Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.12.2022 08:59
Kata87

XXX.XXX.17.233

Dobry den,poprosila bych nekoho zkuseneho o radu. V nedeli se nam narodila stenata,porod probehl v poradku. S brezi fenou sme byli na utz a potvrzena byla 4 stenata,narodilo se jich 8. Ale chci se zeptat,jak se ma stene chovat po narozeni? Vim ze si ma najit struk,sat a spat. Ale ty nase jsou dost upisteny,porad jakoby placou a fena je s toho dost nervozni. Stara se o ne,neustale olizuje. Ale taky porad poknourava,toci se,nevi jak by si lehla. Stenata mi neprijdou vubec klidna,spokojena. Jsou to jeji prvni stenata takze chapu nejakou nervozitu. Chtela bych je zvazit ale jak se mrskaji tak to uplne nejde. Chci dnes volat veterinari ale rada bych si precetla i vase rady. Jeste dopisu ze je to velke plemeno psa

13.12.2022 09:14
impact

XXX.XXX.17.89

Pokud je nezačnete pravidelně vážit, tak z toho asi moc moudrá nebudete. Teplo mají?

13.12.2022 09:19
janaa

XXX.XXX.174.242

Nedostatek mléka,teplo,zima.....fenu po porodu prohlédl veterinář? Není jí horko? Nedostatek mléka by se projevil na váze,viz impact. Zvážit jde lehce i hýbající se štěně,jen musíte mít vhodnou váhu a nádobu,do kterého dáte ideálně něco huňatého příjemného

13.12.2022 09:50
rennie111

XXX.XXX.43.190

Pokiaľ šteňatá pijú a napriek tomu sú také nekľudné tak pravdepodbne fena nemá dosť mlieka. Určite ich musíte vážiť a pokiaľ váha nezačne stúpať tak kúpte šteňacie mlieko a začnite ich dokrmovať aj z fľaše. Ja by som to urobila ihneď keď píšete že sa narodili v nedeľu. Môže byť, že laktácia sa neskôr rozbehne lepšie, ale občas sa stane aj to že nie . Po 48h začínajú byť v ohrození života keď poriadne nejedia.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.12.2022 09:57

Někdy je potřeba prvorodičku víc podpořit, štěňata přikládat k cecíkům, pomáhat masírovat bříška a tak. Občas to pomůže a fena získá jakousi větší jistotu a je klidnější. Určitě bych taky po cca třetím dnu přikrmovala, pokud by se mně zdálo, že štěňata málo přibývají.

13.12.2022 10:05
Kata87

XXX.XXX.17.233

Dekuji za rady. Veterinar videl fenu vcera,mlezivo take kape,rikal ze se rozkoji ze zatim mlezivo staci. Teplo maji,jsou v obyvaku ale nechci kvuli fene pretapet protoze ma opravdu hunaty kozich. Vecer prijde jeste veterinarka domu se na ne podivat,tak treba budu pak chytrejsi

13.12.2022 10:10
janaa

XXX.XXX.174.242

Kata87 napsal(a):
Dekuji za rady. Veterinar videl fenu vcera,mlezivo take kape,rikal ze se rozkoji ze zatim mlezivo staci. Teplo maji,jsou v obyvaku ale nechci kvuli fene pretapet protoze ma opravdu hunaty kozich. Vecer prijde jeste veterinarka domu se na ne podivat,tak treba budu pak chytrejsi

No,jestli máte v obýváku průměrnou teplotu,tak jim klidně být zima může. Novorozenci potřebují teplotu daleko vyšší,nemají žádnou termoregulaci. Pokud nemáte vyhřívací podložku,zkuste dát termofor, event. naplnit pet lahev teplou vodou, přes ní lehký ručník, a zkuste k ní štěnda přiložit. Pokud bude situace lepší, je jim chladno. A to vážení je naprosto nezbytné. To,že kape mlezivo,mléko po zmáčknutí cecku neznamená, že hned nepřestane, a že je ho dost,aby se štěnda nasytila.

13.12.2022 10:12
Kata87

XXX.XXX.17.233

Maji pod sebou tepelnou podlozku ale nechci uvarit fenu,kdyz ji bude horko tak to asi taky neni uplne dobre ne? Nebo si poradi?

13.12.2022 10:15

Kata87 napsal(a):
Maji pod sebou tepelnou podlozku ale nechci uvarit fenu,kdyz ji bude horko tak to asi taky neni uplne dobre ne? Nebo si poradi?

