Dobrý den, předem bych chtěla říct, že chápu že mít 2 psy není ideální a tohle se asi dalo očekávat. Pořídila jsem si štěně stafíka (10 měsíců) a chvíli poté se nám domů dostala do péče šeltie (4 roky). Celou dobu spolu vycházeli, štěně sice šeltii dráždilo, ale starší pes je dost submisivní a časem si k sobě našli cestu a dokonce spolu i spali v jednom pelechu. Jídlo jsme raději nechávali odděleně (jedí i mají své místo v jiných místnostech a hlavního páníčka mají také jiného). Před pár dny po sobě najednou vyjeli. Neumím říct co to odstartovalo, ale vystartovali a nechutně vrčeli. Ani se nestihli servat, protože jsem je oddělila a každého dala do jiné místnosti. Bohužel nešlo o ojedinělou událost, venku na procházkách a zahradě jsou v klidu a hrají si, ale jakmile vejdou do domu tak se snaží na sebe navzájem okamžitě vrhnout. Mám strach a nevím co s tím. Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"ale jakmile vejdou do domu tak se snaží na sebe navzájem okamžitě vrhnout. Mám strach a nevím co s tím."
to se řeší tak, že se těm psům říká/učí a naučí dělat něco jiného, než se na sebe vrhat
když to vezmu hodně v kostce
a teda tak to řeší někteří, všichni ne, to bych kecala...

annabeth, nejde jen o "ten moment"
nutno je psy trvale a vytrvale vést tak, aby k takovým "momentům" vůbec nedocházelo, je nutno preventovat
vést = výcvik, stanovení, naučení a dodržování pravidel, rituálů, dostatečné zaměstnání obou psů, společné činnosti.....
oběma couračky
snad i košíky
já jsem s velkým úspěchem při této příležitosti používala klikr (a s agresorem jsem spala na vodítku)
edit : tedy souhlas s lupus, ono ne že by to nešlo, ale.......
Právě proto sem píšu, že k tomu došlo "z ničeho nic", protože psi chodí na cvičák oba dva dlouhodobě, poslouchají jako hodinky ve všech ostatních situacích a vyřádění jsou oba dle mého názoru dostatečně... Proto jsem z toho zaražená a zoufalá. Trvá to několik dní a zatím psy držíme uvnitř odděleně a venku žádné problémy nejsou, ale není to takhle dlouhodobě udržitelné...
Já se omlouvám, já těm zkratkám vůbec nerozumím <3. Co je SZ a hmn? Sama jsem k tomu přišla trochu jako slepý k houslím. Kdybych měla ke komu šeltiáka dát tak bych to tak nejspíš pro jeho dobro udělala i když je to už člen rodiny, ale útulek je jediné místo kde bych ho mohla nechat a to bych se sebou nemohla žít.

Annabeth
napsal(a):
Jak jako alaamstaf?Šeltii jsme si vzali, protože nám zemřel příbuzný a pes neměl kam jít. Štěně je stafordšírský bulteriér. To, že jsem šeltii neměla to srdce po smrti páníčka strčit do útulku je věc jiná
Jste hodná, že jste se šeltiáka ujala. Jestli se necítíte na zvládnutí problému, sepište pěkný a pravdivý inzerát (jaký pes je v povaze, jeho klady i zápory), šeltiáka nafoťte, prolustrujte si zájemce. Věřím, že byste chlupáčovi dobrý domov našla. Ještě bych zkusila kontaktovat chovatele (pokud má šeltiák PP, třeba by chovatel věděl o vhodném páníčkovi), když chodíte na cvičák, rozhoďte sítě i tam.
Určitě o něj nejdříve chci zabojovat. Proto jsem také napsala sem. Zkusíme ty couračky a náhubky a třeba si zase zvyknou? Při nejhorším bych třeba zkusila najmout soukromého trenéra, aby se na náš problém podíval a posoudil co bude pro psy opravdu to nejlepší. Jestli máte někdo nějaký nápad, budu za něj určitě ráda. Pořád doufám, že by se na tom dalo nějak zapracovat…

