IBD - nespecifický zánět

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.12.2022 22:29
Kirstel99

XXX.XXX.136.227

Dobrý den,
Prosím o radu a zkušenosti.
Bojujeme s naši huskynkou s nemoci IBD. Bylo to velké trápení než se na to přišlo. Poté jsme nasadili prednison, na ten špatně reagovala a museli jsme vysadit, stejné s Dexamedem. Ma vet. dietní granule Calibra. Pokaždé, když má problém, dostane dexamed v injekci a to na nějakou dobu zabere (cca týden). Chci se zeptat, zda s tím mate někdo zkušenosti u pejska. Moc děkuji

18.12.2022 00:40
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ač jsem odchoval desítky štěňat SH , zdůrazňuju , že na mase + všech možných přílohách (někdy i granulích jako přílohou) nikdy jsem se s tím u tak záživného a v podstatě i "skromného" (s relativně malou dávkou podává neuvěřitelné výkony) psa jako je SH nesetkal.
Že vím o co go je jen díky psu RR bývalé sousedky, kde to rozpoznal až 3. vet., když hledali všemožné alergie atd.
IBS (syndrom dráždivého tračníku) a IBD (zánětlivé onemocnění střev) nejsou stejné problémy s trávicím traktem. IBS obvykle nezpůsobuje žádné vředy nebo léze ve střevě a zahrnuje pouze tlusté střevo. IBD je termín používaný pro skupinu onemocnění střev, které způsobují zánět v zažívacím traktu.
Takže se přikláním k názoru, že má dohuntované trávení špatnou stravou už od mládí.
Suché krmivo pro psy je notoricky známé pro spouštění IBS a IBD kvůli vysokému obsahu obilovin používaných jako plniva.
Jak z toho ? Pokud byly hlavní bílkovinou např. ryba, kuřecí nebo jehněčí. Pes by měl pak dostal novou proteinovou nebo hydrolyzovanou dietu.
Vtip je v tom, že ho "rozhodí" např. kuřecí v granulích, ale syrové kuře mu vadit nemusí...
Probiotika by taky měla pomoci.
Potravinové složky, jako aminokyseliny, oleje a další mohou pomoci snížit zánět střev a léčit onemocnění dráždivého tračníku. Příkladem je např. jitrocel, skořicový olej.
Pes takhle může "klempírovat" delší dobu. Někdy IBD pak vyústí až v rakovinu střev, což snad nebude váš případ.
PS. zdejší vetky mě případně doplní

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.12.2022 09:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych se těm granulím asi snažila vyhnout. Vyhnula bych se všemu, co se složitě a dlouho tráví.
Když tu vlezete na Chrome, kliknete do prázdna pravou myšou a dáte "přeložit do jazyka čeština", tak to bude pěkně srozumitelně i s odkazy
https://dogaware.com/health/digestive.html#ibd
Všimněte si, že "někteří psi jsou na tom lépe s cvičením" a podobně, střev je víc, co ostatní orgány a imunita, střeva jsou většina imunity, existují skoro neodhalitelní parazité, biopsie, krev, jak je hloupá konzerva, průmyslové jídlo, vláknina, někdy i tuk
a odstavec nové léčby o tom, co jde místo prednisonu.

18.12.2022 09:43
Terven

XXX.XXX.110.191

Moje fena má s velkou pravděpodobností nespecifický střevní zánět. Píšu s velkou pravděpodobností, protože pokud pes neabsolvuje biopsii ze střevních klků, diagnóza je vždycky jenom domněnka.
Vet k tomu došel de fakto vylučovací metodou a vše tomu nasvědčuje.
Příčiny IBD mohou být různé, střevo mohou dráždit parazité, bakterie, ale i alergeny z potravy.
U nás to tipuju na ty bakterie...už nějakou dobu jsem si říkala, jestli fena netrpí na bakteriální přerůstání, či tak něco. Příznaky se zhoršovaly vždycky při oslabení, pravidelně po hárání, a to tak, že už jsem byla rozhodnutá pro kastraci, ačkoliv jsem velikej odpůrce zbytečných kastrací.
Naštěstí jsme narazily na bezva veta, kterej řekl, že kastrace časem možná nebude od věci, nicméně řešit onemocnění trávicího traktu primárně kastrací je blbost. Na předchozí veterině to bylo to první, co mi navrhli
Nabral feně krve včetně slinivky, udělal důkladný sono - vše bylo ok. Pak nasadil odčervovací kůru Panacurem a dlouhodobě užívala Entizol. Zlepšila se prakticky už po pár dnech užívání.
Respektoval, že se netvářím nadšeně při představě hypoalergenních granulí - aby jejich nasazení mělo smysl, nesměla by žrát krom nich vůbec nic jiného.
Takže jsme se domluvili, že pro začátek vysadím nejenom kuře, ale veškeré ptáky - a fena zůstala na vařené dietě.
Osobně si myslím, že ptáci jsou v tom nevinně, že největší službu udělal ten Entizol.
Fena je teď bez potíží, tipuju, že nějakou dobu vydrží...uvidíme, co s ní udělá příští hárání.
Teď je na probiotikách, časem plánuju vrátit na barf, pokud to půjde.
Je z útulku, čím se živila do svých šesti let, netuším, ale téměř jistě tipuju levnější granule.
Potíže měla od samého začátku, co je u nás, po každém hárání horší a horší.
Vet zmiňoval i kortikoidy, ale až jako poslední možnost, pokud by vše selhalo. A prý někteří psi dobře fungujou i na úplně nizoučkých dávkách.

Přidejte reakci

Přidat smajlík