Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

25.12.2022 21:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.12

Bodlinko - právě, že se domnívám, že je toto onemocnění častější, než se uvádí a proč se tak domnívám to jsem právě psala. A ne - není nutný přímý kontakt s divočákem k nakažení. Stačí sekrety, píše se i výkaly. Tam kde prase ryje zcela určitě zůstává i výtok z nosu.
Impact - co máte přesně na mysli? Ráda odpovím, jen to upřesněte. V jednom z těch odstavců co zmiňujete, tak uvádím slovo - myslím. Tedy asi dojmologie (podle vás). Svojí dojmologii ale zakládám na tom jak rychlý průběh jsem pozorovala. Tedy průběh od toho, kdy pes vypadá úplně zdravý až po konec. Znám pejskaře, koneckonců, stačí se podívat i sem na ifaunu jak blbé dotazy tu občas jsou. Dotazy, kdy nezkušení, nebo laxní majitelé se ptají anonymů na diskusi na zdravotní problém svého psa, spíš než by šli k vetovi. Prostě si myslím, že psi dřív uhynou než se některý majitel rozhodne nastartovat auto.
Co se týče těch myslivců - je to "per huba". Nikoho jsem si nenahrávala. Musela bych mít jeho souhlas a proč bych to dělala? Píšu sem jenom proto, aby byli pejskaři moc opatrní, protože to nebezpečí je a ta nemoc je příšerná a stoprocentně smrtelná!

Jistý ale je, že něco co se uvádí nehraje! Jak to, že mi umřel jenom jeden pes? Jaktože neumřeli minimálně všichni, kteří měli zranění do krve, tedy přímý kontakt nakaženého prasete s krví psa? Podle všech dosud známých poznatků měli už být mrtvý. Uhynul jenom pes, který byl největší a nejsilnější a držel ho za rypák. Neměl žádná zranění. Skoro to vypadá, že nakažlivá není krev, ale nosní sekret.
Výzkumný ústav mě požádal o spolupráci a budu nechávat odebírat krev psům, kteří přežili. Asi z toho bude nějaký článek v odborném tisku, aspoň to mi bylo řečeno. Protože jestli si psi vytvořili protilátky, tak je to zvláštní a jestli žádné protilátky nemají a žijí, tak je to taky zvláštní.
Jestli byli schopní si vytvořit protilátky, tak to třeba (to je moje dojmologie) pomůže výzkumu a časem se třeba vyrobí hotové protilátky (myslím něco ve smyslu Canglob).

To, že se o této nemoci moc neví mi ještě připadalo z chování KVS. Z té mi, po výsledku pitvy, bylo oznámeno, že se mi zakazuje se psy vycházet ven a že mi to bude druhý den doručeno delegací písemně.
Sice přišli, ale zřejmě už proběhlo před tou návštěvou několik porad a vycházet mi nezakázali. Podle dostupné literatury je nemoc přenosná pouze směrem z prasete na ostatní zvířata, nikoliv mezi zvířaty (psy) navzájem. První reakce vedoucí pracovnice KVS mi ale tak nějak znepokojuje a to v tom smyslu, že si úplně jistý není nikdo ničím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.12.2022 21:50

možná je častější, ale ne zas až tak moc. pořád je to vzácná nemoc a je vlastně dost jedno, jestli každý rok uhynou čtyři nebo deset psů

s protilátkami nepočítejte. canglob nebude, i kdyby to nějak šlo, tak prostě rychlost progrese něco takového nedovoluje a dovolovat nikdy nebude.

že došlo ke kontaktu ještě neznamená, že může dojít k nakažení, to platí pro jakoukoliv nemoc. navíc pro aujezskyho nemoc je pes náhodný, dead end hostitel.

25.12.2022 21:53

Mělo by to být všechno v jednom tématu, takhle to tříštíte. Pardon za OT.

26.12.2022 04:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já bych taky s dovolením jedno OT - řešili jste nějak s myslivci náhradu (cena uhynulého psa, veterinární náklady za zraněné psy), když jejich nedohledané prase na Vašem pozemku způsobilo takovou škodu?

Přidejte reakci

Přidat smajlík