lucie99

XXX.XXX.251.117
Dobrý den, prosím vás, potřebovala bych pomoct vybrat nejvhodnější granule pro mého psa. Krmime yoggies, ale tady jsem četla, ze je to spis dietní krmivo. Máme huskyho, před granulemi yoggies byl krmen různými značky např. Carnilove, fitmin, brit.. a s nimi musel brát zinek na ekzem. S yoggies ho bere pouze přes zimni období. Oleje dáváme také.
Jen bych rada vedela, zda mu dáváme to nejlepší nebo je i něco lepšího. Děkuji za odpovědi :)
Jen bych rada vedela, zda mu dáváme to nejlepší nebo je i něco lepšího. Děkuji za odpovědi :)
mno nejlepší je krmit přirozenou potravou, popř. kombinace syrového (včetně kostí) + min. granclí jen jako přílohu, nejlépe bez nich
studovat můžete zde
http://www.manwe.eu/index.php/coje-to-barf
na foto můj 15,5 letý odchov - ještě v zápřahu letošní jaro
stačí první slovo EXTRUDOVANÉ...
O granulích vyráběných tepelnou extruzí nemá vůbec smysl se bavit, neboť už způsob výroby vylučuje, aby v nich bylo cokoli "zdravého". Jde prostě jen o spečeninu "čehosi" postříkanou umělými premixy. Je to jen hra na zdravou výživu, které díky intenzivní reklamní masáži podléhá většina mudlů.
samozřejmě, že na tom psi přežijou, co jim taky zbývá
lisované za studena by teoreticky měly být "šetrnější", ale když se objevily, už jsem granule dávno nekrmil, takže osobní zkušenost s nimi nemám
Uživatel s deaktivovaným účtem

Náš pes yoggies nevzal ani do tlamy a to jsem měla na zkoušku různé příchutě.
I když granule,když už to musí být, jako přílohu k masu žere.
Krmím většinově BARF + trochu granule kvůli cestování hlavně v létě.
Máme vyzkoušené Yoggies i MM, Yoggies jsou doma v záloze pořád, MM už ne, přestože se mi líbily víc. Neumím říct nic konkrétního, ale prostě se mi to nějako nezdálo. Sice žádný problém, ale vůbec jsem neměla chuť je koupit znovu. Kamarádka taky zkusila (taky k BARFu), ale cca po měsíci jí psi začali zvracet kosti, po vysazení MM přestali.
Jo a mám fenu nežravku a obojí přijímala vcelku ochotně.
lucie99

XXX.XXX.251.117
Mockrát děkuji za odpovědi, studovala jsem si ten barf a mate pravdu. Našla jsem stránku rawfan, neobjednavate si někdo z tama? Jediné čeho se bojím je totiž správný poměr a tady už to mají namichane.
lucie99
napsal(a):
Mockrát děkuji za odpovědi, studovala jsem si ten barf a mate pravdu. Našla jsem stránku rawfan, neobjednavate si někdo z tama? Jediné čeho se bojím je totiž správný poměr a tady už to mají namichane.
nebojte se toho samozřejmě se barfu chytli i obchodníci a někteří jsou řádně předražení...
zákl. krmná dávka pro dospělého zdravého
1)léto, žádná extra zátěž, pes doma,
2)zima, žádná extra zátěž, pes venku
takže na 1kg živé hmotnosti psa je třeba : 3 - 5 g bílkovin,
5 - 6 g sacharidů, 2 -3 g tuku
po přepočtu na 30kg psa 90 - 130g bílk., 130 - 160 g sacharidů, 60 - 90 g tuku
tj dle druhu masa
bílkoviny
hovězí syrové - svalovina, játra, plíce mají kol 20gbílkoviny/ve 100gmasa, ledviny a srdce cca16/100)
vepřové - svalovina, játra kol 20/100, ledviny , srdce, vařené kol 16/100
slepičí, kuřecí - 21/100
tuky
hov. syrové 16/100, vařené 5/100, srdce 6, játra 4, plíce 2, ledvina 8
vepřové syrové 25/100, vařené 10, srce, játra , ledviny cca 5
drůbeží cca 5 a příkrm je snad jasný (těstoviny, rýže, kroupy, vločky, tvrdý chleba, pečivo) + zelenina
vše je třeba upravit dle záživnosti jedince + zátěže, teploty....atd...atd...březí či kojící fena atd...atd.
vypadá to možná složitě, ale nic na tom není a po pár dnech to zvládáte automaticky "hrsťovou metodou" a přidáváte či ubíráte dle kondice psa
čili váš cca 25 kg pes - např. 30 - 35 dkg hrubomleté hovězí (poslední roky beru viz foto 40Kč/kg) jeden pěknej kuř. skelet cca 30 dkg , nebo 5 -6 kuř. krků
(krky, skelety nyní u nás do 30Kč/kg) + trochu přílohy viz výše, takže vás denní dávka vyjde kol 30 - 40 Kč/den
+
výsledkem takového přirozeného krmení je spokojenej pes, který může sežrat kdykoli cokoli a nepos.re se z toho, jak se stává všem "granulářům" při sebemenší změně krmení
Na argumenty granulářů klidně odpovězte, že pes, který má při sebemenší změně krmení střevní potíže prostě není v pořádku. Vy byste se také jistě necítila zdráva, kdybyste při snědení čehokoli jiného než rohlíku se po...
lucie99