Však tu podložku jen pod štěňata, já jsem ji měla v rohu porodní bedny a štěňata, když chtěla spát, tak se na ni odbatolila nebo jsem jim pomohla já.

13.12.2022 10:17
janaa

XXX.XXX.174.242

Kata87 napsal(a):

No,a není puštěná zase na moc? Ona je to někdy alchymie,to vychytat,aby byla teplota akorát. V porodní bedně by ideálně v půlce měla být podložka nebo tepelný zdroj,kde budou štěnda, a v půlce nic,aby se tam fena mohla přesunout,pokud by jí bylo horko, ale aby přitom byla blízko štěňatům

13.12.2022 10:24
Kata87

XXX.XXX.17.233

No mam ji v rohu bedny,nemyslim si ze je pustena moc ale zkusim to nejak vychytat. Fena se od nich moc nehne ale funi jak kdyz mame v obyvaku 40stupnu

13.12.2022 14:41
rennie111

XXX.XXX.43.190

Kata87 napsal(a):
No mam ji v rohu bedny,nemyslim si ze je pustena moc ale zkusim to nejak vychytat. Fena se od nich moc nehne ale funi jak kdyz mame v obyvaku 40stupnu

Ešte keď píšete že fena funí merali ste jej teplotu? Vyšli pri pôrode všetky placenty? Môže ísť aj o začínajúci zápal a mlieko stráca preto.

13.12.2022 16:33
Kata87

XXX.XXX.17.233

Placenty vysli vsechny,to jsem sledovala. Teplotu sem nemerila,ale asi budu muset. Je to pastevec,zvykly celorocne venku,domu s nama chodi ale nejak ji to tam nelaka. Ted ji teda kvuli stenatum doma mame. Myslela sem ze ji je spis vedro. Ale teplotu zmerim a jeste vecer prijde veterinar tak uvidime. Ale dneska mi uz stenda prijdou vic klidnejsi

5008

13.12.2022 19:14
5008

XXX.XXX.228.41

No jestli byla fena doteď venku, tak je to pro ni teplotní šok jak prase a bude ještě větší až ji za dva měsíce dáte zase ven. A jak bude vypadat obývák po dvou měsících s 8 pastevci?A další problém pro některé nové zájemce o štěňata co je nebudou chtít do obýváku

13.12.2022 19:28
impact

XXX.XXX.17.89

5008 napsal(a):
No jestli byla fena doteď venku, tak je to pro ni teplotní šok jak prase a bude ještě větší až ji za dva měsíce dáte zase ven. A jak bude vypadat obývák po dvou měsících s 8 pastevci?A další problém pro některé nové zájemce o štěňata co je nebudou chtít do obýváku

To už jsi jí i naplánoval/a, jak ty štěňata bude odchovávat? Co tak rozebrat i to, čím bude krmit? Bo co když nebudou chtít noví majitelé krmit granulemi? Nebo naopak barfem? A co na to Jan Tleskač? No to je otázek.

13.12.2022 19:36
janaa

XXX.XXX.174.242

5008 napsal(a):

A to dedukujete z čeho? je zodpovědné mít novorozená štěňata pod dohledem,stejně jako fenu prvničku. Zadavatelka nikde nepíše, že je bude mít v obýváku až do odběru

5008

13.12.2022 20:03
5008

XXX.XXX.228.41

impact napsal(a):
To už jsi jí i naplánoval/a, jak ty štěňata bude odchovávat? Co tak rozebrat i to, čím bude krmit? Bo co když nebudou chtít noví majitelé krmit granulemi? Nebo naopak barfem? A co na to Jan Tleskač? No to je otázek.

A to čteš kde, že jí něco plánuju? Pokud je za větou otazník, tak se ptám a to , že byla fena venku a teď je v obýváku, píše sama tazatelka

13.12.2022 20:06
Kata87

XXX.XXX.17.233

Nerada bych aby se to tady strhlo v nejake vazne debaty. Ja jsem opravdu rada za cenne rady,dost mi to pomohlo a uklidnilo me to. Pro upresneni,nedokazu si predstavit ze bych stenata nechala v tomhle pocasi venku,verim ze to nekdo dokaze ale ja je budu mit radeji v obyvaku a pod dohledem. A co bude za mesic opravdu netusim ale vzdy sme vsechno vyresily a verim ze vyresime i ted ale rozhodne je nemam v planu vykopnout ven kdyz ted nam teplomer ukazuje -12. Co se tyka krmeni,krmim sve tri psy kvalitnima granule a kvalitnima konzervama a jelikoz se pracovne pohybuji v chovatelskych potrebam dovolim si rict ze tomu i trochu rozumim....ale jeste jednou dekuji vsem kteri poradily. Veterinarka u nas byla a vse je v poradku,stenda dnes opravdu vypadaji spokojene a uz i mamka vic odchazi a mazli se....verim ze vse dobre dopadne a vsechny zdarne dovedu k odchodu k novym rodinam. A pro ty kteri se chteji pokochat,vkladam foto

