Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na váš názor, keďže my sme sa s tým ešte nestretli . Ide o 3 mesačné šteňa madarského ohare - fenka (bezpp). Momentálne ju máme doma mesiac a sme s ňou každý deň keďže máme home office má našu celodennú pozornosť chodíme stále von a máme na ňu vela času, no začína byť každým dňom viac a viac agresívna voči nám už nás pár krát pokusala do krvy ale so zlosťou a momentálne po nás začala aj vrčať a napádať nás napríklad keď ju pohladkáme ( väčšinou to trvá cca 1-2h a vtedy je z nej uplne iný pes s rozšíreními zreničkami a vyzerá uplne zmateno ) vobec sa z nás neteší kludne je celý deň v inej miestnosti než my a ak ju necháme 3-4h samú doma a vrátime sa, ani sa nepríde pozrieť kto prišiel aj ďalšiu hodinu, vobec nevrtí chvostom. Ignoruje nás či doma alebo vonku. My sme mali celý život pudla a yorka a to boli také veselé milujúce šteniatka od začiatku no ona nám príde furt smutná a s týmto sme sa ešte nikdy nestretli.. Je to normáne správanie šteniatka? Stretol sa s tým niekto ? 😥 je taká od začiatku mysleli sme si že potrebuje čas aby si zvykla ale zatial sa to nemení.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Že štěňata koušou je běžné a spíš než s agresivitou to souvisí s neschopností vyspělé komunikace (= zatím neumí česky a své potřeby sděluje zubama). Pokud se k ní i přesto chováte s respektem a pěkně, a ona vypadá zmateně, ignoruje vás, a je apatická, není to běžné chování maďarského ohaře. Jestli jste toužili po typické povaze, asi nebylo moudré kupovat si bezpapíráka. A ano, je možné, že je na vině i zdravotní problém, ale vyšetření a event. diagnostiku na internetovém fóru nikdo neudělá, to se s tím štěnětem budete muset dostavit na veterinu…

OT - A jestli to tady bude číst někdo, kdo uvažuje, že “ušetří” a koupí MOK bez PP, tak bych jen ráda dodala, že (minimálně v ČR) nabídka je minimálně rovná poptávce, i když reálně bych řekla, že nabídka poptávku aktuálně spíše převyšuje. Vizsla z (pod)průměrného spojení s PP (= rodiče se zkouškami z výkonu a sice minimálními, ale alespoň nějakými zdravotními vyšetřeními) finančně vyjde velice podobně jako vizsla bez PP (nebo nejhůř z množírny) a pravděpodobnost, že to povahově a vlohově bude typický maďar, je násobně vyšší…

Doron
napsal(a):
Zkuste se o radu obrátit na MVDr Hanu Žertovou, přečtěte si nějaké její články.
Z toho, co popisujete to vypadá na nějaký neurologický problém nebo to, čemu se říká vrozená agresivita( dřív časté třeba u zlatých kokrů).
Nehoní se za ocasem?
Rage syndrom (jak s tím souvisí honění se za ocasem?). Ale myslím si, že spousta lidí (minimálně u štěňat) opravdovou agresivitu, pokud mají kousavé štěňátko, nepozná a často je spíše domnělá - viz spousta zdejších vláken. Víc mě zaráží ten zbytek, pokud je to pravda, a určitě to není typická maďaří povaha. Ale jestli je to zdravotní problém, nebo je tam přikřížený nějaký extrémní samorost, těžko říct.
To ona ta Mudr Žertová dokáže odlišit právě výchovný problém nebo nemoc.
Honění za ocasem je zase jinej syndrom, nevím jak tomu přesně říkají.
Teď to řešila známá s anglickým bulíkem, ale bylo to trochu jiný,pes v pohodě, pak takovej "blikanec" ,netřítomnej pohled, útočil na všechno, nebo se honil za ocasem až se třeba i omráčil.
Pořád se to stupňovalo v osmi měsících už úplnej průšvih, nedopadlo to dobře.
Pes extreriově překrasnej, otec nějakej multisampion z ciziny, má to řada jeho potomků, pořád s ním nakrývaj😬
V tomhle konkrétním vrhu dva psy utratili, jeden žije blbej život s kupirovaným ocasem a pořád nasazeným košíkem, a tři v pohodě.
Už když mu byli dva měsíce, viděla jsem, že nebude v pohodě.
Určitě se na někoho obraťte( vygooglujte nějakého veta nebo trenéra který se zabývá agresivitou) samo se to věkem určitě nezlepší .
Taky byste to měli probrat s chovatelem, ať vám poradí, když vám pejska prodal.
Jak píše Odetta, jestli něco "sprskli", ať za to přijmou zodpovědnost.
A dejte prosím vědět, jak se to vyvíjí:)!

