí na jeho radostné vítání byla negativní a nazlobená reakce páníčka. A úplně by možná stačilo si říct, jak bych se cítila já v jeho kůži...ničemu nerozumím, jen vím, že se na mě dotyčná osoba zlobí.
Snad si Vaše rady zadavatelka přečte jelikož mám obavy že tento web/vlákno již dávno zavrhla. Ještě bych dodal že ničení interiéru nemusí být pouze známkou separační úzkosti ale i, a to hlavně v případě štěněte, pouze aktivitou k zahnaní dlouhé osamocene chvíle. Pokud psovi aktivitu nedáte, najde si ji sám a to potom ve většině případů majitelé nebývají moc rádi.
napsal(a):
Oni to není o tom, jestli je člověk začátečník...je to spíš o empatii a to nejen ve vztahu k pejskům. Ale jsme na psí diskuzi a tak to vrátím zpátky k pejskům.
Myslím, že kdyby se budoucí páníčci na příchod štěňátka do rodiny alespoň trošínku připravili, trošínku si nastudovali, jak pejsek funguje, jak přemýšlí....ano třeba právě trestání a to teď vůbec nebudu mluvit o nějakých fyzických trestech, ale třeba jen ostřeji, naštvaně vznesená otázka "PINĎO, KDO UDĚLAL TU DÍRU DO ZDI.. " a to říkáte štěňátku defakto ve chvíli, kdy vás radostně vítá. A ono neví o co jde, protože si to absolutně nespojí s tím, že odpoledne rozdrápalo zeď, ale moc dobře vnímá, že odpovědí na jeho radostné vítání byla negativní a nazlobená reakce páníčka. A úplně by možná stačilo si říct, jak bych se cítila já v jeho kůži...ničemu nerozumím, jen vím, že se na mě dotyčná osoba zlobí.
To, že psa trestaji po příchodu domů když je vítá sem se tu nic nedocetl. Každopádně pokud to tak je, je to špatně. Spousta lidí, co mám možnost sledovat se ke psům chová špatně a nesrozumitelne.

Argie
napsal(a):
To, že psa trestaji po příchodu domů když je vítá sem se tu nic nedocetl. Každopádně pokud to tak je, je to špatně. Spousta lidí, co mám možnost sledovat se ke psům chová špatně a nesrozumitelne.
No z úvodního dotazu to vyplývá. A stejně je to jedno. Štěňátko se netrestá, na štěňátko se ani nekřičí. Bože vždyť je to mímo.
Štěňátka jsou jak malé děti....samozřejmě, pokud nechám doma štěně bez dozoru, tak určitě v prostoru, který upravíme tak, aby byl pro štěndo bezpečný. A samozřejmě i s ohledem na to, aby toho případně, co nejméně poničilo. My měli klec, když jsme si pořídili dvouměsíční psí dvojčata...super věcička, zavřeli jsme do ní boty a štěnďata se na ně neměla šanci dostat. Mám doma dvě psí ohrádky, v rozloženém stavu se z toho dají udělat zábrany, aby se štěndo nedostalo ke kabelům, k počítači, na schody...
Mám ročního berňuchu....od té doby, co jsme si ho pořídili, tak se polštáře záhadným způsobem přesunovaly na zahradu a tam vybuchovaly, to samý podsedáky na venkovním nábytku. Asi jsem blázen, ale když přijdu domů z práce a vidím, jak je po celém dvoře rozcupovaný molitan a nebo výplň polštáře a berňuška mě radostně vítá, tak mě ani nenapadne se na něj zlobit. Říkám.. "Ahoj Matýsku, copa se to tady zase stalo? Zase nám vybouchl polštářek? No to je ale zlobívej polštář"
Bože vždyť polštář je jen věc, co se dá nahradit....teda teď aktuálně nenahrazuju, čekám, až ho polštářové období přejde. Jsou věci, co si člověk za peníze nekoupí, ale polštář jo, díra ve zdi se opraví, to jsou malý věci. Velká věc je ta úžasná a oddaná psí láska.
napsal(a):
.....no když už tedy chodím do práce a psa si pořídím, tak ho ze zásady netrestám, ale unavím ho tak, že je pak v klidu po dobu mé nepřítomnosti....popřípadě mu zajistím venčící tetu, která ho po v dobu mé nepřítomnosti vylitá, ale základem všeho je pes naučený na samotu viz., starsi témata na tuto problematiku a před odchodem řádně unavený pes....
Já nejdříve četla:"...zajistím venčící tetu, která je po dobu mé nepřítomnosti vylitá..."