13.12.2022 20:09
janaa

XXX.XXX.174.242

Tak ať už dělají jen radost a hlavně važte, pokud možno každý den ve stejnou dobu

14.12.2022 11:16
rennie111

XXX.XXX.43.190

Kata87 napsal(a):
Nerada bych aby se to tady strhlo v nejake vazne debaty. Ja jsem opravdu rada za cenne rady,dost mi to pomohlo a uklidnilo me to. Pro upresneni,nedokazu si predstavit ze bych stenata nechala v tomhle pocasi venku,verim ze to nekdo dokaze ale ja je budu mit radeji v obyvaku a pod dohledem. A co bude za mesic opravdu netusim ale vzdy sme vsechno vyresily a verim ze vyresime i ted ale rozhodne je nemam v planu vykopnout ven kdyz ted nam teplomer ukazuje -12. Co se tyka krmeni,krmim sve tri psy kvalitnima granule a kvalitnima konzervama a jelikoz se pracovne pohybuji v chovatelskych potrebam dovolim si rict ze tomu i trochu rozumim....ale jeste jednou dekuji vsem kteri poradily. Veterinarka u nas byla a vse je v poradku,stenda dnes opravdu vypadaji spokojene a uz i mamka vic odchazi a mazli se....verim ze vse dobre dopadne a vsechny zdarne dovedu k odchodu k novym rodinam. A pro ty kteri se chteji pokochat,vkladam foto

Krásne šteniatka, gratulujem a držím palce nech už všetko prebieha bez problémov
Ja odchovávam v byte šteňatá írskych vlkodavov a áno je to masaker ale až neskôr
Do 3t nebudete mať s nimi žiadny problém, matka sa postará o všetko. Potom keď už začnú vyliezať z bedni začne zábava, ale to aj sama budete veľmi rýchlo hľadať nejaké iné riešenie ako mať ich v obývačke :)) my máme postavený domček s podlahovým kúrením a keď sú šteňatá väčšie a matka už pri nich nemusí byť non stop tak idú tam. Prvé týždne si to ale neviem predstaviť, lebo aj ja ich potrebujem mať pod dohľadom a to by som v tom domčeku musela s nim aj spať (toto poznajú iba majitelia veľkých plemien). Doma je to o dosť pohodlnejšie kvôli mne. Možno porozmýšľajte či fenku neviete presťahovať niekde kde sa dá menej kúriť, ja ju mávam v predsieni a kúrime tam max na 19° ale naše sú naučené v zime spať vo vnútri tak pre tú vašu to naozaj môže byť riadny teplotný šok.

A niekto tu rýpal čo so šteniatkami keď pôjdu do nových domovov, akože nehnevajte sa ale keď si niekto kupuje v zime šteňa akéhokoľvek plemena tak očakávam, že prvé týždne, mesiace ho bude mať vo vnútri a nevyhodí ho samé niekde do búdy.. no a už na jar ho môže zvykať von.

14.12.2022 11:25
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

že prvé týždne, mesiace ...

ale ne, najdou se i takoví, kteří ...
i tady se to párkrát probíralo - raději ani nevzpomínat ...
vždycky se "zásadový" bl b najde

14.12.2022 12:40
keissa

XXX.XXX.155.174

Kata87 napsal(a):
Dobry den,poprosila bych nekoho zkuseneho o radu. V nedeli se nam narodila stenata,porod probehl v poradku. S brezi fenou sme byli na utz a potvrzena byla 4 stenata,narodilo se jich 8. Ale chci se zeptat,jak se ma stene chovat po narozeni? Vim ze si ma najit struk,sat a spat. Ale ty nase jsou dost upisteny,porad jakoby placou a fena je s toho dost nervozni. Stara se o ne,neustale olizuje. Ale taky porad poknourava,toci se,nevi jak by si lehla. Stenata mi neprijdou vubec klidna,spokojena. Jsou to jeji prvni stenata takze chapu nejakou nervozitu. Chtela bych je zvazit ale jak se mrskaji tak to uplne nejde. Chci dnes volat veterinari ale rada bych si precetla i vase rady. Jeste dopisu ze je to velke plemeno psa

První 2-3 dny mužou být štěnata neklidná,upištěná ,uvrtěná ,zvláště pokud jich je víc a fena je prvnička .Prostě jim to trochu trvá než se naučí spolupracovat .je potřeba stěnata vážit i pro váš klid zda je vše ok.