rapotacka11
napsal(a):
..jestli je to ta MVDr. Žertová, tak ta co výchovný problém, to kastrace, pokud si dobře pamatuji, ale možná se mýlím....

Jelikož tu paní neznám, tak jsem si ji vygooglila - níže dvě citace k tématu agrese psa vůči dítěti. No… asi se to teda dá dělat i líp. 😳😳😳 Dobrý bizár. 🙈
“A také mu musíte zabránit, aby Vám nehupl do postele, postel se pro něho musí stát nepohodlnou a nebezpečnou. Vezměte do ruky silný časopis, a kdykoli psík vyrazí směrem k Vaší posteli či pohovce, plácejte časopisem všude kolem sebe, jako byste zabíjela mouchy. Naběhne si pejsek? Tak ho časopis plácne po hlavě. Ale Vy se na něj nedívejte, nic mu neříkejte, jako kdyby Vy jste to vůbec neměla „na povel“, jako by ten časopis prostě sám plácal mouchy zrovna když se blíží pes. Musíte být důsledná.”
“Trvejte na tom, aby se uklidil na své místečko. Pak může syn vstoupit a bavit se s Vámi, Vy stále po očku sledujte psa. Jakmile by chtěl vyběhnout z pelechu, hned po něm něco hoďte (nejlepší je plechovka od piva s několika padesátníky nebo kamínky) a jak se lekne, zopakujte povel „místečko!“. Udržte ho tam svým neoblomným výrazem.”
napsal(a):
Jelikož tu paní neznám, tak jsem si ji vygooglila - níže dvě citace k tématu agrese psa vůči dítěti. No… asi se to teda dá dělat i líp. 😳😳😳 Dobrý bizár. 🙈
“A také mu musíte zabránit, aby Vám nehupl do postele, postel se pro něho musí stát nepohodlnou a nebezpečnou. Vezměte do ruky silný časopis, a kdykoli psík vyrazí směrem k Vaší posteli či pohovce, plácejte časopisem všude kolem sebe, jako byste zabíjela mouchy. Naběhne si pejsek? Tak ho časopis plácne po hlavě. Ale Vy se na něj nedívejte, nic mu neříkejte, jako kdyby Vy jste to vůbec neměla „na povel“, jako by ten časopis prostě sám plácal mouchy zrovna když se blíží pes. Musíte být důsledná.”
“Trvejte na tom, aby se uklidil na své místečko. Pak může syn vstoupit a bavit se s Vámi, Vy stále po očku sledujte psa. Jakmile by chtěl vyběhnout z pelechu, hned po něm něco hoďte (nejlepší je plechovka od piva s několika padesátníky nebo kamínky) a jak se lekne, zopakujte povel „místečko!“. Udržte ho tam svým neoblomným výrazem.”
Ne nadarmo se jí přezdívalo MVDr. Žertovná.
Dost se divím, že ji ještě někdo dokáže v diskuzi vytáhnout.
Ok, asi toho o ní víte víc než já, mě se některý její kazuistiky líbily, četla jsem ale jen odborný věci ohledně meditace, nic o výchově. V tomhle případě opravdu na nějakou dobu pomohla, pak se léčili v Praze , zkoušeli všechno možný ,ale ten pes byl opravdu psychotickej.
Napadá vás někdo dobrej? Každý vet to opravdu neumí.
Doron
napsal(a):
