Uživatel s deaktivovaným účtem

Tery, a jak to řešíš?
jinak tohle lze řešit přes ryze po dobrém naučené "pusť", jako výměnu něčeho za něco lepšího
a tedy i dokonalý úklid = eliminace možnosti něco čorknout a si přivlastnit
(ale silné osobnosti, tedy některé, to řeší i přes filosofii "já jsem vládce vesmíru a všechno včetně psa je moje a já o všem rozhoduji a zkus se mi postavit"......ale přiznám se, na tohle já jsem máčka s pramalou autoritou, tak na to jdu radši přes ten mozek, no....)
Já se tedy přiznám, že jsem svému pastevci nikdy do huby nesahala( když v ní něco měl).
Přesně jak říká hmn, pusť, ke mně , pusť na místo pořádná odměna,to se dá nacvičit dobře.
Schovávat věci je pro mě trochu přes čáru ( tedy ano, ale jen v době nácviku), protože to pořád beru tak, že pes bydlí u mě a ne já u něj:)
Jen jedinkrát jsme se poměrně drsně utkali o tři kila masa na guláš, ale to jsem byla hodně motivovaná, protože jsem pro velkou návštěvu nic jinýho neměla :))
A co si hlídá, jestli se můžu ptát?

"Přesně tak to řeším. Schovávám věci, abych předešla blbým situacím. Pokud vezme něco co nechci, tak to výměníme za dobrotu."
jako jo
jenom ta výměna nemusí být jen za dobrotu, vhodné je ji dobrotou odměnit za "pusť" a dát jí něco jiného (její předmět, hračku) = od člověka pochází samé dobro, žádná újma
tohle dle situace a s tím, že si může/bude hlídat tu svou věc, hračku....zatím
ale to je proces "odnaučování" a je tam velmi podstatný moment a to je "člověk dává, ne jen bere"
"Ale třeba dělá to, že leží v pelíšku a začne někdy vrčet, když jdu okolo, hlídá si pelech"
to není neobvyklé
tohle v klidu okomentovat, neřešit
projít a fenu si přivolat - na odměnu a za odměnu
v klidu dojít k pelíšku, vyklepat, třeba jako najít pamlsek......
tohle je dle citu a fantazie
ale co je třeba, tak cílený trénink pouštění
a tím trénink myslím zcela mimo tyto situace
psa mám připraveného na trénink
nabídnu/dám do tlamy něco neutrálního - pusť- odměna
dokola a dokola, různé předměty různé situace (z ruky, věc hodím na zem....)
postupně i povel předřazuji vůbec zákusu, tedy pes nic nebere a jde rovnou pro odměnu
prostě nějak tak
"Třeba sebere botu a v tu chvíli je to její, nebo mikinu, tašku, prostě cokoliv"
jasně
a proto je třeba nic nikam nepokládat, ale rovnou uklízet, ať nevznikají takové rizikové situace
musím ale dodat, že součástí by měla být obecně práce s fenou, notabene pastevkyní, nechť je v širokém slova smyslu zvyklá, že spolupracuje s člověkem a člověk ji vede.

Tery56
napsal(a):
Pro "hmn". Přesně jak popisujete to dělám. Je to asi běh na delší trať. Děkuji za Vaše podněty.
Tery, hodně záleží na intenzitě tréninku
bude rozdíl, jestli lekci "pusť" o 5ti až 10ti úkonech uděláš jednou za dva dny nebo 10 x denně jeden každý den
a na tom celkovém vedení
roli bude hrát i to, zda chodíte ven, zda do různých, cizích prostředí - zda se dokážeš ukázat, prosadit, jako skutečný psovod, pro ni, pro samostatnou jednotku