Argie
napsal(a):
S většinou příspěvků souhlasím a při čtení vět typu "trestání nepomáhá" nebo "učíme na plinu" v sobě taky cítím určité emoce a potřebu se kriticky vyjádřit. Přesto prosím buďte k začátečníkům zadajicich o radu trochu vstricnejsi.Jen tak jejich psům můžete pomoci.
Víte, ono by se to radilo vlídně a snaživě, ale když si v první reakci od tazatele přečtete
No to určitě 🤣 baví mě jak jste tady chytří...
...takové rady si prosimvas nechte, já chtěla rady po rozumných zkušených lidech...
Buďte už prosímvás lidi normální.
Zažila jsem tu tazatelku, která se skutečně vytknutím toho, co dělá špatně, NEBAVILA, a pokorně přijala všechno, co jí kdo napsal. Také se na ni sesypalo pár ironických poznámek na začátku, ale přešla to. Podotkli jsme, že je to proto, že se tu běžně setkáváme s nevděčností, hulvátstvím a arogancí, tazatelka to chápala a nedivila se nám. A když lidé viděli, že ona má zájem, není ironická, s pejskem rady zkouší a raduje se z úspěchů, tak se tu na ni sesypali s povzbuzením, dobrými připomínkami, ona byla velice sdílná, hned psala o pejskovi další podrobnosti, aby mohly být rady cílenější, a byla skutečně vděčná.
Tak by to mělo vypadat.
Tady u zadavatelky těžko čekat, že jakékoli rady padnou na úrodnou půdu. Když na první náznak rady vylítla jak čertík z krabičky.

Argie
napsal(a):
My nejsme dostatečně vstřícní? Který konkrétní příspěvek se vám nelíbí?

Argie
napsal(a):
Přečtěte si znovu jeho příspěvky. I ten první.

napsal(a):
Víte, ono by se to radilo vlídně a snaživě, ale když si v první reakci od tazatele přečtete
No to určitě 🤣 baví mě jak jste tady chytří...
...takové rady si prosimvas nechte, já chtěla rady po rozumných zkušených lidech...
Buďte už prosímvás lidi normální.
Zažila jsem tu tazatelku, která se skutečně vytknutím toho, co dělá špatně, NEBAVILA, a pokorně přijala všechno, co jí kdo napsal. Také se na ni sesypalo pár ironických poznámek na začátku, ale přešla to. Podotkli jsme, že je to proto, že se tu běžně setkáváme s nevděčností, hulvátstvím a arogancí, tazatelka to chápala a nedivila se nám. A když lidé viděli, že ona má zájem, není ironická, s pejskem rady zkouší a raduje se z úspěchů, tak se tu na ni sesypali s povzbuzením, dobrými připomínkami, ona byla velice sdílná, hned psala o pejskovi další podrobnosti, aby mohly být rady cílenější, a byla skutečně vděčná.
Tak by to mělo vypadat.
Tady u zadavatelky těžko čekat, že jakékoli rady padnou na úrodnou půdu. Když na první náznak rady vylítla jak čertík z krabičky.
Viz vedlejší vlákno - mladší fena napadá starší. To je příklad kultivované diskuze, kde zazněla i kritika. Ale konstruktivní. A zřejmě povede k dobrému výsledku.

napsal(a):
Viz vedlejší vlákno - mladší fena napadá starší. To je příklad kultivované diskuze, kde zazněla i kritika. Ale konstruktivní. A zřejmě povede k dobrému výsledku.
Snad, no. Po příspěvcích ostatních, které následovaly moje naivní představy, jsem mírně skeptická. Aby se dřív nejelo na veterinu... Ale aspoň má tazatelka už představu, co se může stát.

napsal(a):
Snad, no. Po příspěvcích ostatních, které následovaly moje naivní představy, jsem mírně skeptická. Aby se dřív nejelo na veterinu... Ale aspoň má tazatelka už představu, co se může stát.
Tak samozřejmě nevíme. Ale zadavatelka aspoň slušně poděkovala a vypadá to, že se nad příspěvky zamyslela. Ne jako Anonymmmmm (nevím, jestli jsem trefila správný počet m ). Víc udělat nemůžeme.