14.12.2022 14:45
rennie111

XXX.XXX.43.190

rapotacka11 napsal(a):
že prvé týždne, mesiace ...

ale ne, najdou se i takoví, kteří ...
i tady se to párkrát probíralo - raději ani nevzpomínat ...
vždycky se "zásadový" bl b najde

Prepáčte, ale vy ste nejaký básnik? Ja mám teda češtinu rada, ale vašej reči nerozumiem v žiadnom z vašich príspevkov Ale priznám sa, že umelecké sklony som nikdy nemala

14.12.2022 14:47

rennie111 napsal(a):
Prepáčte, ale vy ste nejaký básnik? Ja mám teda češtinu rada, ale vašej reči nerozumiem v žiadnom z vašich príspevkov Ale priznám sa, že umelecké sklony som nikdy nemala

Ona rapotacka je mistr zkratky, ironie až sarkazmu. Já si už zvykla.

14.12.2022 14:58
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

rennie111 napsal(a):

Překlad.
Pořídí si štěně v tomto zimním čase,
z hnízda od feny ho vyšoupne hned ven.
Má své zásady, pes do domu nepatří
a zvyká ho na to hned.
Tady se pak ptá, jak to ječení štěněte venku vydržet,
ale jeho ( - spíš ji, dělají to i holky), pláč psa
rozhodně nezlomí.
Vydrží.
Ještě podrobněji?

15.12.2022 11:32
rennie111

XXX.XXX.43.190

rapotacka11 napsal(a):
Překlad.
Pořídí si štěně v tomto zimním čase,
z hnízda od feny ho vyšoupne hned ven.
Má své zásady, pes do domu nepatří
a zvyká ho na to hned.
Tady se pak ptá, jak to ječení štěněte venku vydržet,
ale jeho ( - spíš ji, dělají to i holky), pláč psa
rozhodně nezlomí.
Vydrží.
Ještě podrobněji?

Tak ale toto je už na chovateľke komu šteňatá predá a ako to majiteľom vysvetlí. Stále neviem čo ste týmto chceli povedať, alebo poradiť. Čo mala urobiť inak, chovať tie psy vonku v mraze aby to potom zvládli keby sa dostali k takému super majiteľovi čo šteňa vyhodí na mráz? Podľa mňa chovateľka to robí najlepšie ako vie a robí to správne.
Alebo to je len taký váš výkrik do tmy že aj toto sa môže stať? Ak áno tak pardon ale potom neviem komu to čo má priniesť.

15.12.2022 11:51
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

rennie111
Alebo to je len taký váš výkrik do tmy že aj toto sa môže stať? Ak áno tak pardon ale potom neviem komu to čo má priniesť.

Jsem snad na diskuzi a ne v poradně.
Reagovala jsem na větu:
očakávam, že prvé týždne, mesiace ho bude mať vo vnútri a nevyhodí ho samé niekde do búdy.

Očekávání je jedna věc a realita může být jiná než
něčí očekávání.
Přineslo vám to něco?
Ne?
Přestaňte se s tím trápit.

15.12.2022 18:47

Ak áno tak pardon ale potom neviem komu to čo má priniesť.

Třeba chovatelce zdůraznění, že lidi jsou různé, mnohdy blbé a že má o to pečlivěji vybírat nové majitele ?

15.12.2022 22:58
bery25

XXX.XXX.33.217

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ak áno tak pardon ale potom neviem komu to čo má priniesť.