Myslím, že tohle je klasika… i pes, který třeba bez problémů odevzdá více méně cokoliv, má problém ve chvíli, kdy se jedná… jak to napsat… o kořist. Příklad: kost, kterou psu dám, je pes ochoten kdykoliv odevzdat. Kost, kterou ukradne z koše, se stává kořistí a pes jí nebude chtít vydat,
Moje zkušenost je.. nelozit za psem. Moje radikální fena s kořistí zalézala pod stůl. Ale volám fenu k sobě a v tu chvíli je pro ní jednodušší kost odebrat.. ať už formou výměny za něco atraktivního a nebo třeba jen “ukáže mi to a já ti to vrátím”.
Hezky to popisuje hmn.
No a s mojí holkou pasteveckou to mám trošičku jinak, tu s kořistí určo nepřivolám, ale jdu rovnou za ní udělat výměnný obchod.
Bylo to tu hezky popsané. Jen ještě dodám,nejen výměnný obchod,ale také hra "ukaž" na tohle hezky funguje. Tzn. pes má to,co je v jeho očích kořist, tak pokud to není nutné, tak mu to nemusím hned brát, jen na to "kouknu", jééé-co to máš,ukaž. Pokud to pes není ochoten v ten okamžik pustit,tak ho jen pohladím a jdu si po svým,když vyloženě ukáže,pochlubí se,tak obdivuju, pokud mi to dá,tak na to obdivně kouknu, a zase mu to vrátím,a tak ho postupně naučím,že kořist není něco,o co by se měl bránit. A protože v průběhu učím i ten výměnnej obchod, a zároveń ho učím,že ne všechno,co čapne,mu budu brát,tak nakonec i tu kořist pustí,protože už ví,že za to něco dostane,a co si budeme povídat,kořist,co vlastně nikdo nechce,ztrácí svoje kouzlo. Když to přenesu do reálu - hodně lidí má problém,jak píše sardullah, že když pes kost dostane,klidně mu jí můžou vzít,když kost najde,tak jí odmítá vydat. Dneska při procházce revírem Cácora zmizela ke krmelci a čmajzla tam půlku sušenýho chleba. Už má výše naučené (a jasně,je to labrador,tak nosí všechno),tak letěla ke mě mi ukázat svojí "kořist". Jéé,cos to našla,no to jsi holka šikovná, ukaž -čuba pustila,dostala pamlsek,a pak jsem jí chleba vrátila. Půlku procházky si ho nesla,chvilkama si lehla,hlodala. Pak jí ho zabavila matka, probíhalo to samé, nakonec to v honbě za volavkou pustila a já zahodila do oplocenky. No a cestou zpátky se Cácora najednou zas přiřítia, v hubě část poloshnilý páteře z něčeho. Takže opět,jé,co to máš,ty jsi holka šikovná....a samozřejmě,narozdíl od sušenýho chleba jí podezřelý shnilý cosi s ostrými kostmi nenechám,takže pusť, dobrota a humus byl zavěšen vysoko do stromu,tak tady to necháme, a ty máš tady ještě hrst dobrot jako bonus
Janaa, vy jste snad budhistka:)!
S tím chlebem si to dokážu představit, ale s tou páteří jste mě fakt dostala:)).
Jste velmi chladnokrevná i krizových situacích:)
Ale řekněte mi, vy opravdu nikdo nepoužíváte povel fuj nebo ne ?
Četla jsem tady názor, že pes tomu prý nerozumí.
Ten tedy musím rozporovat, moji psi mu všichni rozumí a rozuměli.
Nebo je to kvůli případnému narušení vztahu?
Já povel k přerušení činnosti myslím nijak nenadužívám, ale občas se mi velmi hodí.

Doron
napsal(a):
S tím chlebem si to dokážu představit, ale s tou páteří jste mě fakt dostala:)).
Já povel k přerušení činnosti myslím nijak nenadužívám, ale občas se mi velmi hodí.
Rozumí tomu, pokud se význam naučí (obdobně jako u jiných povelů). :-)

napsal(a):
Rozumí tomu, pokud se význam naučí (obdobně jako u jiných povelů). :-)
a mám různé způsoby učení.....

napsal(a):
a mám různé způsoby učení.....
Je to tak. Šusta to označuje jako delta signál, ale teď z hlavy nevím, kde o tom psal. Možná v Lidsko-psí konverzaci? (To zmiňuji pro Doron, že je to dohledatelné i v literatuře.)
Doron
napsal(a):
Samozřejmě používám.
Rozumí kočky i psi.

rapotacka11
napsal(a):
Samozřejmě používám.
Rozumí kočky i psi.
Přesně tak. I moji kočičáci rozumí, když zavrčím - na to zapomeň! Když chtějí ochutnat mou snídani nebo oběd.

Doron
napsal(a):
Tak to se mi ulevilo..
Já to tady i jinde opakovaně četla, tak už jsem si myslela že se svět zbláznil:)
Doron,
1. v čem se ti ulevilo?
2. proč se měl svět zbláznit?
3. např. - co chceš, aby dělal pes na NE (toto slovo jsi zmínila výše, tak se ptám)? Jak ho to naučíš?