Ok, asi toho o ní víte víc než já, mě se některý její kazuistiky líbily, četla jsem ale jen odborný věci ohledně meditace, nic o výchově. V tomhle případě opravdu na nějakou dobu pomohla, pak se léčili v Praze , zkoušeli všechno možný ,ale ten pes byl opravdu psychotickej.
Napadá vás někdo dobrej? Každý vet to opravdu neumí.
"" Momentálne ju máme doma mesiac a sme s ňou každý deň keďže máme home office má našu celodennú pozornosť chodíme stále von a máme na ňu vela času.... ""
Dost možná jim bude pro začátek stačit nějaký aspoň trochu zkušený kynolog, protože je ve hře i varianta, že jich má štěně prostě plný zuby.
Protože vždycky, když čtěte nějaký příběh, zkušenost třeba s veterinu, zážitek s cizím psem na volno a podobně, tak víte, že tu není jen jedna strana - ten, co to popisuje. Ale vždy je tu i druhá strana - která to třeba vidí úplně jinak.
A stejně to může být i v tomto případě. Majitelé nám tu popisují jejich pohled na věc, ale štěně to může prostě vidět úplně jinak. A vůbec kvůli tomu nemusí být narušené nebo nemocné.
Zadavatelka už se neozvala...jak popisuje chování štěněte, v pořádku se mi to nezdá. Ale souhlasím s impact, že to vidíme jen z pohledu majitele.
Vůbec nevíme - a v tom bych tušila zakopanýho psa - jak se ke štěněti chovají oni. Zejména pak, jak se k němu chovají v případě kousání a té domnělé agrese.
Vzhledem k faktu, že pořídili maďara bez pp, nebudou to zřejmě zkušení pejskaři. Možná mají - jak je u laiků časté - tendenci korigovat štěněčí řádění a kousání z pozice síly a pomocí trestů.
Dovedu si představit, že extrovert se "srdcem na dlani" jako je MOK, je-li za svou živelnost opakovaně trestán, upadne do deprese, nechodí vítat a nevrtí chvostom...
Ďakujeme za vaše názory, postrehy či skúsenosti chceli sme sa len informovať či mal aj niekto iný skúsenosť s nie uplne typickým chovaním šteniatka kt. Je dosť samotárske a je také iné. Keďže nás to velmi prekvapilo lebo take chovanie nepoznáme. Neradi by sme niečo podcenili alebo zanedbali a chceme aby sa mala dobre u nas. Takže každý nazor si radi prečitame a prediskutujeme či už s veterinárom Alebo nejakým kynologom. Šteniatko nijak netrestáme chápeme že je to mimino no boli by sme neradi keby sa to do budúcna nejak zvrhne.
V první řadě bych jí nechala prohlédnout dobrým veterinářem. Vidí dobře,slyší dobře...?
V druhé řadě to chce najít zkušeného dobrého kynologa,který fenku uvidí v reálu,tohle je opravdu po netu strašně špatně vyhodnotitelné. Obecně, pokud by byla zdravá a jen "jiná" bych se snažila najít něco,co jí bude motivovat a bavit a komunikaci s ní na to našroubovat - žrádlo, hračka pískací,šustící,s kožešinou,přetahovadlo nebo spíš hopsací, hraje si ráda na honění,přetahování,ráda čmuchá atd atd