Já bych ještě chtěla doplnit..ani ne tak pro zadavatelku, to je myslím zbytečné, ale obecně pro někoho, kdo diskuzi třeba jednou bude číst.
Někdo přijde pro radu, protože pejsek nebo lépe řečeno štěndo a nebo mlaďoch je lumpárna a ono to ničí věci a kouše a neposlouchá. Samozřejmě se objeví komentáře související s tím, když je vidět, že zadavatel si nanastudoval ani to základní než si štěně pořídil....ale obecně radíme, někdy možná ostřeji, pokud je v tom trestání štěněte, někdy se to možná může zadavatele dotknout, ale to už se tak na psí diskuzi stává, že jde hlavně o blaho pejska.
Někdy to může působit tak, že jsme tady všichni dokonalí, že trpělivost je naše druhé jméno a že jsme nikdy nebyly na štěně nebo mlaďocha naštvaní, že jsme nikdy nepocítili emoci, kterou se nebojím nazvat vztekem, že my jsme ti nejchytřejší, co zvládají všechno levou zadní....teď budu mluvit za sebe..někdy je to tak, že mě pes dostane do stavu, kdy mi jde pára z uší a hlavou mi běží jediné "Já jí zabiju." a nejraději bych malou madam zakousla (záměrně píšu madam, protože moji psí kluci byli hodní)
Ale zároveň vím, že takhle se se psem nikam nedostanu, že si absolutně nemohu dovolit v takovém rozpoložení na čubu mluvit, nedej bože po ní něco chtít. No a tak nejdřív musím zklidnit hormon....nádech, výdech, napočítat do deseti, nádech, výdech...už jsem to rozdejchala? Ne? No tak ještě jednou ...nádech, výdech...,.s Ginou jsem takhle prodýchla téměř dva roky a napočítala do ležaté osmičky.
Jo jsou situace, kdy se chce člověku brečet zoufalstvím....že zkouší rady zdejšího osazenstva a ono to nefunguje. Tady mají lidi se zkušenostmi trochu výhodu, protože už mají trochu odhad na to, co si pořídili za ďáblíka a co by tak na něj mohlo fungovat.
Víme, že každý pes je jinej, co funguje u jednoho, to je u druhého nefungující. A taky každý jsme jiní a zase budu teď mluvit za sebe....často je tady zmiňován a doporučován Šusta, nakonec jsem si knížku koupila čistě proto, abych byla v obraze, předtím jsem viděla nějaká videa....ale není to nic pro mě a tím nerozporuju, že to funguje, ale já takhle nedokážu se psem fungovat. Ale zase se ve spoustě věcí ztotožním s R.Desenským....buhužel nikdy nedosáhnu toho, aby mi to fungovalo jako jemu, na to musí mít člověk shůry dáno....zatímco Šusta se dá naučit (dle mého).
Vážení začátečníci, jste zoufalí z toho, že vám rady od fauňáků nefungují, že váš pes není motivovatelný žádnou běžnou odměnou...že nechce pamlsky, nezajímá ho hračka, hra, na pomazleníčko vám řekne" dej nám svátek lochnesko". Že defakto nejste štonc tu motivaci vymyslet.....prej "musíte navázat psa na sebe, abyste byli nejzajímavější a vám to nejde, vašeho psa pořád víc zajímá druhý pes.....no tak vítejte v klubu. Někdy se i mě, dlouholeté fauňačce, chce na takovou radu odepsat "no tak mi to předveď ty Copperfielde". Ale všechno má i pozitiva....většinou zde lidi napíší svoje zkušenosti se svými psy, co jim fungovalo...a já si kolikrát řeknu "tý jo, tohle by mě nenapadlo, ale to by mohlo fungovat, to vyzkouším" ,
Vážení tazatelé, začátečníci, pokud jste dočetli až sem, tak vězte, že jsme sice někdy na první pohled banda fauňáckých čarodějnic..neomylných kynologických bohyň, ale není to tak...jsme normální lidi, co mají výchovu psů odžitou, často několikrát, lidi co si pořídili malou piraňu a ničitele světů a to vše maskované jako roztomilé štěňátko a když tedy měli za sebou období kousanců na rukou a nohou, kdy odepsali nějaký ten movitý majetek, co štěně rozkousalo, kdy konečně pominulo období, kdy v zimě v noci stojí v pantoflích a nějakém kabátě venku a zmrzlí čekají až se štěně vyvenčí. Ve chvíli, kdy mají tenhle horor za sebou a mají doma docela poslušný stvoření, se kterým se dá i mluvit, tak přijde puberta, pes ohluchne, přestane poslouchat, začne kravit a vytáčet nás do běla....ale když tohle všechno vydržíte, když ve výchově vytrváte, tak budete mít toho nej parťáka na světě a na ty infarktový situace budete vzpomínat s úsměvem a budete je dávat k dobru jako veselou historku z natáčení. Jo pamatuju si moc dobře, jaká byla moje pyrenejka...opravdu téměř dva roky očistec...ale pak sem tam byl dobrý den, pak už se poměr otočil a sem tam měla naopak "svoje dny" no dneska je jí 2,5 roku a už je z ní víceméně příjemná psí dáma.....prostě výchova psa je běh na dlouhou trať. Ale stojí to za to.
Pokud my vidíme ze strany tazatele zájem, tak se můžeme přetrhnout, abychom poradili a upřímně se radujeme, když se daří, vymýšlíme jiné způsoby když se nedaří popř oovzbuzujeme v tom, aby páníček vytrval...takže nebojte se zeptat, je možné, že dostanete držťkovou, v nejhorších případech dostanete třeba i vynadáno do bezvědomí, ale to holt vydržíte...vaše štěně ty vaše chyby taky vydrželo...a pokud nebudete hledat výmluvy, proč to či ono nejde a naopak budete hledat způsoby, jak to či ono udělat, tak věřím, že společnými silami to zvládneme a třeba se z vás nakonec taky stane zasloužilý fauňák. A vy i vaše štěňátko budete patřit do té fauňácké psí rodiny, kde můžete sdílet radosti, starosti, štěstí, smutek...protože tady vždy najdete někoho, kdo ví jak se cítíte, protože něco takového prožil taky...
Čemu se dámy divíte?Ono už je taková doba,že každý musí mít nutně psa.I za cenu toho, že ho bude od štěněte doma více než 8 hod.zavírat do klece. K čemu jsou rady,knížky,diskuse,videa,atd.když není opravdový zájem a snaha porozumět a něco se naučit. Vy si tady můžete o klávesnici prsty umlátit a stejně někde bude trpět ubohé štěně.