"Chci, aby HNED přestal dělat co zrovna dělá."
jak tento "konkrétní" požadavek psu sdělím?
Jak to "přestání" konkrétně vypadá? Co konkrétně má ten pes udělat?
"A následuje tzv. "štronzo"."
to prosím přeložit
jako nějaký náhled mám, ale nemusí se shodovat a ne úplně se mi sem významově hodí
"Jak ho to naučím? Fakt?"
fakt
taky jsem svého psa naučila povel NE
jinak
není jen jedna cesta
"Asi mám takovou intonaci hlasu,
že pochopi, že to myslím sakra doopravdy."
neboli trest=pes se bojí psovoda
proto to funguje?
já žádnou intonaci nepotřebovala.......
hmn, snažila jsem se o obsáhlou odpověď
Ulevilo se mi v tom, že nejsem jediná, tyhle slova požívá, a má tu zkušenost, že jim psi rozumí.
Svět je bláznivý v takové hyper korektnosti ( kdyžtak víc rozvedu)
Když říkám NE, znamená to, že chci aby pes teď zrovna nedělal věc, kterou jinak dělat může a nic jiného po něm nechci.
Třeba: Sedím v křesle a čtu si a pes si chce otevřít dveře na chodbu, kde je zima a mně se nechce vstávat, abych za ním zavřela.
Řeknu takovým mručivým spíš prosebným hlasem neeee, a miláček Gučák toho zanechá a jde dělat něco jinýho, lehnout si na gauč, napít se, hryzat kost, prostě co chce.
Jde o ten TÓN hlasu.
Nevím jakej bych mu měla dávat jinej povel, nechci,aby si sedal nebo šel na místo nebo ke mně, jen ať mi nevětrá:).
Jak ho to učím úplně nevim, spíš to dělám intuitivně, jako když člověk vychovává děti.
Jsme na sebe se psy takový napojený.
Ale zamyslím se nad tím!
No, a"fuj" pro psy znamená, že by mohli mít opravdu průser.
Něco, co nesmějí dělat nikdy.
V našem případě třeba zabíjení slepic nebo naší kočky, nebo braní jídla ze stolu.
Ale zase, neřvu to na ně, spíš takový upozornění že tohle u nás neděláme.
I když u těch slepic jsem vlastně řvala dost a musela jsem vypadat jako bůh pomsty:(.
Já je mám fakt ráda( ty slepice), mám je cvičený a navíc dobře nesou:)))
Ale od tý doby stačí klidný "fuj'.
Bfgh

XXX.XXX.230.181
Máme víc psů a kočky, nevím jestli je to ideální výchovné řešení, ale nám funguje krmení nejchutnějšího denního chodu - syrového masa z ruky. Každý den ráno ve víceméně stejný čas je ta naše menažérie naučená se sejít a já nebo muž jim rozdělíme po kouskách cca 3kila nějakého masa. Kdo otravuje ostatní, ať pes nebo kočka, nedostane a má ten den smůlu a je jen na granulích nebo konzervě. Zatím to funguje , sao má sem tam tendenci cvičit zbytek zvířat tím, že si hlídá třeba kost a otravuje, ale zatím si vždycky dal říct a dá mi to. Ale není to vysloveně na povel, pokud se povelem nebere, pocem ty muj kluku pitomá, dej mi to.
napsal(a):
Je to tak. Šusta to označuje jako delta signál, ale teď z hlavy nevím, kde o tom psal. Možná v Lidsko-psí konverzaci? (To zmiňuji pro Doron, že je to dohledatelné i v literatuře.)
Já bych řekla, že o delta signálu píše snad v každé knize a mluví na každém semináři

Terven
napsal(a):
Já bych řekla, že o delta signálu píše snad v každé knize a mluví na každém semináři
Jo, je to možné, mně už se to všecko plete. Tak v té poslední knížce možná byl návod na naučení “ne”, no, něco tam bylo. 🙈😂
Doron
napsal(a):
To Lupus a Fikovnice
Promiňte ostatní, mimo diskuzi
Nejde mi se registrovat, píšu desetimístné heslo a pořád, že heslo musí mít nejméně šest znaků..
To je divné...
Zkusila jste alfanumerické heslo?
Jinak je tu někde i vlákno "Pro admina", tak když stále budete mít problémy, napište tam. Oni pomohou/poradí.

rapotacka -proc sem tohle davate?

Doron
napsal(a):
To Lupus a Fikovnice
Promiňte ostatní, mimo diskuzi
Nejde mi se registrovat, píšu desetimístné heslo a pořád, že heslo musí mít nejméně šest znaků..
No když jsem se zaregistrovala i já, naprostý počítačový debul..., tak to určitě zvládnete.