XXX.XXX.251.117
Super👍👍👍 děkuji vám za popis🙂 to vychází cenově teda úplně jinak. :D všude je totiž napsané, ze se musí hlídat vápník x fosfor, přidávat doplňky, bylinky a nevím co všechno a měla jsem strach, abych mu nakonec ještě více neublížila tím, ze bude mít něčeho nedostatek nebo naopak přebytek.
nepíšete zda máte psa/fenu
moje fenky SH měli lehce přes 20 kg, psi kol 25 takže
např. dnes měl můj 21 kg pesan : 250 g hrubomletého hovězího, 3 kuř.krky , 2 celozrný krajíce chleba, 1/2 banánu a 1/2 papriky (jsme se rozdělili)
včera jako přílohu hrst rýže ...
kuř.krky jsou výborný na vybalancování tuhosti exkrementu - moc měkký, přidáte krk
X moc suchý uberete , to se odvíjí od tučnosti "hlavního chodu"
vyváženost není nutná každý den, jednou má víc toho, jindy onoho, ale v rámci cca 2 týdnů už jo
PS. pro klid hlavně vaší duše mu to můžete ze začátku 2 x týdně pocukrovat Roboranem pro psy, je to sice taky chemie, ale jen 2x týdně, bude-li baštit vše sama poznáte , že to není potřeba
Uživatel s deaktivovaným účtem

to lupus
Ty bláho, číst tu palbu (16:50) jako začínající krmič normální stravou, tak se úplně vyděsím.
Pro ostatní - není to žádná věda. Já začínala se základní poučkou "celá kořist", což samo nebyla celá kráva ani prase, ale celé kuře. Začala jsem kupováním komplet mletin s droby, pak jsem si to rámcově spočítala, poměry od oka v horizontu 1 až 2 týdnů. Teď máme jako základ krky, křídla a sušenou přílohu. Nějaká ta svalovina i vnitřnosti jsou povinně odevzdány při zpracování masa v kuchyni, kupuji drůbež vcelku, kosti používám na paštiku (uvařit na kaši na vysoký tlak a rozmixovat), kterou ochutím cokoliv, př. zahustím stolici, veškerá zelenina z vývaru (taková ta mrtvá hmota po x h, ale vařená s masem, takže mňam) jde do psa, všechno vařím bez soli, než odeberu pro něj. Téměř stoprocentní bezezbytkové hospodaření v kuchyni, díky psovi nevyhodím skoro nic a on je šťastný. I když nic nepočítám, asi je to oká. Detailní geronto testy krve komplet v pohodě.