Annabeth
napsal(a):
Určitě o něj nejdříve chci zabojovat. Proto jsem také napsala sem. Zkusíme ty couračky a náhubky a třeba si zase zvyknou? Při nejhorším bych třeba zkusila najmout soukromého trenéra, aby se na náš problém podíval a posoudil co bude pro psy opravdu to nejlepší. Jestli máte někdo nějaký nápad, budu za něj určitě ráda. Pořád doufám, že by se na tom dalo nějak zapracovat…
Staffík je v pubertě a ta neskončí za pár dní. Napište třeba do skupiny chovatelů na FB, ale obávám se, že vám napíšou, že to nedáte, resp. že sheltiák to v horším případě nepřežije.
Odkud jste?
Podle toho bysme mohli doporučit nějakého trenéra.
To je úplně nejlepší,co můžete udělat, přizvat trenéra, který se vyzná v etologii psů,jestli chcete zabojovat.
Couračky, náhubky a oddělování je naprd, když nevíte,co máte dělat.
Je to potřeba řešit rychle, psi si nezvyklou, něco se teď změnilo a potřeba zjistit co.
Ta lepší varianta by byla, že šelták má už toho otravování dost, stafik už ztratil štenecí licenci a šelták se vymezil.
Pak by stačilo korigovat stafíka,aby ho neotravoval.
Ta horší ( a víc pravděpodobná), že stafík dospívá a bude rivalizovat s ostatními samci, to u nich bývá těžký potlačit.
Nechat si je pak oba by bylo věčný trápení a hlavně stres pro vás i pro psy.
Napadá mě, kontaktujte trenéra Adama Holexu, ten stafíka měl,dosáhl s ním velkých úspěchů, má buly rád a rozumí jim.
Vygooglujte si ho a zavolejte mu.
Teď byl teda první na mistrovství světa s holanďanam, ale před tím měl stafa, měl s ním záchranářský zkoušky a kdoví co ještě:)
Děkuji moc za radu. U nás byl od začátku jednoznačně alfa stafík. Vyžral psovi misku, první chodí dveřmi atd... I v těch pár měsících to bylo dost poznat a nevím, jestli mu šeltiák ustupoval protože byl štěně a nebo to z něj vyzařuje. Je to absolutní suverén a jasně, že šeltiáka trošku otravuje, přeci jen je to štěně. Určitě zkusím pana trenéra kontaktovat co nejdříve, protože nejsem odborník a v takové situaci jsem ještě nebyla... Bojím se aby se nějak opravdu špatně nepokousali, to by pak asi už nebylo návratu.
Annabeth
napsal(a):
Děkuji moc za radu. U nás byl od začátku jednoznačně alfa stafík. Vyžral psovi misku, první chodí dveřmi atd... I v těch pár měsících to bylo dost poznat a nevím, jestli mu šeltiák ustupoval protože byl štěně a nebo to z něj vyzařuje. Je to absolutní suverén a jasně, že šeltiáka trošku otravuje, přeci jen je to štěně. Určitě zkusím pana trenéra kontaktovat co nejdříve, protože nejsem odborník a v takové situaci jsem ještě nebyla... Bojím se aby se nějak opravdu špatně nepokousali, to by pak asi už nebylo návratu.
To není žádný alfa, ale nevychovaný a rozmazlený fracek. Ke starším psům se chová úcta a ne, že si bude dovolovat mu vyžírat misku. 🤦🏻♀️ Tohle udělat můj stafbul, tak dostane takovou do hrbu, že udělá kotrmelec. Jo moment - on by to vlastně neudělal, protože byl odjakživa veden k tomu, jak se má k ostatním psům chovat.
Evidentně jste svému puberťákovi dovolili tolik, až Vám přerostl přes hlavu a začal si doma dělat pořádky po svým.
Najděte si někoho, kdo má zkušenosti s teriéry a udělejte v tom klukům doma jasno.
A nebo ještě lépe - najděte šeltii nový domov. Čtyřletý pes je mladík, šeltie poměrně atraktivní plemeno. Nemělo by to jít zas tak těžko. Protože to opravdu jednoho krásného dne může pro šeltii dopadnou fatálně.
Já taky mladým nikdy nedovolovala otravovat starší .A ani kočky.
To je taková u nás úplně samozřejmá věc.
Ale někdy to chce vnější pohled a zásah, nejen u začátečníků.
Třeba se mi teď nedávno stalo..
Cvičíme teď s Lubošem Adamcem, jezdí za námi, což je bezvadný.
A on kouká na interakci mých psů u branky, ještě než jsem přišla já a povídá "Ty psi se ti brzo poperou." A já namistrovaně : "To asi fakt těžko."
Hele, neminulo čtrnáct dní a poprali se.
On viděl takový jemný signály, jak mladej otravuje staršího, které jsem neviděla.
Naštěstí jsme to rychle vyřešili,psi jsou spolu už zase v úplný pohodě.Ale jsou to teda takoví přátelský psi, sami byli tím konfliktem chudáci otřesený. A jsou přibližně stejně velký.
Vždycky jsem cvičila na cvičáku, tak nějak kolektivně, teď jsem si poprvé v životě dopřála mít soukromé trenéry a jsem tím úplně nadšená.
Za mě - jednoho dejte pryč.
Něco podobného se objevilo u našich Foxteriérek - mezi nimi rozdíl půl roku, spolu byly odmala. Starší byla vzrůstem menší a lovecky slabší. Mladší vzrůstem větší a lovecky nadaná. Celou dobu bezproblémové, starší si logicky hájila krmení ve vlastní misce, ale krom špatného pohledu nikdy nic neudělala.
Vše se zlomilo v jejich 8-9 letech. Vyváděly tak, jak popisujete. Začalo to u hraček a krmení, měli jsme tu i psího odborníka - první člověk, kterého kdy kousla. Krátkodobě se to řešilo náhubky, uvažovalo se o prodeji jedné z nich (ikdyž v klidovém stavu by to bez sebe nezvládly a ořvaly se). Časem nepotřebovaly žádné spouštěče, prostě si něco usmyslely a už byly v sobě.
Vyzkoušeli jsme vše, co bylo v našich možnostech. Ukončilo to až úmrtí jedné z nich (a že to ta druhá obrečela..)
Ale nevím, třeba je to jiný případ. Osobně bych neriskovala. Znám víc případů, kdy byli psi večer parťáci a ráno už jeden z nich ležel studený...
Nevím, těžko říct. Já právě vycházím z toho že vyjel i po mně když jsem k tomu břichu došla a je to jediná změna co tak za pár dní mohla nastat... Určitě to neznamená, že teď mám pocit jak už je všechno v pořádku a psi budou v pohodě. To jsem napsala špatně. Jen mě trochu uklidnilo, že jsme snad našli ten spouštěč a teď s tím můžeme dál pracovat