Terven
napsal(a):
Zadavatelka už se neozvala...jak popisuje chování štěněte, v pořádku se mi to nezdá. Ale souhlasím s impact, že to vidíme jen z pohledu majitele.
Vůbec nevíme - a v tom bych tušila zakopanýho psa - jak se ke štěněti chovají oni. Zejména pak, jak se k němu chovají v případě kousání a té domnělé agrese.
Vzhledem k faktu, že pořídili maďara bez pp, nebudou to zřejmě zkušení pejskaři. Možná mají - jak je u laiků časté - tendenci korigovat štěněčí řádění a kousání z pozice síly a pomocí trestů.
Dovedu si představit, že extrovert se "srdcem na dlani" jako je MOK, je-li za svou živelnost opakovaně trestán, upadne do deprese, nechodí vítat a nevrtí chvostom...
Já s Vámi i Impact v zásadě souhlasím, ale trochu mě udivuje, že zadavatelka píše, že to štěně bylo takové, řekněme depresivní, od začátku (dříve než na něj začali mít vliv). Což se samozřejmě můžeme ptát, co se s ním dělo u “chovatele”, jestli je to opravdu MOK a ne nějaký kříženec, jak je s ním nakládáno nyní… Ale kdyby šlo o mého psa, tak já bych s ním pro sichr na tu veterinu zašla, pro vižlu je toto chování (ignorace, apatie, smutek) naprostý protipól normálu (a ano, může to být způsobeno hrubým zacházením, jsou to citliví psi - v tomhle směru si zadavatelka musí sáhnout do svědomí - jak pečlivě vybírali chovatele a jak se ke štěněti sami chovají), vyloučit event. zdravotní problém jistě ničemu neuškodí. Oba moji maďaři homeoffice naprosto milovali, jsou to velcro psi - a nepíšu to z pohledu malého vzorku, je to standard. Milují společnost, kontakt, vítání, akci, lidi, zvířata… a umějí to dát bouřlivě najevo.

Štena_vizsla
napsal(a):
Ďakujeme za vaše názory, postrehy či skúsenosti chceli sme sa len informovať či mal aj niekto iný skúsenosť s nie uplne typickým chovaním šteniatka kt. Je dosť samotárske a je také iné. Keďže nás to velmi prekvapilo lebo take chovanie nepoznáme. Neradi by sme niečo podcenili alebo zanedbali a chceme aby sa mala dobre u nas. Takže každý nazor si radi prečitame a prediskutujeme či už s veterinárom Alebo nejakým kynologom. Šteniatko nijak netrestáme chápeme že je to mimino no boli by sme neradi keby sa to do budúcna nejak zvrhne.
Zažila jsem něco podobného v blízkém okolí se psem z množírny, tam se ta povaha oproti standardním PP jedincům také značně lišila, projevy byly takové… autistické (nemyslím to jako urážku, prosím).
Začněte na veterině. Zacházejte s ní citlivě, jsou to jemní psi, který špatně snáší nátlak (fyzický i psychický) - buďte sice důslední, ale zůstaňte u toho laskaví.
A jak píše Jana, pokud to bude taková osobnost, určitě si najděte trenéra (osobně pokud by to geograficky bylo možné, zkusila bych to konzultovat s Lenkou Blachovou), který Vám pomůže se tomu přizpůsobit a vymyslet funkční mechanismy, jak s ní komunikovat a pracovat.
Držím Vám palce - umím si představit, že je to šok a studená sprcha…
napsal(a):
Kdyby to celkově nebylo tristní, tak se tomu i zasměju!

fikovnice
napsal(a):
Nevíte, dá se to zkouknout někde na internetu?
Progooglila jsem se k tomu, že šlo zřejmě o pořad Polepšovna mazlíčků.
https://tv.nova.cz/clanek/8528-novy-porad-polepsovna-mazlicku-startuje-v-sobotu-na-tv-nova