Třeba chovatelce zdůraznění, že lidi jsou různé, mnohdy blbé a že má o to pečlivěji vybírat nové majitele ?

no po tom všetkom čo sa momentalne deje a ake su na všetko ceny,tak človek je rad,ked ma niekto len zaujem o kupu,neni si zkoho vyberat,bohužial je taka doba,boli časy ked som pri kupe bernaka musel skoro vypisovat dotaznik a či nie som trestne stihany teraz vam povedia cenu a ked nato mate,tak si mozte po steniatko prist

16.12.2022 06:59
impact

XXX.XXX.17.89

bery25 napsal(a):
no po tom všetkom čo sa momentalne deje a ake su na všetko ceny,tak človek je rad,ked ma niekto len zaujem o kupu,neni si zkoho vyberat,bohužial je taka doba,boli časy ked som pri kupe bernaka musel skoro vypisovat dotaznik a či nie som trestne stihany teraz vam povedia cenu a ked nato mate,tak si mozte po steniatko prist

Tady se pak právě hezky ukáže, kdo chová jen pro peníze. Slušný chovatel na výběru nového majitele trvá stále stejně.

16.12.2022 08:04
janaa

XXX.XXX.174.242

bery25 napsal(a):

Takových množitelů bylo i za covidu mraky. Normální chovatel se takhle chová stále, a v dnešní době kryje,když má alespoň půlku vrhu zabranou nebo má podmínky na to (a počítá s tím), že mu doma může zůstat některé štěně i do věku x měsíců

16.12.2022 08:59

bery25 napsal(a):

Pak je lepší nechovat. Než mít trauma z toho, že odchov, moje vypiplané štěňátko, někde strádá.
Kdysi moje kolegyně prodala novofundláka do Prahy. Po velkém přemlouvání a ujišťování. Když se šla na štěně podívat ( při cestě do Prahy ), zjistila, že je ubytované v suterénu - nechci napsat ve sklepě, a na krmení a pití má kompotové misky. Vybrali z kapes všechny peníze ( málem šli žebrat na Karlův most - bankovní karty nebyly - kdo si to dnes umí představit ), položili je na stůl a štěně jelo domů. A bylo to v době, kdy obchod se psy nebyl rozjetý do takových výšin jako dnes.

16.12.2022 09:14
Kata87

XXX.XXX.17.233

Nejak nechapu kam se tato debata dostala. Budu se snazit najit ty nejlepsi panicky,rada bych s nima byla v kontaktu atd....jinak koho zajima jak na tom jsou stenatka....vsichni se maji cile k svetu,kazdy den vazime a na prvni pohled je videt ze pribiraji.

16.12.2022 09:46

Tak to je s každou debatou. Přeju vám ta nejzdravější štěňátka a ty nejlepší nové majitele !!!
( Ještě pár fotek a pro jedno si pojedu ..... :-)) )

16.12.2022 10:48
Kata87

XXX.XXX.17.233

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak to je s každou debatou. Přeju vám ta nejzdravější štěňátka a ty nejlepší nové majitele !!!
( Ještě pár fotek a pro jedno si pojedu ..... :-)) )

No to klidne muzete 😃 sice az za par tydnu ale neni problem 😉

16.12.2022 12:40
Lily2

XXX.XXX.245.238

Chovatel vaší fenky nebo někdo z klubu vám neporadil či nepomohl? Jsem překvapená. Myslela jsem, že to je standard. :)

16.12.2022 12:47
janaa

XXX.XXX.174.242

Lily2 napsal(a):
Chovatel vaší fenky nebo někdo z klubu vám neporadil či nepomohl? Jsem překvapená. Myslela jsem, že to je standard. :)

S čím by měl radit někdo z klubu?

16.12.2022 12:48
Kata87

XXX.XXX.17.233

janaa napsal(a):

A vadi ze sem se zeptala tady?

16.12.2022 12:54
Lily2

XXX.XXX.245.238

janaa napsal(a):

S odchovem štěňat. Vím, že u jednoho plemene byla velmi ochotná poradkyně chovu. Nebo někdo ze členů. Vždy mi přišlo, že drží pospolu.

Samozřejmě nejčastější je to s majitelkou feny. I můj současný chovatel, od kterého mám štěně, tak mi říkal, jak mu byli všichni hrozně nápomocní.

Jen jsem překvapená, že to někde nefunguje.

Pokud se tedy jedná o odchov s PP. Pokud ne, tak tam chápu, že asi není kdo by poradil no.

16.12.2022 13:01
janaa

XXX.XXX.174.242

Jako představa, že by poradce chovu po telefonu radil všem chovatelům, kteří mají nějaký problém při odchovu nebo si nejsou jistý,co se děje,tak asi nedělá nic jiného. Jasný, pokud mám dobré vztahy s chovatelem, jsem s ním v kontaktu,tak se na něj obrátit můžu, ale na činovníky klubu,to by mě fakt nenapadlo. Opačně, pokud se neděje nic závažného,tak se poradit na diskuzním fóru nebo sociálních sítích ve skupině,kde se chovatelé schází,mi přijde daleko logičtější

16.12.2022 13:18

Kata87 napsal(a):
A vadi ze sem se zeptala tady?