Šteňa je šteňa a každé iné. 8 hodín (nedajbože viac) osamote bez venčenia si akosi nedokážem predstaviť. A áno aj ja chodím do práce, aj partner a dieťa do školy ... No akosi sa nám vždy podarilo dosiahnuť stav, že pes nebol sám dlhšie ako 5 hodín ( a to bolo naozaj výnimočne). No a ako tu píšu - vždy zostávalo šteňa vyvenčené čo to šlo, v zabezpečenom dome - tak aby sa psovi nič nestalo a prípadné škody boli minimálne a ľahko postrádateľné. No musím konšatovať, že každé šteňa vymyslelo niečo na čo sme nemysleli . Najgeniálnejšia bola v tomto smere naša terajšia "obluda" . Tá milovala driapať čokoľvek molitánové - tak ho ohlodala a na milimetrové kúsočky roztrhala a vyťahala z bočnej strany váľandy. Potom prišla na to (dodnes nechápem ako) zmocniť sa hubky na umývanie riadu - vybrala si ju kľudne aj z drezu - pritom v živote som ju nevidela aby vyskakovala na stoly, stoličky a pod. Nemá dovolené ani na gauč. A ešte milovala driapať kartóny z vajec. Tak sme tieto jej úchylky využívali a vždy jej nechali niekde niečo také na zábavu - pozor ešte išlo o to, že to muselo byť dané tak, že to "ukradla" - napr. hubka na linke, kartón pod pecou akože nachystaný na kúrenie - keby to mala k dispozícii voľne tak to by ju nezaujímalo. Proste na každé šteňa funguje niečo iné - a na to nie je univerzálna rada.Jednu univerzálnu radu som však dostala od svojho otca pred xy rokmi ešte ako dieťa - nikdy nedávaj psovi na hranie (trhanie) topánku alebo papuču - ten pes nerozlíši medzi novou a starou a prídeš o topánky ! teda toho sa stále držím - topánky nie sú na hranie. Čím netvrdím, že by nikdy žiadne nepadli za vlasť, no bola to vždy naša chyba (neodložené, neustriehnuté) Mohla som si potom dať po zadku akurát tak ja sama sebe