napsal(a):
Progooglila jsem se k tomu, že šlo zřejmě o pořad Polepšovna mazlíčků.
https://tv.nova.cz/clanek/8528-novy-porad-polepsovna-mazlicku-startuje-v-sobotu-na-tv-nova
..to je ono
To jsem neviděla. Ale ona byla, tuším, jedna z prvních, kdo u nás začínal s meditací antidepresivy u impulzivních psů.
Na výchovu bych asi také volila někoho jiného:)
Když si dáte do googlu :
Impulzivita u psů - stanovení a léčba - Veterina - info.cz
vyjede vám starý ale dobrý článek z doby, kdy léková léčba impulzivity ještě nebyla běžná.
Moc se omlouvám, že to neumím vložit,
už dva měsíce zápolím s novým mobilem:(, tupoň:(
Ještě pro zadavatelku : Určitě natočte nějaká videa,co nejvíc, ať je můžete veterináři nebo trenérovi ukázat, pozná se z toho hodně, někdy se pejsek nepředvede v ordinaci v plné kráse:)
Doron
napsal(a):
To jsem neviděla. Ale ona byla, tuším, jedna z prvních, kdo u nás začínal s meditací antidepresivy u impulzivních psů.
Na výchovu bych asi také volila někoho jiného:)
Když si dáte do googlu :
Impulzivita u psů - stanovení a léčba - Veterina - info.cz
vyjede vám starý ale dobrý článek z doby, kdy léková léčba impulzivity ještě nebyla běžná.
Moc se omlouvám, že to neumím vložit,
už dva měsíce zápolím s novým mobilem:(, tupoň:(
Ještě pro zadavatelku : Určitě natočte nějaká videa,co nejvíc, ať je můžete veterináři nebo trenérovi ukázat, pozná se z toho hodně, někdy se pejsek nepředvede v ordinaci v plné kráse:)
Léčit impulsivitu u psů antidepresivy mi nepřijde úplně ok. S drtivou většinou psů jde popracovat, nejedná se o chorobu, ale o důsledek špatného přístupu, špatného zacházení, špatné socializace...tipuju, že psů opravdu zralých na psychiatrickou medikaci je nepatrné procento. Jen holt to dà míň práce.
Máte pravdu, není to velké procento.
Ale třeba u lidí:
Schizofrenie jeden ze sta, sociopatie tři, epilepsie jeden z dvěstě, poruchy autistického spektra dva ze sta...atd
Moc majitelům přeju, aby to byl výchovný problém,ale je to jejich třetí pes, takže nějaké zkušenosti mají a ten popis prostě nevypadá vůbec dobře..
U toho bulíka to určitě výchovný problém nebyl, a věřte mi, bylo to dost šílený.
Jo, a ještě jeden případ mě napadá,taky bulík , našich hospodských, agresivní po prodělané encefalitidě,to bylo opravdu o život.
Terven, nevím jestli jste si ten článek přečetla ( holt moje chyba když neumím ani dát odkaz)
Podle mě nastiňuje problematiku v docela širokým kontextu.
Doron
napsal(a):
Máte pravdu, není to velké procento.
Ale třeba u lidí:
Schizofrenie jeden ze sta, sociopatie tři, epilepsie jeden z dvěstě, poruchy autistického spektra dva ze sta...atd
Moc majitelům přeju, aby to byl výchovný problém,ale je to jejich třetí pes, takže nějaké zkušenosti mají a ten popis prostě nevypadá vůbec dobře..
U toho bulíka to určitě výchovný problém nebyl, a věřte mi, bylo to dost šílený.
Jo, a ještě jeden případ mě napadá,taky bulík , našich hospodských, agresivní po prodělané encefalitidě,to bylo opravdu o život.
Terven, nevím jestli jste si ten článek přečetla ( holt moje chyba když neumím ani dát odkaz)
Podle mě nastiňuje problematiku v docela širokým kontextu.
Nečetla jsem.
Možná jste se jenom špatně vyjádřila - psala jste o impulzivitě - impulzivních psů je fůra....impulzivita je v podstatě reaktivita a za tím v drtivé většině případů opravdu není nemoc, přijde mi přinejmenším zvláštní tlumit reaktivní psy medikamenty.
Samozřejmě nepopírám existenci opravdu nemocných psů, tam proti psychofarmakům nic nemám.

Doron
napsal(a):
Právě. Oni tam tu impulzivitu přesně definují.
Jdu za dětma, ať mě naučí vkládat na tomhle klumpru odkaz. To zase bude ostuda 😅
http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/impulzivita-u-psu-stanoveni-a-lecba-100.html
lupus4
napsal(a):
tam je ale autor Španěl a ne ta Jitka Ž. ¨
ta chtěla sedovat každé norm. živější štěně, a "zklidňovat" kastrací....
Jj, a mj. se tam píše i o falešné impulsivitě, což hezky česky znamená, že majitel ty varovný signály neumí číst, přesto, že existujou.
A já bych ještě dodala, že někteří psi koušou bez varování ne proto, že by měli psychiatrickou diagnózu, ale proto, že jim je od mala vštěpováno, že vrčet si nesmí dovolit.