V pohodě. Určitě nevadí, je tady zkušených chovatelů dost. Rad se vám dostalo, teď už jde jen o natahování diskuze pro nás, co "nemáme co dělat" :-))

16.12.2022 13:19

janaa napsal(a):
Jako představa, že by poradce chovu po telefonu radil všem chovatelům, kteří mají nějaký problém při odchovu nebo si nejsou jistý,co se děje,tak asi nedělá nic jiného. Jasný, pokud mám dobré vztahy s chovatelem, jsem s ním v kontaktu,tak se na něj obrátit můžu, ale na činovníky klubu,to by mě fakt nenapadlo. Opačně, pokud se neděje nic závažného,tak se poradit na diskuzním fóru nebo sociálních sítích ve skupině,kde se chovatelé schází,mi přijde daleko logičtější

Zase : poradce chovu není až tak moc činovník a stejně by měl přijít na kontrolu vrhu
- aspoň to tak bývalo.

16.12.2022 13:57
bery25

XXX.XXX.33.217

impact napsal(a):
Tady se pak právě hezky ukáže, kdo chová jen pro peníze. Slušný chovatel na výběru nového majitele trvá stále stejně.

ale ano,aj ja chcem aby moje steniatka mali najlepšich majitelov na svete,ale zeby som si ich mal nejak vyberat,a podla čoho,ake su kriteria,mam si ich normalne vylustrovat,čo si mam zistovat a bude to všetko pravda,dnes sa papierove steniatka predavaju za uz dost velke peniaze,tak to si myslim,že je nejaka zaruka slušneho noveho zaujemca o steniatko,zatial som mal iba takych,aspon si to myslim,nechodim vsetkych kontrolovat a ani sa to neda

16.12.2022 14:02
bery25

XXX.XXX.33.217

janaa napsal(a):
Takových množitelů bylo i za covidu mraky. Normální chovatel se takhle chová stále, a v dnešní době kryje,když má alespoň půlku vrhu zabranou nebo má podmínky na to (a počítá s tím), že mu doma může zůstat některé štěně i do věku x měsíců

samozrejme že s tym počitam a aj sa mi to stalo že zaujemca nakoniec odstupil od kupy,ja som ešte s tych chovatelov,ze som este nikdy od nikoho nezobral zalohu,slovo je slovo,len nie u kazdeho

16.12.2022 15:41
impact

XXX.XXX.17.89

bery25 napsal(a):
ale ano,aj ja chcem aby moje steniatka mali najlepšich majitelov na svete,ale zeby som si ich mal nejak vyberat,a podla čoho,ake su kriteria,mam si ich normalne vylustrovat,čo si mam zistovat a bude to všetko pravda,dnes sa papierove steniatka predavaju za uz dost velke peniaze,tak to si myslim,že je nejaka zaruka slušneho noveho zaujemca o steniatko,zatial som mal iba takych,aspon si to myslim,nechodim vsetkych kontrolovat a ani sa to neda

Aj Vy chcete? No vidíte a u nás je takové hezké pořekadlo - Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.

Jinak pokud jakoby úplně nechápete, o čem přesně jsem mluvila, tak je jakákoliv diskuze zbytečná a pro Vás možná naprosto nepochopitelná. Ale opravdu existují i zodpovědní chovatelé, pro které nejsou hlavním ukazatelem peníze. Mrk mrk. 😉

16.12.2022 17:03
bery25

XXX.XXX.33.217

impact napsal(a):
Aj Vy chcete? No vidíte a u nás je takové hezké pořekadlo - Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.

Jinak pokud jakoby úplně nechápete, o čem přesně jsem mluvila, tak je jakákoliv diskuze zbytečná a pro Vás možná naprosto nepochopitelná. Ale opravdu existují i zodpovědní chovatelé, pro které nejsou hlavním ukazatelem peníze. Mrk mrk. 😉

porekadlo krasne a samozrejme pravdive ano,asi sme sa nepochopili,keby boli hlavnym mojim ukazovatelom peniaze,nikdy nechovam bernakov,a viete čo,asi by som nemohol chovat nic,lebo pre peniaze by som to nikdy nerobil,to by ma nebavilo

Přidejte reakci

Přidat smajlík