napsal(a):
Šteňa je šteňa a každé iné. 8 hodín (nedajbože viac) osamote bez venčenia si akosi nedokážem predstaviť. A áno aj ja chodím do práce, aj partner a dieťa do školy ... No akosi sa nám vždy podarilo dosiahnuť stav, že pes nebol sám dlhšie ako 5 hodín ( a to bolo naozaj výnimočne). No a ako tu píšu - vždy zostávalo šteňa vyvenčené čo to šlo, v zabezpečenom dome - tak aby sa psovi nič nestalo a prípadné škody boli minimálne a ľahko postrádateľné. No musím konšatovať, že každé šteňa vymyslelo niečo na čo sme nemysleli . Najgeniálnejšia bola v tomto smere naša terajšia "obluda" . Tá milovala driapať čokoľvek molitánové - tak ho ohlodala a na milimetrové kúsočky roztrhala a vyťahala z bočnej strany váľandy. Potom prišla na to (dodnes nechápem ako) zmocniť sa hubky na umývanie riadu - vybrala si ju kľudne aj z drezu - pritom v živote som ju nevidela aby vyskakovala na stoly, stoličky a pod. Nemá dovolené ani na gauč. A ešte milovala driapať kartóny z vajec. Tak sme tieto jej úchylky využívali a vždy jej nechali niekde niečo také na zábavu - pozor ešte išlo o to, že to muselo byť dané tak, že to "ukradla" - napr. hubka na linke, kartón pod pecou akože nachystaný na kúrenie - keby to mala k dispozícii voľne tak to by ju nezaujímalo. Proste na každé šteňa funguje niečo iné - a na to nie je univerzálna rada.Jednu univerzálnu radu som však dostala od svojho otca pred xy rokmi ešte ako dieťa - nikdy nedávaj psovi na hranie (trhanie) topánku alebo papuču - ten pes nerozlíši medzi novou a starou a prídeš o topánky ! teda toho sa stále držím - topánky nie sú na hranie. Čím netvrdím, že by nikdy žiadne nepadli za vlasť, no bola to vždy naša chyba (neodložené, neustriehnuté) Mohla som si potom dať po zadku akurát tak ja sama sebe
Tak to já zase štěňatům pantofle na hraní klidně dám. Paradoxně, co se obuvi týče, tak toho nejvíc zničili berbeři, kteří jako štěňata žádné boty na hraní nedostali. Boty jsme zavírali do klece a nebo dávali na vyvýšené místo, aby se k nim nedostali. Štěňata jsme si pořizovali na podzim ...no a začalo léto, vytáhla jsem žabky a všechny mi je postupně rozkousali, pokud jsem je zapomněla dát někam, kam psi nedosáhli.
Vím, že naprostá většina pejskařů a to i tady na fauně zastává ten názor, že boty na hraní ne, že to pak pes nerozlišuje. Já jsem teda v tomhle černá ovce. Z mého pohledu je jednodušší naučit štěně, že tohle jsou moje boty...ty se nekoušou a tohle je jeho bota a s tou si může dělat co chce. U Matese tam je jinej problém s botama...Mates je uklízečka...jakmile narazí na botu mimo botník, tak jí popadne a odnáší...v lepším případě je zavřený barák a botu pak najdeme na gauči a nebo v posteli...v horším případě je volný přístup na zahradu a člověk pak boty hledá tam.
Tak ale naší rodinu tím opravdu vycvičil k tomu, že boty dáváme do botníku resp, do polic, tam si jich Mates nevšimne i přesto, že není nic jednoduššího než tu botu vzít...ale ta samá bota před botníkem? Bere a odchází...
Já bych řekla, že je to šok pro štěně, nejdřív doma s paničkou a najednou cca 9 hodin samo.
Udělala bych to postupně, zvyšovala intervaly. Vyměnila služby za odpolední a střídala se s mužem.
Jestli je to hodně hodin, těžko říct. Četla jsem hodně diskusí na toto téma a někdo fakt nechává i 10 hodin, někdo má šichtu 12 a pak volno a pes si zvykne.
Psa bych nechala v jedné místnosti nebo jen někde. U nás má předsíň, kuchyň a koupelnu. Většinu času spí, občas kouše botu - co mu necháme, občas si jde pro prachovku a občas roztahá koš s papírem.
Z dveří vytrhala molitan přesně v době, kdy jsme přešli z módu Pořád je někdo doma na klasický režim Všichni dopo pryč.
Neřešili jsme, uklidila jsem, nechala tam zbytek, ještě do něj jednou kousla a přestalo jí to zajímat.
Takže vydržet, nastavit pravidla a být trpěliví.