a já tvrdím, že náš zcela impulzivní HW nemá psycho diagnózu, ale typ nervové soustavy, dodělaný "odbornou" výchovou (a člověk jim to může říkat furt dokola a dokola.....)
a není na tom nic nebezpečného a nepředvídatelného, páč člověk musí to kousnutí předvídat vždy!
a pak to je v poho

nene Doron
to je pes našich mladých (včetně roční vnučky)
já je jen, všechny, cvičím
se psem je to snadnější

Doron
napsal(a):
Honění za ocasem je zase jinej syndrom, nevím jak tomu přesně říkají.
Teď to řešila známá s anglickým bulíkem, ale bylo to trochu jiný,pes v pohodě, pak takovej "blikanec" ,netřítomnej pohled, útočil na všechno, nebo se honil za ocasem až se třeba i omráčil.
Pořád se to stupňovalo v osmi měsících už úplnej průšvih, nedopadlo to dobře.
Pes extreriově překrasnej, otec nějakej multisampion z ciziny, má to řada jeho potomků, pořád s ním nakrývaj😬
V tomhle konkrétním vrhu dva psy utratili, jeden žije blbej život s kupirovaným ocasem a pořád nasazeným košíkem, a tři v pohodě.
Už když mu byli dva měsíce, viděla jsem, že nebude v pohodě.
Určitě se na někoho obraťte( vygooglujte nějakého veta nebo trenéra který se zabývá agresivitou) samo se to věkem určitě nezlepší .
Taky byste to měli probrat s chovatelem, ať vám poradí, když vám pejska prodal.
Jak píše Odetta, jestli něco "sprskli", ať za to přijmou zodpovědnost.
A dejte prosím vědět, jak se to vyvíjí:)!
tak bulici jsou geneticky zatizeni, tahle jejich porucha se zadnou medikaci vylecit neda - a vam se presto libi, ze vetka nasadi - medikaci?
Uplne to nechapu -jak jim teda pomohla?
ANi vychovne ani jako vet jim nepomohla. ani tomu steneti....
Tenhle pristup fakt neni neco, co bych doporucovala dal - proc?

Terven
napsal(a):
Jj, a mj. se tam píše i o falešné impulsivitě, což hezky česky znamená, že majitel ty varovný signály neumí číst, přesto, že existujou.
A já bych ještě dodala, že někteří psi koušou bez varování ne proto, že by měli psychiatrickou diagnózu, ale proto, že jim je od mala vštěpováno, že vrčet si nesmí dovolit.
To zakazování vrčení úplně nenávidím. Není vrčení jako vrčení, má mnoho rovin, i když obecně vyjadřuje nelibost.
To petrahej
Já ji nijak zas tak vášnivě nedoporučuji, ale v tomhle případě pomohla asi nejvíc ze všech zúčastněných. Dala antidepresiva a režimová doporučení, doporučila nějaké články,( viz ten,co jste mi sem zkopírovala,díky:). Nastínila složitost problému a správně rozpoznala
vrozenou impulzivitu.
Psovi se po lécích ulevilo, on vždycky po tom agresivním raptu úplně otřesený ,chudák . Nikdo ho za to netrestal pochopitelně, bylo vidět, že je úplně mimo jeho kontrolu.
No, ale v pubertě se to zase zhoršilo, už nešli za ní( snad už moc nepracuje, či co), obešli ještě pár dobrých vetů, měli i dobrého zkušeného trenéra, prostě to nešlo.
Ano, byl geneticky zatížený, jak píšete, ale to jsou i někteří psychicky nemocní lidé a meditace pomůže.
Ale hlavně zkušený člověk ( vet, trenér) pomůže diagnostikovat, v čem je problém.
Žertové se diagnostika provedla, to se pak potvdilo stejnými symptomy u sourozenců ( chovatel to tajil, ale majitelé se spojili).
Třeba není v reálu tak děsná jako v TV.