Annabeth
napsal(a):
Problém je vyřešen, ukázalo se, že starší měl problémy s břichem a tak vyjížděl. Než se jeho stav zlepší, tak je samozřejmě necháme oddělené. Děkuji moc všem co se mi snažili mile poradit, paní co by dala svému psovi ránu doporučuju tak terapii :)
Aha. Takže útočník je ten šeltiák? Proč se mi tomu nechce věřit?

Annabeth
napsal(a):
Nevím, těžko říct. Já právě vycházím z toho že vyjel i po mně když jsem k tomu břichu došla a je to jediná změna co tak za pár dní mohla nastat... Určitě to neznamená, že teď mám pocit jak už je všechno v pořádku a psi budou v pohodě. To jsem napsala špatně. Jen mě trochu uklidnilo, že jsme snad našli ten spouštěč a teď s tím můžeme dál pracovat
Napsala jsem vám soukromou zprávu.
napsal(a):
Aha. Takže útočník je ten šeltiák? Proč se mi tomu nechce věřit?
Úplně klidně. 10 měsíční stafbulík je ještě pořád tak trochu mimino, rozdováděné pubertální torpédo. Proti takovým mívají starší psi potřebu se vymezit, zvláště pokud se necítí úplně ok, jako je tomu v případě šeltiáka.
Moje Vikina pubertální psy naprosto nesnáší, takže pokud bych jí přinesla domů štěně, byť bulla, téměř jistě by to dopadlo podobně a útočníkem by byla ona.
Samozřejmě, časem by na to asi dojela...
janaa
napsal(a):
A to ho to břicho bolí jen doma,že je venku a na zahradě v pohodě? Jako moc bych vám to přála,ale....
Noo moje fena má za sebou gastritidu a venku by nikdo neřekl, že jí něco je. Veselá, hravá, aktivní, pozitivní. Viditelné blbě jí bylo jen doma.
Takže i tohle je možné. Ovšem netvrdím, že je to tenhle případ, i když samozřejmě zadavatelce přeji brzy zdravého psa a opětovnou domácí pohodu.
Doron
napsal(a):
Jasně, že to mohl být šeltiák.
Oni dospělý psi často nebývají moc zvědaví na šteněcí otravování, proto je potřeba to korigovat.
Jo můj první pes si rád hrál se psy, ale štěňata nemusel. Jednou přišla kámoška s poměrně malým štěnětem. Tak to zalezl do jiné místnosti a dělal, že tam není a když štěně se k němu rozběhlo, štítivě zvedl nohu a když bylo u něj, ostře mu štěkl do obličeje, aby neotravovalo.
Když pak odešli, schoval si všechny hračky včetně sebe pod gauč a několik hodin tam zůstal.
On si rád hrál se psy na otevřeném prostranství, ale v místnosti o to nestál a měl rád klid.
Na veterině jsme dostali léky, dietu a bohužel je ve hře i operace, pokud se to nezlepší. Určitě sem postupně dám vědět. Až budu psy postupně znovu představovat, až se starší zotaví... Máte nějaká doporučení? Přemýšlím právě o oslovení nějakého odborníka. Nechci nic nechat náhodě, přeci jen už se chytli, tak aby nedošlo k něčemu horšímu. Štěně pláče u dveří a je ustýskané po starším parťákovi. Toho jsme dali do patra a střídáme se u něho, protože vrčel na dveře a byl chudák ve stresu.
Annabeth
napsal(a):
Na veterině jsme dostali léky, dietu a bohužel je ve hře i operace, pokud se to nezlepší. Určitě sem postupně dám vědět. Až budu psy postupně znovu představovat, až se starší zotaví... Máte nějaká doporučení? Přemýšlím právě o oslovení nějakého odborníka. Nechci nic nechat náhodě, přeci jen už se chytli, tak aby nedošlo k něčemu horšímu. Štěně pláče u dveří a je ustýskané po starším parťákovi. Toho jsme dali do patra a střídáme se u něho, protože vrčel na dveře a byl chudák ve stresu.
A co má tedy s tím břichem? Asi jste to psala, ale já se v té diskuzi už ztratila...
Snad bude pesan OK!